110 A 8

Autor conecto, Travanj 29, 2009, 12:05:51

conecto

TAM 110 A 8
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

TAM 110 A 8 je midibus dužine 7,97 m s 30+1 sjedala na šasiji kamiona (poznatog "dajca"). Konkretni model se proizvodio negdje u drugoj polovini 70-ih i početkom 80-ih. Zračno hlađeni motor 5,9 litara ima 110 KS, mjenjač sinkronizirani s 5 brzina, kočnice kombinacija zrak-hidraulika, potrošnja 18-22 l/100 km, max. brzina 86,5 km/h (tvornički podaci).
Na slici je radno mjesto vozača s poznatim dajcovim volanom. Neki detalji table se nisu bitno razlikovali od ostalih TAM autobusa tog vremena - ručna kočnica s desne strane volana ili kvake za pokretanje motora i uključivanje zračnih brisača. Ručica žmigavaca ima na sebi crveni vrh koji je ujedno kontrolna lampica žmigavaca koja trepti dok su uključeni. Tahograf je sedmodnevni s davno zaboravljenom vrpcom.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

svicar

Sjecam se ovakvih buseva,Beljci su ih redovito kupovali,ovo je neka prva serija,bilo je  i novijih.Sluzili su za prijevoz radnika na table,isli su i po blatu,prasini,kretali su uglavnom drugom brzinom i prolazili su svuda za traktorima,lijepo se pdsjetiti kako su busevi nekad izlgledali

medo

akzg22

Ovaj model je naslijedio TAM A 3000 koji je proizvodio Boris Kidrič, Maribor. Prospekt je 1974. godine kada je pretpostavljam krenula proizvodnja. Ne znam da li se tokom proizvodnje što mijenjalo u samom autobusu. Izvor: kamra.si