ZET razno

Autor tamlover, Prosinac 30, 2007, 18:08:00

Mirta

Kultura Zagrepčana dostigla je najniže grane. Prostačko ponašanje susrećemo posvuda. Svakodnevno se vozim autobusom (i tramvajem) i nikad nisam doživjela da bi vozač bio neuljudan. A putnici vrijeđaju i vozača i jedni druge.

Kada netko ne stigne na vrijeme na autobus, ili je zaboravio pritisnuti tipkalo, ili je nezadovoljan gužvom, cijenom karte, kašnjenjem ... nema se ni prava ni razloga iživljavati na vozaču. Njegov je posao voziti. Niti je on odgovoran za poslovnu politiku svoje firme, niti ga tko pita za mišljenje.

Vozač je službena osoba u svom vozilu i treba ga poštovati. Dogodi li se kojemu  propust u odnosu prema putnicima, mora ga se razumjeti. On je jedan, a prostaka bezbroj svakodnevno.
Nikad ne reci:"Nikad!".

Berlingo

Citat: Mirta  u Srpanj 18, 2010, 19:35:02

Kultura Zagrepčana dostigla je najniže grane. Prostačko ponašanje susrećemo posvuda. Svakodnevno se vozim autobusom (i tramvajem) i nikad nisam doživjela da bi vozač bio neuljudan. A putnici vrijeđaju i vozača i jedni druge.

Kada netko ne stigne na vrijeme na autobus, ili je zaboravio pritisnuti tipkalo, ili je nezadovoljan gužvom, cijenom karte, kašnjenjem ... nema se ni prava ni razloga iživljavati na vozaču. Njegov je posao voziti. Niti je on odgovoran za poslovnu politiku svoje firme, niti ga tko pita za mišljenje.

Vozač je službena osoba u svom vozilu i treba ga poštovati. Dogodi li se kojemu  propust u odnosu prema putnicima, mora ga se razumjeti. On je jedan, a prostaka bezbroj svakodnevno.
Bilo bi bolje da si u zadnjoj recenici napisala da je on jadan a ne jedan. Nisam tu da solim pamet nekom jer vise od 15 god. ne zelim se voziti sramotom koja se kod nas zove Autotrolej. Naravno radi rukovodstva a ne radi vozaca. Ali ne vidim u cemu je problem. Pokusas izaci na prva vrata i jasno je da nisi u pravu. Vozac te ne pusti. Pokupis se bez rijeci na srednja i problem rjesen. Najlakse je pljuvati vozace. Uostalom kako je neko pisao, upalis klimu-ne valja, ne palis klimu-ne valja. Pa ti vozi danas.
Sigurno i uvijek na strani vozaca!

Mirta

Citat: Berlingo  u Srpanj 18, 2010, 20:29:43
Citat: Mirta  u Srpanj 18, 2010, 19:35:02

Bilo bi bolje da si u zadnjoj recenici napisala da je on jadan a ne jedan.
Da, i jadan je i jedan je. Sam čovjek naspram brojnih prostaka.
         I još nešto:              Čestitam ti na 2000 postova!      

Nikad ne reci:"Nikad!".

Berlingo

Hvala kolegice! Znam da za tako nesto postoji P.P. Ali ovo je stvarno ludost. Kad sam imao 100 postova imao sam cestitke na zagrebackom dijelu foruma. S 1000 isto tako. I sad opet. Hvala od srca! I ako nesto znaci, ovo je  o-0. Ispricavam se zbog toga!

citaro

Citat: conecto  u Srpanj 18, 2010, 10:13:57
Eto gdje je problem, čim uđeš (ako ne i prije) već ti nešto ne štima i to "svaki dan"!

Ne, nego me naživcira kad uđem u bus, na displeju piše samo Borongaj, a vozač se tegli 20 na sat i koči na svako zeleno svjetlo na semaforu. I tako svaki dan. Eto, tu je problem. Za takve vožnje nisu trebali ni kupovati nove buseve nego traktore s kolima za sjeno, valjda i to ide brže.

conecto

Citat: citaro  u Srpanj 19, 2010, 00:31:51

Ne, nego me naživcira kad uđem u bus, na displeju piše samo Borongaj, a vozač se tegli 20 na sat i koči na svako zeleno svjetlo na semaforu. I tako svaki dan. Eto, tu je problem. Za takve vožnje nisu trebali ni kupovati nove buseve nego traktore s kolima za sjeno, valjda i to ide brže.

Ja moram priznati da ovdje stvarno ništa ne razumijem "što je pjesnik htio reći"  ??? ??? ???
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Sami sebi skaču u usta ovakvim izjavama.  Najprije nabrajaju kako vozači nestaju na stanicama ako nema niko za uć i niko nije zvonio, a dužnost im je,  onda nevaljaju jer voze brzo kao da krumpire voze, da bi sad bio vrhunac ova posljednja izjava (koja je po meni prva izjava na mjestu u cjeloj ovoj raspravi) kako ih živcira kad se nepotrebno kilavi po cesti.

JGP bi po meni trebao bit malo fleksibilniji, odnosno njegovi korisnici bi trebali bit.  Postoji vrijeme polaska sa okretišta, i sad postoje i vremena dolaska na određena stajališta (displeji na stanici via Atron).  Mislim da bi svi mi trebali bit malo tolerantniji jer bi nam valjda trebalo bit u interesu da taj promet teče nekako normalnije.  Dajte dragi putnici lijepo zvonite ako mislite izać jre ako nema nikog zašto bismo bezveze stajali i otvarali sva vrata i grijali bus kad možemo lijepo proć mimo stanice pa onda eventualno i neizgubit fazu semafora, pa tako 3 stanice na liniji pa smo došli na neko mjesto kud i kamo udobnije i ljepše i 2,3 minute ranije.  Nije da nam te 3 min život znače, al meni osobno je ljepše tako se vozit nego da se kilavi ko šta je kolega CITARO napisao i da se čeka da zatvori semafor i bezveze se staje na stanicama samo da bi se zadovoljili kriteriji voznog reda.  Nemojte radit drame kad bus prođe nekuda 3 minuta ranije nego bi trebao (osim polazne stanice) jer ćete sljedeći put vi bit u takvom pa će vam bit ljepo tako se vozit i doć ćete doma zadovoljniji

gaspa

Sve je to u redu (ova priča s bržom vožnjom) dok je slijed vozila na liniji relativno čest, pa i nije bitno koji ste VR ulovili. Doduše, bojim se da je kod nas nemoguće (kao, recimo, u nekim inozemnim gradovima) postaviti točan red vožnje za svaku stanicu kojeg bi se onda autobusi i pridržavali (odn. uspijevali ga održavati), jer je ukupni promet u nekom generalnom neredu. Glede spominjanog atrona... ne znam tj. nisam opsežnije pratio kako funkcionira u autobusnom prometu, ali u tramvajskom je počesto koma. Dok čekaš na stanici i po 2-3 puta se na displeju promijeni redoslijed dolazaka (što je naročito zanimljivo za smjer u grad kod Petrove crkve), a o poštivanju vremena nema ni govora (recimo: piše 1 min a u stvarnosti je 4 i sl.)

strucnjak9

Vidim da su tu dva fronta. Moji dragi kolege su formirali jedan front, a korisnici njihovih usluga drugi. Vidim da i 421 i shole pokazuju svoju aroganciju prema putnicima ne poštujući osnovna pravila našeg posla, a to je ponašanje po pravilniku i poštovanje reda vožnje. Putnici nam za naša nesposobna rukovodstva nisu krivi. Eto kad se ti takozvani "elitni" vozaći tako ponašaju, mogu povjerovati većini onog što je napisala druga strana. Zaboravljate da ti putnici očekuju autobus u ono vrijeme kad piše u redu vožnje, ne koji minut ranije.
Isto tako nemojte zaboraviti da većina nas vozi i brže od 50 Km/h iako sa autobusima koje naša poduzeća imaju to ne smijemo.
Dakle kolege nemojte dalje sramotiti profesiju skačući sami sebi u usta i pišući kako vi ne radite onako kako piše i da je to da bude bolje putnicima, jer je to samo da vama bude lakše. Istina je da tako radi većina ljudi u Hrvatskoj i ne samo vozača i kako da nam bude bolje?  Pravo da preskočimo stanicu po pravilniku nemamo, barem našem , a vidim da su i drugi slični. Ali svi mi preskočimo pokoju stanicu i ponekad stisnemo gas više nego treba.
A putnika, bogu hvala, ima svakakvih. Od onih koji bi se vozili mukte, do onih koji već frustrirani dođu u autobus i svi su im krivi, ali ipak je većina normalna i uljudna.
Mi vidimo svakog putnika koji se vozi s nama , a putnici vide više vozača jer se ne voze uvijek sa istim. A mi se rijetko vozimo s kolegama.
A vidim da 421 uzima za pravo dijeli savjete o ponašanju . Ja mu savjetujem da se spusti nos i vozi po pravilniku, jer diže tenzije na ovom forumu neosnovano. A napisao je da pravilnik ne valja , pa nek nađe političke veze, iako vjerovatno znanja i sposobnosti za to ima, ali to u Hrvatskoj nije bitno i prijeđe u kancelarije i od tamo mijenja pravilnik , a dok je za volanom nek ga poštuje ma kako star  bio.
A i vozača i putnika biće uvijek svakakvih i pametan čovjek pokušat će izbjeći konflikt, ali treba nastojati raditi onako kako je propisano, a ne pametovati.
A kako putnika ima puno više nego vozača  ,uvijek će biti više pritužbi , ponekad i ne osnovanih na vozače.
Shole poziva putnike da zvone. Gdje je u busevima upustvo o tome? Moraju li putnici biti sveznalice ili ih naša poduzeća moraju instruirati o tome ili u autobusima ili na stanicama?  O svakoj takvoj stvari putnici moraju biti vidljivo informirani ,inaće za njih to ne postoji.
Izjave druge strane nebi komentirao jer putnik u autobusi nisam skoro nikad.
Sada opraštajući se od foruma poželio bi kolegama da štite sebe koliko god mogu, jer svi će ih napadati kad im se nedaj bože nešto dogodi, jer rukovodstva su zaokupljena nastojanjima da relativno nesposobni ostanu na položaju ,a javnost uvijek traži žrtvu.
A mi smo samo ljudi sa svim problemima koji nas tište, ali moramo raditi svoj posao, a mnogi nas u tome ometaju. I izloženi smo očima javnosti. To ne zaboravite.

citaro

Citat: conecto  u Srpanj 19, 2010, 15:22:31

Ja moram priznati da ovdje stvarno ništa ne razumijem "što je pjesnik htio reći"  ??? ??? ???

Ne znam što ti tu nije jasno...

@Shole: Ja se nikada nisam žalio na brzu vožnju, baš naprotiv, to podržavam jer je svima u cilju doći što prije na okretište (vozačima da imaju veću pauzu, a putnicima da što prije duđu tamo gdje trebaju).

Shole

Da, al šta kad ti se javi neki stručnjak i kaže da si 8. stanicu poslje mosta prošao minutu ranije ! 
Ja nisam rekao kako treba radit, niti da ja tako radim, samo sam naveo jedan primjer kako bi JGP mogao teći puno ležernije da smo svi skupa malo fleksibilniji ko šta smo bili pred 20-ak godina.  I mi vozači da imamo više razumjevanja, a bogami i putnici, i svima bi nam bilo lakše, ugodnije i bolje.  Al ne, bolje se striktno pridržavat pravila pa nek svi budu nadrkani.  Mi jer moramo stajat di nema smisla, vi koji ste iza pa nam spominjete porodicu zašto smo uopće tu stajali ...... tempiranje da dođem na crveno zato da nebi onu stanicu poslje prošao 48 sekundi prerano......da ne nabrajam sad dalje.

ikar

Citat: strucnjak9  u Srpanj 19, 2010, 19:21:21
Zaboravljate da ti putnici očekuju autobus u ono vrijeme kad piše u redu vožnje, ne koji minut ranije.

A na brod ili avion se isto dolazi točno u minutu? Mislim da neka opća kultura nalaže da se uvijek dođe nekoliko minuta ranije... Ili ne?

conecto

Citat: citaro  u Srpanj 19, 2010, 19:33:51
Citat: conecto  u Srpanj 19, 2010, 15:22:31

Ne znam što ti tu nije jasno...

Ja ne znam o kome ili čemu pričaš, koji vozač vozi 20 km/h, da li je riječ o pojedinačnom slučaju ili svi voze tako (kad je "tako svaki dan"), da li na svim busevima piše samo "Borongaj" ili si to vidio na nekom (vjerojatno ima garažni broj), daj nam malo to razjasni...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

arogancija lat (drskost, osornost, oholost, nadutost, naprasitost)- po Bratoljubu Klaiću, izdanje 1983.godine.
Koju vrst arogancije smo Shole i moja malenkost zadovoljili?  o-0
Javio si se na ( 3) tri posta od kojih si se  u 2 (dva) obrušio na svoje kolege po oružju ( bus123) u Libertasu i ZETu te indirektno Autotroleju.
Mene to ne ljuti niti zabrinjava, jer forum ove vrste je otvoren za svako mišljenje uključivo Tvoje kao i moje.
Zašto miješaš kruške i jabuke? Uspoređuješ pravilnike i poštovanje reda vožnje.  Nažalost,  pravilnici JGP u RH nisu objedinjeni na način da se putnik isto ponaša i vozi u svim gradovima Lijepe naše tako da mu se unifikacijom olakša koliko može. Ja se ponašam prema našem pravilniku i poštujem red vožnje, moj brat po oružju Shole također( slobodno si uzimam to pravo jer sam se često vozio s njime, pa znam kako radi). Ti se niti ne želiš voziti s kolegom/ama!
Koliko su usporedivi Dubrovnik, Rijeka i Zagreb? Kako poštovati red vožnje u RI i ZG kad uđeš u špicu koje u DU praktički nema? Grad i prigrad također su neusporedivi- u ZG obrtaj i kapaciteti su daleko veći pa su i češći polasci tako da nema razloga za (neopravdano) nezadovoljstvo putnika.
Ali i to je  o-0 jer to nitko od nas dvojice nije spomenuo niti spominjao, ne znam otkud Ti taj podatak?
Malo o mom ponašanju-naime odgojen sam i odgajan u kršćanskom duhu usprkos mračnom dobu u kojem sam živio. Proveo sam gotovo tri godine na JB, darivatelj sam krvi, osvajao neke medalje i priznanja kao vozač busa  a u jednom od svojih postova objasnio sam razloge i ogradio se da je to MOJE viđenje kako bi JGP u ZG/HR trebao izgledati da bi svima bilo bolje, pa čak i Tebi kolega, jer se indirektno borim i za Tebe iako Ti to ne znaš i ne vidiš, ali smatraš da dižem tenzije.
Vjerujem da pripadaš mlađoj generaciji čim ovako zboriš- pun samopouzdanja, znanja i drugačijih pogleda. Šteta što više nema Ikarusa, SGjaca koje možda nisi ni vidio , niti probao pa bi znao o čemu sad pričam.
Naš prijedlog pravilnika( iz 2007) baziran je na Službenom glasniku grada Zagreba 16/95 s primjenom onog iz 2002. Sad je 2010 godina, tehnika se mijenja, mijenjamo li se i mi? Ili ćemo se slijepo držati zastarjelih pravilnika kao što Ti kažeš?
No opraštam Ti u svoje ime, no nisam siguran da će to učiniti moji kolege.
Razmisli malo o samopoštovanju i dignitetu struke vozača autobusa, mislim da si taj sat bio odsutan dok je predavala gđa Mirta! Ali ništa zato, pročitaj što je napisala pa ćeš možda shvatiti!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat:Bilo bi bolje da si u zadnjoj recenici napisala da je on jadan a ne jedan.
Usprkos tome što je posao zahtjevan, odgovoran i dosta težak, ja ga volim raditi. I zato se ne osjećam jadnim, nikad.
Aj Ti to meni / nama ,Berlingo objasni , molim Te!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln