ZET razno

Autor tamlover, Prosinac 30, 2007, 18:08:00

inspektor Maska

Citat: Tomek  u Kolovoz 21, 2009, 16:38:51
Danas u Večernjem veliki naslov u ZG djelu novina:

'Zvjezdani Pikl u kolicima vozač autobusa broj 172 u Utrini nije želio spustiti rampu da uđe'

Iako su novi zagrebački autobusi i tramvaji prilagođeni osobama s invaliditetom, Zvjezdana Pikl, koja boluje od cerebralne paralize, u ponedjeljak je naišla na bezobraznog vozača koji joj nije želio spustiti rampu da uđe. Da nije bilo dobrih sugrađana, ostala bi na stajalištu.
'To mi se dogodilo drugi put u tri tjedna. U ponedjeljak 17. kolovoza, oko 18 sati vračala sam se s bazena u Utrini. Vozača autobusa linije 109 koji vozi na Črnomerac zamolila sam da mi spusti rampu na srednjim vratima. On je tvrdio da je nema, iako ju je autobus imao. Pomogle su mi dvije žene. Broj autobusa bio je 172' - prepričala je Z.Pikl. Kada je stigla na okretište Črnomerec, otišla je do dispečera u ZET-ovoj kučici i ispričala mu što joj se dogodilo.
'Rekao mi je da bez pratnje ne mogu u autobus te neka se koristim ZET-ovim kombijem za invalide. Pa nisam maloljetna ili mentalno retardirana da ne mogu samostalno ići gradom. Upitala sam ga da čemu onda upozorenje u vozilu da se pomogne trudnicama i invalidima i kako se mogu voziti alkoholičari i narkomani, a invalidi ne? Oni su bili svjesni što od sebe rade, a ja sam rođena s invaliditetom' žustra je Zvjezdana.
Pita se zašto se javni prijevoz prilagođava invalidima ako bi se ona trebala voziti kombijem. Namjerno se ne vozi minibusom, kaže, kako bi bio češće slobodan za ljude koji se kreću teže od nje. Da ne bi ispalo kako kudi ZET-ovce, naglašava da za dečke koji voze kombi ima samo najljepše riječi i iskrenu zahvalu.
'Iznimno su ljubazni, a pomažu nam i po kiši i po snijegu. Do posljednjih tjedana nisam imala neugodnih iskustava ni s vozačima autobusa, uvijek su izlazili u susret. Sve je do osobe' - razumna je Z.Pikl.
Ona trenira atletiku na maksimirskom stadionu, a svaki dan odlazi na plivanje na bazen Utrina koji je prilagođen osobama s invaliditetom. Kad sama ode iz Španskog, gdje živi, do Maksimira, osjeća se kao da je osvojila Mount Everest.
Jučer smo s njom na tržnici Špansko pričekali autobus za Črnomerec. Zamolila je vozača da spusti rampu, a on se čudio o čemu je riječ. U međuvremenu joj je jedna gospođa pomogla uči. Vozač je izišao da provjeri o kakvoj je rampi riječ. Nije znao ni da je ima, kaže, jer uvijek vozi drugi autobus.
No, bila je riječ o novom autobusu i čudno je da vozači ne znaju da su prilagođeni invalidima. Zvjezdana, članica Društva cerebralne i dječje paralize i Udruge tjelesnih invalida Špansko, svoju je neugodnu situaciju prijavila i ZET-u.

Odmah do toga odgovor gen.dir. ZET-a I.Tolića

Tolić: 'Odmah će dobiti opomenu pred otkaz!'

Direktor ZET-a Ivan Tolić nije znao za konkretan slučaj, no neugodno se iznenadio postupkom vozača i zaprijetio da će kazniti prvog za kojega ustanovi da nije izašao u susret osobama s invaliditetom.
'Samo čekam da mi netko pokaže prvog! Odmah će dobiti upozorenje pred otkaz. Pa da mu to i nije u opisu posla, građanska nam je dužnost pomoći. Kad sretnete slijepu osobu, pomoći će te joj priječi preko ceste i da vas ne zamoli' - mišljenja je direktor Ivan Tolić

Ovaj događaj je izvrstan pokazatelj stanja u ZET-u koje je kaotično(od autobusnog do tramvajskog dijela pa i infrastrukture)
Pravila se kose jedna s drugima, vozači se uopće ne školuju za nova vozila, svaki dan voze neko drugo i ni sami ne poznaju autobus, zatim od svih vozača, radi i hrpa koja je došla preko mita i korupcije i koja neke osnove pristojnosti nema ni u tragovima, a onda i direktor koji prijetnje otkazima djeli kapom i šakom.

Strašno!!!

Klasičan primjer hrvatskog novinarstva s bombastičnim naslovom koji u srce dira!
Stjecajem raznih okolnosti imam određena iskustva u radu s osobama s invaliditetom koje u pravilu ne traže samislost već samo određenu pomoć okoline koja srećom nema hendikep poput njih. Tako osobno poznajem i Zvjezdanu Pikl koja je unatoč svom hendikepu jedna vrlo vedra i pozitivna osoba, pa kad je ona digla toliku frku vjerojatno je riječ o prilično drastičnom slučaju.
No ako već koristimo riječ IDIOT, je je ne bih uputio kolegi kojeg zaista nitko nije službeno upoznao s karakteristikama vozila kojim upravlja, već direktoru ZET-a koji je na tom mjestu već nekoliko godina, a još uvijek saznaje što se događa u tvrtki kojom upravlja iz dnevnih novina. Na ovakve incidente odgovara na isti način na kakav je i došao na taj odgovorni položaj - čista politička floskula: "samo da ga ja vidim, dobit će opomenu pred otkaz". Smatra li taj čovjek i sebe odgovornim što vozači ne znaju rukovati rampama ili uopće ne znaju da ih naša (i koja) vozila imaju. Pa nisu oni svi forumaši koji vole autobuse, neki taj posao rade silom prilika i na taj način hrane svoje obitelji. Nisu krivi samo oni sami već i opće okruženje u našoj firmi i državi.
Na kraju krajeva, naše nove autobuse ne poznaju ni "školovani stručnjaci" koji ih kupuju jer se u protivnom ne bi događalo da ne znaju da u njih treba utakati AdBlue ili na koji će način tankati plinske autobuse. Zato bi se direktor možda trebao i sam osjećati odgovornim za takvo stanje pa razmisliti o vlastitoj opomeni pred otkaz ili, kako se to u njihovom svijetu zove, ostavci.
Osobama u invalidskim kolicima neki neće pomoći ni iz samog straha da se što ne dogodi, iako je sam postupak kod osoba u ručnim kolicima zapravo vrlo jednostavan uz malo isto takve obuke i iskustva. Stoga ne bi škodila ni takva vrsta obuke, jer ja bih osobno malenu Zvjezdanu u ručnim kolicima lako i bez ičije pomoći ukrcao i u bus bez rampe, pa čak i onaj sa stepenicama.

citaro

Prije par dana utovario sam se na Prečkom na liniju 168 i čekao da krenemo. Vozaču je došao kolega sa 114-ice i pitao ga što vozi ovaj tjedan, jer su mu dali linije sa Savskog mosta koje on ne zna voziti !! Ja se pitam kako je moguće vozaču dati neku liniju koju nikad nije vozio ?

Ivan

Je, pa, za sve postoji prvi put...

ikar

Citat: citaro  u Kolovoz 26, 2009, 14:02:39
Prije par dana utovario sam se na Prečkom na liniju 168 i čekao da krenemo. Vozaču je došao kolega sa 114-ice i pitao ga što vozi ovaj tjedan, jer su mu dali linije sa Savskog mosta koje on ne zna voziti !! Ja se pitam kako je moguće vozaču dati neku liniju koju nikad nije vozio ?

Uvijek se može dan prije sa kolegom napravit krug po liniji...

Ivan

Divne su ove nove karte... Znam da su loše, ali Kvatrić je priča za sebe, vidim sad da se Horvatovac preselio između Srebrnjaka i Laščine, a Ivanja Reka i Dumovec su u biti jedno te isto okretište. Jako zanimljivo.

http://www.zet.hr/media/49322/kvaternikov%20trg.pdf

STIB

Citat: Ivan  u Kolovoz 27, 2009, 10:20:10
Divne su ove nove karte... Znam da su loše, ali Kvatrić je priča za sebe,
A po Srebrnjaku vozi linija 217  ::|
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

igor 409

Citat: STIB  u Kolovoz 27, 2009, 11:56:34
A po Srebrnjaku vozi linija 217  ::|

Sad mi je jasno zbog čega na 217 moraju voziti novi Citari.  ;D

tramvajac 92

Svim djelatnicima i djelatnicama Zagrebačkog Holdinga podružnice Zagrebački električni tramvaj želim sretan Dan ZET-a!

conecto

Citat: tramvajac 92  u Rujan 05, 2009, 15:42:01
Svim djelatnicima i djelatnicama Zagrebačkog Holdinga podružnice Zagrebački električni tramvaj želim sretan Dan ZET-a!

Da, sad je samo pitanje kad je to! Nekad je to godinama bio 17. listopad, ali kako se mijenjaju vlasti i rukovodstva očito se mijenja i to, pa svatko piše povijest na svoj način.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Citat: conecto  u Rujan 06, 2009, 10:32:21
Citat: tramvajac 92  u Rujan 05, 2009, 15:42:01

Da, sad je samo pitanje kad je to! Nekad je to godinama bio 17. listopad, ali kako se mijenjaju vlasti i rukovodstva očito se mijenja i to, pa svatko piše povijest na svoj način.
Meni je poznat i 24. rujan (počast struci)

Tomek

Daniel

Baš sam čuo na radiju to za tramvaje i pomislio , kakve su šanse za autobuse.

Bolje da ZET ne reže O 305 - ice , za svaki slučaj. 

još će im biti žao za svaki srezani bus i tramvaj (tmk 101)

Ivan

Citat: Daniel  u Rujan 09, 2009, 18:30:29
Baš sam čuo na radiju to za tramvaje i pomislio , kakve su šanse za autobuse.

Bolje da ZET ne reže O 305 - ice , za svaki slučaj.  

još će im biti žao za svaki srezani bus i tramvaj (tmk 101)
Ma kakvi O 305 i 101, oni su prošlost...

Nije problem u kupovanju novoga ako je potrebno nego u pretjerivanju, previše se kupovalo i T4 i sada niskopodnjaci II. generacije postali višak, Zagreb ipak nije toliko bogat da se rješava još donekle modernih (ili i prilično modernih) vozila. No događa se što je bilo logično da će se dogoditi, Bandić je na naš račun išao kupovati izbore i vodio proračun u katastrofu.

tramvajac 92

To navodno mediji pišu gluposti

Tomek

Ono što je najizglednije ako jednoga dana se najcrnije prognoze stvarno i dogode je da će razni lopovi popračeni političkim zaleđem pobrati linije i prijevoz u našem gradu.