Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

maky

Kamo srece da je jos prije 5 godina odma prosao Solaris...  8-8

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Urbino LE

Nadam se samo da neće biti osnovni motor sa 310KS jer to bi bilo vucaranje po ovom našem brdovitom terenu. Mislim da bi najbolja opcija bio DAF PR sa 360KS jer nije rastrošan kao drugi sa 360KS kojega nude onaj od MAN-a.

Iako ja ne vidim prednost Solarisa naspram MAN-a osim u DAF motorima...

Tlimfocit

Omjer cijene i kvalitete Solarisa je odličan. Ako može voziti po Austriji i Njemačkoj, šta će falit u Splitu?

Po meni, jedina loša stvar je u tome šta je vozni park šaren. Ako se ide na Irisbuse, onda treba 80% VPa bit Irisbus. Isto i sa Solarisom itd itd.

Urbino LE

Ne može gradsko ili državno poduzeće birat što će uzet. Zakoni su ovdje jasni, najjeftiniji ponuđač koji zadovolji sve stavke javnog natječaja dobiva posao. Ovom prilikom to je valjda bio Solaris, a mogli su i to namjestiti da su htjeli stavkama natječaja...

stripi

jasno da nista nefali solaris urbino busu ...za nas je i ikarus dobar u sta se pretvore autobusi nakon par godina ... ja se nerazumim u tehnicke karakteristike niti me to zanima ali me opcenito zanima promet i jako mi je neozbiljno da se ne orijentira na dva modela i da se ne štimaju natjecaji preko tehnickih karakteristika ....mislim ekipi od provizija je sve isto dobili od jednih ili drugih ... navodno da se i ovo stimalo za MAN-a ali ih je solaris iznenadio ...e sad ili neko nije napravio dobru pripremu sta solaris moze ponudit ili je ovo ulazak solarisa uz blagoslov MAN-a na nase trziste jer MAN u solarisu ima dionice ... kad se vidi da poljaci lobiraju za kupit Croatia Osiguranje sto im omogucuje financiranje kupnje autobusa ... te neka potencijalna suradnja Koncara i Newag-a ... moze se desit da solaris urbino preplavi hrvatsku a i preko CO i balkan ... jasno ostala ekipa nece biti mirna ali mi se cini da nitko nemoze solarisa skinut po cijeni

actros

ja niti malo ne sumnjam da je Solaris loš autobus, al isto tako ne očekujem da če se Promet usrečiti s njima  :-\

Razlog 1: to što se oni kupuju po Njemačkoj nama ne znači ništa. Tamo se autobusi voze maximalno 10 godina, i onda se prodaju. A kada je to Promet Split ikome prodao polovan autobus? Pa i kako če kada su autobusi u upoterbi sve dok de ne raspadnu, a pitanje je samo u tome dali če se raspasti nakon 10 godina, ili nakon 30!
Najvše Solarisa u Njemačkoj nalazi se u Frankfurtu, zašto? Pa zato jer tamo gradski promet obavljaju dva poduzeča u privatnom vlasništvu, i oni se međusobno natječu tko če imati mlađi vozni park, jer na osnovu toga im se dodjeljuju linije i poticaji.

Razlog 2: što je Promet Split bez ovlaštenog servisera na dohvat ruke? sjetite se samo šta je bilo sa Citarima u vrijeme kad je Euroline propao ---> stali su parkirani i čekali bolja vrimena.! Malo sam googlao po njemačkim stranicama, i tamo ljudi hvale kvalitetu Solarisa, ali kažu da je veliki problem u nabavci djelova, koje treba dugo čekati. Promet Split ima rješenje za taj problem (vjerovatno če odmah rashodovat jedan komad i držati ga za djelove), ali trebali nam to?

Urbino LE

@stripi

Jesi siguran da MAN ima dionice Solarisa? Koliko je meni poznato nema nijednu, a nedavno je Solaris opet raskinuo sa MAN-om sve ugovore u svezi isporuke motora(koji je nedavno potpisao bio nakon više godina odsustva MAN pogonskih agregata u Solaris ponudi) i opet je samo Cummins i DAF u ponudi.

Isto tako ja sam za dvije marke vozila u ponudi ali nikako da jedna od te dvije bude Mercedes jer se isti kvalitativno pokazao jako loš, a i potrošnja sa njihovim glomaznim OM457 motorima je iznimno velika. Kao što je maky rekao trebalo je davno već krenuti sa Solarisom.

Inače meni se činilo da su odabrali Irisbus/Iveco za marku koje će zamijeniti Mercedes kao 2. marku a i što je da je najjeftiniji su na tržištu.

Mislim da je Solaris uspio sa natječajem jer je išao ispod svake cijene samo da uđe na tržište iako u pravilu je do 5% jeftiniji od MAN-a što i nije toliko povoljna cijena kao što neki ovdje misle.

stripi

neoplan koji je u rukama MAN-a je bio glavni partner kod osnivanja Solarisa kasnije je to pretvorio u dionice ....da li je to na snazi jos uvijek neznam ali to je bio pokusaj obvladavanja poljskog trzista ... moje misljenje je da su zone interesa podijeljene medju velikima proizvodjacima a poljska nije lagani pljen i vrlo brzo je digla glavu i postavila svoje zahtjeve ...vidi kupovinu PESA vlakova od strane njemackih zeljeznica i solarisa koji je preplavio njemacku ...to nije slucajno ... za takve poslove nepostoji tkz."slobodno trziste" za takve poslove brine se diplomacija i banke ...to je najveci problem kod plasmana nasih tramvaja jer ih stranci u nasim bankama nece da prate ... poljaci sada lobiraju da uđu u Croatia osiguranje a ni to nije slucajno i bez dogovora sa njemackom koja sa francuskom kontrolira srednju europu ,vidi da je i skoda isla sa irisbusom u suradnju ... mislim znam da smo mi mali ali i mi smo u tom loncu tj. sta vlasnici banaka narede to mi kupujemo ... ja mislim da su poljaci uletili u igru jer su veliko i nacionalno samosvijesno trziste i mislim da cemo mi uzimat irisbus i solaris jer su najjeftiniji od onoga sto nase srednje-europske gazde diktiraju jer cemo morati kupovati buseve svakih 15 godina da se ima sta proizvodit i da zadovoljimo eko propise a to je za nas skupo ...pa ce eu-fondovi ili banke racionalizirat nase balkansko poslovanje sa tisuce modela i podmodela te dobavljace sa raznim interesaima ....ja se barem tome nadam ... moram priznat da mi je drago da imamo nove autobuse zbog vozaca radi klime i boljih radnih uvijeta a i nama je malo ugodnije sa klimom i kamerama koje su koliko vidim ipak smanjile vandalizam ... ok nisam bas redoviti u autobusima ali ih koristim ponekad -)

Urbino LE

A zašto nebi uzeli VDL ili Volvo i kolika je uopće cijena pojedinih autobusa? Ja koliko sam upoznat Solaris, MAN i Volvo su 2-3% gore ili dole od cijene srednjega, što je mora se priznati minorna razlika cijene. Tako da priče o nekoj Solaris jeftinoći ili pak o Volvo skupoći ne drže vodu. Onaj ko je bio jeftin je Irisbus il po novome Iveco Bus ali kako idu novi modeli pitanje je kakve će biti cijene, sigurno je samo da će biti sa Euro6 motorima jeftiniji za održavanje i vjerojatno manji potrošači jer jedini nemaju EGR.

I kada si počeo već o Poljskoj je li znaš da MAN i Volvo svoj gradski segment rade baš tamo?

Osvrnut ću se i na Škodu. Škoda, za one kojima nije poznato, SOR-ove, Solarise i Irisbuse prerađuje u trolejbuse.

Euro-fondovi nama neće pomoć ništa jer Split neće uzimati ni CNG(preslabi za naš teren) ili hibride(preskupi za naš džep). Sa druge strane ako se uzimaju krediti EBRD, što inače nije slučaj, jedini bitan uvjet je da je proizvođač ili točnije mjesto proizvodnje EU. Recimo to bi diskreditiralo jednog niskopodnog Mercedes Conecta sa natječaja koji je u biti samo verzija Citara za siromašne i pitanje bi li uopće prošao natječaje sa specifikacijama opreme koju Promet traži jer vjerojatno to niti nemaju u ponudi.

Spominje se standardizacija voznog parka sa istim tipom motora u vozila. Pa ja te evo pitam kako to misliš postići? Ide recimo Euro6 i ako se nabava oduži do 2014. kačit će i Prometa sa ovim nabavkama. I gdje tu nastaje problem. Svi proizvođači, sa izuzetkom MAN-a, imaju skroz nove motore za Eur6 standard tako da odmah padaju u vodu priče sa standardizacijom motora, da ne kažem kako Mercedes recimo ima skroz drugi tip motora za solo, a drugi za zglob...

Inače kako je Solaris sada vezan isključivo za DAF i Cummins motore(u biti taj 6.7 litreni ima i pod DAF značkom) ima zanimljiva priča. Jedan VDL koji bi se mogao nazvati i DAF Bus jer DAF ima 20% udjela(čak i naši stari DAF-ovi su bili VDL šasija sa DAF motorom) 'mora' kupovati Euro 6 motore kako DAF svoj DAF PR motor od 9.2 litre nije razvijao dalje od Euro5/EEV standarda. Izbor je pao na Cursor 9 od 8.9 litara zbog po njima najlakšeg održavanja u klasi i najmanje potrošnje, a sa druge strane Solaris koji veze nema  DAF-om za Euro6 kako nema više DAF PR-a u ponudi uzima opet DAF ali pomalo kamionski MX11 od 10.8 litara koji i nije vjerojatno toliko prilagođen gradskim busevima, no doduše ako ćemo striktno gledati motori kakve MAN(D28 pa i D20) ili Mercedes(OM457) najčešće stavljaju ili su stavljali u gradske buseve isto dizajnom i nisu najprilagođeniji takvoj upotrebi. Priče su da Solaris sa trenutnim DAF PR motorima ima veliku prednost nad Mercedesom ili MAN-om u eksploataciji baš zbog nezanemarivo manje potrošnje goriva.

EDIT:

Solaris Urbino već polako i prepljavljuje Balkan jer ako posao za 200 zglobova u Beogradu nije veliki posao što onda je i to vrijedan nekih 64 milijuna eura plus naravno kamate i sve realizirao kreditom EBRD. Da će nekih uspjeha na još siromašnijim tržištima imati Solaris i neće, uglavnom tamo vlada Mercedes Conecto, pa čak i Varšava je nedavno uzela Conecta jer tu Solaris jednostavno ne može konkurirati cijenom.

Što se vandalizma tiče mislim da je to već dolaskom Lion's Citya i kasnije Citara dosta opalo i puno su očuvaniji nego SG313 ili Conecto, a video nadzor u novim Cityima je tu prije svega da olakša vozaču posao jer vidi vrata na kameru da ne gleda na ogledalo, za Irisbuse ne znam kako je riješeno.

stripi

zašto nema volva i vdl u hrvatskoj pa i u jako široj regiji ....to se i ja pitam ? ...jer koliko ja znam volvo ima svoju mrezu za kamione ... dogovor velikih ? neznam meni je to cudno ...

ja znam da se puno stvari proizvodi u poljskoj i sve tvornice su usle da osvoje poljsko trziste i da eksplatiraju radnu snagu od 400 eur ...ali su poljaci kao i rusi( Jelcinov kaos )  brzo dosli sebi i postavili se prema tim nasrtajima ja bih rekao moderne kolonizacije ... kako to da Skoda nije nista mogla napravit vec je isla u suradnju sa irisbusom ....cesi su premali da bi se mogli šepurit pred njemcima i francuzima a svi znamo da su njihovi proizvodi vrhunski i sa velikom tradicijom u obrtu i industriji ... nemoj mislit da sam protiv stranih investicija dapace ,ali na nekim ravnopravnijim odnosima a ne sa ucijenom i sa visoka ... ali nazalost to kod nas nije slucaj i za 10 god. cemo imati problem "dostupnosti znanja" ali to nije za ovaj forum ... 

da euro-fondovi su za Promet nebitni ali sam ih spominjao u kontekstu nasega mentaliteta i kako se preko njih sređuje drzava u interesu velikih korporacija a EBRD ima veze sa Prometom ne direktno ali EBDR ima veliki utjecaj na politiku koja upravlja Prometom i moze iza zatvorenih vrata dosta da postigne ( jasno ne za svaki bus i za svaku vidu ali nije daleko od toga )

ja nigdje nisam spominjao standardizaciju motora jer se u to nerazumim vec sam rekao da se treba orijentirat na dva proizvodjaca koji ti nude najbolje uvijete i koji ti nude najbolju paletu proizvoda ...po meni je to MAN ( servis ,navodno i kvaliteta ,dostava djelova ide relativno ok ) a za drugoga ja neznam  ( mozda ti znas ko u splitu nudi najbolju podrsku posli MAN-a)...ali samo sam htio naglasiti potrebu za racionalnim upravljanjem cijelim sistemom jer sigurno poskupljuje kad imas tako siroku paletu proizvođaca ali to nikoga do sada nije bilo briga ( use,nase i podase)
kazes cijene variraju 3% pa i to je puno kad uzimas 80 autobusa a i pitanje je koliko sta kosta jer ja nevolim o tome pricati bez da nevidim ugovore sta je utopija  ... 3% gore dole od MAN-ovog prosjeka  je nešto sta se namjesta kad vec lobisti i pritisci odrade posao ... ja nisam rekao da je solaris urbino jeftin ali da je okrenut ekspanziji sta znaci da je fleksibilan to se vidi ...ali bez pregovora sa EBRD-om i politikom nema sanse da uđe u srbiju i vjeruj mi da je poljska nesto dala za uzvrat na svome trzistu ( mozda varsavsku naruđbu) ... samo ocu da naglasim da je EU ekonomija kod strateskih industrija koje rade sa drzavnim novcem skoro pa dogovorna ekonomija koju smo imali u jugi ... jasno svak svakome pokusava zabit noz u leđa ali se zna sta ko moze i kad moze... od svih istocnih clanica jedino poljska je dovoljno velika i šta je važno samosvjesna da se samostalno ubaci u igru sa svojim proizvodima mi ostali mozemo biti sretni ako dobijemo koji proizvodni pogon ...

ah da kamere ... pomazu vozacu ali imaju i psiholosku poruku za vandale prema tome ja bi stavio i lazne kamere po autobusima i natpise SNIMA SE I AKO UNISTIS PLATIT CES  hehhehe

Urbino LE

Ima Volva kako ne samo ne u gradskom prijevozu. Dobili su bili i natječaj valjda za ZET za Veliku Goricu pa je propalo, mislim radi promjene vlasti gdje su valjda zaključili da se njima samima ne isplati ulagat u nove buseve.

Kako je bio natječaj u Beogradu i kako tamo cijene nisu tajne, ali treba imati na umu da su tamo bili uglavnom osnovni modeli:
- Irisbus Citelis 18 - 290 tisuća eura
- Solaris Urbino 18 - 320 tisuća eura
- MAN Lion's City G - 330 tisuća eura
- Volvo 7900? - 340 tisuća eura
To su cijene po komadu, a i Promet Split je svoje Citaro G plaćao 320 tisuća komad samo što su od tada cijene išle nešto gore.

Ti si uporan sa teorijama zavjera ali činjenica je da EU nema ništa sa nabavkama Promet vozila ako se ista ne financiraju kreditima EBRD.

Inzistiraš i na nekoj vezi Škode i Irisbusa. Sve što Škoda uzima od irisbusa je Citelis kao osnovu za napraviti trolejbus al to je ionako jako malo tržište. Ono što je Irisbus kupio, točnije ranije Renault, je Karosa ali koje nema veze sa Škodom. I što to sve na koncu znači Irisbusu kada je veliki posao nabavke buseva u Pragu, a da je bilo ko dobio bi se tukao nogom u guzicu, dobio češki SOR i jedini dobitak tu Ivecu je što koriste njihove pogonske agregate.

Ne bih ulazio pitanje ovlaštenog servisa ali sumnjam da Prometovi busevi puno vremena provode u njima osim kada su pod garancijom. Na koncu danas većina javnih prijevoznika ide na to da dobije certifikat kako bi bili ovlašteni servis i rade sve pod vlastitim krovom.

Kada se kupuju novi busevi mislim da bi bilo najvažnije ih testirati prije kupnje, viditi potrošnju jer tu ogoroman dio troškova otpada, viditi cijenu rezervnih dijelova te kupiti bus prema izračunu ne samo početne cijene ngo koliko je on skup ili jeftin prilikom eksploatacije. Evo primjer Irisbusa, to nebi trebao biti rastrošan bus i recimo prema potrošnji velikih 12 litarskih njemačkih strojeva trebao bi donijeti uštede.

Inače kakve smo mi picajlze i veći Nijemci od njih samih i kako se kunemo u njemačku kvalitetu tu ima svakakvih komentara o Irisbusu ali činjenice govore da model Crossway LE kakav smo mi uzeli je tržišno jako usoješan model i da se prodaje jako dobro i na recimo tržištima kao što su Njemačka ili Belgija, recimo kupili su ga Deutsche Bahn i De Lijn.

stripi

nisu ti to teorije zavjere vec realnost i EBRD ima jako veliki utjecaj u nasoj politici prema tome i na Promet ...uzmi malo tko daje pare nasim firmama i tko ulazi u strateske projekte ... ali slazem se da to ovde nije tema ... sve sta ti napises su dokazi sta ja pisem ali na drugi nacin ... pa tako i za cesku i SOR ... jadni Iveco/irisbus samo motore su uvalili a jeftinu šasiju su sklepali cesi ... ko zna sta treba vise odrzavat tokom eksplatacije šasiju ili motor hmmm ? ... di ima lokalnog proizvođaca kojeg mogu poklopit i aktivirat to rade da smire i lokalnu zajednicu ali u Poljskoj je to teže i jedino je Solaris donekle jak da se nametne ... jasno sa njihovim motorima upsss ali je to brend koji raste za razliku od ostalih ... eto i tvoji podatci pokazuju kolika je razlika između proizvođaca 50 000 eur po autu puta 30 komada ili više ... nije mala lova ....slazem se da treba vidjeti sve i da treba uzeti sve faktore nekad je i skuplje jeftinije ... ali znam iz iskustva da su igre odigrane unaprijed ...

Urbino LE

Nije razlika 50 nego +-10 tisuća eura po komadu, Irisbus je iznimka i ide ispod cijene što će se vjerojatno promijeniti kada bude Urbanway u ponudi. Inače ne vidim što Solaris kupuje motore, ne tako davno su na tom principu radili Neoplan i Setra.

Ne vidim smisao EBRD-ovog ulaganja u Agrokor sa ovom temom, nije ulagao u Promet, a ionako ekonomske teme nisu za ovaj forum. ::|

Urbino LE

Upravo dobio od Solarisa:

I can confirm that we take part in this tender. But the final decision hasn't been made yet. We still waiting for it.

If we win this tender, we will inform about it on our website - www.solarisbus.com

STEFI- GRAF

Citat: actros  u Lipanj 28, 2013, 17:41:39
ja niti malo ne sumnjam da je Solaris loš autobus, al isto tako ne očekujem da če se Promet usrečiti s njima  :-\

Razlog 1: to što se oni kupuju po Njemačkoj nama ne znači ništa. Tamo se autobusi voze maximalno 10 godina, i onda se prodaju. A kada je to Promet Split ikome prodao polovan autobus? Pa i kako če kada su autobusi u upoterbi sve dok de ne raspadnu, a pitanje je samo u tome dali če se raspasti nakon 10 godina, ili nakon 30!
Najvše Solarisa u Njemačkoj nalazi se u Frankfurtu, zašto? Pa zato jer tamo gradski promet obavljaju dva poduzeča u privatnom vlasništvu, i oni se međusobno natječu tko če imati mlađi vozni park, jer na osnovu toga im se dodjeljuju linije i poticaji.

Razlog 2: što je Promet Split bez ovlaštenog servisera na dohvat ruke? sjetite se samo šta je bilo sa Citarima u vrijeme kad je Euroline propao ---> stali su parkirani i čekali bolja vrimena.! Malo sam googlao po njemačkim stranicama, i tamo ljudi hvale kvalitetu Solarisa, ali kažu da je veliki problem u nabavci djelova, koje treba dugo čekati. Promet Split ima rješenje za taj problem (vjerovatno če odmah rashodovat jedan komad i držati ga za djelove), ali trebali nam to?