Starliner N5218

Autor Shole, Siječanj 24, 2010, 16:03:11

Shole

conecto

Neoplan Starliner druge generacije predstavljen je na IAA u jesen 2004. iako ni prethodnik nije još izgledao zastarjelo. Nakon udruživanja s Neoplana i MAN-a otpočetka je konstruiran za MAN-ove komponente, otklonio je sumnje da će budući Neoplani biti tek samo zamaskirane izvedbe MAN-autobusa (poput Tourlinera i Trendlinera) i postavio je temelj za budući novi Cityliner. Tako je i novi Starliner pravi Neoplan karakterističnog dizajna prepunog originalnih detalja i tehničkih inovacija. Novi model rekao je zbogom dvoosovinskim izvedbama, a zanimljivo je da je odmah u početku predstavljen u najdužoj varijanti 13,99 m, a kasnije je pridodana metar kraća verzija. Sigurnosna konstrukcija karoserije izrađena je od cijevi okruglog profila. Uz EBS-kočnice druge generacije ESP je u serijskoj opremi, na raspolaganju su i dodaci poput MSC (za automatsku kontrolu zadane maksimalne brzine), ACC (adapitvni tempomat s autoamatskim održavanjem razmaka), LGS (protiv nekontroliranog izlaska iz voznog traka) i po prvi puta kod jednog autobusa bi-xenon farovi koji se zakreću u zavojima.
U Hrvatskoj je proglašen autobusom godine 2005., a osvojio je i međunarodnu titulu Coach of the year 2006.

Foto: Neoman
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Praktično sve je na Starlineru potpuno novo pa tako i vozačko radno mjesto, iako su prekidači i instrumenti poznati još od modela Euroliner. Multifunkcijski upravljač je detalj koji Neoplan forsira već godinama, a u Starlineru uz tipke radija ima mogućnost upravljanja mobitelom, info-diplejom i tempomatom.

Zahvaljujući posebno zatamnjenom gornjem vjetrobranu uz pomoć najnovije tehnologije vožnja Starlinera je izuzetno ugodna u usporedbi s ostalim visokopodnim turističkim autobusima. Poseban ugođaj panoramskog pogleda prema van bez snažnog ometanja sunca.

A GDJE JE POANTA?

conecto

Za 2010. godinu su Starliner i Cityliner dobili redizajniranu komandnu tablu s većim prekidačima u novom rasporedu, novim audio-navigacijskim sustavom i instrumentima poznatim s MAN-ovih vozila.

A GDJE JE POANTA?

conecto

Unutrašnjost je prepuna originalnih detalja. Vogel je razvio nova sjedala specijalno za Starliner s podesivim osloncem za kralježnicu. Pretinci osobne prtljage putnika s poklopcima pomaknuti su prema sredini krova kako bi se zadržala visina stajanja iznad sjedala do prozora koji su povijeni s gornje strane tako da pružaju panoramski pogled. Do bočnih prozora pomaknuto je i glavno neonsko osvjetljenje tako da manje reflektira u vjetrobran, a u sredini je postavljeno ambijentalno plavo osvjetljenje od LED-dioda.

Kod Starlinera nisu rijetke VIP-izvedbe poput ove uz velike mogućnosti odabira dodataka kroz program Neoplan Individual.

A GDJE JE POANTA?

conecto

Neoplan Starliner N 5218 SHDL je duža verzija koja se proizvodi od 2004. Iako tvornica navodi podatak da je predviđen za maksimalnih 63 putnička sjedala Starlineru su primjerenije verzije s 4 zvjezdice (54 sjedala s razmakom 840 mm) ili 5 zvjezdica (50 sjedala, razmak 900 mm). Prtljažnik 12,6 m3.

Foto i ilustracija: Neoman
A GDJE JE POANTA?

conecto

Neoplan Starliner N 5218 SHDC kao metar kraća verzija nastala skraćivanjem repa i osovinskog razmaka predstavljena je na IAA 2006. Maksimalni broj putničkih sjedala 59, prtljažnik 11,8 m3.

Foto i ilustracija: Neoman
A GDJE JE POANTA?

conecto

U Starliner 2 se u početku ugrađivao motor MAN D 2876 LOH 20 radnog obujma 12816 ccm snage 480 KS, a 2006. dolazi nova generacija motora MAN D 2676 LOH obujma 12419 ccm iste snage. Kasnije je ponuđena jača verzija snage 505 KS, a svi su motori na izbor kao Euro4 ili EEV bez potrebe za AdBlue aditivom.
Od početka se u Starliner 2 ugrađuje isključivo automatizirani mjenjač ZF AS-Tronic s 12 brzina koji je za 2010. godinu dobio novu upravljačku elektroniku bolje prilagođenu posebno za rad u autobusima.

A GDJE JE POANTA?

conecto

HR STARLINER 2 br.1

Slavonija Bus - za razliku od prve generacije Starlinera, skupi model druge generacije je prilično rijedak u Hrvatskoj, a i prošlo je neko vrijeme dok se pojavio.

Starliner N5218SHDL, 353kW, SB-0555-NG, foto mate

A GDJE JE POANTA?

conecto

HR STARLINER 2 br.2

APP Požega

Starliner N5218SHDL, PŽ-112-CD, garažni broj 163, foto Bari

A GDJE JE POANTA?

conecto

HR STARLINER 2 br.3

RK Zagreb CO- nabavljen u jesen 2009. kao rabljeni 2005. godište s prijeđenih oko 90 tkm, VIP-izvedba s 27 sjedala i brojnom opremom

Starliner N5218SHDC, 353kW, ZG-1000-RK, foto Berlingo

A GDJE JE POANTA?

elvis

BH STARLINER 2  br.1

Centrotrans-bus eurolines Sarajevo - nabavljen nov

Starliner N5218SHDC   Reg.oznake:901-K-755      Foto kriticar

BH STARLINER 2 br.2

Transturist Tuzla - nabavljen polovan,godina prozvodnje 2007.

Starliner N 5218SHDC   Reg.oznake:857-A-940     Foto mate

conecto

HR STARLINER 2 br.4

Agrokor- nabavljen u ožujku 2010., VIP-izvedba s 30 sjedala, jedan od najopremljenih Starlinera uopće

Starliner N5218SHDL   ZG-1636-EE   foto: Tomek

A GDJE JE POANTA?

conecto

HR STARLINER 2 br.5

Vincek- nabavljen kao rabljeni u ožujku 2010.

Starliner N5218SHDC

A GDJE JE POANTA?