Stare fotografije i povijest JKP-a GRAS

Autor MILCHO, Prosinac 08, 2009, 01:53:24

MILCHO

Sjeća li se ko ovakvih Renaulta SC10?, vozili su kratko 1997 i 1998, sjećam se u jednog gb 731 a čini mi se da su imali sličnu kolor shemu kao na slici
Zna li ko koliko ih je bilo i koji raspon g. brojeva su imali?

Slika sa: www.busexplorer.com

MILCHO

Isporuka PEGASO 6038 iz Barcelone (12 kom.) i Sabadella (8 kom.) 1996

Foto - GRAS

MILCHO

MAN SL200 ex Märkische Verkehrgesellschaft, 710-713 (1997-2006)

Izvor: ht-busser.dk

MILCHO

Slika iz 70-tih ili početka 80-tih. Neznam koji je tip autobusa u pitanju.

Slika sa: sarajevo-x.com

aaaaa

Mislim da je MAGIRUS ali nisam siguran

MILCHO

MILCHO

Malo sam pretraživao na internetu, saznao sam da je u pitanju FAP G80 znao sam ranije kako taj bus izgleda naprijed i da ih je GRAS (tada se zvao GSP) imao, ali nisam znao kako izgleda nazad.

MILCHO

Isporuka 10 Mercedesa O302

Foto: GRAS

Donacija Ankare 1996 a vozili su do 1998, mislim da su imali g. brojeve 680-689.
Sjećam se jednog što je krajem 1997 vozio na 31b (danas 42) da je prokišnjavao i da su mu sjedišta bila mokra.
Jedan što je služio za obuku (688) mogao se do prije 2-3 godine vidjeti na ulazu u trolejbuski depo, sad je u autobuskom depou. Mislim da još nije izrezan.

The_Dubster

vidi se i steyr od CTS-a na jednoj xD

inače sta ima onaj znak znači PGS što imaju na vratima, da nije Prevoz Grada Sarajevo? pošto sam na dosta buseva iz ilijaške garaže cts vidio to na vratima te na par buseva koji voze za vareš?

al mi je ova slika nekako najbolja od Mercedes O405GTD

steta sto ne voze svi :-[

MILCHO

Mislim da sam ja tu sliku stavio na drugu ili treću stranu...
http://photo.tramvaj.ru/images/sarajevo/628.jpg

To je jedan jedini prototip koji je ranije vozio u Beogradu pa negdje 1987 prebačen u Sarajevo poslije rata je ofarban u žuto, a 1997 dobija gb 4101, a oko 2001-2003 je ofarban u plavo žutu shemu koja se koristila isključivo na trolejbusima. vozio je negdje do početka 2005.

Šteta je što u GRAS-u ne vode računa o starim vozilima, pogotovo starim trolejbusima. U drugim gradovima takvi trolejbusi izlaze na određene datume.

Da se pitam, ovoga bi stavio da bude muzejski trolejbus zajedno sa 1 zglobnim sanosom, 1 Škodom 14tr i obavezno Energoinvestovim Šealom 100

Iako su većinom razmontirani, još nisu isječeni pa postoji nada, a što se tiče Autobusa mislim da su za muzejski trebali ostaviti bar 1 stari Ikarus, a velika je šteta što su svi izrezani, mogli su se za filmove koristiti.

Citat: The_Dubster  u Ožujak 12, 2010, 19:37:24

inače sta ima onaj znak znači PGS što imaju na vratima, da nije Prevoz Grada Sarajevo? pošto sam na dosta buseva iz ilijaške garaže cts vidio to na vratima te na par buseva koji voze za vareš?

PGS=Prigradski Saobraćaj

MILCHO

Zastava Neretvu sam viđao 1996, a što se tiče prijeratnih minibusa najduže su se zadržale Auto-Hercegovine mislim do 1999 ali na žalost nigdje nema slika tog minibusa.

Ovaj put si ti bio brži jer sam ja namjeravao postaviti tu sliku Neretve, ali skeniranu iz knjige.

Citat: The_Dubster  u Ožujak 12, 2010, 21:23:25
vidio sam pa sam editovao post... a slabo će bit šta od tog muzeja :-[

Pa kad mogu imati muzejske tramvaje zašto nebi imali i muzejske trolejbuse, pogotovo zato što na depou trola još uvijek postoje svi dosadašnji modeli 1984-2010. kad se isjeku Sanosi, ŠEAL-i i Škode biće kasno...

aaaaa

Citat: The_Dubster  u Ožujak 12, 2010, 19:37:24

al mi je ova slika nekako najbolja od Mercedes O405GTD

steta sto ne voze svi :-[

aaaaa

Citat: The_Dubster  u Ožujak 13, 2010, 08:33:39
a sta je bilo sa ovim neoplanima?

Neoplani su tu ;) ;) ...Ovaj zeleno plavi doubledecker ( i ona dva CTS-a su bili u ovoj šemi) je ofarban u bijelu boju. Započet mu je remont ali nikada nije zavrsen i bojim se da nece ni biti. Moze se vidjeti parkiran do ograde bez (farova i štop svjetala) gdje su parkirani 850 -854...a ovaom sivom je promjenjena prednja maska tako da danas ima masku od Starlinera prve generacije i on je sada u bordo boji sa zutim natpisom "GRAS exclusive"

MILCHO

Evo jedan snimak Autobusa i Tramvaja sa terminala Ilidža od prije 10 godina

SARAJEVO BOSNIA TRAM BUSES AUGUST 2000