Irisbus/Iveco Bus

Autor Tomek, Prosinac 13, 2007, 23:19:37

kico101

Imam jednu nedoumicu; naime prilikom predstavljanja novog Iveco Urbanway modela, pročitao sam informaciju da se taj model proizvodi pod firmom IVECO BUS, a ne više Irisbus. Znači li to da Irisbus kao takav više ne postoji ili je ovo samo izdvajanje iz koncerna?
Btw, nigdje na netu ne mogu pronaći fotografiju zglobnog modela, ni midija ( 10,5 m ), kao ni CNG modele. :-[
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

shef

Irisbus je preimenovan i sada je to Iveco Bus, znači ime Irisbus se više neće koristiti, pa tako i logo delfina ide u mirovinu. Došlo je do nekakve promjene vlasničke strukture, ali ne znam točno kakve. Ne možeš ih naći jer ih ni nema, mislim da su samo proizveli par prototipova solo 12m nafta i onaj izložbeni.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

kico101

Interesantno. Relativno velika firma prestaje postojati, a nova nije pravo ni počela proizvodnju.
Thnx na info. :)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

lussin

Napravili su Urbanway (ex. Citelis),Crossway,a Magelys je još u skicama

Urbino LE

Citat: Shole  u Listopad 13, 2013, 15:02:40
Uzdužni motor,  hladnjak na krovu ....  A što bi ti htio pa da bi mogo reć da je to novi bus ?

Uzdužan je valjda samo za solo i Tector 7, Cursor 9 je poprečno. Oba dva motora koriste common-rail ubrizgavanje, do sada su Cursori imali pumpa-duse. Svakako oni reklamiraju da je Urbanway sa Tectorom 7 i 286KS koji je najslabiji model u ponudi punih 800kg lakši nego Citelis sa Cursorom 8 i 290KS koji je tamo bio najjači model u ponudi. Sami agregati su inovativni i koristi Hi-SCR tehnologiju što će reći AdBlue što su patentirali tako da je unikatno, sok svi ostali koriste za Euro6 agregate SCR+EGR što naravno kada je EGR u pitanju donosi dodatno grijanje motora.

Citat: shef  u Listopad 16, 2013, 13:29:16
Irisbus je preimenovan i sada je to Iveco Bus, znači ime Irisbus se više neće koristiti, pa tako i logo delfina ide u mirovinu. Došlo je do nekakve promjene vlasničke strukture, ali ne znam točno kakve. Ne možeš ih naći jer ih ni nema, mislim da su samo proizveli par prototipova solo 12m nafta i onaj izložbeni.

Žele stvoriti novi identitet i prepoznatljiv dizajn svojih proizvoda pa su iskoristili Euro6 modele za to jer od 01.01.2014. bi ta eko norma trebala biti obavezna, i da u fazi je prototipa. Koliko znam nije bilo promjena vlasničke strukture, Renault je to još davno napustio.

Citat: lussinpicollo  u Listopad 16, 2013, 19:01:09
Napravili su Urbanway (ex. Citelis),Crossway,a Magelys je još u skicama

Ni taj Crossway tada nije bio služben. Od jučer je sve postalo službeno, a od danas su izloženi na sajmu Bus World.

Citat: svicar  u Listopad 13, 2013, 14:49:56
Sem dizajna i nove norme nista novog nema,  ;D   koncepcijski je to isto, imamo tri od predhodna modela gx 327, uskoro cemo dobiti jednog na kusnju

Pa premješteni su mislim spreminici goriva i AdBluea tako da nije sve isto ali normalno da neće puno mijenjat kada ne treba. Najbitniju stvar su mijenjali, hlađenje motora bi trebalo biti poboljšano i samim tim manje grijat unutrašnjost.

GX327 koliko znam nije Irisbus nego Heuliez Bus koji se van Francuske prodavao pod značkom Irisbusa i bio je dio Irisbusa tj. točnije Iveca. Ne znam kako će se prodavati nasljednik novopredstavljeni GX337 pod kojom značkom ali i ta firma ostaje na životu.

Urbino LE

Urbino LE

Iveco Bus Crossway, ovaj je direktna zamjena sadašnjem Irisbus Crosswayu.

Iveco Bus Crossway, zamjena za Arway i Evadys H, za sada samo render.

Iveco Bus Crossway LE, zamjena za postojeći Irisbus Corssway LE ali ovdje je izložene prigradska varijanta.

I za kraj Iveco Bus Urbanway koji mijenja Irisbus Citelis.

Sve u svemu dosta promjena u ponudi... Model Evadys i u H i u HD izvedbi je prošlost, Magelys za sada pokazan samo u Pro izvedbi ne u HD i ne zna se hoće li biti HDH.

Servis

Šta im se dogodilo s farovima? Ko da su išli pripasivati na sve modele nešto šta su imali pri ruci. Baš bode u oči, bitno da su led trake u njima.

Urbino LE

Mislim da su farovi kao na novom Stralisu, ali to nije ništa čudno i drugi proizvođači imaju unificirane farove na svim modelima kao npr. MAN.

Shole

Baš sam o tome razmišljao,  ovaj desni (nama lijevi) far baš pita da mu lijevi donji ugao bude zakrivljen u stilu ostatka maske.  Šteta!   S obzirom na to kako stoji ovo zaobljeno na maski oko fara (tamo di ima ovo crno obojano),  samo je trebalo napravit kontra krivulju na drugoj strani i metnut unutra univerzalne Hella farove (btw, jeftiniji su), i bus bi imao masku stani/pani.  Neda mi se drkat po googlu, ali mislim da Cityliner ima otprilike liniju koju sam zamislio

shef

Štednja je prokleta stvar:
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Shole

Ma nije Irisbus iznimka,  nikad nebi rekli, ali Regio i Classic imaju isti far

franky

Citat: Urbino LE  u Listopad 19, 2013, 17:18:20
Mislim da su farovi kao na novom Stralisu, ali to nije ništa čudno i drugi proizvođači imaju unificirane farove na svim modelima kao npr. MAN.
Uvijek nastojim primjetiti detalje, tako da dobro je dok su iz iste firme....
Zadnji farovi na svim gradskim (do najnovijeg citya koji ima neoplan svjetla od iza), prigradskim i turističkim modelima Mana su u biti svjetla Fiata Ducata/Peugeot Boxer/Citroen Jumper, a prednja već 14 godina od MAN TGA,
Setrini (serija 4) farovi prednji iznutra imaju mercedes atego prednje farove, i tako dalje i tako dalje
Industrija pojeftinjuje a dizajneri vješto moraju skrivati s kojekakvim maskama ili dodacima (u slučaju zadnjih manovih na npr Lion's coachu)

Urbino LE

Kažu da je ovo stražnji kraj Urbanwaya sa horizontalnim Tector 7 motorom, ostaje za vidjeti kakva je unutrašnjost.

TAM

Što im se dogodilo??? Ovaj dizajni mi se nikako ne sviđa. Stariji modeli su im bili puno ljepši. Ovo je sada strava.
Dani ponosa i slave!