Nekadašnje trase linija i stajališta

Autor Dixie, Kolovoz 19, 2009, 19:47:52

Dixie

Evo da započnem još jednu povijesnu temu (valjda neće brzo umrijeti).

Iako se glavni potez nije znatno promjenio, volio bih podijeliti s forumašima sjećanej na trasu nekadašnje linije 266 (danas 268) kroz VG.
Polazak je bio, dakako s Goričkog kolodvora kod placa - autobus je dakako stajao na peronu među ostalim "selskim" linijama. Prema ZG se kretao prvo po današnjoj ulici Matice Hrvatske (koja je bila dvosmjerna, kao i Ljudevita posavskog i Zagrebačka). Prva stanica je bila u Galženica (ugibalište je ostalo, a danas su na njemu žardinjere jer je služilo kamiondžijama kao parkiralište). Autobus je skretao u Kolodvorsku i sljedeća stanica je bila kod Zlatne ribice (tada birtija, danas dučan "Kralj" ili kak se već zove). Na tom mjestu je iz smejra Zagreba stanica bila na luku danas zatvorenom žardinjerama (ekipa iz VG će znati o kojem komadu ceste je riječ). Sljedeća stanica je bila kod groblja (doslovce kod ulaza) odnosno križanje Zagrebačke i A.G. Matoša. Stanice kod Podbrežnice još nije bilo, a prva sljedeća je bila kod aerodroma. Slijedili su stanice kod Velike Mlake, Odre, Buzina, Klare tamo gdje su i sada. Stajališta kod građevinske škole nije bilo. Stanica kod Bundeka je bila tzv. uvjetna (i to su ti se trebale stvarno poklopiti zvijezde da ti vozač tamo stane).

sokre

Sjećam se povećanja broja stanica tijekom godina.. I čudenje ljudi u busu `kaj je i ovdje stanica`, zahvaljujući revnom obavještavanju ZET-a o takvim stvarima..

A sjećam se i SG-ova..  A pogledajte danas - elita. :D

STIB

Na željezničko/tramvajskom forumu se pojavila ova karta Zagreba iz 1951. godine:

Za ljubitelje autobusa, a posebno za mene jer stanujem u blizini, zanimljivo je da je autobusna linija Šrapčeva - Kozjak ucrtana kao da ide po Zajčevoj, a ne kao danas po Lašćinskoj  :o

Čini mi se da se ovdje ipak radi o (nenamjernoj?) greški u crtanju - ne mogu vjerovati da se tu ikad penjao bus (a još manje da se spuštao).
Iako, znam da je prije par godina (možda i 10-15) jednom bila neka gužva u Petrovoj i bus (ne znam više koji je bio) se uputio kroz Zajčevu i izvukao bez većih problema.
Ali 1951.?
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

conecto

Ne znam zašto smatraš da se lakše penjati ili spuštati Laščinskom nego Zajčevom, meni se čini da je Laščinska čak strmija. Kad gledamo iz današnje perspektive, zaista bi bilo teško busu prolaziti Zajčevom zbog svih tih parkiranih auta, a osim toga je i jednosmjerna pa bi opet u povratku trebao ići Laščinskom. No 1951. auta je bilo puno manje i Zajčeva je vjerojatno bila dvosmjerna (kao i Domjanićeva do negdje početka 80-tih, a sad je opet to postala prije par godina). Zato ja mislim da to na karti vjerojatno nije greška.
Inače, na početku Laščinske čim bi bus skrenuo prema Kozjaku postojala je i autobusna stanica (kao što postoji još uvijek u suprotnom smjeru samo na Petrovoj), koja je navodno (davno) ukinuta zbog teškog pokretanja busa na velikom nagibu. Često je 202 (onaj vozni red koji nije išao na Kaptol) vozio Ikarus koji se na tom mjestu znao dosta mučiti.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

Osobno smatram da bi bilo kudikamo jednostavnije uzbrdo voziti Zajčevom, a nizbrdo Laščinskom.
Naime, izbjegao bi se pješački nedaleko stajališta, semafor na Laščinskoj i krajcanje s vječno parkiranim automobilima u krugu okretanja busa te vrlo velikoj mogućnosti oštećenja stražnjeg desnog kraja busa pri tom manevru zbog uskog # Petrova/Laščinska. Zajčeva je relativno široka, iako je  bolnica  na trasi linije i postoji mogućnost zakrčenja prometa, koje je baš  zbog svoje prirode posla pod većim povećalom Zagrebparkinga (pauk) pa vjerujem da ne bi bilo problema oko te trase linije.Mislim da bi se više dobilo jer busevi su "potentniji "konjima, tiši nego nekad (´51 ), i ekološki puno prihvatljiviji.Mislim da bi zbog prepolovljenog prometa busom  i Vrdoljak imao više mira u sprovođenju svojih  filmskih projekata!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Onda bi ubrzo "morala" biti stanica kod bolnice, pa bi ionako opterećena linija bila još više puna, možda čak prepuna u jutarnjim satima kao linije 228 za Rebro ili 205 i 232 prema Novoj bolnici. A i uključivanje na vrhu Zajčeve u Laščinsku pod nepovoljnim kutem po pitanju preglednosti s busom nije najsretnije rješenje.
A GDJE JE POANTA?

STIB

Citat: conecto  u Siječanj 19, 2010, 09:27:27Onda bi ubrzo "morala" biti stanica kod bolnice,
ovo mi je dalo misliti  ;)
Stanica na Zajčevoj kod bolnici bi čak i bila korisna, a ne bi puno povećala broj putnika jer se ionako oni koji ne mogu hodati odvezu gore do Labudovca pa se onda spuste natrag Zajčevom.
A da slijedeća stanica onda ne bi bila preblizu, mogla bi se ona u smjeru Kozjaka s Labudovca pomaknuti cca 100m na sjever (na ugao Lukovca).
Meni bi to jako odgovaralo!  ;D
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

tamlover

Ja se često sjetim trase po kojoj su nekada autobusi dolazili od Bolničke do Ilice u smjeru Črnomerca - Vrapčanskom alejom točno do mjesta gdje završava Ilica i počinje Bolonja pa onda preko dvije trake Bolonje (smjer zapad) da bi se uključili u Ilicu prema Črnomercu. U ono vrijeme (a to je završilo početkom devedesetih ak se ne varam) i nije bilo tako problematično, ali danas bi bilo zgodno vidjeti uz intenzitet prometa takav manevar. Normalno, izvediv je, ali bi se dosta moralo počekati da se cesta isprazni. Takav put je bio dozvoljen samo autobusima ZET-a.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

421

Citat: conecto  u Siječanj 19, 2010, 09:27:27
... A i uključivanje na vrhu Zajčeve u Laščinsku pod nepovoljnim kutem po pitanju preglednosti s busom nije najsretnije rješenje.
Kut prilikom uključivanja linija s Kozjaka ka Laščinskoj je koju sekundu drugačiji nego onaj Zajčeva /Laščinska pa ne vidim problema.
Stanica kod bolnice nije moguća jer bi zakrčio sam ulaz u bolnicu pa mislim da to rješenje ne bi prošlo.
Dakle ideja je izbjeći gužvu, skratiti i ubrzati vožnju do Labudovca jer svi koji idu u bolnicu hodaju nizbrdo.Kad završe razlog posjeta bolnici imaju izbor:pješice do Petrove, taxi ili uzbrdo do stanice Labudovac na bus.
Stib,kad budem vozio ka Kozjaku trebat ću Tvoju pomoć u realizaciji navedenog projekta!
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Nije stvar u "sekundi" nego u mrtvom kutu.

S Kozjaka kad ideš prema dolje onda si na glavnoj cesti. Kad bi se iz Zajčeve uključivao na Laščinsku iz sporedne ulice pod oštrim kutem posve je druga situacija jer desno ne bi vidio ništa, osobito kad je bus pun.
A GDJE JE POANTA?

421

Koliko me sjećanje služi , na tom raskrižju postoji ogledalo.
Kutevi su podijeljeni na minute i sekunde, pa sam mislio na te "sekunde", ne one vremenske.
A kad se s Kozjaka uključuješ u promet nakon prve postaje pa ulaziš na Laščinsku isto ulaziš sa sporedne na glavnu ulicu.

gaspa

Neko vrijeme stanica u smjeru Kozjaka bila je u Petrovoj, prije križanja, što je bilo na smiješno maloj udaljenosti od polazišta kod rotora.

STIB

Citat: gaspa  u Siječanj 31, 2010, 16:31:56
Neko vrijeme stanica u smjeru Kozjaka bila je u Petrovoj, prije križanja, što je bilo na smiješno maloj udaljenosti od polazišta kod rotora.
I to što te stanice više nema je dodatni argument da se razmišlja o ponovno vođenju linije kroz Zajčevu. Sad je skretanje iz Petrove svaki put itekako problematično!
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

STress

Citat: tamlover  u Siječanj 20, 2010, 14:36:01
Ja se često sjetim trase po kojoj su nekada autobusi dolazili od Bolničke do Ilice u smjeru Črnomerca - Vrapčanskom alejom točno do mjesta gdje završava Ilica i počinje Bolonja pa onda preko dvije trake Bolonje (smjer zapad) da bi se uključili u Ilicu prema Črnomercu. U ono vrijeme (a to je završilo početkom devedesetih ak se ne varam) i nije bilo tako problematično, ali danas bi bilo zgodno vidjeti uz intenzitet prometa takav manevar. Normalno, izvediv je, ali bi se dosta moralo počekati da se cesta isprazni. Takav put je bio dozvoljen samo autobusima ZET-a.

I danas je, za linije 142 i 143. Srećom su vozni redovi iskoordinirani sa 121, 130 i 137, pa nema bliskih susreta. Ali, vozači osobnih vozila često se zapanje kad im iz smjera bolnice naleti minibus...  ;D

dean25

Da li itko ovdje pamti službena kola App-Spremište Trešnjevka-Dolje-Spremište Trešnjevka-App?
U posjedu sam Tablice voznog reda (toplomjera) iz 1998.godine,pa mi nije jasno taj službeni bus nikako.

EDIT: evo slike
http://ultraphoto.org/images/ao684roocow8hingspm.jpg