Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

marin

ee, oce bit kaj u 2010 od novih buseva ili 2011

STIB

Citat: marin  u Svibanj 25, 2010, 09:41:40
ee, oce bit kaj u 2010 od novih buseva ili 2011
Čemu još novih buseva?  ::| I s čijim novcima?  >:(
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

conecto

Mogli bi se još godinama oporavljati i od ove zadnje koja je bila preskupa, kupljeno je toga previše i bez pravih kriterija jer je dosta promašaja.
Npr. od 5 Cacciamalija u AP Dubrava redovno vozi samo 2 na linijama 204 (i tu zna biti knap) i 207 (dakle ispod 50% a valjda su trebali biti neka mjera štednje ???)
60 plinskih autobusa ne mogu se koristiti u potpunosti zbog problema s punjenjem plina, a rješenja nema još na vidiku, čak izgleda da se do daljnjeg odustalo od gradnje punionice zbog nedostatka novca.
Dok oni ne voze u eksploataciji trpe Mercedesi i MAN-ovi koji lupaju skupe prekomjerne kilometre
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Trebalo je uzeti jedno 5 midija i 3 mini i poslati u APD

Majstor

U tijeku su pripreme za preuzimanje školskih vozila kojima istječe leasing
gbr 616- na dalje i isti takvi iz ApPod.
Samo mi sudite pošteno !

conecto

Citat: Majstor  u Svibanj 25, 2010, 14:08:23
U tijeku su pripreme za preuzimanje školskih vozila kojima istječe leasing
gbr 616- na dalje i isti takvi iz ApPod.

Što to točno znači - preuzeti će ih ZET za stalno ili će biti vraćeni, zamijenjeni za nove...?

I zar njima već istječe leasing?

Ujedno možda dobra prilika da se riješimo onih beskorisnih Marbusa...
A GDJE JE POANTA?

Majstor

U Zet za stalno istjeće Leasing
Samo mi sudite pošteno !

421

Citat: Majstor  u Svibanj 26, 2010, 17:01:24
U Zet za stalno,  istječe Leasing

..za oko 30 000 ojra/komad.
Zanima me samo TKO će ih nastaviti održavati, ČIME i DOKAD!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Majstor

Posto je AR pregledavao buseve pretpostavljam u Ar-u  bus123
Samo mi sudite pošteno !

421

http://www.jutarnji.hr/3000-radnika-u-holdingu-ostaje-bez-svojih-placa-/796755/
Aludirao sam na smanjeni broj ljudi zbog uzimanja vozila na leasing i vanjskih servisa, financije su uvijek bile upitne a smanjuju se ugrađenom opremom (ATRON, klima uređaji, AdBlue to jest održavanje više košta i duže traje).
Ako se nastavi započeti  otkup autobusa, procjenjujem da ćemo  postarati vozni park i doći na poziciju otprije 10 godina za što opet nitko odgovarati neće.
Zamjena za nove bilo bi daleko racionalnije rješenje, uz daleko bolji efekt. Ali uz jednu opasku: poslušati glas neposrednih korisnika prijevoza naročito vozača koji su stekli iskustva s vozilima i znaju kako  optimalno konfigurirati opremu na autobusima jer se kroz korištenje iskristaliziralo mnoštvo negativnosti.
Osobno smatram da ZET  više ne može samostalno servisirati svoja vozila ako postanu njegovo vlasništvo.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Koja zamjena za nove? Pa svi ti školski busevi imaju prijeđenih oko 70 tkm i sad bi ih valjda trebalo zamijeniti za nove na novi preskupi leasing??? A ovi nisu odradili ni 10 % svog vijeka, sad bi ih trebalo dati da netko za bagatelu dobije praktično nova vozila i usput u preprodaji netko dodatno zaradi?
Kao da je važan samo prosjek starosti voznog parka - ovakav prosjek kakav danas ima ZG vjerojatno ne postoji nigdje u Europi što uopće ne znači da su naši autobusi ispravniji ili u boljem stanju od npr. u Njemačkoj, bez obzira na leasing i "kvalitetno" održavanje ovlaštenih servisa.
I zašto bi trebao biti problem održavanje u ZET-u? Kao da naši majstori ne znaju ništa i kao da ovi u ovlaštenim servisima znaju više (dosta puta se pokazalo suprotno)?! E sad, kako se radi - to je već stvar ustroja u firmi i tu se može puno toga napraviti.
A GDJE JE POANTA?

sokre

Potpuno se slažem sa Conectom. Autobusi sa 70.000 kilometara, a naročito ovi školski su i više nego dobri i ne razumijem zašto se i oni aktivnije ne uključe u raspored. Bez obzira kakav ugovor o lizingu glavonje potpisali, nema razloga da oni stoje. A zašto toliko stoje i zašto se čuvaju kao da su zlatni, možda je pitanje i za policiju.

I ne slažem se, kako tvrde naši prepisivači Europskih zakona da je starost zapravo jedini kriterij ispravnosti autobusa. Često putujem Europom i viđam svašta u voznim parkovima. Što znači da kriteriji za ispravnost moraju biti održavanje i tehnička ispravnost.

Kako sam jedanput naveo, toliko godina su nas maltretirali (vozače i putnike) sa razvaljenim SG-jima, a da se samo malo uložilo u npr. zamjenu stolica, izolaciju putničkog i vozačkog prostora, generalno uređenje vozačkog prostora - ti autobusi bi i danas mogli voziti. Viđao sam ih po Europi i vidio kako mogu biti drugačiji i bolji. Ponegdje u toj naprednoj Europi i danas voze.

To da li su ispucale šasije ili nisu, to je druga priča. Kao što je i druga priča otpis prvih niskopodnih MAN-ova, Eurobuseva i prvih 405-ica (koje su samo čudom spašene zbog potpuno nepotebnih Citelisa). Pa čak i onih goričkih kockica. Da baš niti jedan nije mogao ostati, nitko me ne može uvjeriti da je baš takav opseg otpisa bio potreban. I kolika šteta je tu napravljena.

Još bi se htio i osvrnuti na nenormalo eksploatiranje prvih Citara na liniji 268. Voze non-stop... Ti autobusi će za par godina biti toliko izvozani i uništeni da će postati zloglasni kao nekada SG-i. A ovi na lizing se vozikaju koliko smiju i onda u garažu.. Netko je napisao da smiju voziti 70.000 kilometar godišnje. Kakva je to logika? Volio bih znati imenom i prezimenom tko je to potpisao. Ako to nije štetan ugovor i nitko to ne vidi osim nas entuzijasta na ovom forumu onda ne znam što da kažem. Jednostavnom računicom ja kao netko koga ova tema zanima iz hobija, vidim da je npr. kupovinom nepotebnih CNG autobusa grad Zagreb oštećen za cjelokupnu njihovu cijenu jer se išlo u nabavku bez osiguranih plinskih stanica. Taj eksperiment nas dosta košta, a gledajući u budućnost takvo stanje će dovesti do prekomjerne eksploatacije ostalih autobusa koji će se uništiti prije vremena. Što onda - kupovina još novih na ovakve nepovoljne lizinge za naše novce. Da ja to napravim u svojoj firmi dobio bih trenutni otkaz i vjerojatno bih morao nadoknaditi štetu. A ovi se još i nagrađuju. Kada smo kod plinskih autobusa, sjećate se onih cirkusarija sa (mislim) gb 30, TAM-om, koji je išao više puta u Italiju na ugradnju i servise motora. Da bi se na kraju od tog odustalo kao da se ništa nije desilo. Još su se hvalili sa tim po novinama..

I to da se mora uzimati vanjski servis.. Pa tko je do sada popravljao autobuseve? I sve je bilo u redu. Odjednom, Kaćamaliji moraju u Varaždin, MAN-ovi i Mercedesi isto idu na izlete.. G. Bandić i g. Tolić bi mogli malo na informativne razgovore, pa neka objasne neke stvari. Kako se meni čini, ako nisu znali što rade, neznanje ne oslobađa odgovornosti, a ako jesu, ...

kojot

Tako je sokre, sve si lijepo objasnio, a meni se čini da će ubrzo (ne preko ljeta, ali vjerojatno već na jesen) faliti autobusa za izlaz. Podsjećam da i danas neke linije voze pod redukcijom, unatoč mega nabavi autobusa i primanju "nemalog" broja vozača i ako je to nekom normalno onda...
Nažalost u zet-u ne štima baš ništa, zahvaljujući lošem kadroviranju iz holdinga i postavljanjem na neka mjesta pojedince koji pojma nemaju, narušeni su međuljudski odnosi u skoro svim pogonima, busevi nisu tokom godina propisno održavani (to se sad ne može nadoknaditi), ne funkcionira nabava dijelova pa busevi stoje radi bezveznih stvari.
Npr. iako je u zet-u 4000 ljudi i određen broj njih su šetači i "lezilebovići", nema tko očistiti autobuse iznutra jer fali čistačica, i takvih stvari ima milijardu.

421

Sokre je dobro dijagnosticirao razlog koji sam i ja naveo: (ne)ulaganje u postojeće vozne jedinice.
Kao dobar primjer naveo bih zglobne citare 530-541 i ostale. Vidljivo je loše održavanje onih u vlasništvu ( 530-541), nauštrb onih pod lizingom.
Zato ne bih da se školski otkupe jer će nakon toga troškovi održavanja rasti, ulaganja će postati minimalna i na granici održivosti to jest samo ono što se mora ili improvizacije, pa predviđam ubrzano propadanje buseva zbog (ne)održavanja.
A kojotu bih malo otvorio oči-jest da u ZETu ima cca 4000 ljudi no znaj da je otprilike 1900 njih vozačica/vozača, održavanje je cca 500-600 ljudi, a ostatak je logistika. Vjeruj mi da ionako malobrojne čistačice više pažnje posvećuju čišćenju kancelarija nego autobusa/tramvaja, a nakon norijade biti čistačica mogu samo one najjače. Još kad bi vidio u kojim uvjetima rade...S čime čiste...Kontejner namijenjen smeću kod četki vrlo brzo se napuni i prazni dvaput tjedno.

conecto

Ako je istekao leasing, to bi trebalo značiti da prelaze u vlasništvo ZET-a i ja se tome radujem kad ima sve manje buseva kojima je vlasnik ZET. Valjda više neće obveza prema davatelju leasinga i pisanju izvješća za sve što klinci u njima potrgaju ili ograničenja kilometraže prema kojoj su do sada ti busevi praktično neiskorišteni. Valjda će sad preko ljeta moći i na linije malo aktivnije da se malo odmore i prišarafe ovi busevi koji tegle cijelu godinu, a osim toga školski su i klimatizirani.
Uopće se ne bih složio da su novi leasing Citari G nešto posebno bolje održavani od onih iz 2006., samo je ovaj redizajnirani model mnogo bolji sam po sebi, a osim toga to su praktično novi busevi. Dok moraju krpati plinaše u prometu, ubrzo će se rasturiti svi Citari u APD, pa i MAN-ovi.
A GDJE JE POANTA?