Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

Ivan

5AR

Shole

Midijem se može smatrat recimo klasični MAN-ov  NM223.   Naravno da je kraći, al najbitnija stavka mu je da je i uži.   Neznam baš koliko su Citelis od 10.5 ili Citaro K uži od standardne dvanaestice.

citaro

Shole

Slovenci imaju neke midi Hydra na šasiji od Atega,  ali to mije malo bezveze,  nije niskopodan, a mali je.

Ivan

Zanimljivo tržište za proučavati, ovaj bečki je Rampini, još jedan Talijan :) , stvarno je kod njih dosta velik izbor malih električnih... Izguglao sam da je takav bio na probi u Budimpešti , možda o tome pričaju, samo ne znam kako bi to išlo na Gornji Grad, može recimo na 105 ali ne bi išlo na 150, niti ima potrebe za tako velikim busom niti je gornji dio Radićeve prohodan, preusko je i za Urby.

Ivan

Inače, prije 10-ak godina kad sam zadnji put bio tamo linije po centru Beča poput ove 2A su vozili plinski (mislim da LPG) midi MAN-Gräf-Steyr, nisam siguran ima li ih još, vjerojatno ne...

Ivan

Citat: Shole  u Siječanj 04, 2014, 01:35:14
Slovenci imaju neke midi Hydra na šasiji od Atega,  ali to mije malo bezveze,  nije niskopodan, a mali je.
Kutsenits Hydra City je niskopodan bus (ili možda LE?), uostalom ne znam više da bilo tko u Europi radi i poluniskopodne (s jednom stepenicom na ulazu) a kamo li visokopodne gradske, a LE koji se dosta kupuju što se mene tiče nema nedostataka jer svi koji trebaju niski pod imaju sasvim dovoljno veliki prednji dio busa...

Uglavnom, da, izgleda da i Kutsenits radi midi CNG.

Shole

Znači ipak je niskopodan (ili barem LE) a na šasiji od Atega.  E sad mi više niš nije jasno  :)  Mislim da imaju i hibride i CNG

Ivan

Nego, malo tehnikalija oko električnih.

Recimo da stvarno žele kupiti električni bus za Gornji Grad, i recimo da nije Rampini koji je otprilike normalni midi i prevelik za liniju 150, nego da uzmu mali Tecnobus Gulliver ili Gruau Microbus, oni imaju čak i malo veću autonomiju, prvi kaže da je 130+ km, a drugi 120.

Postojeći vozni red na liniji 150 treba 11 km putovanja od Podsuseda do centra, 31 krug od 3,2 km, i putovanje natrag, to je ukupno 121 kilometar.

Dakle, išlo bi, tehnički je sigurno moguće, pošto je malo "na knap", možda bi ih trebalo stacionirati na Trešnjevci kao i turističke vlakiće, time bi se uštedilo 7+7=14 km i onda bi dnevno prelazili 107 km, dakle definitivno je ostvarivo.
Pošto nije najsretnije da voze samo jednu liniju i da postoji jedan plus jedan zamjenski pa su iskoristivi samo 50%, vjerojatno bi bilo bolje da voze još jednu ili dvije linije i da postoji malena flota od recimo 3 ili 5 autobusa, možda bi se moglo i 142 i 204 prebaciti na električne, s tim da zadnju smjenu na 142 dolazi zamjena, ili ako se može stave mu šteker na Vrapčanskoj aleji da se puni u pauzi. :)

421

Šteker ??? Čemu kad postoji indukcija ili stara dobra trola! ;D
http://www.wampfler.com/index.asp?id=14&news_id=355&lang=E
http://phys.org/news/2011-04-arctic-fast-charging-hybrid-electric.html
http://www.prweb.com/releases/2012/7/prweb9656753.htm
Međutim, pitanje glasi: može li taj (dodatni) napor podnijeti električna mreža (javna ili ZET-ova) jer je potonja stara 50-tak godina a i sam znaš da tramvajska mreža često ispada iz faze na potezu Dubec-Dubrava, pa umjesto njih uskaču busevi!?
Možda se "one man show" uspije ogrebati za ovih 20  bus123 (ili barem jednog-za probu): http://www.busworld.org/articles/detail/1976
Joj ( :)evil ), da sam mu barem savjetnik!  good_boy
Vožnja na hydrogen proizvodi vodu koja bi se mogla upotrijebiti za nove fontane! thumbs
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Ovi s brzo punjivim baterijama su skuplja i novija tehnologija, slao sam svojevremeno i slike autobusa iz Shanghaija koji se pune trolama na svakoj stanici, ali ovi mali koji su već uobičajeniji po Europi se pune do 8 sati :P i trebaju puno manje infrastrukture, stvarno se pune na šteker :), tako da sam čisto računao da namjeravaju raditi s malo staromodnijim i jeftinijim ali provjerenim rješenjima koja su relativno raširena u susjednim zemljama, jer deseci gradova u Italiji imaju takve autobuse u centru. :) Prilično su mali i ne pune se brzo pa sumnjam da bi vukli previše struje, prema 600 V /1000 A koliko povuče 2200 s upaljenom klimom i punim "gasom", teško da može biti pretjerano užasno. Ovi koji bi se punili na svakoj stanici su obično veći autobusi, svuda su još u eksperimentalnim fazama (baš nam treba da ovakav Holding počne raditi nešto svjetski rijetko i napredno :) ) i trebaju infrastrukture skoro koliko i trolejbus, tako da nije baš jeftino.
No da, tko zna što se sve od ove uprave može očekivati, no ovo i nije tako komplicirano i možda je izvedivo bez kojekakvih afera. Možda dobiju i novce od EU zbog ekologije itd., kako već to ide.

actros

Kad se već priča o električnim autobusima, treba imati na umu da je ta tehnika još uvijek puno neisplativija od standardnih dizela. Problem je u skupim baterijama (koje koštaju više od pola cijene busa), koje imaju kratki vijek trajanja (cca 2 tisuče punjenja); a naravno ni struja nije besplatna... Kad sve zbrojiš i oduzmeš, prednost im je jedino u ekološkom aspektu (a ruku na srce, ni euro-6 motor nije neki zagađivać). Šta se tiče CNG-a i tu bi se dalo raspravljat o uštedi, al živi bili-pa vidjeli (za 10-tak godina) ::|

Urbino LE

Citat: actros  u Siječanj 04, 2014, 21:17:10
Kad se već priča o električnim autobusima, treba imati na umu da je ta tehnika još uvijek puno neisplativija od standardnih dizela.

Pa sve je skoro neisplativija od standard dizela osim možda CNG-a. Naravno dizele se pokušava diskredetirati i eliminirati sa pričom oko ekologije ali naravno tada se zaboravlja kako danas se moraju naručiti Euro6 vozila koja su daleko naperednija i ekološki prihvatljivija od negdašnjih čađavičara. Pa danas je čak hibrid vjerojatno neisplativ, a ne full elektrika, naravno ako se ne uplaćuju državne subvencije za takav tip vozila.

NP-549

CNG sad forsiraju kao najekološkiji, ali u nekim česticama (koje se naravno ne mjere) ima puno lošije rezultate i od Euro5, a kamoli Euro6.   Nama EU financira sve projekte vezane za plin, a do kad će tako bit pitaj boga.  Na posljetku ispadne to sve jednako.  Nemože nešto bit puno bolje i koštat manje jer bi onda ono drugo propalo. Pare su uvijek podjednake kad se izvaže sve skupa od kupnje busa pa vrijeme njegove exploatacije od nekih 15 godina.  Sve je to tu negdje.    Samo  budale i ekonomisti misle da je u ograničenom sustavu moguć stalni rast