Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

marin

U garazi podsused vec je opcepoznat problem sa busom 220 I njegovim trecim.I cetvrtim vratima, nekidan.je jedan vozac citao knjigu kvarova I u mjesec dana je izbrojio da je 19 puta pisano za 3. I 4. vrata I to razliciti vozaci. Je ne shvacam sta oni rade na tom servisu? Hlade jaja i puste bus kao da je sve u redu jer I'm se neda radit pa se stvaraju guzve iza busa I kasnjenja, jer nije to da se ona jednom otvore I zatvore nego stalno dok god ti ne okrenes onaj ventil.

Majstor

Da malo pratis forum vidio bi da se ta vozila ( leasing vlasnik ) održavaju u
Man Importeru i to je njihovo znanje a ne ZET garaže !!!
Nitko ne hladi jaja nego radi svoj posao

Samo mi sudite pošteno !

Tomek

Inače jučer je Citaro G gbr 208 bio na servisu u Enikonu tako da više ne znam gdje servisiraju Mercedese jer malo je to Enikon, malo MAN Importer...

Majstor

U Manu Enikon rješava kao ovlasteni servis programiranje roditeljima za koji Man Imp kao neovlasten za rad sa Man vozilima nema mogućnost rada / preuzimanje paketa podataka sa Evobus servera i punjenje elektronika podacima /
Ostalo rade u Manu osim Voith mjenjaca koji se pak rade u Arz- u opet ovlastenim servisu za taj dio
Samo mi sudite pošteno !

marin

Dobro neka je tako ali nemoj mi rec da je tesko nastelat jedna vrata, a I ako je, zasto netko iz garaze pusta taj bis na liniju, a danas je na 109 sto nije nimalo dobro nit je drago, vjerujem, vozacu cackat tamo pred putnicima.

421

Da imamo buseva na bacanje, tad bi taj bus ostao u garaži dok se ne sredi problem na zadovoljavajući način. Volio bih te vidjeti na mjestu dispečera kad moraš ostvariti izlaz u punom broju , a nemaš s čim.Tad posežeš za onim najlakšim rješenjem-prebaciš lopticu (čitaj bus ) na vozača s takvim busom.
I nije mi jasno o kojem ventilu" po kojem vozač čačka pred putnicima" govoriš?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: dean25  u Ožujak 10, 2013, 22:43:02
Može li netko objasniti čemu ovo / zašto  ???
Ako su mijenjane gume, tad se može staviti ova naljepnica kao podsjetnik , no to ne znači da će se dotezati baš svakih 50 km, jer se nakon prvog dotezanja naljepnica treba (la) maknuti!
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

Reci mi Ti 421 sta bi napravio u guzvi kad ti se 3. vrata nece zatvorit ni nakoji nacin? Osim naravno okrenut ventil koji ispusti sav zrak. Nema drugog rijesenja jer se vrata otvaraju I zatvaraju do "besvjesti". A za ovaj drugi post, mislis li da su zatezali matice I da je zato naljepnica tamo a ne zato sto su je zaboravili maknut, stavit cu sliku kasnije. I da, to je predvideno na 50 km a to znaci da bi se trebalo zatezat u pol sluzbe. To se ne sjecam da sam zadnji put vidio na npr. crnomercu.

421

Takav slučaj otvaranja vrata do "besvjesti" nisu mi (nam) se dogodila jedanput na solo kockicama, solo citarima, zglobnim kockicama, zglobnim citarima s 3 vrata ili zglobnim citarima s 4 vrata. Ima nekoliko načina pokušaja rješavanja problema , a u predmetnom slučaju:
1 .izbaciš mjenjač iz brzine
2. zategneš ručnu kočnicu
3 .ostaviš privolu za otvaranje vrata uključenom
4 .uzmeš firkant te napustiš svoj radni prostor
5. dođeš do predmetnih vrata i razgrneš putnike
6. otvoriš poklopac iznad vrata gdje se nalazi elektronika vrata zakretanjem  lijeve brave specijalnim  firkant ključem  za 90 stupnjeva udesno ( isto tako i desnu bravu)
7. prebaciš kockasti prekidač "1" na" manual" te onda pritisneš okrugli prekidač "2" -vrata bi se trebala zatvoriti
8. ako se vrata zatvore, tad kockasti  prekidač "1" vratiš u položaj "automatski" te pritiskom na tipkalo za otvaranje vrata u putničkom prostoru provjeriš rade li i dalje do "besvjesti" nekoliko puta
9. ako vrata rade normalno, zatvoriš poklopac iznad vrata okretanjem specijalnog firkant ključa u lijevoj bravi  za 90 stupnjeva ulijevo ( isto tako s desnom bravom)
10. otvoriš predmetna  (popravljena vrata) pritiskom na tipkalo za otvaranje vrata u putničkom prostoru pa kreneš prema svom radnom prostoru dok su se tretirana  vrata u međuvremenu  zatvorila
11. zauzmeš položaj za volanom u stav "vožnja"
12. dok lijevom rukom otpuštaš polugu ručne kočnice, desnom zatvaraš prva vrata i oduzimaš privolu za otvaranje vrata , a svo to vrijeme pogledom  pratiš kretanje i stanje u prostoru desnog boka autobusa kroz desni vanjski retrovizor i povremeno unutrašnji  kako bi mogao nesmetano krenuti dalje
13. krećeš dalje do terminala
14. ako se slučaj na terminalu  i dalje ponavlja, zoveš servisnog mehaničara uz objašnjenje kvara otpremniku na terminalu i  prometniku u Centru
15. u displej ukucavaš natpis "bus u kvaru" te mičeš vozilo da ne smeta ostalim kolegama u prometu
16. servisni dolazi, dijagnosticira kvar i pokuša "umjeriti vrata" ili ga šalje u garažu

Što se tiče naljepnice ne znam što u objašnjenju nije jasno? Nikakvo dotezanje ne vrši se tijekom službe (i)!
Pouzdano znam da se  na preventivom pregledu svake subote vrši dotezanje matica kotača na svakom vozili s moment-ključem kao i kontrola pritiska u gumama!

marin

Sve je to lijepo I krasno, I pitam se zasto to ne naprave kad je bus u garazi nego se mora, ili vozac zezat s time, ili ce ionako servis morat doc na terminal I rijesit problem. To se.znalo dogadat na jos nekima (202, 206..) pa je kvar u jako kratkom roku uklonjen I jednostavno bus nije mogo tako izac van.

Tomek

U ponedjeljak D5 vukao gbr 546 u garažu Dubrava, gecrk na liniji 268

822DoDo

Gbr. 458 je danas prednji kraj "zalegao" skroz do kraja (bus se na kotace prednje naslonio) i takav je otisao u garazu
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Tomek

Citaro gbr 221 malo prije ostao u kvaru nasred Ilice između Kustošije i Vrapča, servisni kombi ga osigurava straga sa rotirkama da netko ne naleti. Bus je skroz ugašen.

marin

Vidio sam ga, šteta što mobitel nisam imao, ne znam ni na kojoj je liniji bio, ima na displeju natpis GARAŽA! Stao je baš na ne zgodnom mjestu.

mrvekzg

Ujutro u 5i50 zamijenjen bus kod Hrašča GB882 na liniji 311 pao zadnji desni jastuk i zadnja vrata ECAS-stalno izbacivao grešku,Inače ujutro u garaži AP VG od 5 ispravnih buseva rezerve samo 1 je bio za nuždu za zamjenu i to stari 801,oni drugi smrzli vrata,jastuci grijanje standard.