Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

ikar

I u petak je bio na istom zadatku... Snima se nešto oko noćnih, smrdi mi na ukidanje.

tramvajac 92

A jel? A zašto gospodin troši pare pa se vozi sam u službenom autići iza noćne linije umjesto da se vozi U  bus123 pa da vidi kako je popunjen i kako je vozaču?

Klanaman

Zato jer vožnjom u autu može obići više autobusa  tijekom noći, vozaču se uvijek može javiti na okretištu ili putem mobitela ukoliko uoči kakve nepravilnosti ili ga jednostavno nešto zanima.

Shole

A za kog drugog bi glasali ?  Nemaš u Rijeci ni vlasti, ni oporbe.  SDP dobije toliko premoćno da im uopće nebi utjecalo na glasove kad bi kompletno ukinuli ove +65 karte.  Nebi dobili 70% glasova, nego 60%.  Opet dobro.
A ukidanjem spomenuih karata barem bi se uvelo reda. Ove olupine se nebi džaba vozile po cijele dane nego bi bilo malo više mjesta u autobusima za normalan puk, a nešto bi se i zaradilo jer ih ima koji imaju penzije i preko 5000 pa bi si bez problema kupili "normalnu" pokaznu od kojih 100 i nešto kuna mjesečno.

EDIT:  112 kn mjesečno.  To je realna penzionerska cjena, s obzirom da je radnička 270 kn, a ne onih 30 kn godišnje  >hammer< >hammer< >hammer<

Shole

Treba im dati ZONU 1 za one koji žive u gradu Rijeci, odnosno pripadajuću liniju (i broj zona) ako žive u okolici.  Penzioner iz Rešetara nek ima ZONU 3 za liniju 18. Može do Rijeke, i može do Kastva gdje mu je sjedište općine.  Šta se ima on vozit na Grobnik džabe !?  "Idem malo vidit di su ti Mravinci, nisam nikad bio......"  Samo ti odi, al to ti je 13 kuna tamo i 13 nazad, pa se ti vozi.

Mirta

Ne samo što ne razumijem tu nerealnu cijenu (ili besplatnu u Zagrebu), nego i poriv tih ljudi koji ih tjera da se nepotrebno guraju u špici.
Kakav im je to užitak? Ako ne radi, rijetko tko mora nekamo u 5,30. ,,Normalan" bi izbjegavao gužve, taman da se i uživa vozikati gradom jer ga ne košta.
Nikad ne reci:"Nikad!".

celicana

Htio sam vam skrenuti pozornost na na diskriminirajuću prodaju umirovljeničkih karata +65.SMATRAM DA SE KARTE UMIROVLJENICIMA ODREĐUJU PREMA VISINI MIROVINA, A  NE PO  GODINAMA  STAROSTI.Mnogi od nas su išli u mirovinu iz mnogih razloga sa lošim uvjetima tako da je naša umirovljenička karta od 112 kuna na oko1600 kuna mirovine preskupa prema onima čija mirovina iznosi 3000 kuna i više ,a da ne govorim tek o onima koji imaju pravo na +65 kartu čija je cijena simbolična ,vrijedi cijelu godinu.Ljudi sa mirovinom od 1600 kuna godišnje moraju izdvojiti 1344 kune dok ovi sa +65 plaćaju godišnje maksimalno do 300 kuna za sve 4 tarifne zone.Smatram da je najpošteniji sistem Osiječkog javnog prijevoznika. Dolje sam naveo kako to kod njih funkcionira te ako vas zanima pročitajte dolje napisano ili posijetite www.gpp-osijek.com

Umirovljenička kartica za umirovljenike s područja Grada je subvencionirana kartica za koju dio cijene plaća putnik, a dio Grad. Općine, za sada, ne subvencioniraju umirovljenike s područja svojih općina, te oni plaćaju istu cijenu kao za opću karticu.
Pravo na ovu karticu imaju svi umirovljenici na temelju odreska od mirovine ili pravovaljanog rješenja o mirovini (može i preslika). Pravo na subvenciju po kategorijama umirovljenici ostvaruju na temelju odreska mirovine i preslike osobne iskaznice s kojim dokazuju mjesto prebivališta.
Izrada kartice
Za umirovljenike se kartica izdaje na temelju odreska od mirovine, preslike osobne iskaznice, te fotografiranje ili popunjeni obrazac i fotografiju prema standardima za osobne dokumente (za pravne osobe ili grupe putnika).
Izdaje se po uplati na prodajnim mjestima GPP-a :
d 25. do 5. u mjesecu:
Cara Hadrijana 1 (kod remize) - radnim danom u vremenu od 6,00 sati do 19,00 sati, subotom od 7,00 sati do 12,00 sati,
pothodnik - Trg Ante Starčevića - radnim danom od 7,00 sati do 19,30 sati, subotom od 7,00 sati do 12,30 sati.

od 6. do 24. u mjesecu:
Cara Hadrijana 1 (kod remize) - radnim danom u vremenu od 11,00 sati do 17,30 sati, subotom od 7,00 sati do 12,00 sati,
pothodnik - Trg Ante Starčevića - radnim danom od 11,00 sati do 17,00 sati, subotom od 8,00 sati do 12,30 sati.

Cijena izrađivanja kartice je 20,00 kuna (u cijeni je  fotografiranje putnika za karticu).
Nadopuna kartice
Kartice se mogu nadopuniti za jedan ili više mjeseci na prodajnim mjestima GPP-a ili za jedan mjesec na kioscima Tiska. Izuzetak su umirovljeničke kartice D koje se nadopunjuju samo na prodajnim mjestima GPP-a i to na više mjeseci. Plaćanje se na prodajnim mjestima GPP-a vrši gotovinom, kreditnom karticom (Diners) i virmanom (za pravne osobe), a na prodajnim mjestima Tiska samo gotovinom.

Cijene nadopuna kartice za jedan mjesec su sljedeće:
I zona (vrijedi za područje Osijeka, Podravlja i Tvrđavice)                                       

Kartica A   
mirovina preko 3.000,00 kuna
110,00 kuna
Kartica B
mirovina između 2.000,01 i 3.000,00 kuna
50,00 kuna
Kartica C
mirovina između 1.000,01 i 2.000,00 kuna
20,00 kuna
Kartica D
mirovina do1.000,00 kuna
0,00 kuna
II zona (vrijedi za područje I zone + Josipovac, Višnjevac, Briješće, Brijest, Nemetin, Tenja, Sarvaš)                                                                                                                     

Kartica A   
mirovina preko 3.000,00 kuna
120,00 kuna
Kartica B
mirovina između 2.000,01 i 3.000,00 kuna
60,00 kuna
Kartica C
mirovina između 1.000,01 i 2.000,00 kuna
30,00 kuna
Kartica D
mirovina do1.000,00 kuna
0,00 kuna

Shole

Mene zanima jedna stvar:  Kamo ti penzioneri uopće moraju ić da im treba pokazna karta ?  Interesantno da se jedni te iste voze po cijele dane, dok se iz moje obitelji nekoliko penzionera različitih dobi  (60, 63,70,80) praktički pa nikada ne vozi autobusom.  I onda kad moraju do doktora, ili nešto drugo onda kupe karticu koja košta 15 kn u oba smjera.   KAMO IDU ONI KOJI MJESEČNO IDU VIŠE OD 4 PUTA U GRAD  (60 kuna cvikalice) !!!???

tramvajac 92

Na tržnicu i kavu iz Medveje u Tribalj..

celicana

Ovaj put ću ja umjesto Ruskea replicirati Sholeu.Shole ako ti ne paše ovo sto ću napisati slobodno briši ,ali smatram da nisi korektan prema umirovljenicima. Po tebi bi oni mogli Autotrolejom samo liječniku ,ništa npr. trgovina, plaćanje režija. I budi malo pristojni kada govoriš o njima i ne nazivaj ih podrugljivm izrazima poput izraza "olupine" ,jer ja ti želim dug život i da postaneš i ti "olupina" pa daj Bože da vidim kako ćeš se tada osjećati. Mnogi do tih ljudi radili su i preko 35 pa i 40 godina i ne zaslužuju ni da im se uskraćuju vožnje niti da ih se pogrdo naziva jer su veliki dio života proveli u radnom stažu i što bi sad cijeli dan gledati TV-sapunice.Pusti ljude neka uživaju u slobodnom vremenu valjda su to zaslužili ,ne da se doma dosađuju.
Ako te baš zanima moj status ja sam u invalidskoj mirovini i u slobodno vrijeme znam se voziti linijama ZONE 1 za koju mi važi karta.To me opušta jer volim ponekad promatrati svoj grad vozeći se autobusima i ne pretjerujem s tim.Za to ću se boriti svim silama sve dok budem mogao ,jer ljubav prema gradu nije samo nogomet i navijanje.

Umjesto da omalovažavaš umirovljenike pogledaj kako su lijepo u Osijeku odredili tarife plaćanja umirovljeničkih karata prema visini mirovine na www.gpp-osijek.com   

MB Citaro

Citat: celicana  u Ožujak 18, 2011, 00:22:37
Ovaj put ću ja umjesto Ruskea replicirati Sholeu.Shole ako ti ne paše ovo sto ću napisati slobodno briši ,ali smatram da nisi korektan prema umirovljenicima. Po tebi bi oni mogli Autotrolejom samo liječniku ,ništa npr. trgovina, plaćanje režija. I budi malo pristojni kada govoriš o njima i ne nazivaj ih podrugljivm izrazima poput izraza "olupine" ,jer ja ti želim dug život i da postaneš i ti "olupina" pa daj Bože da vidim kako ćeš se tada osjećati. Mnogi do tih ljudi radili su i preko 35 pa i 40 godina i ne zaslužuju ni da im se uskraćuju vožnje niti da ih se pogrdo naziva jer su veliki dio života proveli u radnom stažu i što bi sad cijeli dan gledati TV-sapunice.Pusti ljude neka uživaju u slobodnom vremenu valjda su to zaslužili ,ne da se doma dosađuju.
Ako te baš zanima moj status ja sam u invalidskoj mirovini i u slobodno vrijeme znam se voziti linijama ZONE 1 za koju mi važi karta.To me opušta jer volim ponekad promatrati svoj grad vozeći se autobusima i ne pretjerujem s tim.Za to ću se boriti svim silama sve dok budem mogao ,jer ljubav prema gradu nije samo nogomet i navijanje.

Umjesto da omalovažavaš umirovljenike pogledaj kako su lijepo u Osijeku odredili tarife plaćanja umirovljeničkih karata prema visini mirovine na www.gpp-osijek.com   

Ae kad vec branis penzionere ajde mi objasni kojeg vraga jedan penzic na liniji 7 koja je u zoni 1 svako jutro radnim danom na Pehlinu kod škole čeka prekrcanu liniju 20 koja prolazi oko 7:10 te se pokušava utrpati u bus iako za 5-10 minuta dolazi linija 7 i to zglobni autobus, ne vjerujem da taj isti penzic svako jutro oko 7h ide u grad liječniku ili platit račune.

Mirta

Ne može se dijelu građana ograničiti područje kretanja (liječnik, plaćanje računa), a ni interesa (čuči kući, što te drugo ima zanimati).
Zasigurno se mnogi penzići nepotrebno guraju u špicama i možda bi tu bar malo pomogla edukacija. Na primjer da se na svim stanicama postave uočljivi natpisi:
"Umirovljenici! Štedite svoje i tuđe živce. Ne ulazite bez prijeke potrebe u autobuse
u vrijeme kada vaši sugrađani odlaze na posao i u školu te kada se vraćaju. Hvala!"

Besmisleno? Možda, vjerojatno ...

Nikad ne reci:"Nikad!".

tramvajac 92

Ili im dati besplatan prijevoz van špica a u špici neka plate kartu.

kico101

Vidim da su umirovljenici postali kamen smutnje ovdje. Ne bih ulazio u raspravu o toj temi, jer imam svoje mišljenje koje želim zadržati za sebe. No, mene više od toga muči pitanje BESPLATNOG PRIJEVOZA noćobdija na linijama 101,102 i 103 ( ispričavam se, ako su se vožnje na tim linijama, u međuvremenu, počele naplaćivati ). Kako vidim u Zagrebu su noćne karte dvostruko skuplje od dnevnih ( 20 u odnosu na 10 kn ) i nigdje nisam pročitao da je zbog toga nastala ratna zona u noćnim tramvajima. Vjerojatno i očekivano na noćnim linijama u Zagrebu postoji nekakva zaštitarska služba sa ovlaštenjem "licence to kill" ( da malo preuveličam ) koja eventualne ispade rješava kratko i jasno. Ili možda ne.
Ono što ću ponoviti, po valjda 100 i neki puta: Ne želim plaćati prijevoz korisnicima linija 101, 102 i 103. Ukoliko problem na tim linijama ( zbog opravdanog straha od mogućih incidenata ) nije moguće sigurno organizirati bez "besplatnog prijevoza", tada ih treba ukinuti. Ukinute su mnoge potrebnije dnevne vožnje, pa ne vidim razloga da se ove ne mogu. Ušteda? Veća od zamjene zglobnih u solo na 1-ci i 5-ci. Ne moram računati.

Isto tako, mislim da je sazrijelo vrijeme da se modernizira sustav naplate na način kako se to radi primjerice u Osijeku, Puli, Zagrebu. Uštede su, provjereno, dokazane.

Treće, iako se gđa. Glasnogovornica zaista trudi da na web stranicu Autotroleja upiše sve aktualnosti i promjene, sam dizajn stranice je pregazilo vrijeme. Ponovo skrećem pozornost na izgled stranice GPP Osijek. Ako može grad sa slabije razvijenim JGP imati takvu stranicu, zašto bi to bio problem ovdje. Troškove kao izliku - ne priznajem.

I, konačno, mislim da bi trebalo strateški definirati ( ovo ne ide u prvom redu na teret uprave Autotroleja ) kakav standard JGP Autotrolej želi i može pokrivati bez gubitaka. Ako to znači pokrivanje samo Grada, a prigrad prepustiti drugim prijevoznicima, ok. Ali, da onda Grad bude pokriven kako treba i na zadovoljstvo putnika i vozača ( smjene, pauze ) i Autotroleja ( zatvorena financijska konstrukcija ).
Želi li se zadržati prigrad sa standardom koji je približno isti današnjem, a bez gomilanja gubitaka, mora se aktivirati Županija, a ne ovako po strani- malo bi, a malo ne bi. Što Autotrans radi u Opatiji i Mošćeničkoj Dragi? Povećava standard? Teško. Gomila gubitke. Kome? Pa, vjerojatno, u konačnici Županiji.

Možda nisam realan, ali mislim da područje od Brseča do Zlobina i od Pasjaka do Triblja, mora držati gradski prijevoznik, a šire neka drži Autotrans. Ali za to treba napraviti malo veće preslagivanje smjena i vozila. Mislim da bez znatnijeg ulaganja u nova vozila, idemo u smjeru daljnjeg kresanja ( ili "povećanja", ovisi kako na to gledamo  ) standarda JGP i smanjivanja broja putnika, povećanja broja osobnih automobila itd.

Može se, naravno. Ima li političke volje?
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

421

Citat: kico101  u Ožujak 20, 2011, 16:23:42
Kako vidim u Zagrebu su noćne karte dvostruko skuplje od dnevnih ( 20 u odnosu na 10 kn ) i nigdje nisam pročitao da je zbog toga nastala ratna zona u noćnim tramvajima. Vjerojatno i očekivano na noćnim linijama u Zagrebu postoji nekakva zaštitarska služba sa ovlaštenjem "licence to kill" ( da malo preuveličam ) koja eventualne ispade rješava kratko i jasno. Ili možda ne.
Ratne zone nema od faraonovog dolaska na čelo grada, a vozači su usred nje. Vozač na noćnim linijama teško može  nekome naplatiti kartu za noćni prijevoz po duploj tarifi jer se u busu nalazi sam (bez ikakve zaštite-osim zaštitne pregrade vozačkog prostora!)
Nikad zaštitarska služba nije bila dio noćnog folklora u prometalima! ATRON ima teoretsku  mogućnost "panic poziva", ali u praksi...
http://www.vecernji.hr/zagreb/propada-zet-ov-sustav-vrijedan-10-milijuna-eura-clanak-260131
Privatnim  mobitelom dok dobiješ MUP ili Centar,  pokušaš objasniti događaj - možeš biti u EU do njihova dolaska.
Tako da ti samo  preostaje preživjeti / preživljavati noći za volanom i prilagoditi se nemiješanjem u događaje iza sebe.Evo detalja, a putnici su nagrađeni noćnim vožnjama u klimatiziranim busevima, i novim tramvajem s video nadzorom koji nikoga ulovio nije, dok se na utakmicama Dinama ili prosvjedima ljudi nađu bez problema.
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/grafitima-i-zvakacama-zet-u-izbiju-milijun-kuna_310119  
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln