Prag: 28.12.2006.- 2.1.2007.

Autor Tomek, Prosinac 07, 2007, 18:09:19

Tomek

novogodišnji vikend proveo sam u prekrasnom pragu, to mi je drugi put da sam bio tamo i oba puta grad me oduševio.
pa evo i fotki sa putovanja.

kretalo se u 28.12. u 23.00 sa autobusnog kolodvora.
ja sam došao pola sata ranije te moj bus još nije bio na peronu jer je drugi bus kasnio u polasku za prag, a taj drugi bus je bio od lasera iz rijeke(imao je rijećke tablice iako je na busu pisalo zagreb) na kojem je još pisalo i zagrebaćke mažoretkinje

moj bus je pak bio prava mrcina: samoborèekova setra S 415 HD stara 6mjeseci sa preðenih sto tisuæa kilometara

osim moje za prag su išle još dvije setre S 415 HD stare godinu i pol, svaka je išla u drugi hotel, no i za prag, a i natrag smo vozili u koloni

do granice sa slovenijom na macelju smo stigli još jednu hrvatsku setru S 415 GT-HD od autotransa gb1254 koja je isto vozila za prag. buduæi da je išla malo sporije od krapine prema macelju napravila je kolonu pa nas je stiglo još par buseva drugih prijevoznika koji su isto vozili za prag

nakon slovenske granice vozaè je upalio dvd player, spustili su se iz stropa lcd ekrani i gledali smo dva filma

samoborčekov trio je stajao svaka dva sata, a prvo zaustavljanje po danu bilo je sat i pol prije praga u snježnom okruženju. snijeg je padao od kad smo bili ušli u Češku, ali do ujutro je prestao.

za početak moj bus

a onda i svi zajedno

bila su tu još tri busa, dva citylinera iz zagreba i trendliner od slovenskog integrala

bev-turist je zapravo iz metkovića(tako piše na vratima), ali ima zagrebačke tablice

evo laserov cityliner i integralov trendliner(mislim da to još nitko u hrvatskoj nema, makar bus je isti barem po izgledu kao lions regio)

nakon što smo došli u prag slijedilo je poèetno razgledavanje, dok smo izlazili iz busa još par "domaèih" nama poznatih prijevoznika je bilo oko nas

MAN Lions Star LPPa iz ljubljane

kraj nas je projurila autotransova Setra S 415 GT-HD gb1240

a kraj glavnog kolodvora je stajala darojkovićeva Setra S 415 HD

nakon razgledavanja krenuli smo u hotel i svaka setra je otišla na svoju stranu.

Tomek

narednih dana razgledavali smo prag koji je bio krcat turistima, a promet mu je tako dobro riješen da ni na jednoj cesti nismo naišli na veću gužvu(u to ne računam centar grada gdje se ne može autima i gdje se jedva hoda od pješaka-turista)
uz slike autobusa u pragu moram naglasiti i pohvaliti vozaće samoborčeka koji su našu od puta zmazanu setru oprali te se drugi dan glancala. stvarno lijepo, u gradu sam naišao na autotransovu gb1254 koja nije bila oprana i ljudi su jedva vidjeli van kroz prozore. briga za izgled autobusa nije samo poboljšanje ugleda tvrtke nego i slika vlastite domovine i mentaliteta njenih ljudi. pa evo par slika

oblačna subota

iza nas u obilasku grada se vozila talijanska troosovinska setra

u subotu su u hotel stigli naši iz splita s mercedesom

i njemci s katnim van hoolom

topla i sunčana nedjelja

MB O 404 izletnika iz celja

ovakvi voze gradske turističke ture, uglavnom sve sami mercedesi, poneki novi sprinter, a ima i par vw-a.

autotransova setra S 415 GT-HD gb1254 juri pragom

stari logo autotransa je puno uočljiviji - MAN Lions Top Coach gb1174

jedan žućo

na hradčane sam otišao tramvajem i naletio na još jednu hrvaticu
Setru S 317 HDH gb43 APPa Požega

još sam vidio bovu poleta iz vinkovaca, ali nju nisam uslikao

gradski prijevoz je odličan, noćnih linija ko u priči, dnevne sve redovne, bez večih gužvi, autobusi su od karose, novi od irisbusa (u to sad spada karosa). imaju i midije i solo i zglobne. isto tako urednost im je stvarno za svaku pohvalu, kao i održavanje. od ZETa su dva koplja iznad. imaju i u svakom busu, tramvaju i metrou najavu stanica koja je savršena i uvijek radi.

malo tramvaja (T3 i T6A5) - ta dva tipa su najčešći(o tramvajima ću još na željeznicama)

svi gradski autobusi

ovi koliko god izvana izgledali zastarjelo iznutra su vrlo udobni i moderni.

ispis stanica, prve, zadnje, sljedećih - ovo je savršeno pogotovo za strance u snalaženju u gradu

i par zanimljivosti

pauk ne preza ni od mercedesa i sliènih

rariteti

stara škoda

oldtimer

traaaabant

pick-up

i nešto novo - toyota kakvu još nisam vidio

Tomek

pa evo za forumaše. posebno one koji još nisu bili u pragu par slika iz praga koji u svakom sluèaju valja posjetiti

predgrađa praga su puna socijalističkih ogromnih zgrada, no čak ni ti ogromni kvartovi ne izgledaju tako loše.

pogled na istu crkvu po noæi i po danu

vltava je rijeka koja dijeli prag na dva dijela

najpoznatiji praški most je svakako Karlov most koji je jedna od glavnih atrakcija u gradu i na kojem je smješten 31 kip

za kraj dolazak u zagreb:

došli smo nakon noćne vožnje u 6.00 sati, nije bilo nikakvih problema putem. autobus je vrhunski, ali morao bih dodati da bi idealno za ovako duga putovanja bio bus sa jednim redom sjedala manje, jer 9 i pol sati vožnje treba izdržati. bus je imao 49 sjedala, 44 bi bilo idealno. uglavnom sve u svemu prag treba vidjeti