Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

Urbino LE

Štefi oćeš ti dati pare iz svoga džepa da kupe tebi mili Mercedes? :P

STEFI- GRAF

Ja se slažem sa kolegom Actrosom a ti se praviš pametan više nego šta bi triba.Jer ispada da niko ništa nezna nego samo ti pogotovo u ovoj temi zato malo ubaci u nižu i uspori.

Urbino LE

Ja ne znam da si ti da do sada iti jedan konstruktivan komentar u ovoj temi. Evo na primjer kada su Irisbusi dolazili zakletvu bi položio da neće ništa valjat dok su za sada pun pogodak, i onda naravno ide neko favoriziranje Mercedesa sa kojim je Promet sa novijim generacijama uvijek imao silne probleme. Kamo sreće da se prije 5 godina nabavilo odmah Solaris mjesto Mercedesa. Tko se iti malo razumi u mehaniku isto će reć, ipak je DAF unutar Solarisa, ima i prednost dosta manje potrošnje nego kod njemačke konkurencije. To što su ovdje nekima mili Nijemci je drugi par postola ali apsolutno je neopravdano zbog toga što nisu Nijemci omalovažavat nenjemačke proizvode. Ja kada bi htjeo luksuziranje odlučio bi se za VDL Bus ali Promet sigurno nema para za to.

A inače kada se priča o Solarisu u Njemačkoj, jedan Berlin je davno prije još nego Frankfurt krenuo sa Solarisima, a isto i Munchen. Koliko znam u oba ta grada su javni prijevoznici u gradskom vlasništvu.

Da se malo podsjetimo na povijest pljuvačkih postova:

Citat: STEFI- GRAF  u Rujan 13, 2012, 15:53:36
E bit svega šta si rekao 4 meštra iliti ga majstora mehaničara koji su 100% stručno osposobljeni za tu marku busa i sve je pod kontrolom . Kod nas nije tako dok je pod garancijom ide u ovlašten servis koji je po zlatu a iskreno baš i nepucaju od nekog znanja kad istekne garancija servis je u firmi tako da ja mislim da će ih :)evil brzo odnit jer inače sami po sebi nisu neki kvalitet.Moje mišljenje bolje bi bilo uzet 4-5 god polovne Manove,Mercedese ili Volva koji se mogu naći po Njemačkoj,Austriji,ili Švicarskoj svi znamo u kakvom stanju dobrom dođu budu kao novi nego nove Irisbuseve ali jbg takva je politika firme.Nek  spreme veći budžet za gorivo vidit će koliko troše malo više nego svi ostali ;D ;D ;D ;D

Citat: STEFI- GRAF  u Prosinac 23, 2012, 19:23:21
Kakva je ono shema sa onom skalinom napola busa ala će penzići lomit kukove.Zar nije bilo neko drugo rješenje za ti hodnik.Vidi se da opće ih nije briga jeli bus funkcionalan ili ne bitno da je jeftiniji.Po čemu je crossway LE prigradska ili UL verzija pa unutra ima malo sjedeći mista i gradske stolice.Po meni nepromišljena kupovina.Ali neka bitno je da se ramine bacaju i novi kupuju vrime će pokazat svoje :)

Ovaj zadnji je dokaz i nepoznavanja tipova buseva, Crossway LE kao šta sam već rekao nije gradski tip busa. ovo je za linije 25, 29 i slične, može i na 35(A).

Jedino u čemu se slažemo je tipizacija voznog parka. ;D

Najjednostavnija stvar je za Promet je imati svoje osposobljene mehaničare i električare i dobiti certifikat za ovlašteni servis što se može i sve držat pod svojom kapom i za vrijeme garancije.

Spiker

Sve je dobro dok je dobro.
Servise i manje zahtjevne popravke, sigurno je bolje organizirati pod vlastitom kapom. I time imati stalnu brigu o vozuilima. Ali, kad su veći, ozbiljniji problemi, treba imati kvalitetnu podršku, organiziranog servisa i organiziranog zastupnika. E, tu nema tko parirati MAN-u, a prije i Mercedesu. U Rijeci je jednom Crossway-u riknio motor. Pitaj riječane koliko su čekali motor.  Pa su dobili krivi. Pitaj ZET-ovce u Zagrebu koliko se čeka neki dio za Citelise. Već dugo se u Karlovcu vozi jedan Crosway LE. Pitaj njih za iskustva. Mislim da su injemu mijenjali motor. Pitaj koliko je puta vozilo ispadalo iz linije. Zastupnik će ti reći da svaki tjedan dolaze dijelovi. Ono što imaju na stanju, dobiješ u roku desetak dana. A vrlo mnogo dijelova nema na stanju, kod proizvođača. Takve čekaš mjesecima. Gledaj, nije to teško shvatiti. U manju cijenu vozila, proizvođač i manje novaca daje za skladište i servisnu podršku. Zato svaki proizvod ima svoga kupca. Otprilike, koliko platiš, toliko i imaš. Naravno, ako nemaš potrebe, niti ne kupuješ skup proizvod. Ali se ne treba čuditi ako i dobiješ manje jer si manje platio.

Urbino LE

Ne znam i znam što bi odgovorio...

Recimo evo sada ti Irisbusi Crosswayi i Crosswayi LE u nas za sada ne pokazuju probleme iako su relativno novi. O njima brine sam Promet koliko mi je poznato. Za sada su busevi puno pogdak jer ne troše puno, dobro idu i nisu skupi i šta je bitno imaju puno manje dječjih bolesti nego uvažene veličine MAN ili Mercedes.

Nadalje ne znam zašto to vezivanje za ovlaštene servise, znam dobro da taj MAN servis nije bio, a ne znam kakav je sada, u prošlosti najstručniji i efikasan u otklanjanju kvarova, a i ne vidim razlog zašto bi oni bili sposobniji i kompetentniji nego Prometovi mehaničari i električari. Za nabavku dijelova sada bar ima solucija sila kako smo u EU.

Isto nisam vidio do sada da je Mercedes neka sreća, a skup je... Sve u svemu danas nije koliko para toliko muzike i to nažalost nije tako, a skuplji su i od MAN-a. Činjenica je da je Mercedes marka koja izrazito živi na račun stare slave, ali nisu jedini takvi u svijetu autobusa. Ne znam zašto se ne ističu problemi Mercedesa, a svi ko papagaji kontra nekih drugih. Evo ja ću sada reći da se Mercedesi gotovo svi redom koje se kupovalo u zadnjih 10 godina najveći Prometov promašaj.

Ne znam zašto toliko mržnje prema Irisbusu, a isto tako ne znam zašto ne naručiti dio direkt od proizvođača ili od nekog stranog zastupnika kada sa ulaskom u EU to nitko ne može priječiti. Da ne valja nebi ih valjda uzimali DB ili De Lijn i to jako velike narudžbe, pričam naravno o Crossway LE, za ostale modele ne bih ovdje pričao.

Spiker

Crossway j etehnološki jednostavniji proizvod od MB ili MAN-a. Zato mu i  je cijena manja. A možda zbog toga i ima manje "dječjih bolesti". A vjerojatnije jer je to ipak učestali proizvod češkog Irisbusa. Sigurno da ovlašteni servis treba kada se pojave "pravi" problemi. Barem zbog dobre veze sa proizvođačem.
Ipak, za došenje pravoga suda, treba pitati kolege iz karlovca koja su njihova mišljenja o Crossway LE. Oni ga koriste niz godina. Kod njih je u najmu. Tako da ga održavaju vlasnici, uvoznik Irisbusa.
Pitaj njih i sve ćeš znati.

Urbino LE

Ovo mi je zanimljivo pitanje sada... Što to točno znači tehnološki jednostavniji? Meni se prema OM457 recimo Cursor8 čini tehnološki napredniji motor pa ono...

Spiker

Mislio sam na periferne sklopove. Recimo, sustav upravljanja vratima.

Urbino LE

A to... to je opet po narudžbi, tu i Irisbus koliko znam nudi sve opcije isto kao i ostali. Sumnjam da se i kod nas odlučuju kod bilo kojeg proizvođača na naprednije izvedbe.

baco

Poštovane kolege, htio bih Vam predstaviti (s nadom da ćemo ga jednom imati u našem voznom parku) spoj elegancije, udobnosti i sigurnosti autobus IVECO irisbus MAGELYS PRO (proizvodnja 2011)

koga zanimaju tehnički podaci http://www.autobus.hr/novosti/050-054_irisbus.pdf

ovaj kojeg ću koristit u primjerima, je iz Češkog irisbusa, vozi na ljetnoj turističkoj liniji Žilina-Makarska, jedne Slovačke kompanije, koja obavlja gradski, prigradski i međunarodni prijevoz u gradu Trenčin (komp.SAD Trenčin, a.s.)

- opremljen je s wc kabinom, aparatom za kavu i čaj, 2 lcd televizije, wifi, frižiderom, automatskom klimatizacijom, prostorom za odlaganje prtljage iznad sjedala, i malim svjetlom u naslonjaču za glavu od vama nasuprot sjedeće osobe zbog udobnog i nesmetanog čitanja i za vrijeme noći

Dio oko vozača jako nalikuje našim Crossway-ima

- ukupni broj sjedala u autobusu 58, s tim da su dva u prvom redu rezervirana za osoblje autobusa

Urbino LE

Ma da je bilo pameti u Prometu tamo 2008. kada su nabavljali Regie onaj dio za agenciju nebi bio Lion's Regio nego Lion's Coach. Ali nema u Prometa baš puno pameti oko nabavki. Od Irisbusa za Promet bi i Evadys HD bio OK.

Svakako sada ide jedan turistički, za što će se odlučiti samo Bog zna.

A ovi Pro model ne znam koja je to oprema i razlika od HD, ne znam ni dužinu busa, ali svakako za jedan turistički bus prekrcano sjedalima ako ih je toliko i malo mjesta za noge al to je sve stvar narudžbe.

tomekk

Magelys PRO serijski ima 53+1+1 sjedala te je i to previše, a kamoli 58.Sve je to lijepo navedeno elegancija, udobnost i sigurnost, ali fali ono bitno, a to je kvaliteta.AP Varaždin ima jednog PRO, 2 HD i jednog Irisbus Domina i svi imaju neke bolesti.
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

baco

Citat: tomekk  u Kolovoz 07, 2013, 15:08:24
Magelys PRO serijski ima 53+1+1 sjedala te je i to previše, a kamoli 58.Sve je to lijepo navedeno elegancija, udobnost i sigurnost, ali fali ono bitno, a to je kvaliteta.AP Varaždin ima jednog PRO, 2 HD i jednog Irisbus Domina i svi imaju neke bolesti.

Prema riječima vozača koji ga duže i voze po cijelu godinu, imao je samo jedan problem tijekom ove dvije godine, i to je nešto u vezi klimatizacije, nije radila kako treba...tako da je bus bio u garaži jedno 10tak dana, jer se čeo neki dio za klimu, ali inače kažu da je puno bolji nego što su mislili...

Urbino LE

AL to je zanimljivo kako u nas najviše pritužbi na Irisbusa, mislim da je dosta do nestručnog održavanja tj. do nepoznavanja tih vozila nakon dugo godina Nijemaca ili Skandinavaca u voznim parkovima. Nevezano direkt sada za to. Recimo Lasta Beograd sada misto Berhkofa nabavlja VDL futuru(ex Bova) i sada žalopojke zbog elektronike, ali to je evidentno nestručno osoblje na održavanju čim su problemi oko elektronike.

Spiker

I kvaliteta same izrade a i održavanje. A i sveopća organizacija proizvođača.
Npr, imao sam prilike gledat el. instalaciju na jednom Irisbusu. Da ne navodim detalje. Izuzetno ne-kvalitetno. Takva instalacija je tempirana bomba. kad za koju godinu svi kontakti oksidiraju, nema šanse da taj bus ikada bude bez greške na inst. ploči i da mu svi sustavi rade. Ako ti treba neka tehn. dokumentacija, samo sanjaj. Dečki u servisu imaju neku općenitu knjigu ali sve prinake i različitosti nema šanse dobiti podatke o tome. Dijelove nabaviti je isto problem. Da ne nabrajam, sam proizvođač manje novaca ulaže u razvoj proizvoda i postprodaju te zato i može ići sa manjom cijenom. Kolko para tolko muzike...
Naravno, nekome je ta matematika prihvatljiva.
kao npr., uzet novi bus, napraviti mnogo km dok je u garanciji pa ga prodati nekome drugome...