Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

822DoDo

jednako koliko je pouzdano i to da ja kazem da ce stici Solaris...to se nikad nista ne zna do zadnjeg...jer ja sam cuo od nekih "visokopozicioniranih" ljudi da ce biti Citaro pa je to isto za objesit macku o rep..
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

citaro

Citat: MAN truck bus  u Srpanj 11, 2016, 19:46:24
A koliko su te informacije pouzdane? byeg

Vidjet cemo kad dodju ti busevi.

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 11, 2016, 17:08:42
Ako bude sve po planu (kako kažu insajderi u ZET-u) na natječaju prolazi MAN. Živi bili pa vidjeli hi
Je, da, ti tvoji su ti govorili i prije godinu dana da MAN-ovi dolaze za par mjeseci pa je tek sad raspisan natječaj koji je u par stavaka diskvalificirao MAN-ove tehničke karakteristike (u međuvremenu je barem snaga motora smanjena na MAN-ov najjači u ponudi).

Znat ćemo valjda kad se zaključi natječaj, ne mora biti dostava da doznamo.

No dajte malo probajte skužit što znači namješten natječaj u Hrvatskoj. Sve osim Iveca će biti pravo iznenađenje.

Ugl, ja bih volio da je sad u par tura diesel MAN, a onda velika pošiljka plinski Iveco s gradnjom punionice u Dubravi, no kako ZET funkcionira zadnjih 10 godina zbrda-zdola ništa od toga nije više predvidivo, pa ni kad namještaju natječaje ne znaju više zašto kupuju ono što kupuju (16 plinskih kanta su najbolji dokaz).

smogovci.bbb2

Gle, kaj da kažem. Obećanje ludom radovanje. Pa tako i najave iz ZET-a o tome kada će stići novi autobusi i koji proizvođač će biti odabran good_boy
Ali upravo su te kante (Stratosi) voda na mlin MAN-u. Iveco je ispucao svoju kvotu. No dobro. Možda i Ovi u ZET-u žele MAN-ove ali "više sfere" odlučuju kako njima odgovara.
Zna li netko da li je prošla izmjena Zakona o javnoj nabavi da više nije najpovoljnija ponuda najniža cijena ili je to ostao samo prijedlog smijenjene vlade?!
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

221

Nije ništa prošlo. Novi zakon je u fazi prijedloga i biti će donesen tko zna kada, obzirom da se političari sada sunčaju i brčkaju u moru. A na jesen izbori pa se zaključak sam nameće...
Inače, ekonomski najpovoljnija ponuda po tom zakonu bi bila:

Ekonomski najpovoljnija ponuda utvrđuje se na temelju cijene ili troška, primjenom
pristupa isplativosti, kao što je trošak životnog vijeka, u skladu s Pododjeljkom 2. ovoga
odjeljka, te može uključivati najbolji omjer između cijene i kvalitete, koji se ocjenjuje na
temelju kriterija, uključujući kvalitativne, okolišne ili društvene značajke, povezanih s
predmetom nabave.

Znači, naručitelj mora sastaviti tablicu različitih faktora koji utječu na izbor proizvoda, odnosno tablicu bitnih svojstava naručenog proizvoda. Svako svojstvo donosi određeni broj bodova i na kraju tko skupi najviše bodova, taj dobiva natječaj.

Ovo za MAN iskreno ne vjerujem. Odnosno, zanima me tko bi stavio glavu na panj i natječaj namjestio MAN-u? Ja ne bi mirno spavao i čekao da mi policija ili USKOK jednog dana pokucaju na vrata, samo zato što se nekome sviđaju ti dizeli.
A USKOK je već posjećivao ZG holding, nemojmo zaboraviti.

smogovci.bbb2

Glavno da novi busevi napokon stignu. Pa bili oni i Iveco diesel. Možda nas ugodno iznenade buljo

Dreamwalker

Ja ne razumijem što fali Ivecu dizelu? Plin kao plin je slabiji nego dizel bilo koje marke. Onih 16 kanti što stoje u APP su katastrofa, ali su isto na plin. Vjerujem da su ovi veći autobusi puno bolji no male škatule. Stoga stvarno ne vidim razloga zašto bi se Iveco trebao izbjeći.

Btw. nismo li rekli da i Conecti dolaze u obzir?
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

Ima li u HR zglobova IVECO diesel ili će prvi stići u ZET (ako prođu na natječaju a Ivan tvrdi da je natječaj raspisan upravo za njih)?!

MAN truck bus

Nema ima jedino u rijeci na CNG. byeg bus123
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

421

http://www.index.hr/auto/clanak/pogledajte-mercedesov-futuristicki-autobus/907690.aspx

Citat:Pogledajte-mercedesov-futuristicki-autobus

MERCEDESOV koncept autobusa budućnosti implementira brojne tehnologije, a već prometuje ulicama Amsterdama.

Opremljen između ostalog sustavom autonomne vožnje Mercedes Future Bus prometuje na najduljoj BRT (Bus Rapid Transit) liniji u Europi gdje u potpunosti samostalno vozi brzinom do 70 km/h. Tijekom 20 kilometara duge dionice autobus sam pristupa stanici, otvara i zatvara vrata, a u vožnji prati prometnu signalizaciju i uspješno izbjegava prepreke.

Ovo je prvi slučaj da vozilo gradskog prijevoza posjeduje sustav autonomne vožnje i koristi ga. U pitanju je tzv. CityPilot sustav kojeg vozač ručno aktivira i prati, a isključuje ga pritiskom na nožnu komandu ili zakretom kola upravljača. CityPilot koristi radarski sustav i GPS navigaciju, te nekoliko kamera i senzora sličnih onima korištenim na projektu Future Truck 2025. Također, sustav u realnom vremenu komunicira s bazom i optimizira brzinu kretanja u ovisnosti o stanju na cesti.

Sve to dovodi do bržeg i učinkovitijeg prijevoza putnika na posebno označenim autobusnim linijama uz visoku razinu sigurnosti. U Daimleru se nadaju kako će ovaj koncept zaživjeti u europskim metropolama.

Kad je pak u pitanju električni pogon najdalje je došla Ženeva, gdje će uskoro biti pokrenuta nova linija sa tzv. flash punionicama. U njima će se autobus puniti za vrijeme iskrcaja i ukrcaja putnika, a tehnološki partner ABB tvrdi kako je 15 sekundi punjenja dovoljno za vožnju do iduće stanice. Punjenje do punog kapaciteta traje svega 5 minuta. U pitanju su punionice i do pet puta snažnije od Teslinih "superchargera" (600 kW).

x10  bus123
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

E moj kolega, a tko će karte gledat kad ima vrata samo na sredini?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

C2

To je za moderne gradove gdje vozači nemaju veze s kartama.

421

bus123 je autonoman što znači da će vozač (kontrolor vožnje) gledati karte tijekom vožnje!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Da mi ga je vidjeti kako će se taj provući kroz Remete, obaviti križanja s 2 busa i provući se pored parkiranih auta..  ;D

Ako to uspješno obavi, bez da vozač intervenira je super.

C2

Vjerojatno će biti više verzija po rasporedu i broju vrata ako će taj model u serijsku proizvodnju isto tako i više opcija u duljini vozila. Isto tako ako se odluče da daljnju proizvodnju sigurno će buduće primjerke slati na ispitivanja po raznim gradovima, terenima i uvjetima kako bi što bolje razvili tu tehnologiju.