Najbolji proizvođač autobusa u ex Jugoslaviji(20.1.2008. - 2.2.2008.)

Autor Tomek, Siječanj 20, 2008, 22:31:19

Tomek

Budući da se po djelovima foruma stalno sukobljava oko trenutnih proizvođača autobusa u Srbiji i ne tako davnih u Hrvatskoj evo jedno pitanje koje bi moglo probuditi nostalgiju u nekih.

Ovoga puta bih molio i da se malo prokomentira izbor. Može se glasati za DVA PROIZVOĐAČA, ALI SAMO AKO SE ODJEDNOM GLASA,nakon prvog glasanja nemate više mogućnost glasati opet, tako da izaberite dva.

Ako sam nekog važnijeg proizvođača autobusa izostavio javite mi pp-om, kao i za bilo kakva druga pitanja.

Anketa traje 13 dana i tada će biti objavljeni glasovi.


tamlover

TAM i Sanos su moj izbor.

Avtomontaža kao karoserist mi je bila draga zbog TAM-ova, ali sam dao prednost Sanosu koji mi je uz TAM proizvođač s najviše duše na ovim prostorima. Nažalost trenutno gledam koji od njih prije nestaje s naših cesta, zaključujem da je TAM u toj utrci brži, al srećom uspomene su jače od zaborava!
TAZ Dubrava je bus uz kojeg me vežu lijepe uspomene i to bi bio moj treći glas u ovoj anketi, na koji naravno nemam pravo.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Lion

Sanos i TAM - najudobniji autobusi u kojima sam se ikada vozio. Imali su mana, ali i puuuuuuuno vrlina. TAM-ovi su bili jako nezahvalni za održavanje, Sanosi imali bezobrazno visoke stepenice (S115, S200), ali ipak su s glediša putnika to najbolji autobusi.
Grad ti kao svome stanovniku pruži priliku da umjesto sasvim solidne prigradske linije dobiješ lošiju gradsku liniju. Ali si na kraju krajeva građanin, jel tako?!

kico101

Glasao sam za Avtomontažu, jer je moje iskustvo u Rijeci pokazalo da su ti autobusi ( prije svega modeli SU/SG 2x0 ) jednostavno nepoderivi, robustni i u principu jednostavni. Najstariji koji još vozi u Autotroleju je 80-to godište, znači 28 godina, a mnogu monotrali koji još voze su iz 81,2,3. Da, malo su bučni, tvrdi i niskog putničkog prostora, ali meni to nije bilo prebitno. I još nešto ( nemojte se smijati )-navedene autobuse nemate gušta razbijati, jer i nemate što razbiti. ;D
11.Oktomvri iz Skopja je moj drugi izbor zbog SANOSA. SANOS autobusi koji su vozili u Ri proizvedeni su u FAP-u i spomenutoj Skopskoj tvornici.  Također su ( u prosjeku ) dugo poživjeli ( osobito modeli S14, koji su po meni bili i ostali nedostižni po svojoj udobnosti u odnosu na ostale koji su vozili u Troleju ).
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

gaspa

Teško ih je uspoređivati jer Ikarus, recimo, nije proizvodio međugradske.

Moj izbor - ravnopravno Sanos (S-12, S-14) i Avtomontaža (TAM 3500 AS, TAM 3500 AS-E). Zašto? Pa vjerojatno jer ih je (uz mercedese O 302) bilo najviše i jer sam se najčešće u njima vozio. A zaista nisu bili loši. (doduše, kad sam sjeo u Magirus-Deutz, u usporedbi s ovima to je bilo kao avion, bešumno i samo klizi...)

Inače, očigledno mlađe generacije ne znaju - Sanos - robna marka (brand) proizvođača 11. oktomvri, ali iz Kumanova !!! (ne znam kad su preselili da li samo sjedište ili i pogone u Skopje). U šezdesetim bio je poznat njihov autobus Ohrid.

Shole

Evo ja dao SANOS-u i TAM-u, kao što se i mogli pretpostaviti.
Najprije kao putniku, a poslije i kao vozaču, najvažnija mi je bila naravno udobnost.  Pa zar nebi to trebala bit glavna i najvažnija karakteristika svih autobusa?  Kao što je kamionima izdržljivost.
MAN Avtomontaže su mi bile i ostale katastrofa, jedino što su zahvalni za održavanje.  Jednostavni su i ne kvare se.  Sa pravim MAN-ovima (SL200) se nažalost nisam imao prilike susretati.  U zadnjih par godina su se pojavili turci, i mogu reć da su puno udobniji od "slovenaca".
Ikarus je bio fora, i imao neke svoje čari, ali realno gledaući to je bio jedan veliki promašaj u svim segmentima. Pogotovo one RABA verzije.
Ako ćemo anketu vodit po principu kvalitete izrade i dugovječnosti, tada bi sigurno izbor bio drugačiji,  ali ovaj puta ću se zadržat na udobnosti. Putniku laiku je to ionako jedino važno. A ne koliko troši, dal se kvari .....

gaspa

Za početak jedna poučna:
Radeći svojedobno na jednom međunarodnom projektu, petljao sam s tiskanim pločicama vrhunskog dizajna i kvalitete i šepirio se proizvodom svog poslodavca, zadirkujući pritom jednog Ukrajinca koji je za svoju elektroniku priručno motao otpornike od žice. A Ukrajinac me tako lijepo, prijateljski, oprao riječima: da, tvoj je proizvod besprijekoran, ali je licencni, tuđi, a ovo moje u cijelosti je rezultat vlastite pameti i razvoja, pa makar i ne bilo najsavršenije.

Kako to preslikati na naše autobuse?

Ne znam mnogo koji je od proizvođača/sastavljača koristio i u kojoj mjeri tuđe (polu)proizvode, ali je svakako lakše napraviti (sklopiti) bus koristeći nečije podvozje, dizajnerski već riješenu karoseriju, dio sklopova...

Pitam se, a možda će mi netko od vas pomoći u nalaženju odgovora, koji je autobus bio najviše NAŠ? U koji je bus ugrađeno najviše domaćih ideja i rješenja, dijelova - pa makar opet debelo zaostajao za (zapadnom) konkurencijom. Ali, bio je naš!

Dobro veli Shole, i Ikarus je bio fora, a bio je i za TREĆINU jeftiniji od konkurencije i to je, koliko se sjećam, bio jedan od glavnih aduta kod kupnje. Ipak mi nismo bili prebogata zemlja. Doduše, izvedbe s podijeljenim vozačkim i stražnjim staklom bile su vizualno zastrašujuće, ali ništa manje od TAZ-ovog D2219.
(samo se vi sad smijte: koliko para, toliko muzike, točno, ali... vozio je)

Alexa

Gospodine Gaspa, ako mi dozvolite, malo bih Vas ispravio, u Makedoniji su postojale dve fabrike sa istim imenom FAS 11-ti Oktomvri Skopje i F-ka Besavnih cevi 11-ti Oktomvri Kumanovo. Ova druga postoji i dan danas i posluje pod istim imenom a ona prva koja je nama interesantnija je privatizovana i danas radi pod imenom Fabrika Autobusa SANOS. Ove dve fabrike inace nisu imale nista zajednicko, osim imena, naravno. Pozdrav iz Skoplja.

dubi

po meni najbolji proizvođač  autobusa u EX jugoslaviji su sanos i tam
koristite libertas....

Luka

@off
Neko gore je naveo Ikarus da je bio jeftiniji.. Ja da se pitam, ukinuo bih tender (javni natecaj ili kako vi vec zovete to  ;)) i naterao bih grad da kupi nesto sto valja a ne ovu nasu djubrad.. Imaju oni dobru osnovu, ali je to daleko od Evrope..
@topic
Glasao bih za sanos, jer se oni i dan danas kotrljaju ko zmajevi, po meni nepoderivi autobusi. Mada ni TAM ne bih zanemario, jer su do nedavno bili neretki njihovi medjugradski i gradski autobusi. Moram samo da napisem da su u mom selu gde imam rodbinu, dobili od Ljubljane TAM-a sa jos njihovim bojama. Kada sam seo u taj autobus, najozbiljnije sam se zapitao "da li je moguce da se ovo jos pravi?". Autobus je bio u takvom stanju, da je izgledao kao da je bukvalno izasao iz fabrike, enterijer fenomenalno ocuvan a motor tih (tisi nego pola ovih novih). Tako da ovom prilikom mogu samo da pohvalim ljude iz Ljubljane na fantasticnom ocuvanju autobusa, jer kod nas to necu izgleda doziveti nikad..
Postoje dve marke autobusa - Setra i svi ostali!
www.autobusi.net - Sajt posvecen autobusima!

ivog

Tam je definitivno zaslužuje broj 1, svaka čast ostalima, ali tamići su ipak bili za korak od svih ostalih, što se tiče kvalitete i dizajna...
Ipak, gledajući i s druge strane, tamići su bili okosnice mnogih naših prijevoznika (autotrans,čazmatrans,zagrebački transporti,zagorjetrans..)...

Gledajući sad u 21 stoljeću, pri jednakom održavanju, tamići su daleko čvršći i robusniji što se tiče unutrašnjosti, TAZ-evi i SANOS-i su koma...

Ivan


Tomek

Autokaroseriju sam preskočio jer su uz neke ostale modele večinom proizvodili TAM-ove(za njih se može glasati), a Avtomontažu koja je isto proizvodila TAM-ove sam pak stavio zbog popularnih MAN-ova SU/SG 220, i 240.

negas

E prvo da razjasnimo nesto! Nerazumem, pazite TAM- da li je Tam karosirao neki bus u to vreme. On je davao sasije i mehaniku, na primer TAM 260 A119, znac ono A-je automontaza Ljubljana, i ja mislim da su busevi kao novi izlazili odande, jer tako, a ne iz Maribora-to mi je uvek bilo nejasno!
Znaci TAM-kao proizvodjac, nemogu odvojiti od Automontaze!
Znaci treba da glasamo za Automontazu, a ne za Tam iz Maribora.
Jer imate TAM, ali nadgradnja TAZ-ova, ili TAM a nadgradnja Autokaroserija Novi Sad.
A FAP on nije ni radio buseve koliko ja znam(kao i TAM), ali je radio sasije i mehaniku, na kojoj se je vrsila nadgradnja Sanosa i Taz-a! Znaci za Fap nemogu da glasam, nije pravio u sustini autobuse. Vec su njegovi autobusi pod znacima navoda izlazili sa karoserijama iz Skoplja, i Zagreba kao gotovi proizvodi-kada su im pravili sasije(tazu i automontazi), a mozda su posle i sami radili. Znaci ja predlazem ovako:
Avtomontaza TAM,
Sanos 11 oktomvri Skoplje,
Taz Zagreb,
Ikarus.
Fap ne bih postavljao zasebno jer se provlaci kroz sve proizvodjace, a autokaroseriju bih nekako izvukao odavde jer su uglavnom radili karoserije za prigradske i gradske i to na Tam mehanici pa su potpuno isti bili kao Automontazini. A i po kvalitetu su bili isti. A mozda ih i treba staviti, mada je njeno trziste uglavnom bila Srbija i neke arapske zemlje!
Znaci treba glasati ustvari za KAROSERISTE, jer je tako u vecini bila koncipirana prizvodnja buseva u EX-JU. Jedan daje sasiju, i mehaniku, treci motor ovi karosiraju i to je to....Sta Vi mislite, ili me ispravite tu gde sam pogresio...cilj je bio da stvarno utvrdimo ko je pravio buseve,a ko delove, ali iz kojih fabrika nisu izlazili autobusi kao proizvod vec ajde da nazovem poluproizvod-na primer sasija sa mehanikom. Sasija fap, sa famos motorom, pa fap osovine i diferenvijal, pa famos menjac...znaci fap mehanika, a sad oteraju to u Skoplje i naprave Sanos 415!, ili u Zagreb i naprave D1426 ILI 8!

Tomek

U ovoj anketi da se razumijemo, ako glasate za TAM glasate za njegove model tj. sve koji su nosili ime TAM, a ako glasate za Avtomontažu glasate za MAN-ove koji su tamo rađeni kao i kasnije Mercedese.
Ispravno je ovo negas što kažeš, ali anketa je ovakva kakva je.