Atena

Autor gaspa, Prosinac 09, 2007, 15:41:24

gaspa

Pođete li u Atenu, vjerojatno se nećete osjećati strano. Sve je tu pomalo nonšalantno (da ne kažem: neuredno), zbrkano, užurbano, nagužvano... Nema tu onog apotekarskog reda i čistoće kakvu smo navikli gledati u srednjeeuropskim gradovima. Ukratko: grad sličan našim gradovima. Sličan i po prometu koji je u kolapsu, posebno u špicama. Nije ni čudo, smatra se da Atena broji kojih 5 milijuna stanovnika na području koje se proteže i 40 km u duljinu. U to je ubrojena i atenska luka Pirej, zapravo drugi grad, ali urbano nedjeljiv od Atene.

Javni promet odvija se podzemnom željeznicom (3 linije a 2 prijevoznika), tramvajima (3 linije u Y koje međusobno povezuju krajnje točke tog Y i voze u intervalima od gotovo 20 minuta pa vas prođe volja za tramvajem), trolejbusima i autobusima.

Gradski prijevoznici su:
I.S.A.P. (podzemna željeznica, lin. 1 Kifissia - Pirej)
Attiko Metro (podzemna željeznica, linije 2 Agios Antonios - Agios Dimitrios i 3 Monastiraki - Aerodromio)
TRAM (tramvaji)
I.L.P.A.P. (trolejbusi)
E.THE.L. (autobusi)
O.A.S.A. (autobusi)

Vozne karte su raznolike, pojedinačne, dnevne, kombinacija za zračnu luku i dr.

Prijevoznici su se dobro pobrinuli za snalaženje putnika namjernika u gradskom prometu, pa su nam tako dostupne razne brošure, a jedna od njih je i ova (160 stranica !!!)



U toj knjižici, osim općih podataka o prijevozu i tarifnom sustavu nalazimo i popis važnijih građevina svrstanih po vrstama (športski objekti, muzeji, iskopine, bolnice i sl.) s adresom te svim prijevoznim sredstvima i pripadajućim linijama:


(konkretno: vladini uredi - naziv ureda/ministarstva, adresa, linije trolejbusa i autobusa te najbliža stanica metroa)

U nekoj sličnoj brošuri nalazimo sličan prikaz za stanice:


Dalje imamo sheme glavnih (brzih) linija sa stanicama i mogućim presjedanjima (linije)


a na kraju je dan i popis sa smjerovima vođenja linija


koji, prikazan na drugi način, izgleda ovako


U priručnim brošurama manjeg opsega nailazimo na sheme linija u gradu - izvatci za centar Atene te centar Pireja:





I, naposlijetku, kratki prikaz voznog parka. Za nas ovdašnje, naučene prvenstveno na njemačke proizvode, pomalo neobično djeluju druge robne marke.

Trolejbus Neoplan


Trolejbus Van Hool


Autobus Van Hool


Minibus Van Hool


Autobus Renault


Arhivski Renault (vojni)


Zglobni autobus starijeg datuma (do kojeg nisam stigao da vidim koji je)


Luka

Nisam se vozio autobusima, jedino metroom i mogu da kazem da sam zadivljen kako radi. Inace, sto se tice saobracaja, u gradu je ludnica, prelazi se ko, gde i kako stigne, ali manje vise su tamosnji vozaci vec navikli na to. Tako da je normalno da izletite pred autobus i ceo saobracaj kad prelazite put, cak sta vise i ne trceci preko, niko vam ni svirnuti nece, jednostavno su navikli tako... Gore je od naseg Beograda sto puta (u kojem kad dodjete sa strane morate imati 6 ociju otvorenih da ne bi ogrebali auto ili izazvali udes), ne daj boze da moram tamo da vozim, ne bih se snasao...  A sto se tice autobusa, ostao mi je u secanju jedan sto nazad ima skoro ceo deo bez stakla samo malo staklo gore, jako mi se svideo, mislim da ga nema ovde na slikama... Jel znas gaspa na koji mislim?
Postoje dve marke autobusa - Setra i svi ostali!
www.autobusi.net - Sajt posvecen autobusima!

Lion

Da nije Renault Agora Citybus?
Vidim da oni imaju Renaulte, pa je možda to taj. On je na ovoj gaspinoj slici gdje piše ''Autobus Renault''. Ja sam gotovao 80% siguran da je to taj bus.
Grad ti kao svome stanovniku pruži priliku da umjesto sasvim solidne prigradske linije dobiješ lošiju gradsku liniju. Ali si na kraju krajeva građanin, jel tako?!

Kiki273

Bio sam dosta puta u Ateni,nisam 100 % siguran,ali mislim da su ovi zglobnjaci Volvo