Irisbus Citelis CNG (2)

Autor Spiker, Listopad 06, 2011, 22:55:01

Urbino LE

I došao je i taj dan...

Provozao sam se napokon u vašim CNG Citelisima. Dojam je sve skupa dobar, pa mislim i da neke vaše zamjerke ne stoje. Naime bus uopće ne ide loše, a provozao sam se u bar 3 komada zglobnoga na 109, uhvati relativno brzo dosta veliku brzinu. Ono gdje malo šteka je samo polazak gdje kao fali snage. Kako sam se navozao busevima sa ZF mjenjačima, i to dizelima, i to opet nekima gdje dio serije ima Voith, moram reći da je vrlo vjerojatno ta lijenost dobrim dijelom zasluga pomalo već famozne 1. ZF brzine koja je u podijeljena na 2 dijela, ali to je tako, to je ZF. Ono gdje me taj Citelis iznova oduševljava je udobnost, meni osobno daleko više se sviđa takva postavka ovjesa nego li je recimo na tvrdom Citaru. Sve u svemu dobar bus jedino malo je to bilo previše odjednom za novu marku u voznom parku da debitira sa CNG pogonom i ZF mjenjačom, puno minusa je vjerujem zbog toga upućeno ka ovim vozilima.

marin

Meni taj bus nije ni malo udoban. Čovječe, prije nego što su došli Citelisi, meni se Citaro činio užas, lupa, ovo, ono, a sada kad iz nekog Citelisa pređem u najgori Citaro, Citaro mi je bolji i manje osjeti grabe, udobniji. A da ne kažem za 163 u kojem sam se vozio na 109. Taj kad prođe šaht kao da je prešao prek malog kamenčića. Provozajte se, bus je čudesan, i po meni, sada najbolji bus u APP, a moguće i u cijelom ZET-u.

Urbino LE

Mislim da je bolje kada bus 'potone' na rupu znači da je ublažio udar i samim tim je udobniji, dok Citaro to grubo odradi, cijeli je tvrd tj. neudoban. Doduše ljudima koji su navili na njemačke proizvode će baš to neublažavanje rupa biti pojam udobnosti ali to nije tako. Još kod vas u ZG je jako dobar asfalt pa ti Nijemci prolaze, recimo u Rijeci su ovi Citelisi očito jako udobni zbog loših cesta, mislim da bi slično bilo i u Splitu.

marin

Pa jest to udobnije, ali kod nas SVAKI, ali baš SVAKI Citelis leži skoro na kotaču (prvi most) i dalje je sve viši i viši tako da kad lupi u rupu, to se osjeti na karoseriji jer je nisko, a to baš i nije udobno. MAN puuuno bolji.

tramvajac 92

Zar nema neka tipka ili nešto već čime bi se mogao podići  bus123 za koji cm?

Ivan

Ma Citelis je i s najgore namještenim ovjesom jednostavno udobniji nego najbolje namješteni Citaro...

Urbino LE

Citat: marin  u Studeni 18, 2013, 09:51:58
Pa jest to udobnije, ali kod nas SVAKI, ali baš SVAKI Citelis leži skoro na kotaču (prvi most) i dalje je sve viši i viši tako da kad lupi u rupu, to se osjeti na karoseriji jer je nisko, a to baš i nije udobno. MAN puuuno bolji.

To se vjerojatno da srediti, taj problem. Sa MAN-om se pak nisam vozao, mislim na NG313, nažalost za vikend koliko sam vidio su uglavnom bili na 125 i nisam imao prilike tamo ući. Općenito je koliko imam iskustva sa MAN-om on nešto mekši nego Citaro ali ne koliko i Citelis.

Citat: Ivan  u Studeni 18, 2013, 12:16:07
Ma Citelis je i s najgore namještenim ovjesom jednostavno udobniji nego najbolje namješteni Citaro...

thumbs Definitvno ovo stoji.

Urbino LE

E da... Moram reći da mi se kod Citelisa 18 ne sviđa što nasuprot 3. vrata nema stajanja, to bi bila dva mjesta manje za sjest ali bi daleko komotnije bilo za sjest, znam da Citelis 18 može ići sa tim pa me čudi što ZET nije naručio takve, za linije kao 109 bi komod bio daleko veći. Ali opet to je jedna stvar koju zamjeram našim prijevoznicima kada naručuju Citaro G, to što ne naruče sa stajanjem nasuprot 3. vrata.

Nisam ovoga puta imao prilike niti družiti sa Citelisom 12 ali za nekih mjesec dana idem na malo duže u ZG pa ću tada. Vjerujem da na njih neću imati primjedbi glede snage motora. Doduše mislim da za vaš jako ravan teren gdje vam uglavnom prometuje zglobovi je motor od 310KS dovoljan ali naravno da je jači nebi škodilo.

Ako ikada više ZET bude uzimao Irisbuseve, sada Iveco Bus, nadam se zbog vozača da će ići sa VDO tablom, većim vanjskim retrovizorima kao u Rijeci, te da bude Voith unutra ako oni to žele.

Ivan

Sjedenje nasuprot 3. vrata je loše za zagrebačke prilike, stvara gužve na opterećenim linijama na kojima se vrata onda jedva zatvaraju, to ima smisla samo za prigradske, ali kad se autobusi ne naručuju specifično za linije, onda bolje ne uzimati višak sjedala. Ovako kako je u Citelisu je u redu, ali mislim da je još bolje kod NG 312 i O405GN, a kod NG 313 i Citara s 4 vrata je često katastrofa kad je gužva.

Portos

114: 681 i 684
115: 744 i 745
116: 752 i 754

756, 746, 743 i 793 viđeni na Slavonskoj aveniji malo prije 11h u vožnji u smijeru istoka.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

tramvajac 92

Citat: Portos  u Studeni 19, 2013, 13:33:51
114: 681 i 684
115: 744 i 745
116: 752 i 754

756, 746, 743 i 793 viđeni na Slavonskoj aveniji malo prije 11h u vožnji u smijeru istoka.

dopuna:
115: 750, 771
inače, zanimljivo kako su obadva na 116 plinaši, a 115/2 je dizel..

Lions Regio

Citat: Urbino LE  u Studeni 18, 2013, 20:07:53
E da... Moram reći da mi se kod Citelisa 18 ne sviđa što nasuprot 3. vrata nema stajanja, to bi bila dva mjesta manje za sjest ali bi daleko komotnije bilo za sjest, znam da Citelis 18 može ići sa tim pa me čudi što ZET nije naručio takve, za linije kao 109 bi komod bio daleko veći. Ali opet to je jedna stvar koju zamjeram našim prijevoznicima kada naručuju Citaro G, to što ne naruče sa stajanjem nasuprot 3. vrata.

Nisam ovoga puta imao prilike niti družiti sa Citelisom 12 ali za nekih mjesec dana idem na malo duže u ZG pa ću tada. Vjerujem da na njih neću imati primjedbi glede snage motora. Doduše mislim da za vaš jako ravan teren gdje vam uglavnom prometuje zglobovi je motor od 310KS dovoljan ali naravno da je jači nebi škodilo.

Ako ikada više ZET bude uzimao Irisbuseve, sada Iveco Bus, nadam se zbog vozača da će ići sa VDO tablom, većim vanjskim retrovizorima kao u Rijeci, te da bude Voith unutra ako oni to žele.
Sa VDO tablom,večim retrovizorima,bolje riješenim prozorom a ne kad ga malo otvoriš da ne vidiš pola lijevog retrovizora,više mjesta za vozače(one više od 170cm),sa votihom,kvalitetnijom unutrašnjosti...

Ali zato svaka pohvala retarderu,vratima,volanu,najavi izlaza,brzini(dok ga nisu blokirali na 70 km/h)

tramvajac 92

A kaj će na gradskom busu brzina veća od 60 uopće?

Urbino LE

Smije li biti veća od 60? Znam da put Zaprešića vam je ograničenja valjda i 80, ne vidim razlog da bus ako je registriran za to i ima ZF mjenjač nebi toliko i išao.

NP-549

Ne smije vozit preko 50 ako je registriran za stajaća mjesta.  Citelisi imaju 3 blokade, na 55, 70 i 100.   Naši su blokirani na 55 i bez brige si po gradu, znaš da nigdje nećeš pretjerat, a nemaš baš ni gdje.  Prigrad ionako ne voze, tamo su Classici i oni imaju na 85.