Mercedes-Benz Citaro G II

Autor Ivan, Siječanj 12, 2009, 13:00:21

monshishi

Pozdrav iz Slovenije!
Moj hrvatski je bolje tako, tako, i upam, da mi oproštate ako se pojavi kakva napaka, kod mojeg pisanja.

Zanimljiv raspured stikal na armaturi, i svaka vam čast ako imate ovo standardizirano na svim busevima. Jeli svi vozači dobe ovaj raspored armature? Puno poduzeča u njemačkoj nema to uređeno (svaki put nabavke drugačiji raspored stikal ???) , pa i mi u Ljubljani nemamo, pa sam sada sestavijo standardizirano armaturo, a sad kaže, da čemo dobiti MB Conecto, koji ima turističko armaturo. ::|
Jeli možete i zatvoriti vrata ako vam netko od putnika pozadi otvara vrata sa varnostnim ventilom?
I što točno se vam ne sviđa kod rasporeda sjedala u busu?

Meni najvišje se kod vaših busa nije sviđalo, da ima spredaj oprijemni drog na takoj visini (ca. 2m) namješteno, a i pregrada za vozača se mi ne sviđa, pa je malo manjkalo, da bi zaradi vaših buseva, pa i mi imali takvo pregrado. Unutrašnje vzvratno ogledalo za putnike mnogo previše je montirano, pa sam si skoraj ispalijo glavo, gledajoč tako visoko u ogledalo. Pa nije to ni varno, jer izgubiš stik sa cjestom, kad digneš oči tako visoko a gaziš 50km/h.   

Pa nek bude dovoljno za ovaj put.

Daniel

Danas u gb 173 , zadnje ogledalo (4 vrata) pomagnuto malo niže (kod mjesta za 4) tako da svi oni koji su se udarali glavom u to ogledalo više ne moraju brinuti!
To sam promjetio samo kod gb 173 i još jednog pa želim pitati dali će se maknuti kod svih?

monshishi

Koji menjač i koji program za menjač imate u Citaru?

Majstor

VOITH D864.3E  u svim citaro autobusima i 1.gen i 2.gen
Samo mi sudite pošteno !

Tomek

Danas se na Citaru gbr196 koji je vozio na 121 odvojila neka plastika s podnice i strugala po cesti.

Tomek

Citat: Majstor  u Rujan 01, 2009, 04:24:04
U Zg jedan motor otvaran / premali pritisak ulja / na 20-tak tisuća km i jedan zamjenjen / oštećenje na klipu uzrokovano raspadnutim injektorom / na 40-tak tisuća km
Sad rješavamo puštanje ulja na poklopcu pumpe hidroventilatora i greške klime / dosta vozila /

Postano je u riječki podforum, ali ne škodi da i ovdje piše budući da su ipak ZET-ovi busevi u pitanju.

Ivan

Zanimljivo.

Ja sam za to da se više ne kupuju Citari, volim ih ja (zadnja serija mi je draža nego zadnji MAN-ovi za koje mislim da su tehnički savršeni, al' što se više vozim sve su mi dosadniji   ), ali, emocije na stranu, mislim da Mercedes treba kazniti zbog tolikih propusta i sljedeći put jednostavno ne kupiti ništa od njih.

Serija 2003 sada već izgleda unutra dosta razvaljeno, kod zadnjih osovina puno ih ima popucali pod kroz koji probija hrđa, ovjes im na pola prmjeraka pušta klak-klak zvukove kao da se svaki put nešto prelomi i to ne na rupama nego na bilo kakvoj neravnini, a od prvog dana im krovovi klepeću i vise pa ih se sada ne može zadržati drugačije nego bušenjem nekih divljih šarafa na sve strane po tim oblogama... Ne znam, materijali i raspored unutra daju dojam skupoće i vrijednosti, ali kad bus počne voziti, to nije kvaliteta za koju bih platio jednako koliko za MAN-a.

Ivan

Uostalom, Mercedes (ili barem Euroline) tradicionalno izbjegava Zagreb Transport Show, da nije tako možda bi ovogodišnji ZTS imao i malo veće šanse za održavanje. Tako da ne znam što ovaj grad i Holding duguju Mercedesu i koliko to dobre veze imaju da ih se i dalje dogovorno kupuje (jer jasno je da javni natječaji ne postoje u ovom gradu ako iza njih ne stoji neka inozemna institucija).

Da me se ne shvati krivo, ponavljam, volim Mercedesove autobuse i opet mi je svaki put drago kad ih kupe, ali, realno gledajući, neke stvari im ne bi trebale prolaziti.

Tomek

Zadnjih dana se malo više vozim autobusima(bilo je i vrijeme) pa evo malo dojmova i iz Citareka..
Ugl. taj bus je definitivno najudobniji od tria koji je sad kupljen u Zagrebu(MAN, Irisbus, Mercedes), kao lađa prolazi ležečima poput francuskih automobila.. Zasad ipak imaju premalo kilometara pa ovjes je još kao nov(doduše ne na svima, neki već lupaju) i to je stvarno super. To prvenstveno mislim u zadnjem djelu, sprijeda lupaju otpočetka jer ipak pričamo o niskopodnim autobusima.
Završna obrada je očekivana, lajsne s krova padaju po putnicima što je nevjerovatno da Mercedes ne može rješiti već godinama..
A evo malo o garažnim brojevima kojima sam se vozio zadnja dva dana:

gbr208: jako dobro usčuvan, ko nov, na njemu sve radi ko urica
gbr192: straga nešto stalno cvili nailaskom na rupu na cesti, i to negdje u krovnom djelu  ???
gbr205: danas se vozio s njima na 121, ex dubravski, kad je bus u leru, motor se počne tako tresti da na zadnjih par redova sjedala dobijete Parkinsona
gbr201: ovaj je čisto ok, barem mi se tako činio, ali naletilo je društvo pa nisam baš detaljno proučavao
-- na svim navedenima osim na 208 fale lajsne na krovu..
I pobjednik ovog malog testa je:

gbr533: da, stari Citaro iz 2006, sa pređenim 302 tisuće km, danas sam išao s njim na 269 i taj bus djeluje bolje nego svi ovi ni godinu stari Citari..

Tomek

Danas gbr206 na 136 ostao na Ilici kod Kustošije u kvaru, morao D5 dolaziti i odvukli su ga u Euroline.

tramvajac 92

Citat: Tomek  u Rujan 14, 2009, 23:21:41
Zadnjih dana se malo više vozim autobusima(bilo je i vrijeme) pa evo malo dojmova i iz Citareka..
Ugl. taj bus je definitivno najudobniji od tria koji je sad kupljen u Zagrebu(MAN, Irisbus, Mercedes), kao lađa prolazi ležečima poput francuskih automobila.. Zasad ipak imaju premalo kilometara pa ovjes je još kao nov(doduše ne na svima, neki već lupaju) i to je stvarno super. To prvenstveno mislim u zadnjem djelu, sprijeda lupaju otpočetka jer ipak pričamo o niskopodnim autobusima.
Završna obrada je očekivana, lajsne s krova padaju po putnicima što je nevjerovatno da Mercedes ne može rješiti već godinama..
A evo malo o garažnim brojevima kojima sam se vozio zadnja dva dana:

gbr208: jako dobro usčuvan, ko nov, na njemu sve radi ko urica
gbr192: straga nešto stalno cvili nailaskom na rupu na cesti, i to negdje u krovnom djelu  ???
gbr205: danas se vozio s njima na 121, ex dubravski, kad je bus u leru, motor se počne tako tresti da na zadnjih par redova sjedala dobijete Parkinsona
gbr201: ovaj je čisto ok, barem mi se tako činio, ali naletilo je društvo pa nisam baš detaljno proučavao
-- na svim navedenima osim na 208 fale lajsne na krovu..
I pobjednik ovog malog testa je:

gbr533: da, stari Citaro iz 2006, sa pređenim 302 tisuće km, danas sam išao s njim na 269 i taj bus djeluje bolje nego svi ovi ni godinu stari Citari..
Pa ovi Citari šta su bili u 'posjeti' AP Dubrava po meni idu još najbolje od svega kupljenog(mislim samo na APP)

98989

evo imam jedno pitanje

dakle zanima me bus citaro prve generacije G zglobni jednom prilikom sam se vozio u takvom 2002/3 godište je bio s 4 vrata na liniji 212 je bio ( pitam tu jer nisam našao bolju temu ) zanima me to je bio ujendno i jednini put da sam vidio takav s 4 vrata obično ( i na mojoj liniji ) idu s 3 vrata
koliko ima takvih onda u zg?

unutra je imo plave rukohvate i kugle umjesto onih standardnih stop šta svi ostali imaju

zanima me ( ne sjećam se dobro prije par mj bilo ) zadnja klupa busa dal je izvedena kao na ostalim citaro 1 generacija znači s 4sjedala il kao na citaro 2 ono 3sjedala +ono šta smeta ....

i ako netko može objasnit na citaro 2 g šta je unutra jer uzima stvarno puno prostora

hvala unaprijed

Ivan

Samo je jedan takav, g.b. 530, došao je sa 14 solo Citara (650-663).

Iza ima 3 sjedala i "ono što smeta", to je veliko vertikalno postavljeno hladilo, za koje kod onih koji nemaju zadnja vrata ima mjesta u horizontalnom položaju.
Zašto je tako veliko, tko zna, ja imam dojam da Mercedes nije više htio prepustiti stvari slučaju poslije O 405 (G)N koji su znali imati dosta problema s hlađenjem.

Tomek

Zadnjih tjedan dana sam se malo naluknuo u kilometraže Citara G i evo nekih podataka:

182 -- 53 482
202 -- 67 507
205 -- 65 552
208 -- 45 466
230 -- 33 000

Ova nam nešto govori o tome koliko su 201-205 vozili u Dubravi..

tamlover

Ma prestraašno...Umjesto da se pokušava držat kilometražu usklađenu na cijeloj seriji pa da nemamo za dvije-tri godine pola krama a pola skoro novih.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....