Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

tramvajac 92

A kako bi bilo? Ako može, vozač sjede u bus, i odveze ga u servis. Ako ne, odšlepa ga dizalica. Ako dođu u Podsused, preći će više kilometara, što i nije neki problem jer ionako imaju premalo km. Taj Ivecov servis ne održava samo ZET-ove mašine, nego i kamione i ostalo.. Pogledaj po cesti, pa ćeš vidjeti dosta IVECO kamiona na njoj..

Majstor

Autobusi Zeta se održavaju u tvrtci Autobusi doo koja je zastupnik Irisbusa za RH i radi servise samo na autobusima
Samo mi sudite pošteno !

Spiker

A kako nemaju puno irisbuseva na cestama, ZET nema plina, nije im loše...
U MANu i MB su zetovi busevi onako, uz druge popravke.
A ZETova flota buseva nije šala.
I održ bus123avat buseve u gradskom prometu je nešto drugačije nego održavati druga vozila...

Spiker

Ali, zar je održavanje citelisa problem? Znam za problem punionice. ???
I održavanje nije problem zeta.
Zetu je samo puniti i voziti.

Ivan

Citat: Spiker  u Listopad 03, 2011, 22:04:40
Ali, zar je održavanje citelisa problem?
Ma sigurno nije glavni problem, samo barem isprva ih se nije imalo gdje pošteno održavati, sad valjda stvari drugačije stoje, vidjet ćemo kad punionica proradi.

Spiker

Pa radilo se u APD, šta tu fali i tko može bolje?

Ivan

Citat: Spiker  u Listopad 04, 2011, 16:10:06
Pa radilo se u APD, šta tu fali i tko može bolje?
Nisu se puno navozali da bi došlo do većih problema, ali očito nisu dobivali čišćenje i sređivanje sitnih nedostataka kao MAN-ovi od Autohrvatske, doduše, ne dobivaju baš neki posebni tretman ni Citari od Eurolinea... a leasing košta užasno puno.

Spiker

Lizing košta hm, tko zna cifru?
Ako dan stajanja preko 48 sati ZET naplačuje cca 300 Eura po autobus/dan, može se izračunati i mjesečna rata lizinga? buljimir o-0 8-8

sokre

Možda tema nije prikladna za možebitnu raspravu, ali prenosim izvadak iz teksta iz Jutarnjeg lista u kojem piše (dio se odnosi na Iveco autobuse):

"Tako je preko Uni Credit Leasinga nabavljeno 10 mini autobusa i 60 zglobnih autobusa po cijeni od 374,398.103 kuna, a sugerira se da je cijena za te autobuse mogla biti manja za 161 milijun kuna."

I jedan zanimljiv dio - citiranje T. Jurića:
"Razlika u cijeni koja se navodi u tekstu Index.hr-a je razlika između nabavne cijene i svih ostalih troškova koje bi ZET imao da je plaćao samo nabavnu cijenu", kaže Jurić.

Cijeli tekst je ovdje:
http://www.jutarnji.hr/zet--ugovorima-smo-ustedjeli-20-milijuna--/199284/

Spiker

OK. To mi je jasno.
Teza je bila da ZET plaća održavanje i autobuse.
Stare autobuse zamjeniti novima.
To ima smisla ako se time u isto to vrijeme rješava svojih servisnih kapaciteta.
Ovako, zadržao ZET je zadržao svoje radionice pored plaćanja održavanja lizingu.
Gdje je tu ušteda? Na utrošenim dijelovima nakon dvije godine jamstva?

I sa druge strane, po ugovoru je novac dogovoren.
Bez obzira voze li autobusi ili ne.
I kud ćeš bolje gazdama nego "nema plina", ZET plaća, autobusi se ne voze.
Netrebaju ti niti skladište, ni radiona, ni majstori...
Udri brigu na veselje!
Tu su gazda iveco-buseva najviše zaradio.
Kad od njih 60 vozi samo 10.

A tko zna kad će plin?

Ivan

ZET-ove radionice su i dalje potrebne za preostale autobuse koji nisu na leasing (dakle oko polovice voznog parka), zastarjele i sa manjkom radne snage godinama su bile potpuno neadekvatne za ovakav broj autobusa, pogotovo modernih.

Westin

Ispred lisinskog viđen jedan solaš na posebnoj vožnji ( vjerovatno natjecanje dirigenata ) ,jedan zglobni vozi dvokratni 234

Scarface

Mogli bi ovdje pisati konkretne garažne brojeve za one Citelise koje viđate u prometu svakodnevno, čisto da znamo koliko ih vozi.

Danas na 215 (KT-Trnava) su 742 i 745, a jučer na istoj liniji 749 i 755. Jučer sam vidio i 757 na 234.

Inače, ne mogu vjerovati da je interijer pojedinih citelisa tako zašaran-prije svega sjedala i zašto ti autobusi imaju tako odvratan miris iznutra  >rigoleto<  Danas, kao i nikad do sada, nije klima radila, a izolacija od motora je bolja u kockicama nego u ovim busevima. A da ne spominjem ono malo prozora koji su sićušni  buljimir 
Katastrofa

GT-R

Danas je jedan solaš vozio 107, gbr 691. Kada sam ušao u bus, toliko jako me je cimnulo da sam umalo pao. Vozač ga uvjek u startu dobro cimne, piči Slavonskom ~60 km/h, izbjegava rupe po cesti kao da ide autom..
U međuvremenu sam vidio iz suprotnog smjera jednog zglobnog isto na 107.

Ivan

Citat: Scarface  u Listopad 06, 2011, 14:15:35
vjerovati da je interijer pojedinih citelisa tako zašaran-
...
Danas, kao i nikad do sada, nije klima radila
O tome sam pričao kad sam spomenuo održavanje, koje leasing kuća kad-tad mora srediti ako počnu redovito voziti...

Što se tiče klime, kad su bili novi bilo je jako dobro, ja mislim da je kod njih to odlično napravljeno i naštimano, inače mi jako lako počne smetati klima ali kod njih mi je svaki put bila u redu ako je radila, no očito odavno nitko nije punio klime niti sređivao sjedala i ostale slične stvari...