Prigradske linije 10 - 37

Autor NP-549, Travanj 29, 2010, 20:57:36

MAN SU220

Evo malo sam detaljnije proučio sve linije i sastavio popis i sad vi samnom polemizirajte i recite to ne valja, to ne valja.

1 Bezjaki - Pećine
2 Marčeljeva draga - Trsat
5 Drenova - Gornja vežica
6 Krnjevo - Podvežica
7 Hosti - Sveti križ
10 Rijeka - Paveki - Šoići
11 Rijeka - Brašćine - Garići
12 Rijeka - Čavle - Dražice
15 Čavle - Grobnik
16 Dražice - Kukuljani
17 Srdoči - Rešetari - Brnčići
18 Rijeka - Srdoči - Rubeši - Spinčići
19 Rijeka - Stupari - Klana - Lisac
20 Rijeka - Turkovo - Marčelji
21 Gornji Sroki - Brnčići
23 Rijeka - Bivio - Permani
25 Rijeka - Čavle - Mavrinci - Škrljevo
26 Rijeka - Hreljin
28 Permani - Brgud - Mune
29 Rijeka - Sveta Lucija - Bakar - Oštro
30 Permani - Rupa - Brdce
31 Oštro - Ožlak
32 Rijeka - Bivio - Opatija - Lovran
33 Lovran - Zagore
34 Opatija - Veprinac
35 Opatija - Veprinac
36 Lovran - Lovranska draga
37 Opatija - Kastav

Paško

Toliko ti je dosadno u životu da čak i nakon bana nastavljaš s ovim glupostima. Daj uhvati se nečeg drugog, za vlastito zdravlje
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

NP-549

Citat: MAN SU220  u Listopad 20, 2024, 13:00:38Evo malo sam detaljnije proučio sve linije i sastavio popis i sad vi samnom polemizirajte i recite to ne valja, to ne valja.

1 Bezjaki - Pećine
2 Marčeljeva draga - Trsat
5 Drenova - Gornja vežica
6 Krnjevo - Podvežica
7 Hosti - Sveti križ
10 Rijeka - Paveki - Šoići
11 Rijeka - Brašćine - Garići
12 Rijeka - Čavle - Dražice
15 Čavle - Grobnik
16 Dražice - Kukuljani
17 Srdoči - Rešetari - Brnčići
18 Rijeka - Srdoči - Rubeši - Spinčići
19 Rijeka - Stupari - Klana - Lisac
20 Rijeka - Turkovo - Marčelji
21 Gornji Sroki - Brnčići
23 Rijeka - Bivio - Permani
25 Rijeka - Čavle - Mavrinci - Škrljevo
26 Rijeka - Hreljin
28 Permani - Brgud - Mune
29 Rijeka - Sveta Lucija - Bakar - Oštro
30 Permani - Rupa - Brdce
31 Oštro - Ožlak
32 Rijeka - Bivio - Opatija - Lovran
33 Lovran - Zagore
34 Opatija - Veprinac
35 Opatija - Veprinac
36 Lovran - Lovranska draga
37 Opatija - Kastav

Džabe ti proučavaš linije kad ne poznaš teren i, što je najvažnije, potrebe korisnika

pehar_11

Opet neki bučkuriš. Otvori si prvo OpenStreetMap, stavi podlogu javni prijevoz, otvori ortofoto i 3D kartu Rijeke (ako je uopće dostupna, trebala bi bit), i onda gledaj. Ako kombiniraš Street View i još neke gluposti, nula bodova. Ne kužim ponatu da svaki put naljepiš 100 opcija i onda se čudiš kako nikad ne valja. Daj napiši ideje, zašto, kako, zbog koga pa onda možemo pričat.

Komentiram za zapadni dio jer njega najbolje znam. Permani sa presjedanjima za dalje su odlično rješeni, isto kao i veza vikendom sa 2 na minibus za Rešetare i Kastav. 34 i 35 kopija istog? 32?

Nama prije svega treba karta prigradskih linija koja je podijeljena na područja, o čemu se već pričalo. Postojeće linije su sasvim ok, nema potrebe da se išta mijenja. A tako je nebitno koji je broj linije ako ona ne ide tako gdje ti treba.

MAN SU220

Dao sam vam dovoljno materijala da ide ka boljem a to je smanjivanje sistema koji će se moć održavati.

Niste mi dali komentare na 29 Rijeka - Sveta Lucija - Bakar - Oštro i 31 Oštro - Ožlak. Kako bi to funkcioniralo? To su odma dvije linije manje, 10A i 27.

Liniju 25 sam predložio da ide kroz Mavrince tako da se ukine linija 14 i da ne bude presjedanja. Linija 26 bi svakim polaskom napravila krug oko Škrljeva tako da mislim da bi tu sve bilo pokriveno.

Na zapadu bi linija 11 zamjenila 4oku.

Linija 19 bi svakim polaskom prolazila kroz Stupare tako da linija 5A nebi bila potrebna ako se ne varam. Breza i Škalnica bi se pripojile liniji 19, 3X do grada, 3X iz grada tako da linija 22 postaje višak.

Linija 20 bi sa dobrim intervalom za Marčelje zamjenila 7icu na Turkovu.

Linija 21 nebi više išla do grada nego bi presjedali na Viškovu.

Linija 18 bi sa intervalom od cca 30 minuta (možda i jačim) spajala i Srdoče i Kastav.

Linija 17 bi povezivala Brnčiće, školu Kastav, Rešetare sa Srdočima.
Tako da Srdoče i Kastav umjesto 2,18,18A,18B,18C bi opsluživale samo 17,18,18C.

23/32 bi zamjenili 1icu na Biviu.

11,18,20,23 i 32 bi bile kao gradsko-prigradske linije koje bi stajale na svim stanicama po gradu.

pehar_11

Bilo bi idealno kada bi 23 i 32 mijenjale jedinicu ali to ne izgleda previše realno. Prigradske linije da postaju "gradsko-prigradske" pa da staju na svim gradskih stanicama? Nema šanse. Po starom režimu prometa i po toj logici 32 sa bivšeg Jelačića do Bivia bi trebalo stajat na 16 stanica, plus sve one koje su od Bivia nadalje prema Lovranu. Na svako stajalište dodaj 1 minutu čekanja, to je samo 16 minuta stajanja na autobusnim stanicama bez da se vozi. U tu računicu ne ide sama vožnja i svako stajanje na semaforu, a ponekad ti na nekim stanicama treba više od minute da se ukrcaju putnici. Od Jelačićevog do Bivia ima i točno 22 semafora čije su šanse nula da potrefiš zeleni val, osim nakon 20 sati kada je interval manji i kad se prođe na guz. Znači, da prigradska linija postaje gradska, putovanje bi se produžilo za sigurno pola sata, u vrijeme gužve i više tako da ta ideja nema smisla i mislim da nije izvediva. Opcija da na tu foru funkcionraju 11, 18, 20, 23 i 32 otpada.

Glavni problem (pogotovo za vrijeme najnovije redukcije voznog reda) je miješanje gradskih putnika u prigradske buseve. Kad su srezali gradske linije, prigrad (npr. 23 i 32) su bile umjesto jedinice. Bilo bi idealno da postoje gradske i prigradske karte koje imaju svoju mjesečnu tarifu, ali ne vidim kako bi to funkcioniralo bez da te narod objesi.

lussin

Citat: MAN SU220  u Listopad 20, 2024, 17:23:44Dao sam vam dovoljno materijala da ide ka boljem a to je smanjivanje sistema koji će se moć održavati.
rofl  rofl  rofl  rofl  rofl

Citat: MAN SU220  u Listopad 20, 2024, 17:23:44Liniju 25 sam predložio da ide kroz Mavrince tako da se ukine linija 14 i da ne bude presjedanja
Kojeg mrtvog presjedanja???

Ovaj ostali jad ni neću komentirati, već ti je rečeno da uopće ne poznaješ lokalne potrebe i još si toliko bahat da to nazivaš nekim poboljšanjem, a dobar dio putnika bi ovim tvojim stvaralaštvom izgubio standard kojeg sada ima. Rijeka već sada ima sustav kojeg može održavati, a poboljšavati ga može samo povećanjem polazaka, a ne prekrajanjem koji bi i ovo malo putnika potjerao u aute

lussin

Citat: pehar_11  u Listopad 20, 2024, 18:14:37Glavni problem (pogotovo za vrijeme najnovije redukcije voznog reda) je miješanje gradskih putnika u prigradske buseve. Kad su srezali gradske linije, prigrad (npr. 23 i 32) su bile umjesto jedinice. Bilo bi idealno da postoje gradske i prigradske karte koje imaju svoju mjesečnu tarifu, ali ne vidim kako bi to funkcioniralo bez da te narod objesi.
Zato i kažem gore da je rješenje u povećanju broja polazaka, kada bi imao češću jedinicu, ne bi se morao pomagati sa 23/32. Odvraćanje putnika od korištenja 23/32 "ma samo do ZTC-a" bi mogao provesti na način da 1. zona bude skraćena sa Skaleta na Bivio, a onda da 23/32 na relaciji Delta-Bivio ne ukrcavaju nikog sa kartama 1. zone, ali kao što i sam kažeš, narod bi te objesio, a i bez toga je jako teško provedivo

MAN SU220

Citat: lussin  u Listopad 20, 2024, 19:26:10Kojeg mrtvog presjedanja???
Pa šta je bolje s 25icom direkt preko NN Mavrinci do Škrljeva ili presjedat sa 12 na 14 u Čavlima? 
russian_roulette

pehar_11

Jel mogu ja tebe samo pitat na koji način i kako si "detaljnije proučio sve linije". Što si gledao, koje si podatke koristio? Tupiš svoje a ne kužim na temelju čega i kojih opažanja je sve što pišeš.

Da postoji drukčiji sistem kupnji karata (validatori koji omogućuju kupnju karte unutar autobusa i plaćanje karticom), onda bi sve bilo lakše, pa tako i zone. I da, dalo bi se karte odvojit na grad i prigrad na temelju a) odabira po želji b) potrebe (studenti, učenici) itd. Ovako imamo idalje PEL, polovne validatore koji su stari i cijeli sistem koji ne štima pa te drži zarobljenim da ništa ne možeš. I ZET i Promet imaju nove validatore i kupnju karata, samo Rijeka stoji. Gdje je zapelo, ima li planova?

Citat: lussin  u Listopad 20, 2024, 20:17:16(...) Na relaciji Delta-Bivio ne ukrcavaju nikog sa kartama 1. zone, ali kao što i sam kažeš, narod bi te objesio, a i bez toga je jako teško provedivo
U principu, da. Staješ na sve stanice kao i do sada da obaviš ukrcaj, ali karta 1. zone ne radi niti kartu za 1. zonu ne možeš fizički kupit kod vozača. Izlazak iz autobusa nije moguć na niti jednoj stanici između Delte i Bivia, a narodu daješ do znanja da prigrad je za prigrad, grad za grad, i čak bi išlo. Jedini je problem da se s tim umanjuje broj potencijalnih opcija od točke A do B, a to se može riješit samo sa novim polascima na gradskim linijama, koje btw sasvim dobro funkcioniraju.

Glavni problemi sada jesu: broj polazaka, cjelokupni način funkcioniranja karata i spora vožnja. Po uzoru na neke druge gradove, validator treba biti na svakim vratima, u ulaz i izlaz isto tako. Brže je i efikasnije, vozač oslobođen i opasnosti i posla debilima. Kad jednom staviš validatore, lako kontroliraš sve ostalo, prvenestveno mislim na to je li bus u kojem je validator na gradskoj i prigradskoj liniji. Cilj je u tome da se narod informira, ponudi alternativa i da sami poštuju tako da shvate da ako ne surađuju, neće funkcionirat.

lussin

Citat: MAN SU220  u Listopad 20, 2024, 20:54:00Pa šta je bolje s 25icom direkt preko NN Mavrinci do Škrljeva ili presjedat sa 12 na 14 u Čavlima? 
russian_roulette

Citat: NP-549  u Listopad 20, 2024, 02:59:03Znači umjesto 10 min vožnje do škole na Vežici po ovom bi se vozili 45 min sa presjedanjem u gradu.

Dakle trebamo ti se klanjati na direktnoj liniji za Mavrince (iako postoje direktni polasci i sad) bez obzira na to što si Kukuljanovo i Škrljevo time unazadio? I onda još kažeš ma nema veze gdje će se bus okretati, to je sitnica kojom se nećemo zamarati. Daj me nemoj nasmijavati

lussin

Citat: pehar_11  u Listopad 20, 2024, 21:01:12U principu, da. Staješ na sve stanice kao i do sada da obaviš ukrcaj, ali karta 1. zone ne radi niti kartu za 1. zonu ne možeš fizički kupit kod vozača. Izlazak iz autobusa nije moguć na niti jednoj stanici između Delte i Bivia, a narodu daješ do znanja da prigrad je za prigrad, grad za grad, i čak bi išlo. Jedini je problem da se s tim umanjuje broj potencijalnih opcija od točke A do B, a to se može riješit samo sa novim polascima na gradskim linijama, koje btw sasvim dobro funkcioniraju.

Glavni problemi sada jesu: broj polazaka, cjelokupni način funkcioniranja karata i spora vožnja. Po uzoru na neke druge gradove, validator treba biti na svakim vratima, u ulaz i izlaz isto tako. Brže je i efikasnije, vozač oslobođen i opasnosti i posla debilima. Kad jednom staviš validatore, lako kontroliraš sve ostalo, prvenestveno mislim na to je li bus u kojem je validator na gradskoj i prigradskoj liniji. Cilj je u tome da se narod informira, ponudi alternativa i da sami poštuju tako da shvate da ako ne surađuju, neće funkcionirat.

Ono što mislim da je sada veliki problem, a vjerojatno bi se manifestirao i u tvojem rješenju koje nije nužno loše je švercanje. Opet spominjem Torettu (ZTC) zbog broja putnika, kada bi 32 stala iskrcat tko ti garantira da neće uć 5 debila koji možeš mislit kako će se validirati, a prodavat će priču kako će oni jednu stanicu bla bla...

Validatori sa opcijom kupnje karte beskontaktnim plaćanjem bi bilo odlično rješenje jer vozača oslobađa tog posla, a ono što sada zarade prodajom karata ne moraju izgubiti ako bi se mogao izvući podatak koliko su na taj način "prodali" i da im se obračuna kao nekakav dodatak na plaću

MAN SU220

Citat: pehar_11  u Listopad 20, 2024, 21:01:12Jel mogu ja tebe samo pitat na koji način i kako si "detaljnije proučio sve linije". Što si gledao, koje si podatke koristio? Tupiš svoje a ne kužim na temelju čega i kojih opažanja je sve što pišeš.

Izračunaj samo koliko ti manje vozača treba za ovaj broj linija koji sam nabrojio i trenutni broj linija pa će ti sve bit jasno.
Radio sam u JGP Libertas pa znam o čemu pričam, vozača je premalo a linija i "nepotrebnih" linija je previše a prostor za uštede je ogroman.
I onda se još ne poštuje radno vrijeme vozača pa svaki vikend čitam po portalima Autotrolej ovo - Autotrolej ono.

NP-549

U Autotroleju se strogo poštuje radno vrijeme, a u zadnjih 2-3 mjeseca je došlo dvadesetak vozača

gorgoroth

Sve više žena vidim za upravljačem  thumbs