Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

krešimir

Ruske slazem se sa tobom u vezi kabina, neka dobro razmisle kakve ce montirati, jer poznavajuci naš mentalitet ljudi bit ce nabijanja i lupanja po njima.sigurno ce biti onih koji ce ih pokušati razvaliti, koliko znam bilo je i u Zagrebu takvih pokušaja!treba  uz sve to uvesti i kamere ali ne one koje ce samo snimati rad vozača nego i ponašanje putnika, i to onih maloljetnih alkoholiziranih u večernjim satima.

Ruske

hm, imam prigodni filmic ponasanja maloljetnih u cicmiciju u 1:30 ujutro...doduse nije bilo razbijanja niti vrijedanja sofera, ali se lupalo itd...doduse vrijedanje je bilo ja mislim, ali nisam snimio to...

MB Citaro

Ovo za kamere da snimaju putnike nije loše, ali kamere koje bi snimale vozače su nepotrebne

Katarina Piskor

potpuno se slažem sa predhodnim gostom koji je napisao za novi gradski vozni red; ja ovo ne razumijem: čemu ovakav raspored? Šta ćemo stvarno mi putnici čekati po 20 do 30 minuta a možda i više da bi znali kada kreče autobus sa polazišta? Ovo bi pitanje postavila i samom gospodinu direktoru koji je rukovoditelj autotroleja: zašto nisu vozni red ostao i dalje po svim stajalištima kao što je to bilo do sada? Radila sam u autotroleju prije 6 godina sve je bilo u redu kad je bivši direktor Čiro  bio rukovoditelj autotroleja nikad nisam čula neke prigovore i doživjela neke promjene u TROLEJU a sada kako je novi direktor sve je izmjenjeno pa koliko primječujem jer se svaki dan vozim da su i sami jadni vozači zbunjeni ovim režimom mjenjanja  voznih redova pa čak i linija       

jedan_019

Ne znam više gdje bi to pisao jer je tu sve razbacano svagdje kao i u prometu u Rijeci ali o tome u slijedećim redovima good_boy (malo šale je ovo bilo)

Nakon tri mjeseca konačno sam došao u Rijeku i imao se priliku provozati autobusima. Bilo je tu svega... Od katastrofalno sastavljenog voznog vremena obješenog na stanicama, pa preko gužvi u autobusima i nekulture putnika...

Dakle, da usporedim što se slično dogodilo u Osijeku ali za tramvajski promet. Od 5 do 6 sati svakih 10 minuta, od 6 do 18 sati svakih 6 minuta, od 18 do 20 sati svakih 8 minuta itd. Znači pola dana kad je vremenski interval 6 minuta, ima smisla takvo nešto napraviti. A ne ja danas dođem na stanicu u Rijeci, gledam u vrijeme špice voze 9-10 minuta. I sad si ja gledam i računam pod kojim vremenom oni računaju špicu... A da ne govorim kad napišu svakih 23-25 minuta nedjeljom pa si računaj kad je prošao i kad će opet doći.  Nakon jednog vremena, pronašao sam skroz dolje desno objašnjenja za te špice i ostale gluposti. Čista glupost!!!

Zatim, mjenjanje zglobnih u solo buseve. U jedinici se ljudi voze ko sardine nakon 17 sati. Drastično smanjeni polasci nakon 17 sati su promašaj kakvog nigdje nema, ali to je već stara tema. Primjer: danas oko 17:50 dolazi 20 na stanicu Nikola Tesla. Dosta je popunjen bus, na stanici ostaje podosta ljudi. Nakon 10 minuta čekanja, konačno dolazi 7A PUN PUNCAT u 18 sati. Čekam dalje šesticu koja konačno dolazi nakon 15 minuta čekanja. Naravno to nisam mogao vidjeti na voznom redu ovješenom na stanici jer je prepametno napravljen.

I za kraj jedna nepromišljena radnja starca od 70 godina. Vozač zatvara vrata, starac u tom trenu uljeće na zadnja vrata koja su ga skoro pričepila. Normalno je to kod nas da čim vozač stisne zatvaranje vrata, odmah kreće, makar se vrata nisu još zatvorila.  I sad stari krene prema vozaču i viće IMAM KARTU! A vozač zakoči naglo, ustane se i izdere se: "Čovjek bi pomislio da ljudi vaših godina se vremenom opamete!" haha a ja se jedva suzdržao od smijanja  :)

I sad se još sjetih. Počelo se švercati na veliko. Ne sjećam se prije da je toliko ljudi ulazilo na zadnja vrata umjesto na prednja. Ne znam što se čeka sa reklamama unutar autobusa koje zjape prazne već mjesecima, a plaću da nemaju novaca pa štede na banalnim stvarima. Obljepite autobuse, stavite reklame unutra u za to predviđena mjesta. Malo dodatnog prihoda neće škoditi kad ste već počeli puštati sve veći broj švercera da se voze.

Joj još se sjetih kad sam sa kolodvora išao šesticom, na stanici "Štranga" ušao lik sa psom na lancu. Pa mislim ono. Htio sam slikati al pas je sjeo negdje ispod a ja sam taman izlazio...

I još apel policiji da počne reagirati na divljake automobila koji nakon zelenog prolaze na žuto i već debelo crveno bez ikakvih posljedica. Strašno kako se osjeti razlika u kulturi između dva grada udaljena 500 kilometara. O tome kako moram 99% više paziti kada prelazim preko pješačkoga da ne govorim.

Pozdrav svima i ugodna noć  ;)

Ruske

sta je tu novo u recenici: konačno dolazi 7A PUN PUNCAT
;D ;D ;D

Klanaman

Dino

Ako ste spremni za izazove, pravo je vrijeme da se provozate u 7A , od centra pa do tehnickog faksa :D

celicana

Osvrnuo bih se na zaštitne pregrade koje bi zaštitile vozače od napada vandala. Mišljenja sam da za sada jedine pregrade u novim klimatiziranim autobusima nisu dovoljna zaštita. Između rubova zaštitne pregrade ima sasvim dovoljno mjesta da se ometa vozača i verbalno i fizički. Kako je rekao jedan od prethodnika na ovoj temi zaštitna pregrada mora biti od neprobojnog stakla ,a ne da se šipkom razbije. Tu bi mogao biti eventualno prozorčić za prodaju karata. Tada bi se moralo razmisliti o kontroli karata od strane vozača ,dali da ona ostane budući da je ona često povod napada, ili da se povjeri isključivo linijskoj kontroli. Forumaši su i onako kao i ja primijetili da "šverceri" sada sve više izbjegavaju prednja vrata i ulaze na ostala. Vozeći se novim Končarevim tramvajima prilikom mojih posjeta rodbini u Zagrebu koji su također niskopodni kao i novi Autotrolejevi autobusi zaštitne pregrade su od debelog stakla, potpuno su odvojeni vozači od putnika ,uveden je video nazor što bih preporučio Autoroleju da to uvede. Autotrolej bi video nadzorom zaštitio ne samo vozače već i autobuse od devastacije.U Zagrebačkim starim tramvajima i autobusima još se može kupiti karta ,ali u novim Končarevim tramvajima ne, već na ulazu u nove tramvaje stoji obavijest: u ovom tramvaju vozač ne prodaje karte.Ista obavijest stoji i na zaštitnoj pregradi. >hammer<   

Bari

Kako to izgleda kad 717 ide na stanicu
KREPAT MA NE MOLAT !

kico101

Iz današnjeg Novog Lista:

TANJA »BUŠTA« ZAPOSLENICIMA GRADSKOG PRIJEVOZNIKA UKINUT TOPLI OBROK

Radnici Autotroleja ostali bez marende
Direktor Željko Smojver ističe da je odluku donio u skladu s kolektivnim ugovorom te da će iznos dodatka biti pretočen u masu plaća
Ukidanje dodatka za topli obrok izazvalo revolt među zaposlenima AutotrolejaRIJEKA Svim zaposlenicima »Autotroleja« odlukom direktora Željka Smojvera od prošlog je mjeseca ukinut je mjesečni dodatak za topli obrok koji je iznosio 500 kuna bruto. Ukidanje dodatka izazvalo je razumljivi revolt među zaposlenima, no Smojver ističe da je odluku donio u skladu s važećim kolektivnim ugovorom te da će iznos dodatka, također u skladu s odredbama kolektivnog ugovora, biti pretočen u ukupnu masu plaća.
    – Treba, prije svega, istaknuti da je kolektivni ugovor potpisan u travnju 2009. godine, a u njemu ne postoji stalni dodatak za topli obrok, nego stoji da će se taj iznos pretočiti u plaće, što je sada i učinjeno povećanjem vrijednosti boda. Tu je odluku morala donijeti još bivša uprava, u roku od godine dana od potpisivanja kolektivnog ugovora, no iz meni nepoznatih razloga to nije učinjeno, pa je odluka prepuštena meni. U svakom slučaju, novac koji je isplaćivan kao dodatak za topli obrok sada se ne prikazuje kao posebna stavka na plaći, ali ostaje kroz povećanu vrijednost boda, kazao je Smojver.

Dodaci i bonusi

Na naše pitanje znači li to da će, primjerice, vozači koji čine najveći dio od ukupnog broja zaposlenih u »Autotroleju« imati u konačnici istu plaću kao i dosad, Smojver je odgovorio kako je teško dati jednoznačan odgovor, budući da plaća vozača svakog mjeseca varira ovisno o brojnim faktorima.
    – Naši vozači imaju čitav niz dodataka i bonusa koji zajedno s osnovicom čine plaću. Tu su dodaci za gradsku vožnju, za vožnju zglobnog autobusa, za rad u smjenama, za broj prodanih karata i drugi, što sve skupa ne mora biti isto svakog mjeseca, tako da na koncu plaća može uvelike varirati, rekao je Smojver, ističući kako se u »Autotroleju« poštuju sve odredbe kolektivnog ugovora.
    Vozači gradskih autobusa s kojima smo imali prilike razgovarati ističu kako odluka možda i jest u skladu s kolektivnim ugovorom, ali baš zbog činjenice da im plaća nikad nije ista i da zapravo ne znaju kolika im je satnica, postoji bojazan da će im na koncu balade »bušte« ipak biti tanje nego do sada.

Broj bodova

– Postoji još jedan problem, a to je različita vrijednost i broj bodova na plaći, ovisno o stručnoj spremi. Tih petsto kuna bruto neće se obračunavati svima na osnovicu plaće, nego će se isplaćivati kroz veću vrijednost bodova. Bojimo se da to znači da će oni sa visokom stručnom spremom u upravi i drugim službama, koji ionako imaju veće plaće, dobiti više od petsto kuna, dok će čistačice s nižom, ali i vozači i mehaničari sa srednjom stručnom spremom, dobivati manje nego do sad. Bila odluka u skladu s kolektivnim ugovorom ili ne, na kraju uvijek deblji kraj izvuku radnici, zaključak je jednog od vozača koji nije htio imenom izaći u javnost da ne bi, kako je rekao, »imao nepotrebnih problema na poslu«.

Marinko GLAVAN

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Klanaman

Baš me zanima hoće li taj isti novinar sad potražit bivšu upravu na čelu sa Ćirotom i postavit ima to isto pitanje. Koliko se vozim busevima često čujem od vozača negodovanje na račun Smojvera, a zašto se nitko ne žali na Ćirota koji je i sam trebao donijeti tu odluku?

Mirta

Citat: kico101  u Veljača 23, 2011, 07:46:23
    Broj bodova

– Postoji još jedan problem, a to je različita vrijednost i broj bodova na plaći, ovisno o stručnoj spremi. Tih petsto kuna bruto neće se obračunavati svima na osnovicu plaće, nego će se isplaćivati kroz veću vrijednost bodova. Bojimo se da to znači da će oni sa visokom stručnom spremom u upravi i drugim službama, koji ionako imaju veće plaće, dobiti više od petsto kuna, dok će čistačice s nižom, ali i vozači i mehaničari sa srednjom stručnom spremom, dobivati manje nego do sad. Bila odluka u skladu s kolektivnim ugovorom ili ne, na kraju uvijek deblji kraj izvuku radnici, zaključak je jednog od vozača koji nije htio imenom izaći u javnost da ne bi, kako je rekao, »imao nepotrebnih problema na poslu«.

To dogodilo se u mojoj ustanovi, upravo s takvim posljedicama nakon povećanja vrijednosti boda. Ne mislim time reći da će se i u Autotroleju, ali bojazan ljudi je na mjestu.
Previše je loših iskustava pa se možda puše i na hladno.
Nikad ne reci:"Nikad!".

nukleusri

Citat: Shole  u Veljača 23, 2011, 12:12:07
...
Dragi USKOK-u  (ustvari dođe "uskoče") , daj malo svrati u Autotrolej i u sindikat, nek ti malo financijska izvješća predaju od pred godinu, dvije ili tri
Tražili ste, pogledajte! Financijska izvješća Autotroleja za 2008. i 2009. godinu ;D
Mi smo sami protiv svih, a oni nikog se ne boje

Shole

A čuj, za mene je to                                             selo, a i pitanje je što je tu prikazano. Bitno je ono što se nezna