AP Imotski / Autoherc Metković - razno

Autor manoplan, Siječanj 29, 2008, 20:17:32

MAN 422

Dolazi jos prinova brzo,
Cijena karte je otisla dole pa je putnika sve vise svaki dan i treba buseva,
Krecu i nove linije tako da ce uskoro novosti
Idemo dalje....

Maverick

ovo šta oni sad jedni drugima rade sa cjenama,će dovesti do toga da će prije ili kasnije par njih da klekne,kao što je prije par godina pevec srušio cijene prijevoza tereta i sve ostale sjebao,zna se kako je i on zavrsio na kraju.

NP-549

i prije Peveca se ista stvar desila  autoškolama

shef

Jako se dobro zna da je Pevec uništen s namjerom od strane pojedinih državnih organa. Prati malo tisak...
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Maverick

to nema veze sa tim zbog čega je on propao,nego da je radi njega propalo pun k... privatnika,jel je vozio za smješne cijene,a ti si se malo umislio uz taj svoj nick,pa vječito prosipaš pamet.

shef

Ja tebe nisam vrijeđao. Ako se misli da ja prosipam pamet više neću sudjelovati u radu foruma.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

actros

Citat: Maverick  u Prosinac 02, 2014, 19:06:11
...pa vječito prosipaš pamet.

kad vidiš ovakv izjave, dođe ti da nikad više ništa ne komentiraš... i onda se zapitaš koja je onda svrha foruma!?
svaki post uvijek više govori o onom koji ga je napisao, nego o onom prozvanom ...a ovdje si se lijepo opisao good_boy

Citat: shef  u Prosinac 02, 2014, 19:52:28
Ako se misli da ja prosipam pamet više neću sudjelovati u radu foruma.

ako ti šta znaći moje mišljenje, ja ne smatram da prosipaš pamet, dapače, volio bi da kao i prije malo više uređivaš (čitaj brišeš),jer otkad "spavaš" stvarno se previše tolerira  ;D

Dreamwalker

#1282
@ shef, ne daj se provocirati. Već je previše dobrih forumaša otišlo jer su se dali isprovocirati. Nemoj biti još jedan u nizu. Puno pridonosiš forumu. ;)


On topic: Peveca, Keruma i ostalu takvu ekipu je zeznulo to kaj su bili gladni novaca, pa su se širili gdje nisu mogli. Pevec je vozio za smješne cijene, bio je jedan od najboljih poslodavaca što se tiče trgovačkog sektora, vjerojatno je bio i dosta pošten (navodno je plaća bila dobra, godišnji odmori i slobodni dani su bili uredni) i tu je stao nekome na žulj. Sad kad se pokazalo da je nevin, može se slikati jer su mu uzeli ono najbitnije - ugled i dostojanstvo.

Što se tiče autobusnog prijevoza, mislim da je isti i ovako prejeftin ako gledamo iz kuta prijevoznika. Ne razumijem čime pravdaju jeftine cijene kad je gorivo skupo, autobusi koštaju, nameti, porezi,... Oće li se smanjiti plaće radnicima, oće li održavanje biti na nivou, prestati plaćati poreze ili šta??? Negdje moraju imati računicu jer gorivo iako pada, opet je mizerni pad. I s cijenom od 150 kuna po osobi je opet jeftinije putovati autobusom nego automobilom ili vlakom, a to bi bila neka, po meni realna cijena.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

STEFI- GRAF

Pa kako vam nije jasno niske cjene karata velika količina prodana čista matematika.A uostalom triba vidit koja je stvarno realna cjena karte gorivo+amortizacija+peronizacije+cestarine+vozači .Možda konkurecija ima nabildane cjene karata.Po meni su u Autopoduzeću napravili pravi korak snizili cjene karata u ova teška vremena i pridobili velik broj putnika svaka čast.A sad  o-0 i malo dite zna da je Peveca pokopala politika,a ne niske cjene prijevoza.

NP-549

#1284
Rijeka - Zagreb je 170 kilometara u jednom pravcu.  Treba gledat oba,  znači 340 KM.  Potrošnja je autoputem 25-30 litara,  nek je 27, a napravit ćemo 300 km autoputem i to je onda 80 litara goriva + 40 km po gradu, a tu je potrošnja 35-40,  znači još 14 litara.  Ukupno potrošeno oko 95 litara.  Nek bude 100 da je lakše računat.

Cestarina RI-ZG jza bus je 170 kuna,  znači 340 kuna.  Način na koji Autotrans sada vozi je da su stalno 2 vozača u busu zbog karata, prtljage, odmora,  i oni u smjeni naprave 2 Zagreba.   Znači ono gore x2.  Oni su odradili smjenu od neki 9, 9 i pol sati i dobio je svako još po pola dnevnice (manje od 12 sati, al više od 8 je uvijet za pol dnevnice).  Satnica se nezna jer varira al recimo da je negdje između 20 i 25 kuna (nažalost).  Znači svaki od njih je dobio netto 220 kuna, odnosno 440.  Brutto je to onda nekakvih 700 kuna + pola dnevnice

Da rezmiramo: 

2 puta Rijeka-Zagreb-Rijeka   =  200 litara goriva = 2000 kn,  cestarina 680 kn,  plaće vozačima 700 + 170 2x pola dnevnice.
UKUPNI TROŠAK = nešto preko 3500 kuna.

Tu naravno nije uračunata amortizacija, ni troškovi leasinga za bus.  Neznam što se računa koliki postotak popunjenosti autobusa čini liniju isplativom ?   Ovima je kapacitet 200 sjedišta u danu,  al realno, bit će popunjeno možda 50%.  Znači da su ovo gore pokrili sa kartom od 35 kuna. Sad je karta oko 60, povratna oko 100.  Znači 50, jer većina se i vraća.  Gdje su još oni ostali troškovi koje nismo uračunali, i šta kad je u busu manje od 50% ljudi.

tramvajac 92

Još dodaš extra zaradu od prtljage, to bi bilo oko 100 kuna po smjeru znači 400 kn ukupno, ne znam jel Autotrans (ili drugi prijevoznici) imaju tarifu za nepraćene pošiljke (ili Jel mogu s vama poslat ovo u Zagreb?) ak imaju, i to se isto računa ko neki prihod.

Maverick

danas sam oko podne sreo AP  kad je krenuo za Dalmaciju,nije imao više od tri putnika znači ni 300kn od karata

zlikowszky

Ajde da se i ja ubacim u polemiku oko cijene karata AP Imotski. Koristi od dampiranja cijena imaju samo putnici i sa stajališta putnika to je zanimljivo. Sasvim je prirodno da će se odlučiti na jeftinijeg prijevoznika. A kad se odluči na najjeftiniju varijantu, vjerojatno je spreman i na najjeftiniju uslugu (čitaj kvalitetu busa). Ako uz najjeftiniju kartu ipak dođe i odličan bus - putnik je na konju!
Ja ne znam kalkulirati cijenu prijevozne karte i to najbolje znaju oni koji znaju kakvi su troškovi prijevoza na pojedinoj liniji. Stoga ne znam ni reći je li nešto jeftino ili nije s tog kuta gledanja, iako je vrlo lako prepoznati najmanju cifru kad kupujete kartu.

NO, dugoročno, još nisam vidio nijednu tvrtku (bilo koje djelatnosti) da je u natjecanju besmislenog snižavanja cijena usluga i proizvoda, samo da bi privukla mušterije, preživjela. Konstantno dampiranje cijena neminovno vodi u propast i to bi i najprosječniji poduzetnik trebao znati. Svatko zna gdje mu je donja cijena isplativosti. Jednom kad se prekorači ta granica i krene suludo dampiranje, možete polako početi tražiti ključ svoje brave.

Nikako ne bi volio da se to dogodi AP Imotskom sada kad su se konsolidirali i krenuli naprijed.
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

Maverick


conecto

#1289
Htjeli smo tržišnu ekonomiju što u prijevodu znači konkurenciju.
Danas imamo tržište niske platežne moći, dok su troškovi europski. Setra hrvatskog prijevoznika košta jednako kao i njemačkog, a i tamo na sjeveru naveliko voze Bove Future s kojom se kod nas ne smiješ nigdje ni pojaviti. Ni Crobus nije tako jeftin, iako mi se ne čini da ne vrijedi tih para, kao što očito kineski King Long kod nas nije prošao tako dobro kao npr. u Italiji.
U svoj toj računici vrijedi ukalkulirati da neki prijevoznici moraju iz kapitalnih linija tipa Rijeka-Zagreb pokriti i troškove nekih koje u zabačeno selo voze nekoliko putnika, a i taj vozač i bus zarađuju neku dnevnicu. U troškovniku fali još amortizacija, redovito servisiranje i gume kao osnovne stvari, ne daj Bože nekog kapitalnog kvara ili udesa.
Za cijenu jednog busa možeš otvoriti nekoliko birtija, staviti za šank nekoliko atraktivnih curica, dovući cuge koliko treba prema iskustvu i živjeti kao car, čak i ako nije birtija uvijek popunjena.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...