MAN Lion's City

Autor maky, Studeni 21, 2007, 20:07:56

Shole

Tako je i kod nas sa Opatijom i linijom 32 (vrlo slična vašim 37 i 60).  Nikad nedaju ništa para kad se kupuju novi busevi, a non-stop kukaju da kod njih voze stare krame.  Aje sad su počeli kako dolaze novi zglobni Citari kod njih prebacivat po 2 Conecta svaku turu tako da sad imaju 4, i još su 2 ostala taman za sljedeću nabavku. 

Ali isto tako nije mi jasno ponašanje tih prijevozničkih firmi da na takve linije koje nose masu para i koje su krave muzare od kojih živi pola firme nisu voljni stavit malo bolje buseve i malo bolji vozni red pa da se još više ljudi vozi.  Uvijek obratno koda na silu žele razje... i ovo malo šta nosi zaradu.  Poslije će kukat kad im Autotrans to preuzme, a oni će odma dopeljat iz Njemačke ili Austrije 10 Setri 419UL ili 321SG

JA!!!

Istina, zaista ne vidim svrhu ovih citya. Trosovinci voze po gradu i to je u redu, ali di ovi mali voze to uopće nisu ceste za niskopodne autobuse. Niti su oni za cestu niti taj njihov raspored sjedala odgovara onome di voze. Tako na primjer g.b. 218 koji dosta često drži direktnu liniju Split - Trogir po meni nije za tu liniju. Za to je Regio ili neki Classic ili slično sa takvim rasporedom sjedala, a ne ovako, ovo nimalo ne odgovara putnicima i po meni nema nikakve logike. Na nekim linijama voze niskopodni autobusi gdje im uopće nije mjesto, a negdje gdje bi možda niskopodni bio potrebniji uvijek vozi obični autobus.....svašta. ??? ???
Potpisi se prikazuju na dnu svakog posta i privatne poruke. Možete koristiti BBC kod i smajlije.

conecto

Tipična hrvatska praksa po kojoj prema političkim odlukama negdje idu uvijek noviji busevi a negdje stariji. Kao da je bus nakon jedne, dvije ili pet godina star, a konfiguracija busa je neka "univerzalna" da može bit za sve. A što je za sve to je obično za ništa! Švabo kad kupuje bus, naručuje ga po svim karakterisitikama za točno određenu liniju i onda bus na toj liniji odrađuje svoj radni vijek, a kod njega on je i nakon 10 godina prije svega ispravan. Prema liniji naručuju se svi detalji poput snage motora, mjenjača, diferencijala, vratiju, broja i rasporeda sjedala, veličine rezervoara za gorivo... Manje je bitno da li je određeni model u osnovi gradski ili prigradski jer bus se proizvodi slično kao brod, tvornica će ti do detalja sve napraviti kako poželiš, naravno ako znaš što želiš i trebaš...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Citat: conecto  u Siječanj 02, 2010, 20:39:19
Tipična hrvatska praksa po kojoj prema političkim odlukama negdje idu uvijek noviji busevi a negdje stariji. Kao da je bus nakon jedne, dvije ili pet godina star, a konfiguracija busa je neka "univerzalna" da može bit za sve. A što je za sve to je obično za ništa! Švabo kad kupuje bus, naručuje ga po svim karakterisitikama za točno određenu liniju i onda bus na toj liniji odrađuje svoj radni vijek, a kod njega on je i nakon 10 godina prije svega ispravan. Prema liniji naručuju se svi detalji poput snage motora, mjenjača, diferencijala, vratiju, broja i rasporeda sjedala, veličine rezervoara za gorivo... Manje je bitno da li je određeni model u osnovi gradski ili prigradski jer bus se proizvodi slično kao brod, tvornica će ti do detalja sve napraviti kako poželiš, naravno ako znaš što želiš i trebaš...
I najvažnije ako imaš para...

conecto

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 02, 2010, 20:48:58
Citat: conecto  u Siječanj 02, 2010, 20:39:19
I najvažnije ako imaš para...

Otkad su pare kod nas problem? Zar su ovi Cityi (ili zagrebački) jeftino plaćeni? Poneki dodatak bi možda još malo podigao tu samu nabavnu cijenu busa ali kad dugoročno pogledaš prava konfiguracija na određenoj liniji kroz godine može upravo uštedjeti novce. Npr. ako je linija pretežno brdovita imaš tamo bus s jačim motorom i kraćim diferencijalom, ako je ravna još uštediš izborom slabijeg motora pri kupnji, a na potrošnji duljim prijenosom i vožnjom na nižim okretajima (ineče je gorivo u prijevozništvu 25-30% troškova). Samo trebaš znati što želiš i što ti treba.
A GDJE JE POANTA?

JA!!!

Citat: conecto  u Siječanj 02, 2010, 21:19:26
...... Samo trebaš znati što želiš i što ti treba.
U tome nažalost i je problem, što oni koji su kupovali buseve očito ne znaju što žele i što ima treba, a takve i njima slične bi trebalo zamijeniti onima koji znaju svoj posao.
Potpisi se prikazuju na dnu svakog posta i privatne poruke. Možete koristiti BBC kod i smajlije.

maky

Citat: JA!!!  u Siječanj 02, 2010, 22:13:18
Citat: conecto  u Siječanj 02, 2010, 21:19:26
...... Samo trebaš znati što želiš i što ti treba.
U tome nažalost i je problem, što oni koji su kupovali buseve očito ne znaju što žele i što ima treba, a takve i njima slične bi trebalo zamijeniti onima koji znaju svoj posao.
A ja znam da je među onima što su kupovali bilo ljudi koji znaju što žele... Ali kažem, dojma sam da je za određene stvari intervenirala "viša sila" koju mi nikad nećemo razumjeti...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Shole

Treba i njih razumjet, jer i sami ste raspravljali naveliko ovdje kako je grijeh slat Lion's Classic G za Trogir jer Trogirani nisu dali ništa para za nove, a to ti dođe na isto ko i ovdje.  Vjerovatno baš ni ove općine nisu bile izdašne kad je trebalo dat pare za buseve pa su dobili "polovne" City-je iz grada. Da su dali više vjerovatno bi dobili Citaro Ü ili LIon's City LE, a ovi bi ostali di su bili, i di im je mjesto ---> u gradu

conecto

Sve je to posljedica netransparentnog financiranja gradskih firmi u HR, političkih odluka poput besplatnog prijevoza i svih mogućih povlastica svima i svakome i slično. Onda ponuda prijevoza ne ovisi više o potrebama putnika nego o tome koliko pojedina općina ili grad ima novaca jer netko troškove treba namiriti. U takvoj situaciji niti onaj putnik koji želi pošteno platiti voznu kartu jer ima npr. potrebu otići iz Kraljevice u Rijeku ne može to učiniti jer autobus Autotroleja tamo više ne vozi, a sve iz razloga jer ta općina nema para za subvenciju. Kada bi udio subvencije u troškovima bio manji u odnosu na prihod od voznih karata prijevoznici bi imali interes voziti tamo gdje ima putnika, a ljudi se ne bi vozili bezveze (jer im je sve besplatno) pa bi i potrebe za mnogim vožnjama koje gutaju veliki novac iz raznih proračuna bile manje. Ovi novi elektronski sustavi naplate zaista pružaju mogućnosti za poštenu naplatu da svatko plati koliko se vozi i to treba uvesti za sve. Ne može se preko tako važne djelatnosti kao što je javni prijevoz voditi socijalna politika jer za to postoje nadležne namjnske institucije. Jednog dana to će sigurno doći kad voda dođe do grla, a taj dan je vrlo blizu.
A GDJE JE POANTA?

maky

Danas jako zanimljiva situacija...
Naišao sam na g.b. 229 na liniji 3:

Autobus je stajao upaljen na stanici (ja sam stajao tu 5 minuta), prazan, sa samo prednjim vratima otvorenim. Vozača nigdje na vidiku. E sad, možda je nešto bilo u kvaru, ali pošto je motor radio, dojma sam da se mogao dovući do garaže. Iako, pala mi je još jedna stvar napamet... Možda vozaču koji je vozio nije došla smjena (jer se tu nekad znaju mijenjat) i čovjek ga je s pravom ostavio na stanici  ;D  Napominjem, samo nagađam...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Opet g.b. 229...
Večeras dok sam se vozio vidio sam da fali jedno sjedalo. I tako je to idealan mamac budaletinama da skinu i ona šta su ostala... Sjede neka 2 mulca, vide fali sjedalo i onda kad su to skužili, onda su na svim sjedalima oko sebe pokušali izvaditi onu sjedeću površinu (šta je kod MAN-ova lako, jer se to skida za lakše održavanje tapecirunga). I tako su povadili 3-4  sjedalice, a samo sam čekao kad će ih počet iznosit da mogu nekog zalijepit šakom. Ali ovoga puta su ih sve vratili na mjesto. Bitno da sad znaju da se to može, pa će im možda zatrebat drugi put...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Paško

Paško