ZET-ova Crna kronika

Autor tamlover, Prosinac 11, 2007, 23:18:15

ipiljek

Kaj onda to znači kraj za njega?
18.3.2009. MAN SG220 POSLJEDNJI PUT U PROMETU, TE UJEDNO I MOJA ZADNJA VOŽNJA S NJIM NA LINIJI 124 !!

Tomek

Nego, postavlja se pitanje, šta je s ostalima, ako je ovaj zbog hrđe nadrapao i ostali su u opasnosti... Baš sam se neki dan vozio kraj 140 i izvana mu već izbija hrđa, pitanje kak je ispod...

ipiljek

Sad bi trebalo provesti ispitivanje i kontrolu na svim autobusima tog tipa , a pogotovo na NG272.
18.3.2009. MAN SG220 POSLJEDNJI PUT U PROMETU, TE UJEDNO I MOJA ZADNJA VOŽNJA S NJIM NA LINIJI 124 !!

FitzTN

Pa pitanje je zapravo što je uzrok svega...ako je brza vožnja + skliska cesta onda se nema šta kontrolirat...

Šta se prikolica ne drži na više mjesta? Nije valjda samo na jednom? Zar ne bi bilo normalno da ako pukne na jednom dijelu da se samo izvisi ili nešto, a ne da se skroz otrgne...

ipiljek

Ma može bit da je došlo do zamora materijala, ne mora bit trulež.Jednostavno dođe do greške u samoj proizvodnji.Struktura materijala ne bude ista i na tom je mjestu potencijalna opasnost za lom.Tako su se događale i puno ozbiljnije nesreće u svijetu sa ogromnim brojem poginulih. :'(

ivan.h

Zar netko stvarno vjeruje da je ovo puklo samo od sebe?!? Znači, vozite prazan bus po ravnoj cesti 50 km/h i odjednom vam se otkvači prikolica... Po zdravorazumskoj logici nemoguće.

FitzTN

Da, i pritom se uspijete smotat oko stupa, tj. prikolica uspije stup koji na uzvisenom pogodit bocno..  ;D

Ivan1983

da samo ovaj nije išao 50 km/h nego puno više da se razumijemo ;)

MAN fan

da sam ja napravio takvo s***e odma bi isti tren dao otkaz :D

tamlover

Vozač je napravio sranje. Nažalost to je najizglednija varijanta.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

kriticar

To će utvrditi stručnjaci , a novinari pišu gluposti kao u onom linku koji je danas stavljen u autoturist
Naslov članka je gorio samoborčekovautobus a radi se o autoturistovom.
Lako moguće da je pukla ruda, ali veća senzacija je ovo što su napisali
samo mi je čudno što ne vidim rudu ni na ostacima busa ni prikolice
1968 dolazak prvog mana750 na Zagrebačke ulice

1970 i na Dubrovačke

S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N

ivan.h

Tri posvijetljena isječka sa slika s jedne od prethodnih strana:

Prednji dio:

Prikolica:

Iz slika se jasno vidi da nije pukla sama ruda nego spoj rude i prednjeg dijela busa i to točno "na šarafima". Na slikama nema ni traga truleži... Ovo sve govori u prilog onoj priči da se bus omotao oko stupa. Ako pogledamo rtl-ove slike s mjesta nesreće, položaj prednjeg dijela i prikolice to dokazuje. Znači, priče o zamoru materijala baš i ne drže vodu... Pitanje je samo zašto se bus omotao oko stupa.

Shole

Hvala moderatoru što je obrisao one gluparije od sinoć.  Ja sam iznio sve one teorije jer sam po postovima shvatio da se prikolica prije odvojila od autobusa i naknadno nekamo udarila i razbila desnu stranu.  Očito je da je bilo obrnuto, i sad je sve puno jasnije.  Čovjek je nešto zeznuo, dal je vozio brzo, dal mu je auto neki nešto izveo pa zasmetao ili pitaj boga šta, i udario je vjerovatno u trotoar i poslije i u stup i tad se desilo što se desilo.  Za one koji nisu toliko upućeni, a ima ih dosta,  vozit po kiši autobus sa pogonom na 3. osovinu je vrlo zeznuto, pogotovo u zavojima i skretanjima.  A najgore šta sam probao je bilo kad je bio smotan pod nekih recimo 45 stupnjeva u lijevo, i onda je trebalo na mjestu kotače smotat puni desni i maknut se ća, a cesta koda je mašću namazana.  Živa katastrofa.  Prikolica stoji ravno, prednji dio pod 45 stupnjeva, a prednji kotači okrenuti puni desni ajnšlag.  Nije se znalo šta će prije puknut

Portos

Vrlo je teško obuzdavati zglobne autobuse sa pogonskom osovinom u prikolici na skliskoj cesti, pogotovo ukoliko je autobus prazan. Druga osovina takvih autobusa jako je malo osovinski opterećena, a kako nije pogonska na nju baš i ne stavljaju nove pneumatike. S obzirom da su zadnje noći vlažne ali i sa temperaturom ispod ili oko 0°C moguće je da je krivnja vozača koji nije prilagodio brzinu skliskim uvijetima na cesti. Jer zvući mi nemoguće da je svih 8 vijaka puknulo odjednom, te da se prikolica samo tako otkvačila-sama od sebe. Prije bih rekao da je odvajanje nastalo kao posljedica sudara.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

maky

Ma sasvim je jasno da je ovdje došlo do zanošenja, te udarca u stup, pri čemu se prikolica odvojila od prednjeg kraja. Meni uopće nije čudno što se ona odvojila pri takvom nečem, jedino me zanima što je uzrokovalo zanošenje. Vozačka pogreška ili tehnički kvar...
Uostalom, ovo je autobus s pogonom na stražnju osovinu. To znači kada idete ravno da prikolica gura prednji kraj autobusa. Ne može odjednom prednji kraj autobusa otići naprijed, a prikolica ostati ako je ona ta koja gura. A tako ni vijci ne mogu puknuti, a o nekakvoj hrđi nema ni govora sudeći po fotkama...

A ono što je shole napisao je zbilja tako i sam sam više puta bio svjedok toga...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!