Irisbus Citelis

Autor shef, Svibanj 20, 2013, 08:19:11

Majstor

Malo of
Koji problemi sa Citarima bar ozbiljniji ?
Hvala
Samo mi sudite pošteno !

kico101

Citat: Urbino LE  u Lipanj 20, 2013, 19:36:07
A Isto tako ova komparaciji Citelisa i Citara i nije najbolja glede udobnosti jer su zglobovi u pravilu udobniji.
Osim , ako se radi o MAN SG3x2 seriji proizvedenoj u republici Nemčiji. ;D
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

Dobri su i oni, al ne sa Troleyevim održavanjem. Oni navodno imaju karoseriju na nekim jastučićima s dušikom (ili čim već) koji nikad nisu nadopunjavani nakon dolaska u Rijeku.  To čak nije klasični visoki bus, nego NG312 sa povišenim podom. On uopće nema klasičnu šasiju dole kao npr 651

Bocko

Ako uspoređujemo solo conecto i citelis, po udobnosi pobjeđuje ipak citelis. Uz nedostatak rukohvata ipak je nešto malo udobniji.

Boki651

Za solo Conecto se slažem, ali je ipak opet mekši po rupama i onim zvučnim trakama nego Citelis.

kico101

Danas sam se prvi puta osobno uvjerio u karakteristike Citelisa tijekom vožnje, kao putnik. Generalno, bus mi se uopće ne čini toliko loš, kao što se može pročitati na više mjesta. Naime, ono što definitivno stoji je petjerano zagrijavanje stražnjeg dijela busa, no očito je položaj i izolacija motora takva da se to ne može izbjeći. Klima sasvim solidno hladi ( da se razumijemo nije prehladno ) od vozača do srednjih vrata, a zatim počinje zagrijavanje. Sjedenje u zadnjem redu sjedala lijevo, u ovim vrućim danima može se spojiti sa mazohizmom. Po zimi, ta će sjedala biti na cijeni. ;D
Prednja vrata se mogu otvoriti krilo po krilo, a srednja i stražnja samo cjelovito. Brzina otvaranja/zatvaranja bi mogla biti malo veća.
Sjedala ergonomski sasvim ok, osim onih prednjih povišenih koja za malo vie osobe i nisu baš najpogodnija. Isto tako razmaci mi se čine malo pretijesnima.
Rukohvati u prednjem dijelu ok, a u stražnjem dijelu fali stropni uzdužni rukohvat.
Što se tiče klapanja plastike, nisam stekao dojam da je nešto bitno jače od ostalih novopristiglih autobusa i to mi se ne čini problemom koji se ne da relativno jednostavno riješiti.
Motor ( 290 HP ) sasvim sloidne snage, uz upaljenu klimu ima snage na uzbrdici prema Pehlinu. Ono što se može uočiti kao problem su prijenosni omjeri ZF-ovog mjenjača. Naime, mjenjač prerano prebacuje iz prve u drugu brzinu dok još nije razvio potrebnu snagu, a zatim isto tako ide u treću, pa četvrtu, ali se uskoro predomisli i vraća u treću. Bez obzira na to, postupno ubrzava i na velikom nagibu. Kada se ti prijelazi prilagode, čini se da bi moglo biti sasvim ok.
I na kraju, za jedan krug na 7A pritisak plina je pao za cca 10 bar. Ukoliko je nakrcan na 220 to bi laički izgledalo da može napraviti 22 kruga bez punjenja, ali očito nije baš tako. No, činjenica je da bus može izdržati cjelodnevne smjene na gotovo svim gradskim linijama bez dodatnog punjenja, pa bi možda trebalo razmisliti o svakodnevnom nadopunjavanju tankova krajem dana tako da se dnevno ne rade prazni kilometri u punionicu.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

221

Citat: kico101  u Lipanj 21, 2013, 00:14:47
Motor ( 290 HP ) sasvim sloidne snage, uz upaljenu klimu ima snage na uzbrdici prema Pehlinu. Ono što se može uočiti kao problem su prijenosni omjeri ZF-ovog mjenjača. Naime, mjenjač prerano prebacuje iz prve u drugu brzinu dok još nije razvio potrebnu snagu, a zatim isto tako ide u treću, pa četvrtu, ali se uskoro predomisli i vraća u treću.

Vjerojatno će se trebati napraviti podešavanje programa mjenjača, kao što se napravilo u ZG-u. Promjena je bila i više nego očita, ali naravno ne mogu se očekivati čuda.

421

U slučaju vožnje uzbrdo treba pravovremeno prebaciti mjenjač u adekvatnu brzinu ( ovisnu o popunjenosti busa, uključenoj klimi ) pa  šaltanja neće biti ili će biti manje.
Ili isključiti klimu dok traje uspon da bi se dobila potrebna snaga !
ZG Citelisi nisu imali neko posebno podešavanje mjenjača, već su samo solo busevi dobili tipku kojom se može birati  "Eco" ili "Power" mod. Zato onako "čupaju" na brdskim linijama, što se osjeti i  na potrošnji.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

221

Možda bi bila bolja riječ ''preprogramiranje''. Nakon toga su i zglobni i solo postali drugi busevi.

little-perfect-fairy

mali o-0

Nije Riječki nego novi Rimski plinaš! :)

conecto

Citat: 421  u Lipanj 21, 2013, 20:39:59
U slučaju vožnje uzbrdo treba pravovremeno prebaciti mjenjač u adekvatnu brzinu ( ovisnu o popunjenosti busa, uključenoj klimi ) pa  šaltanja neće biti ili će biti manje.
Ili isključiti klimu dok traje uspon da bi se dobila potrebna snaga !
ZG Citelisi nisu imali neko posebno podešavanje mjenjača, već su samo solo busevi dobili tipku kojom se može birati  "Eco" ili "Power" mod. Zato onako "čupaju" na brdskim linijama, što se osjeti i  na potrošnji.

Na Sljemenu mi se jednom napunio Citelis prije vrha (do tad je poluprazan išao gore ko avion) i nije pomoglo tada ni "pravovremeno", još na ravnom dijelu sam ga prebacio na dvojku ali u brijegu bus nije mogao zadržati brzinu unatoč 2200 o/min bez šaltanja. I nije klima radila jer si u sljemenskoj šumi to možeš dozvoliti, a u brijegu trebaš snage (tada je bus već imao power i bio je u njemu).

I nije točno da mjenjači nisu reprogramirani. Dok su bili novi na neku su foru svi imali 5 brzina, a kasnije 6 koliko ZF i treba imati. Ne kužim da li je riječ o nekom programu uhodavanja novih buseva ili talijanska posla odakle su naši stigli.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Spiker

Gle, na Sljeme se je ipak popeo. Znači on to može. Ali daleko je to od naših navika vožnje sa dieselom i jačim okretnim momentom. Ako neke stvari opratamo zbog manje potrošnje, tada bi trebalo upitati se koliko zapravo Citelisi i troše pod takvim, realnim uvjetima? To još nitko nije pratio.
I, koliko je to u praksi prihvatljivo, takvo smanjenje kvalitete, i to je pitanje. Do kuda sa kompromisima?
A mjenjači su isporučeni sa stadardnim, ekološki najprihvatljivijim programom. U tim početcima su i napravljene neke izmjere potrošnje plina.
Kada se to pokazalo potpuno neprihvatljivo za promet, preprogramirani su na "živahniji" program.
U početku su imali pet brzina jer ih toliko i imaju ti mjenjači.
Ali, u natječaju je tražen mjenjač sa šest brzina pa je tu mogao nastati problem.
Koji je riješen "softwer"-skom dogradnjom jedne brzine.
Kako on tu dodatnu brzinu vrti, pojma nemam. Preko wandlera, možda?

Urbino LE

Sada kada sam se napokon vozio sa riječkim Citelisima da dam svoje opservacije i komparacije sa drugim busevima.

Moram odmah reći da me sada kada sam se vozio još više začuđuju neke zamjerke upućene ka njima. Prvo ako je itko zamjerao nedostatak snage to je za ova vozila skroz zlonamjerno jer isti jako dobro idu uz brdo i čak ni tu im nemam zamjerki. Jedino gdje možda nisu najživahniji je izlazak sa stanice al to je možda i do ZF-a, niti recimo splitski dizel MAN Lion's Cityi sa ZF-om tu nisu neki primjer. Šteta što nije možda bio kakav sa Voithom na probi da se vidi bili sa njim bolje kretao sa stanice. Ono što me kod busa oduševljava je udobnost, puno udobniji od recimo solo Mercedes Citara pa i udobniji i od MAN Lion's Citya. Recimo kod vas u Rijeci sam opazio da bolje upija neravnine i od zglobnog Citara što više govori kako je na Citaru ovjes loš nego li koliko je Citelis tu dobar. Sjedio sam u dva navrata i na stražnjem sjedalu i moram reći da nemam zamjerki na grijanje sve je to u granicama normale i klima rješava probleme, više zamjerke bi dao grijanju pod nogama na tim zadnjim sjedištima ali tu moram reći da je razlog tome nespretno smješten auspuh koji je baš ispod tih sjedala i pridonosi zagrijavanju. Inače smještaj motora 'u guzici' mi se sviđa jer je bliže pravoj niskopodnosti nego kod modela sa motorom u podu. Jedina zamjerka je možda nedostatak rukohvata u stražnjem dijelu što se moglo riješiti tokom nabave da se drugačije specificirala oprema.

Sve u svemu mislim da ova vozila nisu zaslužila onakvo dočekivanje na nož kada se još davnih dana objavilo da Rijeka ide na nabavku CNG vozila.

U svakom slučaju dvije navjeće mane ovoga busa bi trebale biti ispravljene, motor kod novoga modela Urbanway bi trebao imati bolje riješeno hlađenje motora i ispuh na krovu tako da bi grijanje na zadnjim sjedištima u bilo kakvom obliku trebala biti prošlost.

shef

Citat: NP-549  u Svibanj 25, 2013, 20:19:33
802 ima neki error. Broj linije ispisuje samo na zadnjem, malom displeju.

Ovo je konačno sređeno pred par dana, sada više nema kartonskog broja naprijed.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Boki651

Urbino probaj se voziti svaki dan na zadnjem sjedalu kad je vani preko 30°C. Meni je udobniji i mekši Conecto od Citelisa, kad Citelis prelazi preko rupa imaš dojam da će se cijeli bus raspasti, a trešnja stakala stropa i ostala zveckanja samo pridonose tome. Od svih Citelisa jedino 811 koliko toliko brani čast ovim vozilima, jer ne klapa gotovo ništa.
Primjetio sam da vozači u putničkom prostoru više ne pale zvučnike, vjerojatno su skužili da pored silnog lupanja, glazba se baš previše i ne čuje.