Gradske linije 1 - 9

Autor NP-549, Svibanj 05, 2010, 21:23:37

kico101

Čini mi se i da na 5 i 6 ne štima baš kako bi se očekivalo. Imam informaciju od pouzdanog izvora da će se ovo provjeriti i ako je greška, biti će brzo korigirano. ;)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

kico101

Jedna mala rasprava u "Nabavci novih autobusa" vezana uz tzv. "Zelenu liniju", povukla me je u ponovno preslagivanje nekih mojih misli ( a uvažavajući stavove i ostalih kolega s Foruma ) vezanih uz" kako bi moglo biti" sustav linija. Koga ove moje balade ne interesiraju previše, slobodno neka preskoči ovaj post.

Kao i uvijek, sve što se radi pokušava se opravdati nekim ekonomskim razlozima, uštedama, sigurnosnim razlozima itd. Uz sve to mene vuče ideja da se javni gradski prijevoz čim više približi građanima , te da isti u njemu počinju uviđati prednost u odnosu na osobne automobile. A ovo se nikako ne može učiniti smanjivanjem standarda, odnosno povećanjem taktova vožnji.

Kao prvo, ne vidim nikakav racionalni razlog izmještanja linija zapadnog prigrada sa TBJ na Deltu, em su znatno povećani prazni kilometri, em se autobusi bespotrebno gube u kruženju oko Kontinentala ( ak me razmete ). Jelačićev trg zasigurno neće tako brzo postati dio funkcionalnog prometnog toka i zbog toga ( a u cilju uštede treba isti vratiti u svrhu polaznog terminala za autobusne linije ). Koliko me pamćenje ne vara, mislim da na TBJ postoji 12 perona ( ili više, ali i ovo je dovoljno ).
Kako ih popuniti? Prva 2 do zgrade neka ostanu za liniju 32, treći, četvrti i peti neka budu za linije 2A,3 ( vraćamo kroz centar, ali o tome kasnije ) i 3A, šesti za 22-ku ( liniju do terminala Permani ), sedmi za 11, osmi za 18, deveti za 18A, deseti za 20, 11 za 21, a dvanaesti neka bude rezervni.

Drugo, korekcija u Šetalištu Andrije Kačića Miošića ( desna traka ) je izuzetno nezgodno postavljena, jer zaklanja pogled na pješački prijelaz i koči promet, te dovodi do čestih prestrojavanja koja su potencijalno rizična. Stoga gradske linije treba dislocirati sa navedene pozicije. Za 2A i 3 sam već spomenuo, a za 1A imam druge planove. ;D

Dakle, kada smo napunili TBJ i očistili šet A.K.Miošića krećemo sa zelenom minibus linijom, nazovimo je 0 ( može i 00 ):

0 Spomenik ( korekcija )-Šet.A.K.Miošića-Cindrićeva-Strossmayerova-Titov Trg-Školjić-I.Grohovca-Ž.Fašizma-Pomerio-Fiorello La Guardia-N. Tesle-Trg kralja Zvonimira ( kolodvor )-Krešimirova-Žabica-Riva-I.Zajca-Ribarska-Fiumara-Spomenik

1  Pećine-Centar-Bivio
1APećine-Centar-Marčeljeva Draga
1B,2 - kao do sada
2A TBJ-( postojeća trasa)-Zavidovići
3 TBJ-Scarpina-Adamićeva-Krešimirova-( dalje postojećom trasom)-Grpci
3A TBJ-Bezjaki ( postojeća trasa )
3B Grpci-Frlani-Tuhtani ( minibus )
4 Fiumara ( kraj žute linije prema TBJ )-postojeća trasa-Brašćine-Drenova-Lokva/Podbreg ( bilo bi i vrijeme već )
5 Ignacia Henckea ( to je ona ulica kod surfnfrajs )-postojeća trasa-Drenova
5A Tibljaši-Osječka-Rastočine-Volčićev trg-Baštijanova-Oktavijana Valića-Kvarnerska-Brašćine-Vrh Pulca
5B Drenova-B.Francetića-Kablari-Petrci-Blažići-Stupari-Tibljaši
6 Podvežica-postojeća trasa-Krnjevo NN ( uključujući trasu kroz Medovićevu i Meštrovićevu i pored kafića Relax na novu cestu )
7 Gornja Vežica-Pehlin ( postojeća trasa )
7A Sveti Križ-Hosti ( postojeća trasa )
8 Torpedo-Centar-Bulevard-ul. Krimeja-Kumičićeva-Strižićeva-Dukićeva-Kampus-Krautzekova-Kumičićeva-Krimeja-Bulevard-Centar-Torpedo
9 Sveti Kuzam-Draga-Bulevard-Titov Trg ( vratiti ugibalište samo za ovu liniju koja ne presjeca trake, već ide odmah desno u ul. Račkog )-Orehovica-Pašac-Grahovo ;D

Prigrad

10 Delta-Sveta Lucija-Šoići ( postojeća trasa )
11 TBJ-Drenova-Saršoni
12/12A Delta-Orehovica-Čavle-Jezero-Podhum/Umole-Dražice
14 Delta-Orehovica-Čavle-Mavrinci-( Podola )-Baćina
15 Čavle-Grad Grobnik-Mikeji ( postojeća trasa )
15A Čavle-Soboli-Zastenice-Škaroni ( postojeća trasa )
16 Dražice-Podkilavac-Jelenje-Lukeži
17 Dražice-Kukuljani
18 TBJ-Martinkovac-Rubeši-Kastav-Jelušići-Kudeji-Viškovo-Pehlin-TBJ
18A TBJ-Martinkovac-Rešetari-Kastav-Spinčići-Trinajstići-Kastav-Rešetari-TBJ
19 Saršoni-Garići-Marčelji-Mavri-Kosi-Brnčići-Jelušići-Kudeji-Vozišće-Mladenići-Saršoni
19A Saršoni-Mladenići-Vozišće-Kudeji-Jelušići-Brnčići-Kosi-Mavri-Marčelji-Garići-Saršoni
20 TBJ-Pehlin-Viškovo-Studena-Klana-Lisac ( postojeća trasa )
20A Vozišće-Bezjaki ( postojeća trasa )
20B Vozišće-Milohni ( postojeća trasa )
21 TBJ-Pehlin-Viškovo-Kudeji-Jelušići-Kastav-Rubeši-Martinkovac-TBJ
22 TBJ-Matulji-Permani terminal
23 Permani terminal-(Brgud )-Zvoneća-Mune
24 Permani terminal-Breza-Škalnica-Klana-Lisac
25 Delta-Draga-Kukuljanovo-RZ27
25A Škrljevo-Ponikve-Plosna
26 Delta-Draga-Škrljevo-Krasica-Hreljin-Zlobin
26A Delta-D404-Škrljevo-Krasica-Hreljin-Zlobin-(Fužine )
27 Delta-Šodići-Paveki-Sveta Barbara-Bakar
28 Permani terminal-Brgud-Zvoneća
29 Delta-Kostrena-(Bakar )-Kraljevica-Oštro-Križišće-Ožlak-Tribalj
29A Delta-D404-Kraljevica-Križišće-Ožlak-Tribalj
30 Permani terminal-Brgud CK/Breza-Škalnica-Rupa-Lipa-Pasjak-Brce

32 TBJ-Opatija-Lovran
32A Lovran-M.Draga-Mošćenice-Sv. Jelena-Brseč-Zagore
33 Opatija-Pobri-Matulji-Kastav
34 Opatija-Volosko-Matulji-Rukavac-Veprinac-(Poklon-Vela Učka )
35 Opatija-Poljane-Sveti Petar-Veprinac
36 Lovran-Dobreč-Liganj-L. Draga
37 Opatija-Pobri-Rukavac-Jušići-Permani terminal

38 Jadranovo-Kraljevica-Omišalj

41 Crikvenica-Selce-Novi-Bribir-Grižane-Tribalj
42 Delta-D404-Kraljevica-Crikvenica

Fajrunt.

Bocko

Živio kico! Kico za direktora!

kico101

ikar

Čemu 4-ka na Lokvu/Podbreg. U praksi je pokazano da nema putnika ni za 11cu do Lokve kada je išla u špici svakih 15 minuta (prosjek 2-3 ljudi iza Brašćina), a kamo li da bi bilo za bus svaki 9-10 minuta. Čak je i 4ka prekapacitirana iza škole Kozala!

Isto se pitam za 5cu u Ignacije H. Linija bi ticala samo polovicu centra, nema baš neke svrhe da izbjegava Tržnicu i TBJ (Fiumaru). A i nema baš smisla gurati monotrala u tu ulicu koja je dosta opterećena.

6cu bi produžio do novog kružnog toka kod Zametskog groblja. Tu se slažem sa kićom, velik je dio Krnjeva koji nije pokriven frekventnom linijom, ali ipak mislim da u gornjem djelu (Medovićeva, Meštrovićeva) ne postoje tehnički uvjeti za vožnju zglobnog autobusa u normalnim okolnostima...

Prigrad neću komentirati (zasada).  ;)

MB Citaro

šta su ove 19, 19A kao neke kružne linije u kontra smjerovima?
Prazni kilometri dok dođu do Saršona

kico101

A gdje su toćno ti prazni kilometri? 11-ca ide do Saršona, a dalje 19-ce. Pokrivaju Gariće, Mladeniće, prema Marčeljima i dalje sjevernom dionicom 21-ce preko Kosi. Misliš li da za Gariće i Mladeniće nema putnika. Malo na Google Earth pogledati koliko je kuća na tom području. ;)

NP-549

Kico101,  na ovu tvoju shemu uglavnom nemam primjedbi,  mada ne vidim gdje ti je ekvivalent današnjoj liniji 21 tj. povezivanje Pehlina, Viškova, Mavri, Sroki, Kosi i Brnčići, kao i Stupari-Viškovo   Ne zaboravi činjenicu da trase linija ne određuje Autotrolej nego jedinice lokalne samouprave po kojima dotične linije prometuju. Ako oni žele  kružnu Viškovo-Saršoni-Marčeji-Brnčići-Viškovo onda džabe sve studije. Oni plaćaju i oni diktiraju kako će bit.  Misliš da bi Klarić pristao da mu se za Bakar voze preko Paveka i Šoića?  Isto tako nemoj zaboraviti da ti je najveći trošak u ukupnoj cijeni vozač, onda vozilo i na kraju gorivo.  Više ti se isplati vuć veliki bus sa 5 ljudi iz Dražica u Kukuljane, nego imat tamo extra minibus sa dva zaposlena čovjeka, pošto je ipak to kratka dionica.  Permani - Mune ili Pasjak je druga priča

kico101

Sve stoji. Kao što rekoh, ovo je samo jedna ideja unutar koje ima i dobrih stvari i gluposti, ali tako ja vidim stvar. Općine, gradovi, troškovi vozača, amortizacija i što ti ja znam sve ne ovdje nisu uračunate.
Ono što mislim da bi bilo dobro je smanjiti prazne kilometre za linije zapadnog prigrada do Delte, te izmještaj korekcije iz šet.A.K.Miošića.
isto tako mislim da ima mjesta špekulacijama o Troleju u Crikvenici jer se tamo o tome odavno šuška, a vidjet ćemo što će biti nakon lokalnih izbora. ;)

NP-549

Nema to veze s izborima, to su županijske koncesije za određene linije (npr Rijeka-Novi V.)  izdane na 5 godina.   Nemože se "ući" u zaštićeno vrijeme od 20 minuta prije i poslije poslaska. Nek iz Crikvenice ujutro u špici ide svakih 45min nemožeš uopće dobit termin,  a ono kad možeš (8-12 sati)  ionako nije zanimljivo

kico101

Tko odobrava županijske koncesije? Lokalni političari, je li tako. A oni se biraju uskoro. Ne znam kada ističe petogodišnja koncesija. Zar nije politička promjena dovela do vraćanja 32-ke u Mošćenićku Dragu?

MSX

Koji bi točno bio smisao linije Jadranovo - Omišalj?

Isto pitanje vrijedi za Crikvenica - Tribalj preko Selca, Bribira i Grižana? Mislim da bi svatko tko uopće razmatra vožnju autobusom umjesto autom, a potreban mu je dnevni prijevoz na relaciji Crikvenica - Tribalj, odmah odustao od ovakve linije gdje bi trebalo skoro tri puta više vremena za doći do Triblja nego da se ide izravno uz Kostelj i preko Semičevića.

Za liniju Rijeka - Crikvenica probao bi malo racionalizirati rutu, čisto zbog brzine. Dakle, ako je linija 29 zadužena da pokrije naselja unutar Grada Kraljevice, (fiktivna) linija 42 bi bila zadužena za pokrivanje naselja unutar Grada Crikvenice, uz zaustavljanje na stanicama koje joj se usputno nađu na putu. Po meni, idealna trasa bi bila: Rijeka (Delta) - Kostrena (magistrala) - Urinj (magistrala) - Bakar (magistrala) - Bakarac - Kraljevica (magistrala) - Šmrika (magistrala) - Jadranovo (kroz naselje) - Klanfari - Dramalj (kroz naselje) - Crikvenica (kroz naselje) - Selce (kroz naselje) - okretište na istočnom ulazu/izlazu u Selce na magistrali. :)

kico101

Citat: MSX  u Travanj 11, 2013, 22:19:56
Koji bi točno bio smisao linije Jadranovo - Omišalj?
Smisao je povezivanje tih naselja sa Kraljevicom uz vezu za Rijeku ( na 29 ili 42 ), da se ne voze dupli autobusi od Ri za ta naselja.
Drugo, smisao linije 41 nije da povezuje jedino Crikvenicu i Tribalj, nego i sva druga navedena naselja. Formiranje 30 linija za 30 zaseoka nije racionalno. A i ne radi se o ne znam kako dugom putu ( sve sam to propješačio, pa znam ).
Zašto ne 42 do Novog? Pa zato jer nema smisla vući ( zamišljeni ) monotral do Novog zbog kapaciteta, već dalje solo vozilo. Upravo zbog toga liniju Ri-Crikvenica ne možemo spuštati kroz one uličice u Jadranovo i Dramalj, već ta naselja treba povezati vozilima manjeg kapaciteta. Jedan od mogućih načina je povezivanje Jadranova s Kraljevicom ( a na drugoj strani Omišlja s Kraljevicom ) s solo ( u špici ) ili minibus vozilom. Ovo je moje mišljenje i nisam rekao da nema boljih načina, ali sve je bolje od ovoga ( preskupi Autotrans za Crikvenicu, loša povezanost s Omišljem i Jadranovom ).

Bari

ZTC & 567 sa papirnatom tabelom PEĆINE BIVIO
KREPAT MA NE MOLAT !

kico101

Kao u stara dobra vremena ( kada su recimo i to, isto 4 bila u krugu kao kupališna linija, a uz to još 8 monotrala na 2-ci ).
I nije bilo problema sa popunjenošću.