Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

Ivan

Citat: Neko  u Listopad 09, 2016, 10:11:07
Dobro objasnite mi:
jeste li Vi da ZET nabavi kvalitetne odgovarajuće autobuse ili da zbog manjkavosti sustava javne nabave bude prisiljen kupiti nekakve Solarise i ostale levate koji kao imaju jednake karakteristike kao i renomirani brandovi, uz nižu cijenu????
Da i KIA je auto, ali i malo dijete zna što su Mercedes, BMW, Audi.
Ako ovo moje nije nekome jasno, ne mogu mu pomoći.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ma vidi se da si prava osoba za ozbiljan razgovor, za tvoju informaciju "neki" "levati" Solarisi su imali prodaju 2000. komada u Njemačkoj još 2013. i samo rastu, München koji je i dalje sjedište MAN-a (gdje god da se proizvode) ih masovno nabavlja, u 20-ak godina postojanja su napravili jednu od najboljih firmi u Europi i imaju veliki rast proizvodnje i razvoja na zapadu, ali tebi je to ne-renomirani brend nedovoljno dobar za Hrvatsku... Gdje je tu osnovni pojam o materiji?

Ovo što pišeš o postupku javne nabavke koja se "nameće". kao da je taj sustav od jučer... Postoji dugo i s dolaskom EU je pooštren, ali što drugo nego da se mora nametnut javnom sustavu? Pa gdje ga nema u bilo kojoj razvijenoj državi, čovječe? Drugi se znaju nosit s tim, uvijek će biti zloupotreba i u najmanje korumpiranim državama, ali bez sustava javne nabave drugačije ne može u javnim poduzećima, no očito nekima krkanski rodijački mentalitet gdje ćemo mi kupit šta nam paše a usput će zaradit oni koji su s nama jedini smisleni zakon i pravilo za neke u ovoj državi. Sramota da ovo čitam, ne mogu doći sebi.

Ovo što miješaš o neefikasnosti sustava, toga itekako ima ali našao si nabavku samih vozila kao sasvim krivi povod za raspravu, puno više novaca se gubi na toliko drugih kotačića u sustavu i ne znam tko je na ovom forumu o tome pisao više od mene.

Što da kažem, muka mi je da moram odgovarati na takvo neznanje na forumu na kojima bi valjda trebalo biti nekog osnovnog znanja i inteligencije i o industriji i o sustavu.

Neko

Eto dva posta iznad vaših legalističkih, alternativnih, vezana uz Libertas i održavanje MAN i Mercedesa pa čitajte, ja samo kažem da ne treba spuštat gaće i ić ispod nekih standarda, a pogotovo da krilatica bude "kineski iphone" je bolji od Apple iphone (ne ulazim da je sklopljen u Kini, design i projekt je bitan) jer kao za manje novce dobijaš isto, a budale plaćaju jabuku na poleđini. Mislim da je sve jasno, vozite Vi svoje Hyunaie i Fiate, ali užitak za volanom BMW je nenadmašiv.

citaro

Citat: Neko  u Listopad 09, 2016, 10:11:07
Dobro objasnite mi:
jeste li Vi da ZET nabavi kvalitetne odgovarajuće autobuse ili da zbog manjkavosti sustava javne nabave bude prisiljen kupiti nekakve Solarise i ostale levate koji kao imaju jednake karakteristike kao i renomirani brandovi, uz nižu cijenu????
Da i KIA je auto, ali i malo dijete zna što su Mercedes, BMW, Audi.
Ako ovo moje nije nekome jasno, ne mogu mu pomoći.

Jel cujes ti sebe? ''nekakve Solarise i ostale levate koji kao imaju jednake karakteristike kao i renomirani brandovi, uz nižu cijenu?'' Dapace, ako su karakteristike iste, a cijena niza!

Sto su Mercedes, BMW i Audi? Marke. Kao sto je Dreamwalker napisao, Mercedes se nije pokazao u najboljem svjetlu u ZG... Onda radije jedan kvalitetan nerazvikan Solaris (imamo ga i u Svicarskoj i iz putnicke perspektive mi je odlican bus) nego inzistirati na Mercedesu zbog marke zbog koje i na kraju krajeva vise platis bus...

citaro

Citat: Neko  u Listopad 09, 2016, 11:42:51
Najkvalitetniji FIAT.
Koliko para toliko muzike vrijedi uvijek, a pogotovo u zapadnom svijetu.

Pricas gluposti. Pozdrav iz zapadnog svijeta.

citaro

Citat: Neko  u Listopad 09, 2016, 14:35:02
Eto dva posta iznad vaših legalističkih, alternativnih, vezana uz Libertas i održavanje MAN i Mercedesa pa čitajte, ja samo kažem da ne treba spuštat gaće i ić ispod nekih standarda, a pogotovo da krilatica bude "kineski iphone" je bolji od Apple iphone (ne ulazim da je sklopljen u Kini, design i projekt je bitan) jer kao za manje novce dobijaš isto, a budale plaćaju jabuku na poleđini. Mislim da je sve jasno, vozite Vi svoje Hyunaie i Fiate, ali užitak za volanom BMW je nenadmašiv.

Ajde umjesto nabacivanja raznoraznih pretpostavki i floskula probaj ponuditi nesto konkretno. Pr. zasto je kupovina autobusa koji nisu MAN/Mercedes ispod standarda?

Neko

Citat: citaro  u Listopad 09, 2016, 16:16:55
Pricas gluposti. Pozdrav iz zapadnog svijeta.
A kako tebi nick nije Solaris nego baš Citaro kad ja pričam gluposti.
Stara engleska: nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino (niska cijena, jer jeftino podrazumijeva i dobar odnos dobiveno/plaćeno)

Neko

Citat: citaro  u Listopad 09, 2016, 16:20:14
Ajde umjesto nabacivanja raznoraznih pretpostavki i floskula probaj ponuditi nesto konkretno. Pr. zasto je kupovina autobusa koji nisu MAN/Mercedes ispod standarda?

Zato što se nešto ne može proizvesti ispod neke
minimalne cijene/troška, pa nisu u Mercedesu ili MAN-u rastrošni u proizvodnji pa da su im radi toga troškovi veći i cijena proizvoda sukladno tome veća. Sve ima svoje zašto nešto košta 200k€, a nešto naoko isto 300k€.

Ivan

MB i MAN u svojim ponudama često nisu uopće ni skuplji od europske konkurencije i svi konkuriraju sličnim cijenama sa sličnim materijalima, i ne pretjerano različitom kvalitetom a ako se netko kvalitetom nije iskazao zadnjih 15 godina to je prije svega Mercedes, ne samo u ZG nego i na zapadnim tržištima, u Engleskoj je praktički bio predmet sprdnje, pariški Citaro je bio najgori bus u kojem sam se u životu vozio zapadno od Hrvatske, u Berlinu je bilo ne znam koliko desetaka samozapaljenja... No da budem pošten, nadam se da su nove generacije Citara ipak napredovale, no ako pričamo o dobroj investiciji u gradski bus u prošlom desetljeću, ne vidim kako Citaro spada u tu kategoriju.

No da rezimiram, i MAN i MB i narudžbe dobivaju često na samom temelju najniže ponude, tako da baljezgaš gluposti s ovim o cijeni 200 prema 300.

sniff

Citat: Neko  u Listopad 09, 2016, 16:22:23
Stara engleska: nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino (niska cijena, jer jeftino podrazumijeva i dobar odnos dobiveno/plaćeno)

Židovska, ne engleska...

citaro

Citat: Neko  u Listopad 09, 2016, 16:22:23

Zato jer volim citare, sto ne znaci da moram biti subjektivan i dizati ih u nebesa.

Poslovica kao argument... U to ime  pivkan !

Granici mi malo s naivnoscu misliti da veca cijena nuzno znaci vecu kvalitetu. Uglavnom placas vise zbog branda.

Neko

Citat: citaro  u Listopad 09, 2016, 20:23:53
Zato jer volim citare, sto ne znaci da moram biti subjektivan i dizati ih u nebesa.

Poslovica kao argument... U to ime  pivkan !

Granici mi malo s naivnoscu misliti da veca cijena nuzno znaci vecu kvalitetu. Uglavnom placas vise zbog branda.

Eto i ja volim Citaro, MAN mi je ok, a moram teška srca priznat da Iveco ima dobre motore, tiho rade, malo troše.
Ali vožnja mi je u Citaru zakon, pravi Mercedes. na tragu starih udobnih O317.

Ivan

Ja mislim da je MAN daleko najbolji gradski bus na tržištu pa što onda, zašto biti zatucan i ne dopustiti činjenicama koje ne idu samo u tom smjeru da prodru do mozga?

Udobna vožnja u Citaru na tragu starih Mercedesa, lol, to je uvredljivo prema stvarnoj kvaliteti starih... Možda jedino za vozača koji ima dosta prednosti pred drugima, za putnika ih ima nula.

421

Sad kad ste se ispuhali, možemo li se vratiti na temu? good_boy  kava
Činjenica jest da korisnici usluga (putnici, a naročito osobe s invaliditetom) i oni kojih voze  (vozačice i vozači) te oni koji  bus123 bus123 održavaju (mehaničari i mehanotroničari) imaju najmanje upliva u odabiru opreme  i vozila dok o tome najviše razmišljaju stručne osobe kojima je  najveća briga unovčiti svoje znanje a ne TCO.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Neko

Citat: Ivan  u Listopad 10, 2016, 06:53:18
Ja mislim da je MAN daleko najbolji gradski bus na tržištu pa što onda, zašto biti zatucan i ne dopustiti činjenicama koje ne idu samo u tom smjeru da prodru do mozga?

Udobna vožnja u Citaru na tragu starih Mercedesa, lol, to je uvredljivo prema stvarnoj kvaliteti starih... Možda jedino za vozača koji ima dosta prednosti pred drugima, za putnika ih ima nula.

Odakle tebi podatak da je Citaro (druga generacija) kvarljiv i nekvalitetan? Ja imam suprotne informacije naspram MAN, jer su se Citari pokazali izdržljiviji i kvalitetniji nakon jednakog broja kilometara i godina starosti. Te informacije imam iz prve ruke, a ne sa
Interneta i foruma.

Ivan

Citat: Neko  u Listopad 10, 2016, 21:02:14
Odakle tebi podatak da je Citaro (druga generacija) kvarljiv i nekvalitetan? Ja imam suprotne informacije naspram MAN, jer su se Citari pokazali izdržljiviji i kvalitetniji nakon jednakog broja kilometara i godina starosti. Te informacije imam iz prve ruke, a ne sa
Interneta i foruma.
O čemu ti baljezgaš opet? Čitaš li uopće što itko piše ili samo lupaš po svom?

Pričao sam o nekvaliteti prve generacije, i rekao da su novije generacije ipak druga stvar.
Citirao si mi post o udobnosti a pričaš o kilometrima i izdržljivosti, gdje je tu veza s vezom? O udobnosti svih serija kao putnik mogu imati svoj dojam i čuti što drugi pričaju, i zaista ne znam tko u Citaru vidi neko čudo od udobnosti osim vozača, dobro je poznato da je za vozača najbolje organiziran, ali to nema veze s bilo čime ostalim o čemu smo pisali...