Stare fotografije i povijest JKP-a GRAS

Autor MILCHO, Prosinac 08, 2009, 01:53:24

The_Dubster

ovdje su izgleda ovi manovi solo i zglobni bili pravo svježi :D

a definitivno je čudno sad i kako je nekad bilo, ovdje nema ni motela Bosna ni Sara centra, a ni ovoliko drveća oko terminala...

a koji je ovo bus na 3:50 i jel i on bio u GRAS-u i ako da, na kojoj liniji ???

MILCHO

Ono je čini mi se UNHCR-ov autobus, neznam koji je ovo a znam da su imali i Graf & Stifta.

Snimak je nasto u avgustu 2000. tada su SL222 / SG312 imali samo 2 godine a Karose i Iveco minibusi su bili stari nešto više od 3,5 godine.

aaaaa

Citat: MILCHO  u Ožujak 18, 2010, 18:34:56
Ono je čini mi se UNHCR-ov autobus, neznam koji je ovo a znam da su imali i Graf & Stifta.

Snimak je nasto u avgustu 2000. tada su SL222 / SG312 imali samo 2 godine a Karose i Iveco minibusi su bili stari nešto više od 3,5 godine.

jeste UNHCR autobus i radi se o autobusu SSang Jong sa MB motorom. Par ovakvih ima i i Zenicatrans. Oni su takodje svoje kupili od UNHCR-a.
Na ovom snimku se moze jasno vidjeti par autobusa koji vise nisu medju zivima kao npr famozni "Berlinci" Ikarusi sa RABA motorom koji su bili jako teski i tromi i svi novopridosli vozaci koji su u GRAS dolazili do 2002. odnosno 2003. morali su proci "kaljenje" na Berlincima koje je bilo bolje nego svaka teretana :) :) :) koliko su bili kruti.
Takođe na snimku ima i dva MAN-a SG 240( 471 i 475) koji su dosli 99 godine  kao i jedan Mercedes Arna gb 693. Vidi se i Ikarus u prvi mah sam pomislio da se radi o 267 ali izgleda da je neki drugi jer kod 267 je broj bio nesto vecih dimenzija i jasno se mogao vidjeti sto kod ovoga nije slucaj....

MILCHO

Crveni Ikarus IK-111B je iz Istočnog Sarajeva a mislim da sad vozi za Grlicu. Žao mi je što nije snimljen ni jedan GRAS-ov Ikarus IK-115B (Raba) mislim da ih je u Avgustu 2000 vozilo još 15-20.

Mercedes-Arna-VBK je 690 a 693 je Plavi Mercedes VBK-50

Od onih koji više ne voze vide se još SANOS S200 gb 458, jedan od 3 Heulieza O.305 i Stari bečki tramvaj sa prikolicom

The_Dubster

Citat: MILCHO  u Ožujak 18, 2010, 19:14:05
Crveni Ikarus IK-111B je iz Istočnog Sarajeva a mislim da sad vozi za Grlicu. Žao mi je što nije snimljen ni jedan GRAS-ov Ikarus IK-115B (Raba) mislim da ih je u Avgustu 2000 vozilo još 15-20.

Od onih koji više ne voze vide se još SANOS S200 gb 458, jedan od 3 Heulieza O.305 i Stari bečki tramvaj sa prikolicom

kako je funkcionisalo otvaranje vrata na prikolici i zatvaranje?

MILCHO

Citat: The_Dubster  u Ožujak 18, 2010, 19:30:31

kako je funkcionisalo otvaranje vrata na prikolici i zatvaranje?

Pa preko kablova, naravno.

The_Dubster

GRAS je definitivno imao šansu da napravi solidan muzej, što buseva, što tramvaja, al.. :-\

aaaaa

Citat: MILCHO  u Ožujak 18, 2010, 19:14:05

da u pravu si za 693...dakle ne radi se o 693 nego o 691 MB VBK on je bio u nekoj nijansi bijele boje sa narandzastom prugom na sredini.
rashodovan medju prvima
Što se tiče Ikarusa vecina njih je povucena 1998 poslije dolaska MAN SL 222 odnosno SG 312....ne vjerujem da ih je bilo 15 do 20 . Više od 5 komada ih zasigurno nije bilo..

elvis

Citat: aaaaa  u Ožujak 18, 2010, 18:51:50
jeste UNHCR autobus i radi se o autobusu SSang Jong sa MB motorom. Par ovakvih ima i i Zenicatrans. Oni su takodje svoje kupili od UNHCR-a.

Mala ispravka,Zenicatrans ima jedan Ssang Yong,kupljen od Fojnica-prijevoza,oni su mu ugradili zadnja vrata i onda ga prodali Zenicanima,96.god.,kupljen od UNHCR-a,jedan od njih se nalazi u garazi Bregava-transa vec 6 godina,izgleda da bi i taj ubrzo mogao otici u Fojnicu na sredjivanje ;)

MILCHO

Citat: The_Dubster  u Ožujak 18, 2010, 19:48:23
GRAS je definitivno imao šansu da napravi solidan muzej, što buseva, što tramvaja, al.. :-\
Tramvaji imaju muzejske: PCC-Vašingtonac, te replike prvog konjskog i el. tramvaja. a sačuvan je i jedan stari Bečki sa prikolicom, te solo "čeh" T3, samo dva zadnja nisu u voznom stanju.
Što se tiče trolejbusa, za njih još nije kasno pošto još uvijek imaju sve dosadašnje modele.
Ali najveća je šteta Što su isječeni svi stari crveni Ikarusi ili što su isječeni svi minibusi Auto-Hercegovina koji su izuzetno rijetki.

aaaaa

Citat: elvis  u Ožujak 18, 2010, 20:00:30
Citat: aaaaa  u Ožujak 18, 2010, 18:51:50

Mala ispravka,Zenicatrans ima jedan Ssang Yong,kupljen od Fojnica-prijevoza,oni su mu ugradili zadnja vrata i onda ga prodali Zenicanima,96.god.,kupljen od UNHCR-a,jedan od njih se nalazi u garazi Bregava-transa vec 6 godina,izgleda da bi i taj ubrzo mogao otici u Fojnicu na sredjivanje ;)

vjerovatno si u pravu ...ucinilo mi se da sam vidio vise od jednog kod ZEnicatransa...

The_Dubster

Citat: MILCHO  u Ožujak 18, 2010, 20:12:48
Citat: The_Dubster  u Ožujak 18, 2010, 19:48:23
Tramvaji imaju muzejske: PCC-Vašingtonac, te replike prvog konjskog i el. tramvaja. a sačuvan je i jedan stari Bečki sa prikolicom, te solo "čeh" T3, samo dva zadnja nisu u voznom stanju.
Što se tiče trolejbusa, za njih još nije kasno pošto još uvijek imaju sve dosadašnje modele.
Ali najveća je šteta Što su isječeni svi stari crveni Ikarusi ili što su isječeni svi minibusi Auto-Hercegovina koji su izuzetno rijetki.

steta sto rukovodioci GRAS-a nemaju dovoljno sluha za to... zamisli kako bi bilo da se nešto napravi tako, pa kako bi bilo lijepo za 20 godina odvest djecu ili unuke u muzej i da oni to vide kako je nekad bilo...

MILCHO

Top lista naderalista 1991 - Tablete za podmlađivanje
na 3:03 nailazi GRAS-ov Ikarus IK-115B gb 252, kojeg vozi Đuro

Top Lista Nadrealista - Tablete za podmladjivanje

Zna li ko jeli 252 uspio preživjeti rat?

EDIT: Saznao sam da jeste :)

MILCHO

MILCHO

Jedan od 3 Heulieza O305 (665, 666 i 667) Donirani su 1996 godine od TAN-a (Nantes).

Čini mi se da je prvi rashodovan 666, a da je najduže vozio 667. Vozili su do 2006 ili 2007, ne sjećam se tačno.

Imali su Mercedesov motor