Razno

Autor maky, Studeni 23, 2007, 00:20:18

maky

Mogu vam  samo reći "A ko ovo more platit?!"  ;)

Išao sam isprobati liniju 8 koja je produžena zbog radova na održavanju tunela kroz Marjan, zbog čega autobus ide okolnim putem, sve od Marjanskih vrata, preko Bena, pa onda  trasom linije 12 do uključenja na standardnu liniju.
Vozio se u g.b. 89 koji je jučer imao onaj sudar. Ukupno vrijeme linije, dakle od okretišta i natrag je fascinantnih  1 sat i 10 minuta! Gradska linija preko 1 sat duljine! Nevjerojatno! Također sam mjerio vrijeme štopericom koliko je sholetu trebalo da zaokruži oko cijelog Marjana. Točno  11 minuta i 50 sekundi. Ali to je čista vožnja, i to kakva vožnja.... Bez stajanja na ikakvu stanicu niti ikakvi semafor, kroz gustu neosvjetljenu šumu. Čista, neukaljana, vožnja. Mislim da  se na nijednoj GRADSKOJ liniji nisam nikad vozio a da vozač kojih 13 minuta nije stao na stanicu. Fenomenalno!
Jadan shole je  zato što sad krug traje 1 sat i 10 minuta zakasnio 5 minuta na idući polazak i zato je odmah krenuo, zapravo nije niti stao   :-X
Čak su i mene zaboljela leđa od sjedenja na onim sjedalima u O305 koja imaju  doslovno vertikalno postavljene naslone, šta je zbilja neudobno.

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

torrente

treba si maky se ispružit u zadnjem redu sjedala,gdje je sic u jednom komadu,lipo leć ka u krevetu i malo odrimat pošto svejedno nije bilo stajanja kroz marjan,još ti je lipo mrak totalni :D

netko

Jedna stvar koja mi je pala napamet.Promet je po meni  gubitnik što se tiče najviše pkaza,ali i autobusnih karata.Što vi mislite.Evo  vam   primjera.Autobusna karta do Miševca(Arbanija)stoji 7kn,a pokaz dođe 100kn.Jel vam to jasno???Ako nije evo ovako,rekli smo da karta do Miševca dođe 7 kn,a posoju ajmo reć tri školska tjedna.Prvo pomnožimo 5(radni dani u tjednu)sa cijenom karte 7kn.Znači 35kn.Sad kad smo dobili 35kn zbrojimo dva ×35 i plus onih 35.Ispada 105kn.I sad to sve ×2(jer idete u školu i vratite se) dobijemo 210 kn.Meni ovako na prvi pogled ne izgleda neki veliki gubitak,ali kad se zbroju sve pokazne karte npr.iz Trogira (bome skupi ih se veliki broj)onda se i skupi  jedan VELIKI gubitak.Ovo sa Arbanijom je bio samo priimjer nekih možda 40-50 pokaza,ali dakako kad se skupu sve pokazne karte npr.iz Trogira.A da ne govorimo što je sa Splitom.Koliko samo ljudi uđe na srednja ili zadnja vrata kod gradskih linija i neplati kartu.....Smatram da su ovi pokazi malo preblagi za građane i da Promet puno gubi na tome,kao i kod onih ulaženja na srednja vrata a ne kod šofera.Također da po Splitu ima puno više gubitaka ne samo u pokazima nego i u drugim stvarima(primjer "srednja vrata").Čudim se kako to odgovara Prometu. :D
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

maky

Muči, nemoj dati ikome iti da pomišlja o ovome jer ako se poskupi, banirat ću te za sva vremena  :)

Ne, ne razumiješ jednu stvar... Kad kupuješ na količinu, onda dobiješ popust, šta je sasvim normalno i da je drugačije, onda nitko uopće nebi ni plaćao to šta "kupuje". I ne boj se ti za Promet, ljudi će se uvijek voziti busom, a sada sve više i više kad gorivo dođe na 10kn.
Ajde sad ti meni ovako lijepo reci. Do Arbanije, uzimo primjer gdje ja idem, udaljenost od Trogira je 4 kilometra. I on meni za ta 4 kilometra naplati 9 kuna. Halo?! Dobar dan! Koliko sam nebrojeno puta išao pješice jer nedam 9 kn za tu sitnu relaciju, a i zdravije je... Tako, da nemožeš računat Prometove troškove po cijeni karte,  jer su troškovi znatno manji. To je drugo.
Treće je to da tih 100 kn koliko ti platiš za pokaz, platiš zato jer  grad subvencionira tvoj prijevoz i Prometu dodatno plaća to šta ti možeš imat pokaz od 100kn.
Evo uzmimo Split. Tko ti se  voza u busevima nego penzioneri, školarci  i svi oni ostali koji imaju subvencioniran ili mukte prijevoz. Da samo znaš koliki novac grad Split odvaja za Promet da bi se mi mogli voziti i karta je opet skupa i zato se ostali ljudi guraju po centru grada sa svojim autima i stvaraju gužve i kolone. Tako da ni sindrom "srednjih vrata" ne igra neku preveliku ulogu, jer ti koji ulaze ionako imaju plaćen ili poluplaćen prijevoz.

Nije sve jednostvno kao šta misliš. Ustvari jest, jednostavno je. Promet je državna fima i oni kao takvi nebi trebali ići na zaradu, nego na kvalitetu i pristupačnost javnog prijevoza i za njih se ne trebaš bojat. Tako da priča o pokazima i gubitcima na drži vodu. ako se gdje i stvaraju gubitci, a ima mjesta gdje jesu, onda je to jedna sasvim druga problematika i nema smisla o tome raspravljat...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

Ok,pa problem je u tome bio što nisam mislio da grad Split odvaja tolike novce  za Promet.Očito dosta novaca kao što si rekao,inače sve sam razumio.OK :D :D :D.

mercedes

Citat: netko  u Travanj 30, 2008, 23:26:01
treci 61   
Nema ti linije 61,možda si krivo vidia,ili možda ćak postoji.... ???
ima jucer je na njoj vozia REGIO linija 61 Split-Nisko

netko

Citat: mercedes  u Svibanj 01, 2008, 08:55:10
Citat: netko  u Travanj 30, 2008, 23:26:01
treci 61   
Nema ti linije 61,možda si krivo vidia,ili možda ćak postoji.... ???
ima jucer je na njoj vozia REGIO linija 61 Split-Nisko
Može bit da postoji,dakako,ali čudno mi je zašto jer ima linija 81-Split-Brštanovo(ako se nevaram)-Nisko pa mi je malo čudno.Možda neide preko ovog Brštanova pa zato potoji. :D

netko

Maky,jeli po Splitu vožnja bila besplatna danas kao npr.u Zagrebu. 8)

maky

Citat: netko  u Svibanj 01, 2008, 22:02:57
Maky,jeli po Splitu vožnja bila besplatna danas kao npr.u Zagrebu. 8)
Besplatno od HNK do Marjana. Tko nema pokaz, mogao se cijeli dan gužvati i voziti  ;D
Ostalo po standardnoj tarifi...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

OVAKO LJUDI SVI,ALI IZ PROMETA NADAN SE DA PRATITE OVI FORUM.MOŽETE LI MI KAZAT ZAŠTO DANAS NIJE BILO DIREKTNE LINIJE TROGIR-SPLIT S POLASKOM U 8 SATI.JA KO BUDADALA ČEKAO PROMETOV BUS U 8h,ALI ČEKAJUČI NJEGA DOČEKAO SAM NEKI DRUGI U 9h.

EDIT:
USPUT RED BI BIO DA ČESTITAMO(JEDNI DRUGIMA)I PROSLAVIMO 1001 POST SPLITSKOG FORUMA S NAPOMENOM DA BROJ POSTOVA NIJE BITAN NEGO KVALITETA TIH POSTOVA,A ONI SU SVAKO KVALITETNI.

ikar

Citat: netko  u Svibanj 02, 2008, 12:46:44
OVAKO LJUDI SVI,ALI IZ PROMETA NADAN SE DA PRATITE OVI FORUM.MOŽETE LI MI KAZAT ZAŠTO DANAS NIJE BILO DIREKTNE LINIJE TROGIR-SPLIT S POLASKOM U 8 SATI.JA KO BUDADALA ČEKAO PROMETOV BUS U 8h,ALI ČEKAJUČI NJEGA DOČEKAO SAM NEKI DRUGI U 9h.

Možda zato što nema škole danas?  ;D

netko

A dobro si ti rekao.Može bit i to,ali nije mi jasno zašto onda na tabli gdje su lilnije piše svakim radnim danom.Usput nisam bio sam.Bilo je oko mene još 10-ak ljudi,tako da.........

Boki651

Na preporuku prijatelja pogledao sam Prometovu internet stranicu. Mogu samo reći sve pohvale, to je primjer brige o putnicima i njihovom pravodobnom informiranju, a ne kao Autotrolejova koja nema ničega, nikakvih obavijesti, katastrofa.

manoplan

Na dan utakmice Hajduk-Dinamo nastradao je jedan prometov autobus.Vandali su ga kamenovali (ili 'flaširali') jer je od Dugopolja prema Splitu prevozio navijače Dinama.  >:(.U novinama ne piše o kojem je busu riječ,pa se nadam da će splitska ekipa uskoro otkriti o čemu se točno radi

maky

Ovih dana sam u poslu, tako da nisam upoznat s događajima, ali nadam se da ću ubrzo otkriti o kojem se busu radi.  Inače su obično znali slati Sanose da voze  BBB-e  u Dugopolje...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!