Automatska naplata karata

Autor markost, Veljača 06, 2009, 16:35:57

maky

Dakle poštovane kolegice i kolege...
Danas (sad već jučer pošto je prošl opola noći) sam bio u Promet Splitu na jednom demonstrativnom  rukovanju s aparatima za automatsku naplatu karata, takozvanom ticketingu. Sam način rukovanja ću nastojati objaviti na naslovnoj stranici portala ili na nekom drugom vidljivom mjestu, jer će se  ovako kao dio foruma jednostavno izgubiti među postovima. No,  ipak ću prije ovdje pokazati o čemu se zapravo radi...

Kao što znate, ipak se to najbolje objašnjava na licu mjesta i u praksi. Ja sam to shvatio u tren oka  (a imao sam najbolje učitelje), stoga ću se potrudit objasnit i svima vama koje zanima i koji ste me neprestano pitali...

Dakle, ovo je takozvana blagajna. Njome će se služiti vozači i moći ćete u njih kupiti  kartu kao i dosada koja će koštati 10kn kao i dosada. Primjerak karte već postoji na ranijim stranicama ove teme. Iako mi je pokazano kako se služiti njome,  običnom putniku ona ne znači ništa posebno, stoga neću ni objašnjavati.  Glavno da uđete i rečete vozaču dokle želite ići...

Osim karata kupljenih u vozača, postoje i mjesečne pokazne karte (magnetske), te vrijednosne putne karte (isto magnetske kao i pokazne). Zaboravio sam pitati za dnevne, trodnevne i tjedne karte, ali pretpostavljam da će sada i one biti uvedene, jer se govorilo o njima.
Uređaj koji će više zanimati putnike je onaj kojim će se oni tj. mi služiti. on izgleda ovako:

Dakle, kada svaki putnik uđe u autobus, bez obzira koristi li mjesečni pokaz, godišnji, besplatni ili ima vrijednosnu karticu, mora je prilikom ulaska prisloniti na površinu na uređaju predviđenu za to (naravno, oni koji kupe kartu u vozača to ne moraju).
Sad slijedi zanimljivi dio...
Svi oni koji na Prometovim kioscima kupe vrijednosne karte (20, 30, 50 ili 100kn) i ulaze u autobus na nekoj GRADSKOJ liniji koja  ne izlazi iz 1. zone trebaju samo prisloniti karticu na uređaj, upali se žuta lampica i nedugo zatim zelena (ako je sve uredu). Sa kartice im je skinuto 7.5kn za jednu vožnju i to im vrijedi idućih 45 minuta.

Međutim, ako uđete  u autobus recdimo na liniji 1, 2, 16, 37, 60, itd. koji izlaze iz prve zone, tada morate PRIJE prislanjanja kartice na uređaju pritisnuti tipku 1, 2 ili 3, ovisno o zoni u kojoj želite izaći), jer će vam uređaj u protivnom sa računa skinuti punu cijenu vožnje do zone do koje taj autobus prometuje (a to nebi željeli).  Uglavnom, najbitnije je zapamtiti, da ako se vozite autobusom koji prometuje izvan grada, tada utipkate broj zona koji želite prijeći i toliki iznos će vam biti skinut sa računa.

Za dječiju kartu trebate pritisnuti tipku 5.

Rukovanje ovim sustavom je vrlo jednostavno i unatoč početnom skepticizmu i neodobravanju, na današnjoj prezentaciji sam se oduševio i potpuno promijenio mišljenje. Sustav je genijalan, samo treba vremena da se uhoda. Poslije će nam to postati najnormalnija stvar, jer zaista nije komplicirano.

Također ovdje imam i sliku uređaja koji će koristiti kontrolori  8)
Da znam, kad uđu s tim u autobus izgledat će vam kao da ste na Voyageru, ali uređaji su zaista fantastični.

Lagan je i jednostavan za korištenje. Imaju naprijed jedan skener pomoću kojeg očitavaju papirnate karte kupljene u vozača. Magnetske očitavaju na isti princip kao i uređaji u autobusu. Kontroloru odmah na displayu piše dal je sve uredu s kartom i svi ostali podatci (gdje je poništena, kada, itd...) Dakako, Prometovci će pomoću ovog moći pratiti i svoje kontrolore, tako da nema zabušavanja. Znat će se točno na kojim su linijama bili, kada, koliko su karata pregledali, itd... Inače, uređaj u sebi ima ugrađenu papirnatu traku, na kojoj kontrolor može odmah šverceru isprintati kaznu.

postoji također mogućnost da dospijete na "crnu listu"  na koju se stiže nečasnim radnjama, malverzacijama i švercanjem. Ekipa koja se vozi sa starim pokazima i bude više puta uhvaćena u prekršaju može završiti na crnoj listi (što ovisi o kontrolorovoj dobroj volji). Sve dok ne podmiri dugove zarađene kaznama, tu će i ostati i neće biti u mogućnosti nadoplatiti svoj pokaz itd...

Uglavnom, sve što mogu reći su same pohvale na račun ovog sustava koji me oduševio. Ne može se sve ovako napismeno opisati, ali u stvarnosti shvatite da je to sve lagano i jednostavno za uporabu. Samo se treba naviknut.

Promet će na svojim prodajnim mjestima građanima dijeliti brošure sa uputstvima za upotrebu koja su sastavili, a ista će biti objavljena i na njihovoj web stranici.

Ovo je primjerak brošure koji će biti dijeljen putnicima i u njemu je sve detaljno opisano. Kliknite na linkove i otvorit će vam se slika u novom prozoru:
KLIKNUTI

KLIKNUTI

I za kraj ono najvažnije  ;D
Javno i najiskrenije se zahvaljujem šefu prometnog sektora gosp. Zovku, koji me srdačno primio, odvojio određenu količinu svog vremena i pružio mi potrebne informacije, šefu kontrolora koji me uputio u pojedinosti sustava, te ostaloj ekipi koja je bila, zbog koje je druženje bilo iznimno zanimljivo, zabavno, a najvažnije i poučno. Sad sam gotov...  ;D   :P

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

mrki01

Citat: maky  u Svibanj 19, 2009, 00:04:03
Svi oni koji na Prometovim kioscima kupe vrijednosne karte (20, 30, 50 ili 100kn) i ulaze u autobus na nekoj GRADSKOJ liniji koja  ne izlazi iz 1. zone trebaju samo prisloniti karticu na uređaj, upali se žuta lampica i nedugo zatim zelena (ako je sve uredu). Sa kartice im je skinuto 7.5kn za jednu vožnju i to im vrijedi idućih 45 minuta.

Međutim, ako uđete  u autobus recdimo na liniji 1, 2, 16, 37, 60, itd. koji izlaze iz prve zone, tada morate PRIJE prislanjanja kartice na uređaju pritisnuti tipku 1, 2 ili 3, ovisno o zoni u kojoj želite izaći), jer će vam uređaj u protivnom sa računa skinuti punu cijenu vožnje do zone do koje taj autobus prometuje (a to nebi željeli).  Uglavnom, najbitnije je zapamtiti, da ako se vozite autobusom koji prometuje izvan grada, tada utipkate broj zona koji želite prijeći i toliki iznos će vam biti skinut sa računa.

Mislim da je ovo prekomplicirano. Sada putnik mora u glavi imati sve autobusne linije i voditi racuna je li usao u autobus koji mozda izlazi iz prve zone. Zar ne bi bilo logicnije da se bez pritiska na botun ponisti prva zona automatski, a da putnik treba pritisnuti samo ako stvarno ide u neku dalju zonu. To bi bilo jednostavnije za putnike a i brze.

Inace, kad su vec isli uvoditi nesto novo zasto nisu napravili da i na izlazu postoji uredjaj pa da se kartica pri izlasku takodjer treba prisloniti na uredjaj - i onda bi sustav automatski naplatio onoliko zona koliko treba.

Vidim da ce i naplacivati karticu 20kn - zar ne bi bilo bolje putniku pokloniti takvu karticu?

pozdrav

busista

Primiće se i 01.07. a u busevima još ne vidimo opremu za poništavanje karata.  Zna li tko kada će Promet započeti proaju tih "pametnih kartice" ?
Busista

maky

Vidio sam d asu neki penzioneri već dobili nove pokaze, ali uređajima ni traga. Očito još nije sve sređeno. Ali, u principu, bolje da ne uvode ništa dok sve nije 100% sigurno i isprobano, nego da puste u rad pa da bude problema... Mislim da će tako biti bolje i njima i putnicima  ;)

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

dalmatinac

ono najvažnije se ipak neće desit izgleda,a to je, da se rasterete vozači od prodaje karata, kao što je to u većini Europskih gradova

netko

Danas je u Solbodnoj izašao jedan mali članak o automatskoj naplati.
Ugl.kaže se da će kasniti još mjesec dana zbog tehničkih problema,a to su problemi sa GPS-om koji ne očitava stanice i zone.Tako je bilo nešto napisano. ;)
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

netko

U Isuzua g.b.237 stavljena automatska naplata.Ali uređaj još nije u funkciji,nego vjerovatno u testnom radu.

maky

Citat: netko  u Rujan 27, 2009, 03:09:33
U Isuzua g.b.237 stavljena automatska naplata.Ali uređaj još nije u funkciji,nego vjerovatno u testnom radu.
Stavljeno je u sve autobuse, počinje se s upotrebom od 01.10.

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Bole

Mislim da su montrani uređaji u sve Neoplane, to sam baš u petak vidija.... ajde da i to krene :)

netko

Citat: maky  u Rujan 27, 2009, 10:36:53
Stavljeno je u sve autobuse, počinje se s upotrebom od 01.10.
Neznam za Trogir.U niti jedan autobus još nisu stavili,u Isuzua je slučajno jer je došao iz Splita.
A i valda neki šoferi iz RJ Trogir nisu još prošli obuku.
Poprtait ću još ova 2-3 dana da vidim što će biti.

maky

U nekim autobusima je proradilo. Još se ne izdaju karte (iako se komodno mogu), a savršeno funkcionira i najava stanica...   ;)
Valjda će ubrzo zaživit sustav...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

troosovinac

Citat: maky  u Listopad 17, 2009, 20:57:06
U nekim autobusima je proradilo. Još se ne izdaju karte (iako se komodno mogu), a savršeno funkcionira i najava stanica...   ;)
Valjda će ubrzo zaživit sustav...
šta se tiče gradski linija bit če ok nadajmo se,ali prigrad teško za sad. kod nas ima puno linija koje svračaju u zaseoke s jednom linijom povežu par linija i onda brka stanice jednostavno nezna gdje je. vidia sam nekidan bus od PRESEČKOG i malo s kolegom pričao kod njih je ista naplata i nemaju nikakvi problema sve normalno registrira.
bela lađa

maky

Je, čuo sam i ja da je nekidan bilo problema na liniji iz Ogorja. GPS se izblesirao i sustav je skroz pobrkao stanice. Treba to još uštimavat...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Nsam neko vrijeme imao pristup forumu, tako da vas nisam obavijestio...
Uglavnom, danas bi trebala zaživjeti automatska naplata. Ukoliko ne, novi datum je 15.11.  ;)

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Ovako, izgleda da neće sve linije odjednom početi sa ticketingom. Od sutra se počinje samo na liniji 4, pa će postepeno uvoditi i ostale...
Inače je vozačima zabranjeno paliti aparate da nebi izdavali karte na ostalim linijama...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!