Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

Westin

Trebali su voziti kao kocka jedna jučer s Kvaternikova trga s otvorenim poklopcem od motora

Portos

Citat: Westin  u Lipanj 15, 2013, 10:12:23
Trebali su voziti kao kocka jedna jučer s Kvaternikova trga s otvorenim poklopcem od motora
Time se ne bi ništa postiglo. Temperatura motora je u ovisnosti o opterećenju motora te o mogućnosti da temperaturu preda okolini putem rashladnog sustava. Rashladni sustavi se ne održavaju preventivno te su mnogi hladnjaci prljavi a protok rashladne tekućine kroz njih bitno otežan. Kanali na karoserijama su projektirani na način pa pospješe strujanje zraka kroz hladnjake bilo prirodnom cirkulacijom tokom vožnje bilo prisilnom cirkulacijom putem lopatica ventilatora. Dakle otvoren poklopac motora često samo može poremetiti cirkulaciju zraka.
Da bi vodena pumpa vršila bolju cirkulaciju rashladne tekućine kroz sustav za autobus je povoljnije da se motor vrti pri višim okretajima odnosno poželjno bi bilo voziti ga u 2 ili 3 modu na automatskom mjenjaču umjesto u "D" modu. Također ukoliko je ventilator hladnjaka pokretan remenom sa radilice brže će se vrtiti nego ako se vozi u "D" modu mjenjača. No mislim da novi autobusi imaju ventilatore pokretane elektromotorima pa je zapravo uzrok pregrijavanju neodržavanje hladnjaka ali i neadekvatan režim vožnje od strane nekih vozača.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

822DoDo

Ja sam imao priliku voziti se kockicom prošle godine i mogu reći da je u praksi ipak malo pomoglo to podizanje poklopca motora...temp.se spustila za nekih 10-15°C. Ali svejedno, održavanje i rukovanje je najbitnije.
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

conecto

Ne znam, naši MAN-ovi u APD se baš i ne griju nešto kao prethodnih ljeta, iako još pravog ljeta nije ni bilo. Iako u pravilu imaju više km od podsusedskih i dalje su jako pouzdani, pa me čudi ovo što se događa na zapadu. Da li im je popustilo održavanje kad je izgleda izvjesno da će većina ubrzo u APD u zamjenu za plinaše? No i to je čudna izlika, kad se ionako ti busevi održavaju preko lizinga.
A kod MAN-a baš nema previše čarobiranja u načinu vožnje, jednostavno je bus tako konfiguriran za brzine 40-50 km/h i ne utječe previše vožnja različitih vozača.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

marin

Da, a ne znam ni ja više, pola ih se grije baš ono dosta, ako ga malo brže voziš jako se penje temperatura, a mislim da ih ima za naprste nabrojit onih kod kojih se ne uključuje ventilator i na ravnoj liniji (mislim na onaj ventilator šta se uključuje kad se počne grijat malo od normalnog). I recimo 175 kojem klima ne radi već od prije mjesec dana i netko je na korice knjige kvarova napisao da ne radi pa opet ništa. A u knjigu je valjda 50 puta napisano, ali ništa niko to ne jebe, a kad zaprži sunce unutra je gore nego u bilo kojem starom busu jer kad se zavuče ona sparina, ma za crknut je! Tko zna kad će to doći na red.

Majstor

Ajmo po neznam koji puta
Man vozila održava Man imp pa nebi trebalo biti
razlike u pogonima koji ih koriste ako ima problema
odu u Man jedino ako neki referentic spara Man pa ne
prijave kvar ?
Samo mi sudite pošteno !

marin

Nemam pojma, samo znam da se svi busevi odu testirat na liniju 126, mislim na bilo koju brdovitu, da bi ih se više od pola jako zagrijalo, rijetko koji bi imo normalnu temperaturu, a nekoliko bi njih bi se garantirano pregrijalo skroz! I da, jel ti poznat problem sa 175 i njegovom klimom?

Ivan

A dobro, koja je to temperatura "jako zagrijano" i zašto se ventilatori ne bi trebali uključivat kad je 30 stupnjeva vani, i po čemu je baš sada nešto drugačije nego prije? Ventilatori nisu stavljeni ispod haube za ukras... Koliko vidim, Lion's Cityji ne ostaju posebno često izvan pogona zbog toga i povremeno se griju kao i stariji MAN-ovi, jedino se na novima ventilator čuje jer je motor puno tiši od bilo kojeg drugog modela u voznom parku pa zvuk motora ne prekriva zvuk ventilatora kao na drugima koji se također čuju kad se upale, ali treba puno bolje poznavati zvuk.

Shole

Visko ventilator radi stalno, a obično na 92/93 °C ukopča drugu brzinu. Da bi bilo dobro oprat hladnjake barem izvana, to definitivno, mada je vjerovatno unutra nastala nekakva emulzija pa bi ga trebalo skinut i oprat iznutra.   Al svejedno, to uopće nije niš strašno ako se ukapča druga brzina. Ovi ostali simptomi koje je neko naveo bojim se da nemaju veze sa temperaturom rashladne tekućine motora

marin

Dobro, ja ću vam onda uslikat lijepo, pa ćete vidjet temperaturu na crvenom. Shole, visko ventilator ne radi stalno! Kako se na 328 ili na 342 ne pali? Pa zato jer nema potrebe, ne diže im se temperatura, lijepo su očišćeni. Ivane, temperatura "jako zagrijano" je preko sredine, već na predzadnjoj crtici na pokazivaču. Ona i po ravnom zna skočit na tu predzadnju crticu na takvim kao 319 (ima njih još bar 5), a kad ih pošalješ u brijeg ide i preko predzadnje crtice u "crveno" i bus jedva da ide, skoro stane u brijegu, pješke bi ga preteko, a inače ide 30 na taj brijeg!

Majstor

Radi stalno 6-8% ukupne snage vrti ulje u hidroventilatoru
koje prolazi kroz prop.ventil koji upravlja ventilatorom
zavisno od temp zraka u usisnoj cijevi motora i rashladne
tekućine na povratnoj cijevi u motor elektronika daje napon
na prop ventil koji propusta ulje u ventilator
Temp uključivanje se može i podesavati servisnom opremom
tj.korigirati
Samo mi sudite pošteno !

marin

Da i na nekim autobusima ostane upaljen ventilator iako ne treba, kada je temperatura niska. Ne znam zašto se to sje.e. Onda moraju u servisu ili u garaži isključivat taj ventilator blabla..

Majstor

Kad ostane upaljen kod niske temp vjerojatno je neisp jedan od spomenutih davaca ili prekid el instalacije prema njima
Naime sigurnosna funkcija sistema hladjenja motora to stanje prepoznaje kao grešku i uključuje prisilno hladjenje motora
Samo mi sudite pošteno !

conecto

Citat: Majstor  u Lipanj 16, 2013, 12:26:53
Ajmo po neznam koji puta
Man vozila održava Man imp pa nebi trebalo biti
razlike u pogonima koji ih koriste ako ima problema
odu u Man jedino ako neki referentic spara Man pa ne
prijave kvar ?

Ja sam u svom postu i napisao da se ovi busevi ionako održavaju na lizingu, samo se u ove 4 godine dosta toga promijenilo. U početku su busevi iz Leskovca dolazili spicanjeni, ispravni i čisti, ali vrlo brzo je netko u lizingu ili MAN-importeru shvatio da se sa ZET-om može i drugačije raditi. Ono što nije napisano u radnom nalogu iliti prijavljeno kao kvar neće se tamo popraviti iako je očito. Ako nije na papiru ništa od toga, popravljaju samo ono zbog čega je bus u servis došao.
Ako ne svijetli neki far ili žmigavac zaboravi ili otvori radni nalog. A od početka je tako, ako žarulju popravi (zamijeni) ZET-ov servis mora priložiti staru izmijenjenu žarulju i pisati izvješće poslije smjene, za svakog davatelja lizinga posebno, tek toliko da ne bi netko iz ZET-a slučajno opljačkao lizing-kuće.
Kao i to što neki busevi cijelu godinu voze na zimskim ili ljetnim gumama (iako je ugovorena izmjena istih) nema veze.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Majstor

Pa upravo to i pričam
Referentic nije upisao sto popraviti
Svaki bus koji ne izađe na cestu iz servisa vise od 48 h mora biti zamjenjen
zamjenskim vozilom inače se obracunavaju tzv Penali koji iznose dnevno oko
300€
Taj isti referent bi morao i po dolasku vidjeti stanje vozila po dolasku nazad
iz servisa pa ako je prljav ili neispravan vratiti nazad
U početku se tako radilo a zašto je sada drukčije ako je treba vidjeti
Samo mi sudite pošteno !