Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

Ivan

Citat: man313  u Listopad 08, 2016, 17:38:48
A kako objašnjavaš činjenicu da u njemačkom gradu Wiesbadenu isključivo kupuju Mercedesa i MAN-a? U Njemačkoj se uz MAN-a i Mercedesa na natječaje javljaju Solaris, VDL, Volvo, i Scania. U javnim nabavama u Njemačkoj također je zakonom propisano da se uzimaju oni, koji zadovolje sve uvjete natječaja i ponude najmanju cijenu. Stvar je u tome što se tamo natječaji kud i kamo bolje namještaju nego kod nas, pa onda ispadne ovakva komedija oko nekoliko buseva i oko par Nm.
A je li Wiesbaden = Njemačka?
U Njemačkoj u zadnje vrijeme ima jako puno Solarisa u skoro svim većim gradovima, uključujući ogromne pošiljke za glavni grad Berlin, usto se Solaris ubacio i u proizvodnju tramvaja i čak tri velika grada (Braunschweig, Leipzig i Jena) kupuju njihove tramvaje koji su inače cca 8x skuplji nego jedan bus, a recimo i željeznička tvrtka PESA isporučuje čak do 350! DMU-a za DB, a ima velike narudžbe i u Italiji iako obje države imaju jaku željezničku industriju koju bi mogle štititi, no očito se cilja na to da unutar EU postoji zdrava konkurencija (to što lakše isključuju proizvođače izvan EU je druga stvar).

Naravno da je puno toga stvar politike i da su sposobniji namještati ako treba jer kod nas to očito ide jako primitivno, no nemojmo pojednostavljivati stvari, u Njemačkoj MAN i MB ne drže cijelo tržište, poljska industrija nije za šalu, i biti naivan (a pokvaren) s pretpostavkom da unutar institucija EU namještanja mogu ići brutalno jednostavno kao prije 5+ godina je jednostavno glupo i štetno...

Neko

Citat: Ivan  u Listopad 08, 2016, 18:10:08
A je li Wiesbaden = Njemačka?
U Njemačkoj u zadnje vrijeme ima jako puno Solarisa u skoro svim većim gradovima, uključujući ogromne pošiljke za glavni grad Berlin, usto se Solaris ubacio i u proizvodnju tramvaja i čak tri velika grada (Braunschweig, Leipzig i Jena) kupuju njihove tramvaje koji su inače cca 8x skuplji nego jedan bus, a recimo i željeznička tvrtka PESA isporučuje čak do 350! DMU-a za DB, a ima velike narudžbe i u Italiji iako obje države imaju jaku željezničku industriju koju bi mogle štititi, no očito se cilja na to da unutar EU postoji zdrava konkurencija (to što lakše isključuju proizvođače izvan EU je druga stvar).

Naravno da je puno toga stvar politike i da su sposobniji namještati ako treba jer kod nas to očito ide jako primitivno, no nemojmo pojednostavljivati stvari, u Njemačkoj MAN i MB ne drže cijelo tržište, poljska industrija nije za šalu, i biti naivan (a pokvaren) s pretpostavkom da unutar institucija EU namještanja mogu ići brutalno jednostavno kao prije 5+ godina je jednostavno glupo i štetno...

A ti si kao neki legalista: "neka javna poduzeća rade transparentno"?!?!?!?!
A da za početak javna poduzeća pružaju kvalitetnu uslugu.
A da za početak mi u Lijepoj našoj evoluiramo u moderno društvo, a ne da dekretima uvodimo javne nabave i ostale stvari koje nisu usklađene sa ostatkom sustava, pa sve skupa izgleda nakaradno i protivno svojoj svrsi?!
Neke stvari trebaju vremena da se uvedu, a za neke naprosto nema vremena/novca, nego zahtijevaju svrsishodna i kvalitetna rješenja.
Oprostit ćeš me, ali Star Diagnostika popravlja i Conecto i Citaro više generacija, ali je  ne možeš uštekat na Solarisa da si haker najveći na svitu. Isto vrijedi za Man Cat, a i za Iveco Easy. ljude dijagnostičare također nemaš za Solarisa.
Lako je glumit legalistu iz daljine.

Sent from my iPhone using Tapatalk

citaro

Citat: Neko  u Listopad 08, 2016, 18:36:06
A ti si kao neki legalista: "neka javna poduzeća rade transparentno"?!?!?!?!
A da za početak javna poduzeća pružaju kvalitetnu uslugu.
A da za početak mi u Lijepoj našoj evoluiramo u moderno društvo, a ne da dekretima uvodimo javne nabave i ostale stvari koje nisu usklađene sa ostatkom sustava, pa sve skupa izgleda nakaradno i protivno svojoj svrsi?!
Neke stvari trebaju vremena da se uvedu, a za neke naprosto nema vremena/novca, nego zahtijevaju svrsishodna i kvalitetna rješenja.
Oprostit ćeš me, ali Star Diagnostika popravlja i Conecto i Citaro više generacija, ali je  ne možeš uštekat na Solarisa da si haker najveći na svitu. Isto vrijedi za Man Cat, a i za Iveco Easy. ljude dijagnostičare također nemaš za Solarisa.
Lako je glumit legalistu iz daljine.

Super ti je retorika...S krusaka na jabuke. Ako govorimo o nabavkama, cemu skretanje s teme i upletanje drugih stvari? Javno poduzece koje se financira prije svega od grada, odnosno poreznih obveznika ne moze kupovati sto bi htjelo. To moze privatno poduzece koje ima vlastiti kapital. A javna poduzeca su duzna raspisati natjecaj i od dobivenih ponuda odabrati najjeftiniju ili najpovoljniju.

Neko

Citat: citaro  u Listopad 08, 2016, 20:44:24
Super ti je retorika...S krusaka na jabuke. Ako govorimo o nabavkama, cemu skretanje s teme i upletanje drugih stvari? Javno poduzece koje se financira prije svega od grada, odnosno poreznih obveznika ne moze kupovati sto bi htjelo. To moze privatno poduzece koje ima vlastiti kapital. A javna poduzeca su duzna raspisati natjecaj i od dobivenih ponuda odabrati najjeftiniju ili najpovoljniju.

Nije to retorika, javna nabava je lakrdija, ko je ikad sudjelovao u tome zna koliko taj sustav ima mana, a namještaju se kupovine auta za direktore, ministre i ostale u foteljama pa što nebi i natječaj za autobuse bio ne namješten nego sa takvim kriterijima da se sužava izbor marki i na neki način odabere odgovarajuća marka s obzirom na održavanje iste.

citaro

Citat: Neko  u Listopad 08, 2016, 21:56:03
Nije to retorika, javna nabava je lakrdija, ko je ikad sudjelovao u tome zna koliko taj sustav ima mana, a namještaju se kupovine auta za direktore, ministre i ostale u foteljama pa što nebi i natječaj za autobuse bio ne namješten nego sa takvim kriterijima da se sužava izbor marki i na neki način odabere odgovarajuća marka s obzirom na održavanje iste.

Koji sustav nema mana? Onda je valjda cilj poboljsavanje sustava, a ne divlji zapad. Znaci namjestanje drugdje je opravdanje za namjestanje u ZET-u, odlicna logika!

Dreamwalker

Meni je fascinantno kako svi sve znaju da je namješteno, a da recimo nema već USKOK-a ili DORH-a u ovoj priči. Znači, opet će se liječiti umjesto spriječiti.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Neko

Dobro objasnite mi:
jeste li Vi da ZET nabavi kvalitetne odgovarajuće autobuse ili da zbog manjkavosti sustava javne nabave bude prisiljen kupiti nekakve Solarise i ostale levate koji kao imaju jednake karakteristike kao i renomirani brandovi, uz nižu cijenu????
Da i KIA je auto, ali i malo dijete zna što su Mercedes, BMW, Audi.
Ako ovo moje nije nekome jasno, ne mogu mu pomoći.

tamlover

Citat: Neko  u Listopad 08, 2016, 21:56:03
Ako se prisjetimo početaka zagrebačke, ma uopće hrvatske priče s Iveco autobusima ovo što nam sad prodaješ kao argument za namještanje natječaja pada u vodu. Ja podržavam da Zagreb bude generator razvoja tržišta, pa neka je i uvoznik za Iveco na račun dijelom i tog posla postao veliki igrač (i za to vjerojatno podmazao gdje je trebalo), ali neka onda sad to bude razvoj nekog drugog igrača poput Solarisa koji sigurno nema interes prodati autobuse u HR i onda ih ostaviti bez održavanja. To bi im sigurno u tom slučaju bio i zadnji posao ovdje, a i regionalno reklama ne bi bila dobra... Zato molim ne propagirati i opravdavati muljanje s javnom nabavom.

A da se i na ovo tvoje zadnje osvrnem. Solaris ili Iveco? Sasvim svejedno, dapače Solaris ima odličnu prođu i na jačim tržištima od našeg. Pa nije to Jelcz i 80 i neka. MAN je jedini za kojeg bi šutio da im se namješta (al ne bi branio namještanje kao ti..)
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Neko

Odustajem, neka se ZETu poništavaju natječaji, neka se odugovlači s nabavom autobusa, rekli bi ovdje u Splitu, "vrag odnija prišu".

Dreamwalker

Citat: Neko  u Listopad 09, 2016, 10:11:07
Dobro objasnite mi:
jeste li Vi da ZET nabavi kvalitetne odgovarajuće autobuse ili da zbog manjkavosti sustava javne nabave bude prisiljen kupiti nekakve Solarise i ostale levate koji kao imaju jednake karakteristike kao i renomirani brandovi, uz nižu cijenu????
Ako znamo da se Mercedes nije kvalitetom iskazao u nijednoj nabavci osim one kad su nabavili polovnjake iz Njemačke i da "renomirani brandovi" u većini slučajeva dižu cijenu za 25% na račun logotipa koji je na prednjoj masci i volanu, onda sam apsolutno za da se nabave "levati" koji btw imaju dovoljno proizvedenih autobusa kojima ništa ne fali. To što u Hrvatskoj ima samo jedan registriran Solaris ne znači da ne valja.
Citat: Neko  u Listopad 09, 2016, 10:11:07
Da i KIA je auto, ali i malo dijete zna što su Mercedes, BMW, Audi.
Ako ovo moje nije nekome jasno, ne mogu mu pomoći.

Šta točno fali KIA vozilima? KIA za Europu se proizvodi u pogonima u Slovačkoj.  Znam dosta vlasnika KIA vozila i većinom su zadovoljni. Nemoj mi samo pričati o Mercedesu, Audiju, VW-u kao pojmu za auto. Audi ima velikih problema s motorima, Mercedes je imao velikih problema s hrđom i daleko su svi ti auti precijenjeni, tj. masno se plaćaju logotipi pokeljeni na kotačima, maskama, volanu,...

A ako baš hoćeš znati nešto o Poljskoj i njihovoj autoindustriji, onda ti mogu reći da je najbolja FIAT-ova tvornica u Poljskoj. Od tamo izlaze najkvalitetniji FIAT-i. Prijatelju, ovo je 2016. godina, a ne 1985. kad su sklapali Peglice, dok su Česi radili Karose. Stvari su se uvelike promijenile.

"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Neko

Citat: Dreamwalker  u Listopad 09, 2016, 11:16:59
Ako znamo da se Mercedes nije kvalitetom iskazao u nijednoj nabavci osim one kad su nabavili polovnjake iz Njemačke i da "renomirani brandovi" u većini slučajeva dižu cijenu za 25% na račun logotipa koji je na prednjoj masci i volanu, onda sam apsolutno za da se nabave "levati" koji btw imaju dovoljno proizvedenih autobusa kojima ništa ne fali. To što u Hrvatskoj ima samo jedan registriran Solaris ne znači da ne valja.Šta točno fali KIA vozilima? KIA za Europu se proizvodi u pogonima u Slovačkoj.  Znam dosta vlasnika KIA vozila i većinom su zadovoljni. Nemoj mi samo pričati o Mercedesu, Audiju, VW-u kao pojmu za auto. Audi ima velikih problema s motorima, Mercedes je imao velikih problema s hrđom i daleko su svi ti auti precijenjeni, tj. masno se plaćaju logotipi pokeljeni na kotačima, maskama, volanu,...

A ako baš hoćeš znati nešto o Poljskoj i njihovoj autoindustriji, onda ti mogu reći da je najbolja FIAT-ova tvornica u Poljskoj. Od tamo izlaze najkvalitetniji FIAT-i. Prijatelju, ovo je 2016. godina, a ne 1985. kad su sklapali Peglice, dok su Česi radili Karose. Stvari su se uvelike promijenile.

Najkvalitetniji FIAT.
Koliko para toliko muzike vrijedi uvijek, a pogotovo u zapadnom svijetu. Priče o jeftinim i dobrim kineskim mobitelima, kineskim, korejskim i inim autima bi ipak zanemario.

smogovci.bbb2

A kako je onda u Libertasu prošao MAN?! Nije se nitko drugi javio na natječaj ili su tražili samo MAN ali tko da najbolju ponudu?! I zar je problem pitati u BG kako su oni zadovoljni sa svojih 200 Solarisa buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Majstor

Zet ima Man i MBenz vozila godinama isto tako i svu opremu / dijagnostiku , literaturu i alate / za ta vozila nikakvi
Iveco , Daf / Solaris / i sl. vozila ne dolaze u obzir sto se tiče održavanje a sto se tiče nabave to vrši Grad ZG tako da to tako i ispada
Samo mi sudite pošteno !

Majstor

Libertas traži Leasing kuće da financiraju nabavu vozila koje oni zažele : konkretno MAN i nema brige da će se pojaviti NETKO drugi
Samo mi sudite pošteno !

Nalc

Citat: Neko  u Listopad 09, 2016, 11:42:51
Najkvalitetniji FIAT.
Koliko para toliko muzike vrijedi uvijek, a pogotovo u zapadnom svijetu. Priče o jeftinim i dobrim kineskim mobitelima, kineskim, korejskim i inim autima bi ipak zanemario.

Da, to za Fiat je točno! Samo Balkanci su zagriženi štovatelji dogme da je sve švapsko najbolje na svijetu! Za usporebu, baci pogled preko bare gdje Hyundai koncern i ostali šiju švabe po prodaji. Cijeli Folcika koncern je daaaleko od stare kvalitete. BMW također opada, Merc se još drži ali kak dugo....
Kina? Mislim da nemaš pojma što sve se radi u Kini, samo ima "zapadni" pečat. Pogledaj poleđinu gejfona samo (ak nisu makli natpis). Pa i ovaj moj Samsung je napravljen tamo!
Dosta off topica, zaključak je da nemaš pojma.....

Tipkam dok vozim.....