ZET razno

Autor tamlover, Prosinac 30, 2007, 18:08:00

Shole

To su tzv TRILEX felge, i osim Manova imali su ih i Ikarusi, dok su Tamovi imali kao na MB-u

buSHunter795

To sam izrezao iz nečije slike to je 268.. ne plaši me nego ima taj kao...kak da objasnim..hehehe..
pa uglavnom i takve imaju stari busevi,a ja neznam zasto 278 i 279 nemaju.

MAN fan

Ja mislim da ih 278 i 279 nemaju zato što su automatik, mada mi je i to čudno jer je 121 isto automatik a ima te trilex-ice

Ivan

Citat: MAN fan  u Ožujak 12, 2009, 21:22:56
Ja mislim da ih 278 i 279 nemaju zato što su automatik, mada mi je i to čudno jer je 121 isto automatik a ima te trilex-ice
Ma daj, molim te, što si sve sad nadrobio... Pitaj ako ne znaš.

Kakve veze ima automatik, prije par godina i oni i 278 i 279 su imali trilexe kao i svi ostali... Ovo je rađeno naknadno u Dubravi i ne samo na automaticima, 275 i 277 su imali iste promjene...

421

Trilexica je trokraka felga koja ima zračnicu u sebi pa je često dolazilo do "gumidefekta".Guma je bila "balonka",10x20.Veća udobnost,manja buka i osjetljivost.
Mana SGjaca je bila da su prednja i stražnja osovina imale samo jedan par guma,pogonska dva para,dakle osam guma.
MBi imaju "šlauflos"felge bez zračnica,koje su u "komadu".Gume su 295 /70x22,5,niskoprofilne.Odlično leže,ali su osjetljive na rupe i oštećenja kolnika.
MBi G imaju samo na prednjoj osovini par guma ,dok na srednjoj i pogonskoj stražnjoj imaju dva para guma ,dakle deset guma.
Ako ne ispusti koja na prednjoj osovini,do garaže je lako doći jer je bus mobilan.U protivnom,mehaničar,vulkanizer i "na žgance" sa "štangom"od 2 m!Ak nije zapečeno/prejako stegnuto,ide!
Ak je vulkić u garaži s pištoljem bio nestašan,odoše jaja!Il' vijak popusti,il' puca!
Bez obzira na felge,bitan je raspored i broj  vijaka,te glavčina na koju naliježe felga.
Ručni ili automatski mjenjač-nebitan dio priče.
Any questions?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

krive su ti dimenzije.  Imaš niskoprofilne  275/70  22.5  i  "normalne"  295/80 22.5  koje od novijih imaju samo Lion's Classici i Regio  ( i naravno turistički).

421

Upsss!Što ono piješ?Dužina "štange" OK?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

kekobus

U Dubravu će biti dotegljeni svi stari busevi iz oba pogona i tamo čekati sudbinu.

conecto

Citat: kekobus  u Ožujak 13, 2009, 08:47:23
U Dubravu će biti dotegljeni svi stari busevi iz oba pogona i tamo čekati sudbinu.

Još će oni i vozit kad ne bude plina!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Mda, baš zbog ovih plinskih kriza nadam se da će ZET ostaviti sigurnih 60 komada u rezervi i da ništa mlađe od '97 (osim EB i TAZ) neće otići.

Ako sada tramvajski podsustav može imati goleme viškove poput npr. 30-ak komada T4 i 10-ak komada 201 koji svakodnevno stoje ispravni, a koji su još skuplji za održavanje, nadam se da će i za autobuse napraviti nešto slično, iako je mene strah da su sa autobusima već toliko navikli biti na rubu da nikoga više nije ni briga.

mansg313

Citat: Ivan  u Ožujak 12, 2009, 21:33:00
Citat: MAN fan  u Ožujak 12, 2009, 21:22:56
Ma daj, molim te, što si sve sad nadrobio... Pitaj ako ne znaš.

Kakve veze ima automatik, prije par godina i oni i 278 i 279 su imali trilexe kao i svi ostali... Ovo je rađeno naknadno u Dubravi i ne samo na automaticima, 275 i 277 su imali iste promjene...
277 je imao na prednjoj osovini glavu a na zadnjoj trilex ;)

kreso75

Malo pitanja za vozače iz AP Podsused i AP Dubrava, kak izgleda jutarnja smjena na poslu. Tko određuje na koju liniju ide vozač i sa kojim busom, jel ima svaki bus svoje parkirno mjesto, gdje se nalaze svi ti ključevi od buseva, tko natače gorivo u sve te buseve, kad se ujutro morate probuditi itd. ;)

puno hvala i pozdrav

conecto

Vozači su raspoređeni na vozne redove za cijeli tjedan. Raspored za idući tjedan izlazi u petak, često od pon-pet imaš istu službu no nema pravila, pa možeš svaki dan vozit drugu. Ovaj raspored rade disponenti.
Raspored vozila po linijama radi navečer prometnik u garaži. Uglavnom postoje određena pravila koji tip vozila ide na koju liniju i to već na ovom forumu uglavnom svi znaju. Nijedan dan nije isti, jer se raspored radi prema stanju voznog parka, npr. dogodi se veći kvar na vozilu kad do popravka iskoči iz prometa. Također vozila koja idući dan imaju redoviti servis, periodični pregled, kalibriranje tahografa i sl. raspoređuju se na dvokratne vozne redove tako da oko 8 h dođu u garažu jer se takve stvari u pravilu obavljaju u 1. smjeni.
Busevi se tenkiraju u noćnoj smjeni po povratku u garažu, imaju posebni vozači koji rade na parkiranju, oni ih voze na benzinsku, zatim dnevni pregled gdje se obavlja čišćenje i pranje (ako je potrebno) i zatim na parking. U APD nema svaki bus svoje parkirno mjesto već se parkiraju na određenim dijelovima garaže prema tipu vozila. U zadnje vrijeme sve je više vozila i tipova pa to uvijek ne ispadne savršeno, ali zna se prilično precizno gdje koji tip stoji pa lutanja ujutro nema previše. Ključevi su u novije vrijeme u vozilima, a pri izlazu moraš na porti preuzeti trokut i prvu pomoć.
Dakle, kad dođeš na posao ideš na šalter kod prometnika pokraj kojeg je pano na kojem je raspored vozila po voznim redovima. Na njemu vidiš koji bus voziš i onda tražiš taj garažni broj na šalteru gdje dobiješ njegovu "knjigu" tj. one kožne korice u kojima je sva dokumentacija vozila, putni radni list, knjiga u koju upisuješ eventualne kvarove i europsko izvješće o prometnoj nezgodi. U posebnom natkrivenom objektu uzmeš tablicu voznog reda po kojem voziš i ako je potrebno (bus nema displeja ili je neispravan) natpisne table linije, odeš do busa i postaviš ih, pripremiš bus za izlaz i ideš van u predviđeno vrijeme.
Zato na posao moraš doći najmanje 20 min prije izlaza koje su ti obračunate u satnicu. Prvi jutarnji izlasci u APD su u 3.50 pa sve do oko 6.30. U skladu s izlaskom i načinom na koji dolaziš na posao moraš se probuditi. Ako koristiš službeni bus koji u garažu dolaze oko 3.45 to ti u prosjeku opet ispadne buđenje oko 2.30 (zavisi gdje stanuješ). Sa svojih početnih stanica službeni busevi kreću oko 2.50-3.10.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Mislim da bi bilo interesantno da netko prikaže vozni red tj. kretanje tih službenih buseva.  Odakle sve kreću, kojom trasom, koliko ih je....

kreso75

Puno hvala conecto za ovaj info, i recimo ako živiš u zapadnom djelu grada dali možeš dobiti AP Podsused, ili je obrnuto dobiješ AP Dubrava :)

pozdrav