Irisbus Citelis

Autor shef, Svibanj 20, 2013, 08:19:11

conecto

A što će Rijeka u budućnosti po pitanju zglobnih buseva? Koliko sam shvatio, ipak su kod njih najveći dio voznog parka "monotrali".
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Bocko

Novih zglobnih svakako treba, hoće li biti plinaši, vidjeti ćemo...
Jer sve linije osim jedinice imaju uspone i potrebno je puno snage da ih se pogura na uzbrdicama.
Ne znam zašto se nabavlja toliko solo autobusa, druga tura solo plinaša nije ni potrebna a vjerujem da će zglobni ipak ići na dizel.

Urbino LE

A možda će Rijeka smjerom kao Split, solo vozila ali češći polasci.

Boki651

Ako se ne pali klima, nek se bar otključaju prozori ili otvore krovni otvori, ako neki uopće znaju gdje se to otvara.

Nego da napravim manji offtopic, maloprije sam se vozio u Kapeni po prvi put. Ono što mi je upalo u oko je totalno neadekvatno postavljen bočni displej, koji je na staklo pričvršćen sa 2 vide na vrhu, koje su u stropu. Jasno, kako displej dolje pri staklu ništa ne drži, lupanje displeja o staklo po riječkim rupama je zagarantirana i to je najbučnije u njemu. Klima manje više ok, a broj putnika na 100-tki smiješan, tj. samo ja.

Back on track, za pol sata idem doma i od sveg srca želim da mi dođe Conecto ili SU240, jer me stvarno strah ugođaja u još jednom plinašu.

conecto

Citat: Urbino LE  u Lipanj 14, 2013, 15:14:35
A možda će Rijeka smjerom kao Split, solo vozila ali češći polasci.

Ovo je genijalna fora kad se ima para. A mislim da kod nas to nitko nema, sudeći po raznim napisima nema ih baš ni Promet Split.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Urbino LE

Ja samo iznosim svoju misao jer je najavljeno u rijeci nabavka daljnih 10 solaša... a sve pišem nedavnim poučkom iz Splita i solašima, ali o tome više na Promet podforumu.

Boki651

Evo najfriškiji dojmovi iz 807, na suprotnoj strani od sunca treba jakna, a na onoj sunčanoj ne pomaže ni klima. Ali ono što mi je upalo u oči je da su kod prostora za invalide, tamo di su rukohvati uz prozor, na središnjem dijeliu ispale dvije vide ili uopće nisu bile. Kako god bilo, rukohvat se nenormalno trese, a svo opterećenje je na dijelu koji je pričvršćen blizu "daske za peglanje", kako se u žargonu naziva naslon za invalidska kolica.

Shole

Citat: conecto  u Lipanj 14, 2013, 14:43:19
A što će Rijeka u budućnosti po pitanju zglobnih buseva? Koliko sam shvatio, ipak su kod njih najveći dio voznog parka "monotrali".

U zamjenu za 10 Citara iz "operacije Fijasko"  trebali bi stići zglobni Citari najnovije generacije ali sa 440 KS.  To je valjda deal koji je diša uspio ispregovarat u Mercedesu.  Što se tiče solo buseva, doć će valda još plinaša a u rashod će lagano prvi EL202 iz 1995, pa za njima i 616-620 i loši Eurobusi.  Prilično su uništeni ti EL-ovi iako nemaju jako puno KM (oko milijona), jedino 610 ima oko 1500 000.

Urbino LE

Citaro najnovije generacije, na što se točno misli pod nova generacija novi model motora(Euro6) ili Citaro 2. generacije sa Euro5/EEV? U svakom slučaju 440KS nije opcija za Citaro, vi ionako imate najjače moguće sa OM457 motorom onim od 354KS dok kod novih Euro6 je najviše 400KS iz OM470 motora.

Shole

To će onda bit valda taj.  440 je stariji motor iz Travega i Setri, ali mi je to malo čudno jer je malo mjesta u Citaru za takav motor.  Da li netko zna kakvi su po snazi oni uspravni motori koje ima Trst u Citarima ?  To su oni modeli sa većom šajbom iza, a zadnjeg bočnog prozora na lijevoj strani nema

Urbino LE

I to je 12 litarski OM457 sa 354 KS samo vertikalno postavljen, nije bilo drugog nego toga ako se htjelo uspravni.  Postoje inače i 400KS i 440KS verzije OM457 ali je to išlo u kamione, sigurno ne u autobuse. Sada kod novih Euro6 modela je skroz novi 10,7 litarski OM470 i to osnovni model 360KS i jači sa 400KS, ovi novi imaju i EGR.

Boki651

U Citelisima se klima nakon srednjih vrata, a posebno prema kraju busa gotovo i ne osjeti, dok je u prednjem dijelu busa "ledeno" doba.

Evo jedno kviz pitanje. Sjedite s lijeve strane tamo di su 4 stolice okrenute jedna prema drugoj. Trebate izaći iz busa na idućoj stanici. Naravno to se čini dok je bus u vožnji. Za što ćete se uhvatiti kako bi sigurno došli do zadnjih vrata, jer nema rukohvata?
Isto vrijedi ako stojite kod zadnjih vrata i želite sjesti na spomenuta sjedala, posebno do samog prozora.

221

Stražnji dio opako grije motor.

Boki651

Možda je u neku ruku offtopic, ali tiče se i Citelisa također. Danas sam se nakon dulje vremena vozio u Citaru s klimom (719) pa ću napraviti jednu usporedbu s Citelisom.
Citaro tih, mekan, ugodan, vrlo malo trešnje, klima jednako hladi cijeli salon, stakla se ne tresu i ono što mi je posebno zanimljivo krz Citarova stakla manje se osjeti vrućina, tj. više odbijaju topline.
S druge strane Citelis, tvrd, neudoban, trese se sve, pa čak i stakla, klima dobro hladi samo u prvom dijelu busa, prema motoru sve manje dolazi do izražaja.
Zaključak, bez obzira što su ovi Citari imali ozbiljne probleme, Nijemac je ipak Nijemac, i to se jenostavno osjeti u svakom trenutku vožnje busom.

Urbino LE

Ali zamamljivo mi je hvaljenje Citara kao udobnog busa kada isti i nije baš prihvaćen kao primjer udobnosti, štoviše češće se to za Citelis može reći. A ovo šta zada klima dobro ne radi vrlo vjerojatno je do grijanja motora i ako je vjerovati Ivecu kod Urbawaya, a kakve će ti valjda isto kupiti u dogledno vrijeme, neće biti tih problema zbog poboljšanog sustava hlađenje motora. Isto tako ova komparaciji Citelisa i Citara i nije najbolja glede udobnosti jer su zglobovi u pravilu udobniji.