Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

conecto

Da li je neke stavke natječaja pisao budući isporučitelj, kad je tako precizno definiran broj sjedećih mjesta u pojedinim stavkama, pa čak i cijena cijele nabavke?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

koordinator

Evo kaže "Slobodna" da se kreće u nabavku i da ćemo uskoro vidit nove buseve u Prometa.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/180613/Default.aspx

Što mislite što će kupiti? Opet Mercedese i MAN-ove? Ivece ili nešto treće?

Paško

Nadajmo se da će biti nečeg. Kad bude, bude. Vidit ćemo što će uzet, uvijek tu ima svakavih nagađanja. Nego, opet sam pročitao isto:

Citat:Inače, ovom nabavom vozni park "Prometa" postat će bogatiji za po šest tzv. midi busova, isto toliko solo niskopodnih, poluniskopodnih i prigradskih te još četiriju kombija.

Sve je ovo lijepo i krasno, ali gdje su zglobni? Kad dođu ti novi busevi, sigurno će koji od starih zglobnjaka otići u rashod. I što onda? Natrpavat ćemo se po soloima jer smo naručili njih, a zglobne ne? Svi znamo kako bi nekad zglobnjak bio bolji na solaševoj liniji u određenom periodu. Baš me zanima kako su oni isplanirali sve te razmještaje. Jer, gdje će i troosovinci? Nije sad ovdje o tome riječ, ali kad jednom za njih dođe zamjena, gdje s njima?? Ima takvih problema puno.
Nažalost, kakvo je stanje, vjerojatno će i ti novi za godinu-dvije ležati u garaži sa svakakvim problemima, koliko god oni pouzdani bili. Nadajmo se da neće biti više rashoda (a kakva je njihova filozofija, sigurno će biti - danas bi im super došli 24 ili 83 koje su ispravne ispilali) jer, možemo se riješavati njih koliko hoćemo, ali neće više onda postojati neki 684 ili 120 da izleti iz garaže i otiđe na neku liniju na kojoj će biti i sutra i preksutra

A što se mog izbora tiče, ja bih probao (probao, a to bi trebalo sa svakim autobusom kojeg se namjerava kupiti) Solarise. Jer, sigurno nisu samo tako osvanuli u nekim njemačkim gradovima umjesto Lion's Cityja ili Citara. Ali, taj film nećemo gledati...
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Urbino LE

Vidim ovdje sve utihnule nakon one velike nabavke od prije više od 4 godine. Neki su gajili nadu da će val nabavke biti neprestan pa su čak i pisali o novim MAN-ovima no nažalost ništa od toga. No nekako sada mislim da nebi trebali sumnjati u nabavku određenog broja novih autobusa jer ipak su nam skoro izbori, a bome se mora malo i Kerum pokazati.

Evo baš me zanima koliko je tržišna cijena 12 metarskih niskopodnjaka 3 najrealnije kupnje, MAN, Mercedes i Irisbus? Isto znali se kolika je cijena onoga što mnogi priželjkuju Solarisa.

Ne znam što ste imate toliku averziju prema Irisbusu, kada se jedan superrazvikani Citaro pokazao kao promašaj. Ako je Irisbus jeftiniji zašto ne pokušati sa njim.

Nadalje spominju neki probu. Gdje je bila proba kada su se nabavljali Citari? Naročito ako se zna koliko je bilo problema sa njim plusu ako su se realno govoreći nabavljali Citare sa slabijim mašinama, a vjerujem da se tada moglo za manji novac nabaviti Conecte koji imaju valjda imaju istu mehaniku, ista su šminka, a valjda su manje cijene.

Isto vidim da neki imaju averziju pšrema CNG vozilima. Ako se na vrijeme krene u izgradnju punionice ne vidim zašto bi tu bio problem, a nižom cijenom energenta bi se sva ta ulaganja višestruko isplatila.

Inače vjerujem da ako se već krenilo u nabavu novih buseva da je već sve odlučeno.

qwertz

ja sam čuo da će uzet citelise

Urbino LE

Kolko je pouzdana ta informacija? Treba imati na umu da Citelisi mogu biti samo onih 6 solo niskopodnih, za low-entry ako bude Irisbus se ide na Crossway LE.

koordinator

Što se tiče CNG-a, sumnjam da će to proći u Splitu. Zašto? Pa vidjeli smo primjer iz Zagreba, a za Promet je već naširoko poznata činjenica da se autobusi ne održavaju (o stručnosti mehaničara nebih raspravljao jer nisam previše upućen). I što onda? Kupit će se CNG vozila koja trebaju određena ulaganja, a ta ulaganja Promet naravno neće obaviti i autobusi će kao i inače sve češće stajati u garaži da bi naposlijetku odustali od njih jer po običaju "ne znaju šta će s njima". Nisam sada neki mrzitelj Prometa i naravno da se stvari uvijek mogu popraviti, ali to je jako teško za očekivati s obzirom na dosadašnje situacije.
Irisbus bi bio odličan izbor za Split jer se zbog vandalizma u autobusima te već spomenutog održavanja u Prometa ja uopće ne bih trudio nabavljati skuplje autobuse (čitaj: MAN i Mercedes), nego bih ciljao na jeftinije (i podjednako kvalitetne) Irisbuse.
Prometu hitno trebaju novi autobusi, ali bih se složio sa kolegom Avtomontažafanom koji napominje da u nabavku nisu uključeni zglobnjaci. Čemu još kombija? Naravno da i oni posluže, ali sada ih nije baš potrebno kupovati. Splitu fale zglobni busevi, a ja se nadam da nije prekasno te da će se netko sjetiti naručiti bar kojeg zglobnjaka makar to bilo na štetu ukupnog broja autobusa.

Urbino LE

Ali ako sam dobro pratio nakon nabavke ovi 28 vozila se planira nabavka još 30-ak vozila. Valjda će u tom sljedećem tenderu ići zglobnjaci, a nadam se i neki troosovinac(doduše onda mislim Irisbus ispada iz računice).

qwertz

solo autobusi se uzimaju zato što če iči na neke linije koje se voze sa zglobnima

qwertz

slažem se za iribus jer se citari nisu dobro pokazali,več na tri citara otišli motori između 250000km-300000km žalosno za mercedesa

koordinator

Ma stalno oni nešto planiraju. Nista to nije sigurno dok ne vidimo autobuse u garaži.
Solo autobusi su odlični vikendom kad ima manje polazaka i manje ljudi, ali sada kad počne škola i svakodnevne gužve u autobusima u udarne sate oni neće imati zglobnjaka da uskoče na liniju. Onda mogu jedino probati sa solašima i pojačanim voznim redom, a tada će opet nedostajati autobusa.

STEFI- GRAF

Ma šta mislite da taj Irisbus nešto valja kad je Iveco napravio nešto kvalitetno? Ma Citara i Lions,classici su dobri samo triba bit održavanje na nivou samo šta u ovom slučaju izgleda nije to su busevi koji ujutro startaju oko 4 sata a navečer se gase iza ponoći po meni triba ih bolje pazit i servisirat motori su im nejaki za teren tribalo je uzet sa jačim motorom jer kad upali klimu uzbrdo se pati itroši ka lud.Moje mišljenje da Irisbus nemože izdržat njihov tempo režim i loš servis i biće puno više kvarova a od p ostalom da nepričamo djelovi će za koju godinu sa njih otpadat cestom.

Urbino LE

Talijani bome motore znaju raditi, u tome su bolji i od Nijemaca. Veće je pitanje što sa elektronikom(iako me ovo čudi pošto FIAT koji je vlasnik i Ivecu posjeduje Magneti Marelli) i plastikom, u tome su Njemci u pravilu bolji.

tramvajac 92

Iveco je udobniji od Mercedesa, iako je glasniji.

STEFI- GRAF

Samo ću ti ovo reć Iveco je u svemu čista nula za Mercedesa .Jeftiniji u startu skuplji u konačnici.5 god sam ih vozao ne bus nego kamion i nemogu ti reć da na njemu nešto valja ili da je dobro riješeno čista nula pojam nekvalitete visoke potrošnje jeftine izrade itd stvarno veoma loša iskustva s Ivecom. >rigoleto<