Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

Ivan

Citat: conecto  u Lipanj 23, 2011, 12:00:53
S gledišta vozača ipak najradije vozim Citaro, unatoč ovim novim MAN-ovima s jakim motorima, odličnim mogućnostima štelanja volana (skoro kao npr. kod Scania kamiona), ali s glupim sustavom zatvaranja vrata koji troši previše vremena na stanicama, ili kratkim prijenosom zbog kojeg se uopće ne može rolati (trebalo ih je nabaviti sa 6-stupanjskim ZF-mjenjačem kao kod Irisbusa) pa troši skoro koliko i zglobni Citaro (kojem pomogne i problematični SCR-sustav motora što se potrošnje tiče)
Druge serije ZET-ovih MAN-ova (a da ne pričam u drugim gradovima) imaju potpuno drugačije zatvaranje vrata i prijenos od naših zadnjih Lion's Cityja, tako da to nema veze sa MAN-om nego sa kupcem, iliti ZET-om koji očito nema jasni i jedinstveni standard oko puno detalja. Zašto npr. svim ZET-ovim MAN-ovima (osim serije '99, gb.850 i školskih koji bi baš trebali biti sigurniji) sva vrata moraju toliko dugo i ponekad iritantno (pogotovo SL283) tuliti dok na drugim autobusima to ne kupuju ili tuli samo kad se zatvara kao na Irisbusu, nikad mi neće biti jasno, a što se tiče preosjetljivih senzora isto se mogu naručiti drugačiji.

conecto

Mislim da je dosta toga i u diferencijalu. Ovi naši su čista brdska varijanta - jaki motori, kratki prijenos, startaju ko ludi, ali na 60 km/h troše i preko 35 l/100 km a gas ne smiješ pustiti jer previše usporava (Citaro se daleko bolje rola). Spustiti potrošnju ispod 40 l/100 km u srednjoj službi je prava umjetnost kod njih, a nije daleko ni zglobni Citaro G na sličnim linijama (naravno, pričamo o novim vozilima koja imaju putna računala jer jedino kod njih to možemo kontrolirati).
Što se tiče vrata, istina je ovo što je Ivan napisao, ali ja pričam ovdje baš o našim MAN-ovima. Najgore što nakon tuljenja više ne možeš promijeniti smjer vrata dok nekog ne pritvore (neoprostiva uvreda za naše putnike, a onda je naravno vozač kriv iako te signale nitko ne obadaje, a na mnogim vozilima zvučni više i ne rade).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

sokre

I da se osvrnem na pomor klima uređaja - klime ne rade i bok.

Čak u nekima kutijama za klime na krovu sumnjam da nema ničega osim zvučnika zujanja ventilatora - kao da je tu.

Prodati/pokloniti klime onome tko ih želi, u budućim nabavkama ne kupiti nešto što nam ne treba i prestati skupo plaćati održavanje tog istog što nam ne treba, a busevima ugraditi velike prozore kao češkim tramvajima i šibere kao na SG-ima.

Ova glupost - zaključani prozori a ne rade klime je za odmazdu onome tko je odgovoran za ovakvo stanje.

Ljudi pokušavaju doći do zraka, pa se lome mehanizmi za zaključavanje prozora...

Vidi li se rješenje ovoga problema? U tramvajima je sve ok - klime rade vrlo dobro.

I kada sam tu - koja je svrha ZET-ovih vijesti kada se uopće ne čuju od buke? Klime zuje (a ne hlade), buka motora, ...

Glasnogovornik bi trebao razmisliti treba li on uopće ZET-u, i kada shvati da ga se ne treba lijepo otići...

Kako smo uopće mogli bez njega dok ga nije bilo? Sigurno je bez njega bilo neizdrživo ...  :D

Volio bih da iznesu svotu potrošenu za projekt ZET vijesti.

Ovako od oka, procjenujem bar 20 milijuna kuna. A za 0 mogu prenositi radio Sljeme ...

Spiker

Citat: conecto  u Lipanj 23, 2011, 10:53:16
............................ jednostavno mi se čini da ovo lizing održavanje nije doraslo ZET-ovim majstorima. Možda su sami servisi pedantniji, ali u otklanjanju kvarova naš majstori koji najčešće nemaju dovoljno dijelova čine mi se sposobniji od ovlaštenih servisa.
Liznig se plaća svih 8 godina, Mercedes zamjenskih vozila nema, ne znam da li se pedantno oduzimaju oni dani dok vozila stoje kao što se uredno plaćaju penali na prekomjerne kilometre.
A Irisbus se i s ovo malo kilometara nije baš pokazao, bilo je zamjena motora, dok je npr. na 700 procurila klima, a nijedan nema 80 tkm.

Zet ima mnogo radnika u održavanju.
Tu i je matematika; ZET će manje platiti nekom drugome održavanje nego ga koštaju vlastiti pogoni. Taj netko drugi će sa još manje ljudi održavati autobuse i eto zarade za sve!
Ali, sve je to na papiru. Kad se stvarno nešto pokvari, gdje su ?
ZET-ova radionica je ipak namjenski organizirana.č Kako su organizirani Man, Mercedes, Irisibus?

Tomek

Danas kod Buzina oko 17.00 u kvaru ostao Citaro gbr 660

Berlingo

557 vidjen u petak oko 15.00. Na displeju nista, iza njega servisno vozilo. Tocnu lokaciju nebi znao odrediti. Suprotni kut od zgrade INE. Da probam tako? Tamo se tramvaj okrece.

221

To je Sopot (ako je stanica prema istoku) ili Središće (ako je stanica prema zapadu).

Berlingo

Onda je Sopot. Nisam se mogao sjetiti. Zahvaljujem!

Sonja

Jucer oko 7h ujutro na stanici King Cross-a ostao u kvaru 557 (bar mi se cini da je bio taj gbr  ::| )

a 04.08. oko 13.30h je slikan ovaj gbr 203 u kvaru

tramvajac 92

557 kod King Crossa? Teško..

Tomek

Zašto? Pa Euroline je nedaleko od toga, a tamo svi idu na servis. Ovaj valjda nije stigao do servisa...

tramvajac 92

221

525 gecrk kod Avenue Malla.

Westin

Danas je na Savskom mostu stajao gbr.224 na suptituciji 607 koji je ZET-ov majstor popravljao

Tomek

Najbolje da ih gurnemo u Savu skupa s Riječkima i Splitskima pa neka se s Citarima netko 'nizvodno' usreći!