Avtomontaža Bus

Autor mansg313, Travanj 16, 2009, 19:43:03

IgorKlasik

Zanimivljivo.
Očito su bili radjeni po narudžbi za Kompas Hertz.
Nisam uspio pronaći više informacija.

Tomek

Citat: wulfy  u Svibanj 05, 2020, 09:56:12
O konkretnom autobusu ne znam, pretpostavljam da je osnova MAN SR 280. MAN SR 280 je Avtomontaža izložila 1985 godine na sajmu automobila u Beogradu kao novinu u ponudi. Možda nije u pitanju 280 već neki drugi broj, ali svakako je u pitanju SR. Dakle, ovaj model je nastao poslije 1985 godine, a svakako prije devedesetih jer  se SR (Standard-Reisebus) prestao nuditi 1991 ili 1992 godine.

Čazmatrans je imao par komada visokog modela, FRH362 iz Avtomontaže, proizvedeni 89./90.

zlepur1

Možda samo dadodam da je jedan visoki bija u herzu u Dubrovniku i cili ratje vozija liniju croatia express Ploče -Zagreb- Ploče .Polazak iz Ploča je bija u 1800, iz Splita u 2000, iz Šibenika u 2130 a dolazak u Zagreb ujutro oko 0730 u zavisnosti od situacije na terenu. Iz ZG je polazak bija u 2200.
Magirus Deutz udobnost na prvom mjestu.

wulfy

Citat: Tomek  u Svibanj 05, 2020, 16:17:51
Čazmatrans je imao par komada visokog modela, FRH362 iz Avtomontaže, proizvedeni 89./90.
Mislite da je osnova ovog ,,VIP" autobusa FRH326? Ako je tada napravljen logičnije je.

Sent from my moto e5 using Tapatalk

conecto

Prema prednjim žmigavcima ja bih rekao da je ovaj na prospektu stariji nego su bili ovi iz ČZT. Oni su imali one produljene zaobljene prednje žmigavce, mislim da ih je bilo dva komada.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: wulfy  u Svibanj 05, 2020, 09:56:12
MAN SR 280 je Avtomontaža izložila 1985 godine na sajmu automobila u Beogradu kao novinu u ponudi.

Avtomontaža je radila SR 280 nekoliko godina prije 1985. Ako aludiraš na scan iz Avto-magazina koji si ovdje postavio na slici s beogradskog sajma pored katnjaka nije SR 280 već minibus s tehnikom VW. Jednog SR 280 sam vozio nekoliko mjeseci 1995., mislim da je bio gp 1983. i da je izvorno iz Kompasa. Čak ni taj nije bio jedan pod prvih jer čini mi se da ih je dosta imao Certus Maribor još 1982. (moguće da je Certus bio i prvi kupac tog modela).
A GDJE JE POANTA?

wulfy

Da, upravo to, moja grešaka

wulfy

Osim gradskih autobusa MAN (890 UO, 890 UG, SL 220, SG 220, SL 240 i SG 240) šta se radilo još u Avtomontaži?

Turistički modeli u originalu SR 240 i SR 280 su se  pravili od 1975 do 1984 godine, a od 1978 imaju i verzije SR 240 H, odnosno SR 280 H (visoke).
1985 nasleđuju ih modeli SR 292, SR 362, SR 292 H i SR 362 H koji se 1990 godine primenuju u FR 292, FR 362, FRH 292 i FRH 362, a koji se rade do 1993 godine.

Obješnjenje za slovne oznake (bez prevoda):
UO - Unterflur Omnibus
UG - Unterflur Gelenkbus
SL - Standard Linienbus
SG - Standard Gelenkbus
SR - Standard Reisebus
H - Hochdecker
FR - Fern Reise
FRH - Fern Reise Hochdecker

Tomek

Nije bilo SL 220/240, nego SU 220/240.
Radili su se i MAN 750 HO.
I naravno mnoge vrste TAM-ovih autobusa.

MAN 750 HO - 68.-74.
MAN 890 UO - 75.-79.
MAN 890 UG - 68.-79.
MAN SU 220 - 78.-92. sporadično
MAN SG 240 - 80.-85.?
MAN SG 220 - 85.?-91.
MAN SU 240 - 93.-94.
MAN SG 240 - 93.-94.

Možda sam negdje i fulao koju godinu pa neka netko ispravi.

Od turističkog programa radio se onaj midibus MAN FOC 9.136, MAN SR 180, MAN 362 (karoserija kao kod TAM331), MAN 16.360 (sličan TAM-u 331 osim prednjeg kraja)

conecto

Ovo objašnjenje MAN-ovih oznaka uglavnom je točno za njemačke originale i modele koje je Avtomontaža radila na šasijama kakve je MAN koristio na svojim modelima. To ne mijenja činjenica kako je Avtomontaža kod 750 HO i 890 UO/UG koristila vlastiti dizajn karoserije. Što se tiče punih oznaka ovih modela poput 750 HO M 11 A vrijedi dodati kako se ovaj ,,A" na kraju odnosi na produljeni prednji prepust jer je kod ovih ranijih modela u početku postojao samo onaj kraći kod kojeg su moguća samo dvokrilna uža vrata (kao npr. kod ZET-ovih 890 UG iz 1969.)
Nekakav izuzetak od originalnog označavanja je SU 220 jer takav solo-model s centralnim motorom MAN nikad nije proizvodio, a da bi se pojasnilo kako je do njega došlo valja se opet vratiti na stariji model.
Kod starijeg modela poznatog kao Metrobus postojala je solo izvedba 890 UO s centralnim motorom duljine 12 m po ugledu na Mercedes O-317 koji je od 1957. prvi gradski autobus s takvim konceptom. Prednosti su visoki kapacitet koji se temelji na duljini 12 m i pravilnom obliku unutrašnjosti, a istovremeno je ova šasija mogla poslužiti za zglobni autobus (tada nije bilo tehnički moguće da motor bude u ,,prikolici"). U Njemačkoj su takvi autobusi 60-ih godina postali nepopularni zbog visokog poda i buke motora u unutrašnjosti, a osobito nakon pojave Metrobusa koji je bio vrlo tih i udoban dok je pod bio rekordno nizak (715 mm iznad podloge, lak i brz ulazak putnika). Sve ovo vrijedi jednako za Avtomontažin 750 HO i svatko tko se vozio u njemu zna o čemu pričam, a osobito kad se usporedi s novijim 890 UO. Stoga je u Njemačkoj 890 UO proizveden u vrlo malim količinama pa se čak ne priznaje pod nazivom Metrobus.
U Jugoslaviji je bilo potpuno drugačije pa je Ikarus nakon otkupa licence najviše proizvodio baš takav model (uz zglobni naravno), a također je postao popularan Mercedes O-317 iz Skopja sa sličnim konceptom. Avtomontažin 750 HO je znatno zaostajao jer ga je u većim količinama kupovao jedino Zagreb, a nešto ih se našlo još u Dubrovniku, Novom Sadu, jedan u Makarskoj... Zbog takvih sklonosti domaćeg tržišta Avtomontaža je također počela proizvoditi 890 UO, a koncept gradskog autobusa s centralnim motorom postao je imperativ na jugoslavenskom tržištu (slično je bilo u Rumunjskoj gdje je Roman također proizvodio licencni model sličan Ikarusovom). Zaobilazio ga je jedino TAM koji je na tržištu gradskih autobusa igrao relativno epizodnu ulogu i uglavnom se koristi na prigradskim linijama ili u manjim gradovima.
Zbog svega je Avtomontaža zadržala centralni motor i kod novog modela u dizajnu MAN-ovog modela prema VÖV standardu. Njegova oznaka je SL (uz dodanu brojku koja se odnosu na snagu motora u KS poput 192 ili 200) što zaista znači Standard Linienbus (iako je u prve dvije godine i ovaj model u početku nosio oznaku 750 HO), a odnosi se na poštivanje spomenutog VÖV standarda. Pošto se Avtomontaža odlučila na centralni motor modificirala je oznaku u SU što zacijelo kao i ranije sugerira Unterflur.
Problem je bio što MAN u ovom obliku karoserije nije nudio model s centralnim motorom, ali je i dalje proizvodio takve šasije za potrebe zglobnih autobusa koje je karosirao uglavnom Göppel. Isti se nudio u karoseriji novog dizajna prema VÖV smjernicama te je u početku označavan kao 890 UG, a kasnije kao SG 192/220. Upravo je tu šasiju Avtomontaža iskoristila za solo SU 220, a kasnije i za zglobni SG 220/240 čiji je ukupni dizajn (osobito ,,prikolice") u skladu s ranijim Göppelovim autobusima.
Zadržano je prvo slovo ,,S" koje prije svega označava novi dizajn, ali u slučaju Göppela ili Avtomontaže valja naglasiti kako se ono ne može shvatiti kao ,,Standard". Navedeno slovo se u slučaju originalnog MAN-a odnosilo na poštivanje VÖV standarda koji vozila Göppela ili Avtomontaže nisu u potpunosti zadovoljavala. To se odnosi na ugradnju motora koji se prema VÖV nalazi u stražnjem dijelu kao i na visinu poda unutrašnjosti koji je definiran na 725 mm. Naravno da je kod centralnog motora ona znatno viša zbog čega se Göppelovi zglobnjaci unatoč sličnoj karoseriji (koja koristi većinu zajedničkih dijelova) ne uvrštavaju među VÖV autobuse. Prvi takav zglobni autobus je Mercedes O-305 G predstavljen 1977. kod kojeg je motor ugrađen straga, a slične je ubrzo predstavio MAN i Magirus-Deutz iako su njihovi koncepti znatno lošiji (pogon na srednjoj osovini dok je kod Mercedesa na stražnjoj), ali to je neka druga zasebna tema.
Može se zaključiti kako je SU 220 prije svega derivat Göppelovog zglobnog autobusa. Jedino mi nije jasno da li je stražnji produžetak šasije namijenjene zglobnim autobusima za potrebe SU 220 izveo MAN ili Avtomontaža u vlastitoj režiji. Možda je zbog takvih poteškoća duljina SU 220 skraćena za metar u odnosu na prethodni 890 UO, ali je s 11 m sasvim sukladna standardnom MAN-u SL.
Vrijedi spomenuti kako u Njemačkoj postoji prigradski SÜ (Standard Überlandbus) duljine 12 m iz razloga što je VÖV (udruga njemačkih prijevoznika) za ovu klasu propisao nešto drugačije StÜLB standarde. Dizajn karoserije koristi većinu dijelova VÖV modela, ali je duljina zadana na 11,7 m, a visina podnice na 879 mm što omogućuje opciju prtljažnika od minimalnih 2,5 m3. Serijski model nešto je dulji od zadanog što je dobrim dijelom nastalo zbog novog zaobljenog nosa koji je kod gradskih modela četvrtast. Pošto je StÜLB nos bio dopadljiviji ubrzo je ponuđen i kod gradskih modela MAN, Mercedes, Magirus-Deutz. U slučaju MAN-a ovaj nos koji produljuje vozilo za 70 mm ubrzo je činio većinu narudžbi, a isti je koristio Avtomontažin SU 220.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Citat: wulfy  u Svibanj 13, 2020, 12:40:34
Da, upravo to, moja grešaka

Ništa strašno! Osobno me zadivljuje tvoja količina znanja, dokumentacija i podaci koje si skupio, temeljitost kojom svemu pristupaš te stil pisanja kad čitavu tematiku na zanimljiv način staviš u kontekst vremena.
A što se tiče SR 280 evo prilažem jedan isječak objavljen u kolovozu 1983. gdje se spominje u tekstu (ti naravno znaš iz kojih novina)
A GDJE JE POANTA?

NP-549

Kažeš da je članak iz 1983.,  tko je tada imao automatik izvedbu SG220 ?  ZET je imao 3 komada ali tek oni među zadnjima, ako se dobro sjećam.  Autotrolej je upravo '83. nabavio jedan automatik #449, i poslije je prošlo još 10 godina dok nisu sljedećeg kupili. Moguće da je taj naš na slici

conecto

Članak je sigurno iz 1983., slika s nekog sajma, crno-bijela pa se ne zna boja (ako-kad je prodan možda je prefarban), a tekst ide na dušu autora, ja samo arhivirao i priložio
A GDJE JE POANTA?

conecto

Citat: conecto  u Svibanj 13, 2020, 10:44:33
Prema prednjim žmigavcima ja bih rekao da je ovaj na prospektu stariji nego su bili ovi iz ČZT. Oni su imali one produljene zaobljene prednje žmigavce, mislim da ih je bilo dva komada.

Evo tu se vidi komad Čazminog MAN-a FRH 362, snimljeno ispred Čazmatransove upravne zgrade u Čazmi, iz monografije firme
A GDJE JE POANTA?

wulfy

Dosadan sam, ali sada su mi se otvorila pitanja za koje nisam siguran u odgovore:

MAN FOC su isključivo šasije?

MAN FOC 9.136 ili MAN FOC 12.240... prvi broj je približna dužina u metrima, a drugi približna snaga u KS?

Na šasijama MAN FOC Avtomontaža je radila sopstvene kreacije karoserija?

Sve MAN FOC šasije imaju motor naprijed?

Ova šasija koju rade MAN i VW (9.136), a koja se pominje u članku je zapravo ona od kamiona G9 moguće nešto izmjenjena?

U ovoj temi se pominju MAN FOC 12.200 i MAN FOC 12.240 koji su se radili za bliski istok. Kakav je to aranžman bio? Kako se u tome uklapa Scania K112?