Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

netko

Citat: Urbino LE  u Prosinac 22, 2012, 20:50:52

Koje linije misliš da će LE pokrivat?
Biraj.........3,6,7,8,9,11,12,14,15,17,18,21,24,25,26,27,eventualno 28 i 31.
U ovom momentu ne bi smjeli na bilo koju drugu liniju s obzirom da je jedni kupac grad Split te je logično da su kupljeni u svrhu toga da voze po gradu,a ne sad da ih viđamo na nekim drugim linijama.
Naravno u pitanju je nužda,ako se bude desilo da nema autobusa za neku liniju pa.......
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

maky

Nema veze tko je kupac, vidjet ćemo na kojim će linijama završiti, a možda bude i promjena na određenim linijama, ali otom - potom. Najvjerojatnije će se kao i dosada, dijeliti po političkom postupku...   ;)

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

baco

kad bi se mogli pojavit na ulicama?

Paško

Počnimo s popisom:

284 -- Irisbus Crossway LE
285 -- Irisbus Crossway LE
286 -- Irisbus Crossway LE
287 -- Irisbus Crossway LE
288 -- Irisbus Crossway LE
289 -- Irisbus Crossway LE - dobit će registracije ST-941-VU
290 -- Irisbus Crossway
291 -- Irisbus Crossway
292 -- Irisbus Crossway
293 -- Irisbus Crossway
294 -- Irisbus Crossway
295 -- Irisbus Crossway

280-283 su sačuvani za 4 Dailyja koji uskoro dolaze.

Evo i slike:

287, 285, 294, 284, 291, 290, 288

295, 292, 289, 293, 286
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Poslikao sam neke i detaljnije izvana:
286

287 – ovaj se već proslavio; ispalo mu S

288

292

293

294, 284

292, 295

Paško

U njima ima puno novosti, stvari koje mi Splićani vidimo po prvi put u nekom našem autobusu. Kako god, dolazak nečeg novog u Promet je ogromna vijest i zasigurno će barem malo osvijetliti obraz ovoj jadnoj firmi. Odmah sada vozni park izgleda jače i življe.

Izgleda da neće biti službene primopredaje, kao što je bio slučaj s Citarima prije 4 godine.

Nisam imao priliku ući u bilo koji Crossway, ali zato jesam u LE, točnije g.b. 289. Većinu specifikacija već znate pa krećem na slike:

Ovo su prvi LOW-ENTRY autobusi u našem voznom parku. Pogled s prvih vrata izgleda ovako:

Ovdje se dobro vidi razlika u visini. Već je dosta ljudi spomenulo; tamo će biti samo oni koji su uhvatili mjesto, a najveći čep će biti na drugim vratima. Baš me zanima na kojim će linijama završiti.

S druge strane to ovako izgleda:

Neki će imati problema sa samim sjedenjem za volanom:

Volan se lako podešava, bez kontakta. Ne pristaju baš veliki prekidači sa strane:

U Crosswayima LE je Voith automatik, u običnima je ručni mjenjač. Komande su na malo neobičnijem mjestu, desno od sjedala. Nekima se sviđa, a nekima ne.

Paško

Još malo detalja:

Podjetnik na "sustav mokraće" (tako i piše u Crosswayima).

I ovi autobusi su došli s odličnim AMELI displejima kakvi se nalaze u svim autobusima od 2007. nadalje.

Senzori na ulaznim vratima će brzo biti izvan upotrebe. Znamo zbog čega...

Digitalni tahograf – prvi su se pojavili u 4 bijela Dailyja.

Stražnji display mi se nikako ne sviđa. Postavljen je iznad trećeg sjedala u zadnjem redu, znači, unutar autobusa.

Novo je novo:

Ima tu još more detalja i detaljčića (kao što su kamere), ali u Irisbusu se nakupilo dosta znatiželjnika, vozača i mehaničara, da i oni pogledaju najnoviji stroj. Poslikat ćemo to nekom drugom prilikom.
Sveukupno, ne mogu reći da nisam zadovoljan. Crossway je već bio u Splitu, na probi i tada je ostavio jako dobar dojam. Imaju jak motor, 330 konja. Lijepo je da su se napokon počeli nabavljati autobusi s jačim motorima, a ne najosnovnije verzije. Oni spadaju u nekakvu klasu s MANovima Lion's Classic Ü, a od njih mi se čine bolji. Pretpostavljam da će LE završiti na nekim gradskim linijama, iako nisu zapravo gradski autobusi. Vidjet ćemo kakvi su u vožnji.

Napokon je ostvarena dolazak nekih novih autobusa, nakon 4 godine suše. Odlično će doći, nema sumnje. Crosswayi su dobra zamjena za stare Neoplane. Ništa ne može voziti vječno. Nadajmo se da će biti nekakve racionalnosti u rashodima...

Urbino LE

Meni se čini da se svečana primopredaja čeka za jedno drugo vrijeme, ono pred izbore do kada će valjda doći i Citelisi i koji već budu dolazili sa drugoga natječaja za javnu nabavu. Sumnjam da će aktualna vlast propustiti takvo što.

Inače me malo iznenadilo da je sa svake strane između prvih i drugih vrata samo jedan red sjedala, očekivao sam na onu stranu gdje su vrata po dva sjedala u redu. Iako najviše me iznenadilo što imaju kamere. ;D

221

Citat: Avtomontažafan  u Prosinac 23, 2012, 16:00:38

Stražnji display mi se nikako ne sviđa. Postavljen je iznad trećeg sjedala u zadnjem redu, znači, unutar autobusa.

Isto kao u Citelisima gdje je iznad motornog prostora. MAN i Mercedes ga elegantno sakriju dok ovo izgleda kao da je netko fušario.

STEFI- GRAF

Kakva je ono shema sa onom skalinom napola busa ala će penzići lomit kukove.Zar nije bilo neko drugo rješenje za ti hodnik.Vidi se da opće ih nije briga jeli bus funkcionalan ili ne bitno da je jeftiniji.Po čemu je crossway LE prigradska ili UL verzija pa unutra ima malo sjedeći mista i gradske stolice.Po meni nepromišljena kupovina.Ali neka bitno je da se ramine bacaju i novi kupuju vrime će pokazat svoje :)

Paško

Vidi se da ti nemaš pojma što je LE good_boy Javi se kad naučiš

Urbino LE

Citat: 221  u Prosinac 23, 2012, 19:03:39Isto kao u Citelisima gdje je iznad motornog prostora. MAN i Mercedes ga elegantno sakriju dok ovo izgleda kao da je netko fušario.

Specifično za Renault buseve, zašto nije mi jasno. Isto kao što je smještaj motora kakav je u Citelisima specifično za Renault u uvedeno je negdje u 80-ima i ne znam je li itko drugi to koristi.

Citat: STEFI- GRAF  u Prosinac 23, 2012, 19:23:21Kakva je ono shema sa onom skalinom napola busa ala će penzići lomit kukove.Zar nije bilo neko drugo rješenje za ti hodnik.Vidi se da opće ih nije briga jeli bus funkcionalan ili ne bitno da je jeftiniji.Po čemu je crossway LE prigradska ili UL verzija pa unutra ima malo sjedeći mista i gradske stolice.Po meni nepromišljena kupovina.Ali neka bitno je da se ramine bacaju i novi kupuju vrime će pokazat svoje

Ti ovdje samo trolaš i ne poznaješ materiju. Crossway Le kakv smo mi naručili je pravi gradsko-prigradski bus, rekao bi za linije do Stobreča i slično. Njego konkurent je Citaro LE i Lion's City LE(nekada prije T oznaka) i oni su isti ovakvi raspored kao ovaj Crossway LE. Eto da ti dodam soli na ranu pa da ti kažem da BVG u Berlinu vjerojatno naručuje gotovo iste ovakve Crossway LE kao u prometa i to kao zamjenu za tvoj voljeni Citaro LE.

Citat: Avtomontažafan  u Prosinac 23, 2012, 16:00:38Sveukupno, ne mogu reći da nisam zadovoljan. Crossway je već bio u Splitu, na probi i tada je ostavio jako dobar dojam. Imaju jak motor, 330 konja. Lijepo je da su se napokon počeli nabavljati autobusi s jačim motorima, a ne najosnovnije verzije.

Je li znaš koju Euro normu zadovoljavaju motori?

Točne brojke bi trebali biti 330KS sa 1500Nm. Imamo parodoks da je u solašima za 20KS i 250Nm snažniji motor nego li je to u iti jednom zglobnjaku. ;D
Pada mi na pamet par stvari zašto je u oba u Cursor 8 sa 330KS. Naime u Crosswaye ne ide slabija verzija Cursora nego samo Tector 6 koji ima nešto manje od 6l zapremnine i koji dolazi u snazi od 265 i 300KS sa 1050Nm, ova potonja smatram da bi bila i dovoljna za prigradsku verziju. Ali Promet valjda kao prvo ne želi toliko 'male' motore, a kao drugo želi u svim Irisbusima imati Cursor 8 radi lakšeg održavanja jer vjerujem da ako dođe Citelis da će unutra biti Cursor 8 sa 290KS i 1100Nm, a koji iako nije identičan je jako sličan Cursoru kakav je u Crosswayu, dok ovaj Tector ne da nije sličan nego ima totalno drugačije rješeno direktno ubrizgavanje sa common-rail sustavom dok je kod Cursora pumpa-duse.

baco

Ovo je baš prava "gradska" verzijia  Iveco Crossway LE 12M

Čisto radi postavljana trećih vrata

Baš mi je žao, što nisu uzeli i pravu pridgradsku verziju Crosa... jako je dobar recimo za linije 35, 28, direktnu za Trogir, prijevoz učenika ...

Josip-Split

ja čujem da bi jedan od tih novih moga završit u agenciji..sad neznam koliko tu ima istine  ;D

Paško