Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

konkordsky

Citat: elez  u Veljača 08, 2017, 13:40:49
Ti isti Solarisi voze po cestama Beograda koje su i kao vecina cesta RH, nisan nigdi pročita da se zale na njih, a nabavili su ih 200  buljo
Ta vasa "zaludenost" markama mi nije jasna, ja san uvik za isplativije i kvalitetnije bez obzira na marku. Omjer cijene i kvalitete je po meni najvzaniji i ne razumijem cemu tolika skeptičnost prema Solarisu.
Baš je čudno da Beograd uzme Solaris kraj domaćih proizvođača autobusa i još u tolikom broju.   
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

smogovci.bbb2

Dok je gradončelnik bio Đilas (član Demokratske stranke) nabavljeni su Solariasi. Sad kad je gradonačelnik Siniša Mali (član sr nneepske napredne stranke) forsaju se Ikarbusi. Znači politika isto kao i kod nas nnee
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Shole

Ikarbus nije mogao da garantira toliku isporuku u kraćem periodu.  A i tanki su sa resursima za tako veliki zahvat.  Po desetak, 20 komada mogu napraviti bez dugog čekanja, ali ovih 200 bi isporučivali 3 godine bez da išta drugo rade.  Slažem se definitivno da je odluka bila politička i da je sigurno netko omastio brk,  al isto tako se mora priznat i da je bila pametna odluka gledano s tehničke strane

elez

Citat: konkordsky  u Veljača 09, 2017, 18:27:00
  Baš je čudno da Beograd uzme Solaris kraj domaćih proizvođača autobusa i još u tolikom broju.   
Nisan ni ja reka da je čudno. GSP-u je trebalo 200 autobusa, ovi su bili spremni uzeti taj izazov i uspili su. Jos uz to od tih 200 nijedan nije crkao, tj bar jos niko nije pisao o tome. A omjer cijene i kvalitete je zadovoljavajuć. Ako valja njima, zasto nebi u nas funkcionirali? Ne vidim tu problem. Ikarbus je bio mega proizvođač u SFRJ, sad je niko i nista i trziste im je uzasno. Za FAP nisan siguran kakvi su i kako funkcioniraju (samo znam da im busevi dosta nalikuju na Citaro)
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

elez

Ooo pa nisan znao za ovo. Hvala na informaciji  thumbs

Ivan

Citat: Shole  u Veljača 09, 2017, 18:50:40
Ikarbus nije mogao da garantira toliku isporuku u kraćem periodu.  A i tanki su sa resursima za tako veliki zahvat.  Po desetak, 20 komada mogu napraviti bez dugog čekanja, ali ovih 200 bi isporučivali 3 godine bez da išta drugo rade.  Slažem se definitivno da je odluka bila politička i da je sigurno netko omastio brk,  al isto tako se mora priznat i da je bila pametna odluka gledano s tehničke strane
To je i meni bila prva ideja, Ikarbus nema dovoljan kapacitet ni da pokrije Beograd... Imam dojam da Neobusu bolje radi, ako još nešto radi u stečaju, ako ćemo već raspravljati oko susjednih karoserista...

No iskreno, mislim, ne znam zašto ovako opširno pišemo o tome :P nemamo razloga toliko promišljati stanje u "regionu" jer Solaris ima prodaju u cijeloj Europi od Finske do Španjolske, a siguran sam da Zagreb neće uzimati Ikarbus do daljnjeg, niti je Ikarbus pokazao ambicije u tom smjeru. :P

konkordsky

Citat: elez  u Veljača 09, 2017, 19:02:09
Nisan ni ja reka da je čudno. GSP-u je trebalo 200 autobusa, ovi su bili spremni uzeti taj izazov i uspili su. Jos uz to od tih 200 nijedan nije crkao, tj bar jos niko nije pisao o tome. A omjer cijene i kvalitete je zadovoljavajuć. Ako valja njima, zasto nebi u nas funkcionirali? Ne vidim tu problem. Ikarbus je bio mega proizvođač u SFRJ, sad je niko i nista i trziste im je uzasno. Za FAP nisan siguran kakvi su i kako funkcioniraju (samo znam da im busevi dosta nalikuju na Citaro)
svaka malo ozbiljnija tvornica može napraviti u godini dana 200 autobusa samo je pitanje plaćanja. sad koliko uloženo drži kvalitetu vidjeti će se kroz vrijeme ekploatacije kroz recimo dvanaest godina. Ikarbus pokušava preživjeti restruktuiranje i ponuditi modele iz kooperacije MAN ili Mercedes kao jeftiniju domaću varijantu.
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

elez

Nov novcat bus a već cvile kocnice? ???
rofl
Ocito je solaris to sposoban, vidi se iz priloženog. Ma neka uzmu sta zele, ionako niko od glavestina ZETa ne citaju forum i nasa misljenja

Ivan

Citat: konkordsky  u Veljača 10, 2017, 18:42:27
   svaka malo ozbiljnija tvornica može napraviti u godini dana 200 autobusa samo je pitanje plaćanja. sad koliko uloženo drži kvalitetu vidjeti će se kroz vrijeme ekploatacije kroz recimo dvanaest godina. Ikarbus pokušava preživjeti restruktuiranje i ponuditi modele iz kooperacije MAN ili Mercedes kao jeftiniju domaću varijantu.
Hm, ne znam baš, pitanje je je li Ikarbus baš ozbiljna tvornica još uvijek?

Imali su suradnju, koja se dobro vidi u dizajnu, i s bivšim BredaMenarinibus koji je sad poslije svojih stečaja i prodaje Kinezima postao Industria Italiana Bus - Menarinibus... Najavljuju i preuzimanje stare Ivecove tvornice u Avellinu, a što će biti od toga i ima li veze s Ikarbusom, tko zna...

No kako rekoh, kako god bilo sumnjam da će se to ticati Zagreba još neko vrijeme... Ne znam zašto se tu tako često vratimo na rasprave o Ikarbusu.

Tomek

Citat: Ivan  u Veljača 10, 2017, 09:20:13
To je i meni bila prva ideja, Ikarbus nema dovoljan kapacitet ni da pokrije Beograd... Imam dojam da Neobusu bolje radi, ako još nešto radi u stečaju, ako ćemo već raspravljati oko susjednih karoserista...

Neobus ne radi više, kupio ga neki privatnik i ne proizvode više autobuse, kao i FAP, kao i Nibus.. U Srbiji je ostao još samo Ikarbus koji na veliko surađuje sa Mercedesom zadnje vrijeme.

421

Citat: elez  u Veljača 10, 2017, 19:01:34
Nov novcat bus a već cvile kocnice? ???
Brine te kratkotrajan zvuk još neprilagođene i neupasane tarne površine disk pločice o disk, a propustio si vidjeti očiglednu stvar i nisi zabrinut što je  bus123 na "probnoj vožnji" vozio otvorenih vrata ???
Citat: elez  u Veljača 10, 2017, 19:01:34
Ma neka uzmu sta zele, ionako niko od glavestina ZETa ne citaju forum i nasa misljenja
Totalno si u krivu.Čita se, čita. I raspravlja ...
Citat: konkordsky  u Veljača 10, 2017, 18:42:27
Svaka malo ozbiljnija tvornica može napraviti u godini dana 200 autobusa samo je pitanje plaćanja.
Niti IKARBUS ima obrtna sredstva za odraditi taj posao niti BGD ima toliko novaca da može pomoći očuvanju radnih mjesta kroz kupnju tolikog broja autobusa. Banke mogu pomoći ako vide svoj interes, pa ostaje na politici da odredi načine nabave, plaćanja tako da se ne zanemari i osobni interes.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

man323

Ako prođe sve bez problema, i uzmu se zglobni Lion's Cityi, onda se nadam da će ih naručiti sa normalnim retrovizorima kao kod serije iz 2006.
Retrovizori iz serije 2009. su ajme i prenisko su postavljeni. A nisu baš najpregledniji...

MAN truck bus

Citat: Tomek  u Veljača 10, 2017, 19:21:24
Neobus ne radi više, kupio ga neki privatnik i ne proizvode više autobuse, kao i FAP, kao i Nibus.. U Srbiji je ostao još samo Ikarbus koji na veliko surađuje sa Mercedesom zadnje vrijeme.

I sa MANom sad su radili na MANovoj šasiji nove Ikarbus IK 112M i 218M za Beograd.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

marin

Zašto svi ti crapovi ne mogu bit lijepi barem ko Lionsi ili kao Citari. Ovo je očajno, kao iz 90-ih dizajn, baš kao naši Citelisi. Znam da je to stvar ukusa, ali ček, ima li nekom da je ovaj bus s videa ili Citelis ljepši od Citara ili Lionsa? Gledam bilo kojeg Citara II kad prolazi po noći pored mene, ko lađa. Svijetli na sve strane. S tolko gabarita, još kad su imali plava LED svjetla napred, i ona mala svjetla na krovu, i onakvu ukošenu masku sprijeda.  thumbs Netko je jednom napisao Mercedes je glumac, a MAN je radnik. Al baš to.