Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

NP-549

Klima je radila cijelo vrijeme, bus je stalno bio pun.  Ako sam napravio 100-tinjak KM i pao je na četvrtinu (Obersnel mi ga osobno napunio do čepa), onda je valjda logično da sa preostale 3/4 prijeđe još 300, kao što i jest u specifikaciji.  Al nije to toliko ni bitno.  300 je čisto dovoljno za cjelodnevnu u gradu.

Getriba jest ZF sa 6 brzina, i ima Topodyn, al ja sam samo htio reć da mi nije jasno na koju foru vozi drugačije u "D" i u "3" istu dionicu.  Ja sam očekivao da će mi u "3" šaltat isto kao u "D" ali neće ić dalje od treće brzine.  A on mi na semaforu na Belvederu izšalta svih 5 i onda ode u brdo koda je dobio vritnjak.   Neke djelove sam probao i u "2" vozit.  Tad je  šaltao negdje do četvrte i išao ko metak.  Sve u svemu, prilično nejasno, on kao da sa tim tipkama 2-3-D mjenja režim rada mjenjača, a ne "do koje će brzine šaltati" što je slušaj kod Voitha.

shef

Citat: Novi ListRIJEKA » Deset novih autobusa i dva minibusa Autotroleja pogonjenih stlačenim prirodnim plinom počeli su prometovati na gradskim linijama u Rijeci. Prepoznatljivi, svijetloplavi autobusi sa zelenim naljepnicama jučer su prve putnike prevozili na linijama 1, 4 i 7a, dok su jednakim tonovima obojeni minibusevi počeli s prometovanjem na novoj liniji 100, takozvanoj zelenoj liniji najužim središtem grada. Istodobno je svečano otvorena i Energova punionica stlačenog prirodnog plina u Baračevoj, prva takve vrste u Hrvatskoj dostupna širem krugu potrošača.

Prelazak na plin

– Projekt nabavke autobusa i izgradnje punionice započet prije godinu dana uspješno je završen, kazao je na prezentaciji autobusa i punionice riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, naglasivši da je cijela priča rezultat Povelje gradonačelnika koju je on potpisao još 2008. godine, a jedan od glavnih ciljeva joj je smanjenje emisije stakleničkih plinova u Gradu Rijeci za 20 posto do 2020. godine.
    – Eksploatacijom ovih vozila emisija ugljičnog dioksida u Rijeci bit će smanjena za 250 tona godišnje. Istodobno, troškovi goriva bit će za oko trećinu niži u odnosu na klasične gradske autobuse pogonjene diesel gorivom, kazao je Obersnel, koji je najavio da će vozila na prirodni plin ubuduće nabavljati ne samo Autotrolej, već i ostala gradska komunalna društva, u prvom redu Čistoća.
    – Pored toga, barem dio postojećeg voznog parka komunalnih društava bit će preinačen za vožnju na prirodni plin, rekao je gradonačelnik.
    Puštanjem u promet autobusa na plin i otvaranjem punionice stlačenog prirodnog plina, Rijeka se, prema riječima direktora Autotroleja Željka Smojvera, upisala na svjetsku kartu ekološki osviještenih gradova.

Manji troškovi

– Autobusi na plin značit će manje emisije štetnih plinova i čestica, te tako pored standarda javnog prijevoza poboljšati i standard života u Rijeci općenito, istaknuo je Smojver.
    Na upit novinara o konkretnim uštedama nije htio govoriti o apsolutnom iznosu uštede na eksploataciji autobusa na plin u odnosu na dizelske, ali je kazao da će troškovi goriva biti znatno niži.    – Trošak goriva po prijeđenom kilometru kod dizelskih autobusa iznosi tri kune i 40 lipa po kilometru, dok trošak goriva autobusa na plin iznosi svega dvije kune i deset lipa po kilometru.
    Na pitanje hoće li nabavka novih autobusa donijeti i nove cijene putnih karata, Smojver je odgovorio kako u Autotroleju »ne razmišljaju o povećanju cijena«.
    Znači li to da razmišljaju o njihovom smanjenju, posebno s obzirom na najavljene uštede, zanimalo nas je, ali je Smojver odgovorio samo da bi to možda bilo »moguće u sklopu nekog drugog projekta«.

Nova autokarta Hrvatske

Cijena karata tako će do daljnjega ostati ista, barem prema tvrdnjama prvog čovjeka Autotroleja, ali bi se uskoro trebao promijeniti njihov oblik. Smojver tvrdi kako je testna faza novog sustava naplate uz korištenje gradske kartice na visokom stupnju, no na pitanje kada će napokon zaživjeti i ovaj, godinama najavljivani gradski projekt, ipak odgovara kako »se o rokovima još ne može govoriti«.
    Punionicu plina predstavio je direktor Energa Sanjin Kirigin, kazavši kako će za punjenje spremnika autobusa zapremine 350 litara biti potrebno između 10 i 12 minuta, a punjenje spremnika prirodnim plinom na njoj bit će omogućeno svim zainteresiranim korisnicima.
    – Time se mijenja i autokarta Hrvatske, a znači i prekretnicu za Energo koji se ovim okreće i k automobilskom tržištu, rekao je Kirigin, koji je izrazio uvjerenje da će s otvaranjem punionice građani i poduzetnici svoja vozila početi opremati sustavima za korištenje prirodnog plina kao znatno jeftinijeg goriva.

Citat:Pozitivne reakcije putnika

Autobusi na plin na linijama 1,4 i 7a jučer su odmah po završetku njihova predstavljanja pušteni u vrevu riječkih ulica, gdje su odmah postali meta znatiželjnih pogleda i brojnih komentara. Oni koji su se prvog radnog dana novih »buseva« njima i provozali, uglavnom su pozitivno komentirali putovanje.
    – Dobro, sve je dobro. Autobusi su novi, lijepi, vrlo udobni, a najvažnije od svega je da radi klima pa je unutra vrlo ugodno, ocijenio je prvu vožnju Ivan Mauhar, putnik u prepunom autobusu na liniji 7a.
    Sličnu ocjenu dala je i Jelena Janjatović koja se vozila istim autobusom.
    – Nema neke posebne razlike u odnosu na druge autobuse, ali mi se čini da je ovaj malo tiši. Mislim da je odlično što Rijeka nabavlja ovakve autobuse koji manje zagađuju okoliš, rekla je Janjatović.

Linija 100 novost

Riječanima će očito trebati malo vremena da se naviknu na novu liniju 100, barem ako je suditi po jučerašnjem danu. Na »kružnom putovanju« Zelene linije centrom Rijeke od Cambierijeve, preko Ciottine, Barčićeve, Frana Kurelca, Žrtava Fašizma sve do Šetališta Andrije Kačića Miošića, te natrag preko Fiumare, Adamićeve i Krešimirove do ulaza u KBC Rijeka, minibusom su se vozila točno dva putnika! Jedan se pri tom vozio svega jednu autobusnu stanicu, a drugi, Darko Bencan iz Rijeke, kazao nam je kako se ukrcao iz čiste znatiželje.

Vozila za invalide

Pored predstavljanja novih autobusa i minibuseva jučer je održana i svečana primopredaja kombi vozila za prijevoz osoba s poteškoćama u kretanju na prirodni plin što ga je Gradu Rijeci donirala tvrtka Autobus iz Zagreba, isporučitelj plinskih vozila za Autotrolej.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Boki651

Dojmovi od maloprije iz 808-ice. Nažalost događa se ono što sam najavljivao, zbog loše završne obrade unutra iznad zadnjeg sjedala, kod otvora za klimu struže lim o lim i stvara neugodnu škripu. Možda se malo pritegne ta vida, bilo bi puno ugodnije. Mnogi su odmah komentirali kad su se brže rasklimali. Također, trebali su  od srednjih do zadnjih vrata provući još dva uzdužna rukohvata, da se imaju ljudi di držati, jer primjerice kad je bus pun, nema baš previše opcija za držanje.
Po pitanju prostora u busu Conecto je pobijedio. Svaki dan sam u 8:28 u busu i Conecto lakoćom pokupi sve putnike u Vukovarskoj kod Plodina, dok je u ovom danas bila stanka od koju minutu dok nisu svi ušli. Također, u busu na bočne prozore (nagibne) nema zraka i stakla se brzo zagriju, a klima ne radi. To su onako dojmovi iz prve ruke.

shef

Moram sam sebe ispraviti, Daily za invalide je isto na plin, pa po toj logici ne bi trebao dobiti gbr 115
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Boki651

Večeras u plinašu ne znam koji g.br dobio sam potpun dojam busa, nisam sjedio skroz otraga nego kod srednjih vrata, pa sam tek sad vidio da je bus prilično tih. Također je i snaga došla do izražaja, podjednako dobro vuče kao i Conecto. Jedino škripa rukohvata i tršnja cijelih stolica malo kvari dojam.

zvone16

Ja sam se danas provozao u 810 i ima dvije mane, dosta škripi iznutra te vrata se jako sporo otvaraju/zatvaraju
ZvoneXp

Boki651

Danas iskrcavanje kod Riječkog nebodera iz jednog plinskog busa u drugi, iz jednog u kojem se skapavalo od vrućine u drugi ugodno rashlađen. Drugi je otišao put Mlake, a prvi nastavio gdje mu je prethodnik stao

Boki651

Predlažem da osoblje foruma otvori temu Irisbus Citelis da možemo svoje dojmove ostavljati u toj temi, a ne ovdje.
A trakavica se nastavlja i danas, sve više negativnih komentara se može čuti, bus premalen, malo sjedećih mjesta, neadekvatna stajaća mjesta, nedostatak rukohvata u zadnjem dijelu, pa ljudi izbjegavaju ić na kraj busa jer se nemaju za što držati, a u nizu kritika moglo se čuti da su nekom i srednja vrata zatajila danas.
Svjestan sam da se bus ne može produžiti i da mu zadnji dio uzima dobar dio putničkog prostora, ali makar po pitanju rukohvata može se nešto poduzeti, postaviti i ofarbati dvije uzdužne šipke, big deal i odmah bi bilo efektnije i nebi se skupljali oko srednjih vrata i na vozaču, nego bi i zadnji kraj busa bio popunjen.
Najjači mi je bio komentar putnika u busu "obično sam se veselio da daju nove buseve, ali sad se molim da vrate stare". Ne znam da li pod "starim" podrazumijeva Conecte ili na SU-ove, ali komentar je prilično razumljiv.

Boki651

Što se više vozim Citelisima to je zadovoljstvo veće, usudio bih se reći da vuku bolje od Conecta. Jedina zamjerka možda može ići u smjeru toga da vozači većinom slušaju glazbu za sebe, isključe zvučnike u putničkom prostoru, a ne bi bilo loše da svira i u putničkom dijelu busa, kad već imaju instalirani zvučnici.

shef

Inače Citelisi su sada kompletirani jer 811 redovno vozi, Kapene su još uvijek dvije i još uvijek voze sa PP tablicama

(c)Teutonic

Urbino LE

Citat: Shole  u Svibanj 10, 2013, 21:41:16
Citelis neće biti iz razloga što su zajedno sa 11 riječkih i u Rim otišli posljednji primjerci ovog modela autobusa.  Slijedi novi model ! 

Odakle info o novom modelu, iako bi bio red više da izbace novi model jer prema konkurencije i nije nešto, čak je Crossway LE dosta moderniji bus nego Citelis. Pretpostavljam da će u tom novom modelu spustiti i položaj vozača(recimo u Crossway LE je niže) i moguće još neke novitade. Ali pada mi napamet zašto nisu objavili popis Euro6 motora za Citelis, očito onda da sa Euro6 ide i novi model.

Bocko

Hrvatska ima dvije punionice stlačenog prirodnog plina, zagrebačku staru više od trideset godina i vrlo modernu, riječku što je otvorena prošloga tjedna. U Hrvatskoj samo tristotinjak vozila pokreće taj izvor energije, za razliku od Srbije gdje je izgrađeno jedanaest punionica, a više od tri tisuće vozila pokreće plin. Može li u Hrvatskoj uskoro biti bolje?
http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/konferencija-za-plinski-pogon-u-automobilima/16701/

kico101

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

ikar

201 = RI-560-UB
202 = RI-581-UB

kico101

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.