Globtour - rasprava i novosti (2)

Autor Tlimfocit, Ožujak 07, 2009, 18:44:06

Tlimfocit

Citat: ist  u Studeni 04, 2009, 17:00:57
Malo mi je neskužljivo i spajanje Hrvatske i BiH, jer ako krene bus s BiH tablicama, ne bi smio primati u Hrvatskoj. S druge strane, bus s hrvatskim tablama ne bi smio voziti iz BiH

stvarno ne bi zna....al vidin da se to radi bez problema i da se uredno ulazi na kolodvor....a sigurno bi neko od konkurencije prijavia Globtour da radi nešto protuzakonito a pogotovo ih Slovenci ne bi pustili....bar ja tako mislin a sad kakvo je stvarno stanje ne bi se petlja jer stvarno neznan

steyr1985

Što se tiče linije iz HR za Skandinaviju  dozvolu imaju Čazmatrans kao nositelj i  koperant Croline-Malmo ( inače firma u vlasništvu Globtoura) i oni imaju sa tim dozvolama pravo kupiti putnike u Sloveniji isto kako Čazmatrans ima pravo kupiti putnike u  Sloveniji na linijama iz HR za Njemačku. To su valjda dobili zbog toga što Slovenski prijevoznici nemaju interesa voziti na tim relacijama zbog premalog broja putnika.  E sada iz BIH oni dosta puta rade prekrcaj putnika na parkingu AK Zagreb valjda kada nemaju mnogo putnika uglavnom  tu  vjerojatno postoji neka kemija.

busfan

Izgleda da su te linije za Skandinaviju bas isplative, svi prevoznici tamo imaju extra autobuse. Samo su sad mozda problem ovi low cost avio prevoznici

Tlimfocit

Citat: busfan  u Studeni 04, 2009, 18:21:22
Izgleda da su te linije za Skandinaviju bas isplative, svi prevoznici tamo imaju extra autobuse. Samo su sad mozda problem ovi low cost avio prevoznici

itekako isplative....strašan broj putnika, cijena karte od 800-1600 kuna ovisno o krajnjoj točki puta....a tu su i razne pogodnosti recimo ako priko neta kupin povratnu kartu za bubnit ću sad Stockholm i uzmen s planiranim datumom povratka onda je cijena povratne karte masu jeftina....ako je jednosmjerna do Stockholma recimo 140-150 eura onda će povratna doć manje od 200 eura....
a šta se tiče low-cost avioprijevoznika tu i nema toliko straha jer ima dosta starijih ljudi koji se boje aviona ili iz drugih razloga ne putuju avionom pa se prije odlučuju za bus...

busfan

Ali kad ti stariji prestanu putovat :-\  To se upravo dogadja na linijama za Njemacku, najvise ljudi je otislo pocetkom 70ih, i dosta ih vise ne putuje tako da je rijetko sad koja linija isplativa a prije je bio problem naci mjesto u autobusu

Tlimfocit

stvarno neznam....koliko ja znan globtour ima solidno popunjene linije za njemačku....kao i većina prijevoznika iz BiH.....

kilometar

Citat: busfan  u Studeni 04, 2009, 18:57:25
Ali kad ti stariji prestanu putovat :-\  To se upravo dogadja na linijama za Njemacku, najvise ljudi je otislo pocetkom 70ih, i dosta ih vise ne putuje tako da je rijetko sad koja linija isplativa a prije je bio problem naci mjesto u autobusu
E sad stim se ne bih baš složio,jer kada se uzme ukupna situacija u privredi(mislim na zapadnu Europu) trend je da će se sve više koristiti javni prevoz.Ako samo iskalkuliramo troškove prevoza putničkim automobilom recimo na relaciji München-Sarajevo vidjećemo da je ipak puno isplativije(još uvijek) voziti se autobusima.

busfan

Citat: kilometar  u Studeni 04, 2009, 19:46:49
E sad stim se ne bih baš složio,jer kada se uzme ukupna situacija u privredi(mislim na zapadnu Europu) trend je da će se sve više koristiti javni prevoz.Ako samo iskalkuliramo troškove prevoza putničkim automobilom recimo na relaciji München-Sarajevo vidjećemo da je ipak puno isplativije(još uvijek) voziti se autobusima.

Mislim do prije desetak godina. Jos imaju putnika  jaci prevoznici, ali npr do prije desetak god mislim da je bilo triput vise ljudi, i tad  su i manji mogli dobro da rade.
Vjerujem da ce se stanju u BiH popravit ako se jednog dana ukinu vize

steyr1985

Citat: Tlimfocit  u Studeni 04, 2009, 19:01:18
stvarno neznam....koliko ja znan globtour ima solidno popunjene linije za njemačku....kao i većina prijevoznika iz BiH.....
Globtour mora imati solidno popunjene linije za Njemačku kad pametno radi.  Krene iz Čapljine ( naravno piše mu tabla Neum ) pa zaokruži po cijeloj Hercegovini pa na Tomislavgrad, Livno, Bugojno, Jajce ,B. Petrovac  pa preko Bihaća i naravno da će imati putnika.  A ne kao neki prijevoznici polazak iz negog lijevog grada i voze npr Augzburg.

kilometar

Citat: busfan  u Studeni 04, 2009, 20:09:19
Citat: kilometar  u Studeni 04, 2009, 19:46:49

Mislim do prije desetak godina. Jos imaju putnika  jaci prevoznici, ali npr do prije desetak god mislim da je bilo triput vise ljudi, i tad  su i manji mogli dobro da rade.
Vjerujem da ce se stanju u BiH popravit ako se jednog dana ukinu vize
Da,tu si u pravu,svi znamo koliko je samo bilo malih prevoznika(sa jednim ili dva busa)90ih godina.Njih danas nema nigdje,a samo zato što nisu na vrijeme "osvježavali" vozni park.Ito je ta prednost koju imaju Globtour,Kantic Touristik.Prosic itd.

PROFA

Pa malo bolje razmisli pa niko ne ide na put oko Bosne nije ekskurzia,a on Stvarno kruzi uzasno je!

steyr1985

Kruži i kružit će jer jedino tako može nakupit putnika.  Globtour je prvi počeo raditi ovakvo kruženje po gradovima i izgleda da se ovo barem u njegovom slučaju isplati.  A svi oni koji su imali nekakve direktne linije , direktno su i propali evo kao Livno Bus.

Tlimfocit

samo bi se osvrnia na komentar sa vizama kao razlogom smanjenog putovanja....ja mislim da je to samo jedan od razloga...
putnika ima manje na linijama za Njemačku i iz razloga što se smanjila povezanost tih ljudi sa svojom domovinom, vjerojatno malo njih smatra BiH i Hrvatsku svojom domovinom jer je puno njih djeca ili unuci prvih doseljenika....naravno ima veliki broj onih koji idu za svake praznike kući u svoju Hercegovinu ili Zagoru i slično

a šta se tiče kruženja: pa zar nije bolje prijevozniku napravit 1000 umisto 700 kilometara ali napunit bus nego ić poluprazan ili prazan....nemojmo se zavaravat, ni na kojoj liniji ne piše da je to direktna linija, a svak ide za ekonomskom isplativošću što je prirodna i opravdana stvar....dok je sve po zakonu na putniku je da bira s kim će ići i hoće li kružiti ili ići direktno....ali mislim da kao što je steyr rekao puno je tih direktnih linija i prrijevoznika propalo....

busfan

Citat: steyr1985  u Studeni 04, 2009, 20:15:15
Citat: Tlimfocit  u Studeni 04, 2009, 19:01:18
Globtour mora imati solidno popunjene linije za Njemačku kad pametno radi.  Krene iz Čapljine ( naravno piše mu tabla Neum ) pa zaokruži po cijeloj Hercegovini pa na Tomislavgrad, Livno, Bugojno, Jajce ,B. Petrovac  pa preko Bihaća i naravno da će imati putnika.  A ne kao neki prijevoznici polazak iz negog lijevog grada i voze npr Augzburg.

Tu i dobije i izgubi putnika, a to svi veci prevoznici rade i Kantic i Transturist. Manji prevoznici su propali, dosta sbog vlastitog neznanja, dosta zbog politike oko dobijanja koncesija, a ponajvise sto se smanjio br putnika. Bio je negdje link na neki clanak iz novina, kako su se do prije 6-7 godina prevoznici iz Imotskog otimali za linije za Njemacku, a sad se skoro nikom ne ispalti

kilometar

Što se tiče "kruženja) naravno to manje više svi rade.Valjda je tako jedino moguće opstati u ovom businesu.Mene lično više nervira presjedanje,što je iz perspektive putnika ipak ponižavajuće,nažalost.