ZET razno

Autor tamlover, Prosinac 30, 2007, 18:08:00

Tomek

S ovim računom koliko autobusa je ZET-ovi viška u APP-u neš ne štima jer pred koji mjesec kad je bila hrpa autobusa u APD-u u APP-u nije bilo više ni jednog rezerve, a nisu ih posudili baš tridesetak. Inače kad gledaš, APP-ovi autobusi su ipak bili na 268 i skupljali kilometre, a drugo, APP je APD-u posuđivao od zglobnih samo nove Citare, tako da se komplet zapadni dio grada tih dana vozio u starijim zglobnjacima.

221

Školska godina je prošla a priča s posudbama je, koliko toliko, uspješno provedena. Sada je ljeto, manje buseva vozi i lakše se diše.

Kada dođe jesen, ponovno ista priča, jer ako je prije funkcionirala, zašto ne bi opet?

I zato punionicu možemo još malo odgoditi.

Do recimo izbora, kada će Mile ipak baciti lopatu zemlje u temelje.....dovoljno za sljedećih par godina.

igor 409

Citat: Tomek  u Lipanj 26, 2011, 12:31:13
S ovim računom koliko autobusa je ZET-ovi viška u APP-u neš ne štima jer pred koji mjesec kad je bila hrpa autobusa u APD-u u APP-u nije bilo više ni jednog rezerve, a nisu ih posudili baš tridesetak. Inače kad gledaš, APP-ovi autobusi su ipak bili na 268 i skupljali kilometre, a drugo, APP je APD-u posuđivao od zglobnih samo nove Citare, tako da se komplet zapadni dio grada tih dana vozio u starijim zglobnjacima.

Napisao sam da sam računao prema popisu aktivnog voznog parka i linijama koji je na forumu pa greška može biti jedino ako popis nije ažuriran jer u zadnje vrijeme ne stignem sve pratiti pa ne znam kakvo je stanje s rashodima i kol'ko je trenutno APP Citara u APD-u ali opet mislim da razlika ne može biti tako velika.

Ako nekog zanima u prilogu je tablica koju sam sklepao.

Mirta

Iz Gradskog poglavarstva na adrese onih koji su ostvarili pravo na besplatan gradski i prigradski prijevoz pristižu dopisi u kojima, između ostaloga, piše:

,,Kao što i sami znate, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji ...  sustavno ulažemo u podizanje životnog standarda i kvalitete življenja u Zagrebu. Jedan od primjera je unapređenje gradske prometne infrastrukture. Obnovljeni zagrebački vozni park broji 140 novih tramvaja i 250 novih autobusa.  ............
S poštovanjem i zahvalnošću, Vaš gradonačelnik, Milan Bandić,,

Nikad ne reci:"Nikad!".

tramvajac 92

Pa moglo bi biti, ako računamo nabavke iz 2004 i 2006

tramvajac 92

1. Najveći APP ov broj linije je 180 i tu je jedan autobus.
2. 178, 181, 182, 183 ne postoje
3. 168 ima 2 vozna reda
4. Marbus baš i nebi išao na 104 jer je to penzionerska linija, bolje ga poslati na 140 (Mihljavac-Tomislavov dom) koje ni nema u popisu
5. Na 218 voze kockice zbog nekog oštećenja ceste
6. Na 223 su radnim danom (jesen) 3 vozbna reda
7. Na 224 i 230 su 2 vozna reda za škole.
Inače je tablica ok zamišljena. Ovo su ionako sitne greške.

Tomek

Pa nabavljena su zadnje 3 godine nešto manje od 250 autobusa. 214 gradskih i ostatak školskih. To sve mi plaćamo.

conecto

Citat: Mirta  u Lipanj 27, 2011, 15:13:45
Iz Gradskog poglavarstva na adrese onih koji su ostvarili pravo na besplatan gradski i prigradski prijevoz pristižu dopisi u kojima, između ostaloga, piše:

,,Kao što i sami znate, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji ...  sustavno ulažemo u podizanje životnog standarda i kvalitete življenja u Zagrebu. Jedan od primjera je unapređenje gradske prometne infrastrukture. Obnovljeni zagrebački vozni park broji 140 novih tramvaja i 250 novih autobusa.  ............
S poštovanjem i zahvalnošću, Vaš gradonačelnik, Milan Bandić,,

Odmetnut iz stranke koja ga je stvorila i sam protiv svih u poglavarstvu ne prestaje s hvalospjevima i divljenjem vlastitom liku i djelu. Baš je zgodno iz svega izdvojiti ono što ti odgovara, a ono ostalo gurnuti pod tepih. Valjda će jednom i ona tamnija strana priče doći na red, pa ćemo opet slušati uvijek aktualne biblijske citate: "Tko je od vas bez grijeha, nek prvi baci kamen!"

Citat: Tomek  u Lipanj 27, 2011, 17:08:46
To sve mi plaćamo.

A vjerojatno i trošak slanja ovakvih promidžbenih poruka na kućne adrese. Koliko je to ljudi (koji su ostvarili pravo na besplatan prijevoz) dobilo ovo u svoje sandučiće? I nek svaka pošiljka košta samo kunu...
Ili je to plaćeno iz vlastitog budžeta gradonačelnika? Valjda je konačno platio i jabuke iz predizborne kampanje...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tomek

Inače ja mislim da ovoliko novih gradskih prometala si je Zagreb mogao priuštiti, pogotovo uzevši stanje voznog parka kakav je dotada bio sa prethistorijskim voznim parkom iz 80-ih. Realno gledano tek smo ovom kupnjom stali uz gradove zapadne Europe, gdje su normalne takve nabavke, no problem je pljačka zadnjih 10 godina tokom koje se oko bilo čega stavljala lova u svoj džep i osiromašivao tako gradski proračun.

conecto

Kao prvo, po mnogo čemu nit je ovaj grad uz bok gradovima zapadne Eurpoe, niti je naša država uz bok onima među koje se gura i možemo uopće biti sretni ako nas pod bilo kojim uvjetima uopće žele tamo.
Pod (krivom) pretpostavkom da je sve ovo prošlo normalno morali bismo biti zahvalni samo jednoj osobi i to zato kaj je delala svoj posao. A onda još dolazi onaj dio da ova nabavka nije baš prošla normalno, prije svega nije ni dan danas isfinancirana kao što nije riješen ni cjelokupni sustav financiranja gradskog prijevoza koji poput prosca na križanju moli političke strukture za svaku kunu za svoj obavljeni posao. Vrući krumpir ostavljen je nekome u budućnosti!
Osim nebuloznog financijskog paketa po kojima su nabavljana sva nova vozila tu je još niz propusta:
- nedefinirana i neusklađena oprema raznih tipova vozila kao i tehnička konfiguracija
- neodržavanje kupljene (plaćene) opreme (klima npr.)
- 60 buseva bez pogonskog goriva
- neuspješno rješavanje pitanja otpisanih vozila (žica)
- nedefinirano održavanje spomenutih novih tramvaja
- novi tramvaji bez rampe za invalide
- neispunjavanje pojedinih stavki ugovora od strane davatelja (preskupog) lizinga...
A GDJE JE POANTA?

Shole

Citat: conecto  u Lipanj 28, 2011, 09:54:57
- novi tramvaji bez rampe za invalide
- neispunjavanje pojedinih stavki ugovora od strane davatelja (preskupog) lizinga...

1.  Zar se nebi prvo moglo svrstati i pod greške u projektu?  Ali da i je do toga, valjda je neko u tom ZET-u trebao reć: " a gdje su rampa za invalide?".

2.  Pitanje je koliko redovno se leasing uopće plaća da bi mogli od davatelja očekivat poštivanje svih stavki.  Vi nama falite tu i tamo koju raticu, a jbg nećete ni vi dobit što smo se dogovorili.

conecto

Sve to stoji, samo se postavlja pitanje čija je to greška.

Pored niza niskopodnih tramvaja i autobusa još uvijek njegujemo i taxi-uslugu za invalide sa skoro 20 kombija što također nije niti jeftino, niti praktično i shodno tome podložno kritikama od strane korisnika. Oni se istovremeno uopće ne koriste redovnim gradskim prijevozom.
A GDJE JE POANTA?

tramvajac 92

A kad smo već kod tih rampi za invalide, pitanje je jel znaju vozači njima rukovati, a i jel putnici znaju da to postoji.

conecto

Ovo je samo organizacijsko pitanje koje bi netko (čiji je to posao) trebao riješiti, kao što se netko sjetio (a kod tramvaja zaboravio) naručiti te rampe kod novih autobusa od 2006.
S vozačima kratka obuka, dok druga strana ima cijeli niz udruga s kojima se lako može stupiti u kontakt. Osim toga, ti kontakti već postoje kroz ZET-ov pogon za prijevoz invalida.
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Zagreb nije uz bok nekim gradovima zapadne Europe, ali nekima nije ni daleko, a što je države tiče zna se da Zagreb nije Hrvatska jer je standard u Zagrebu prilično viši nego u ostatku zemlje. To se najbolje vidi kad izađaš iz ZG županije, npr odeš do Siska ili Karlovca. Nažalost, ne bi trebalo tako biti, ali je tako.
Kažem, da se ne pljačka svih ovih godina i da su planovi rađeni kak spada bilo bi dovoljno love za cca 50-ak autobusa godišnje što bi ti u 10 godina vladavine i nadmašilo ovih 200 u dvije godine.