Linije - prijedlozi

Autor tamlover, Prosinac 10, 2007, 14:50:24

Tomek

130 može biti kružna jedino ako je Cacciamaly vozi jer poslije Orešja pa do zadnje stanice Borčeca stvarno nije za veliki autobus. Drugo, ovo za jedan bus na 143 jedan na 130 iz Črn ne bi išlo baš zbog škole Domjanić, alii i inače dosta ljudi ulazi na tim stanicama u Gajnicama i ide sa 130 dok sa 143 nije taj slučaj, on je puno izoliraniji.
Inače prvo šta bih ja napravio je preimenovao linije 137 i 121 jer je nedopustivo da se dvije linije isto zove zadnja stanica koja uopće nije ista, a to mislim prvenstveno zbog 120-121 i 130-137.

Ivan

Citat: Tomek  u Prosinac 05, 2013, 20:50:07
130 može biti kružna jedino ako je Cacciamaly vozi jer poslije Orešja pa do zadnje stanice Borčeca stvarno nije za veliki autobus. Drugo, ovo za jedan bus na 143 jedan na 130 iz Črn ne bi išlo baš zbog škole Domjanić, alii i inače dosta ljudi ulazi na tim stanicama u Gajnicama i ide sa 130 dok sa 143 nije taj slučaj, on je puno izoliraniji.
Hm, no dobro, čak i da 130 ostane kako je, 143 može na Črnomerec solo busom trasom 121/137, ne vjerujem da bi troškovi bili puno veći, a možda bi se mogao i izbaciti jedan bus sa 121 ako bi se uskladili polasci - ako 124 i 130 voze svakih 30 minuta, a 137 i 143 svakih 60, mogu se međusobno dopunjavati a tri busa na 121 voziti svakih 15 minuta umjesto sadašnjih 12, recimo da vozni red izgleda ovako u špici:

121   124   130   137   143

00 10 14 17 26 30 40 44 47 56

Smanjenje na 121 je jedva osjetno, 121 kupi veće količine putnika dok ostale linije dobivaju manje, bus za bilo koji dio Bolničke uvijek ide barem svakih 12 minuta, vozni redovi su usklađeni i u kombinacijama za Dubravicu i za Borčec s tri strane na taktu svakih 15 minuta, za Orešje ide direktna linija, i opet se na kraju uštedi jedan bus...

Usput, da se riješi predugi zglobni na trenutnom peronu 8 gdje stoji 121 a i zbrka kad tako frekventna linija mora dijeliti peron, na Črnomercu 121 može stajati na peronu 1, a ostale četiri linije na peronu 2 ili 2 i 3.

tamlover

130 može biti kružna jedino ako je Cacciamaly vozi jer poslije Orešja pa do zadnje stanice Borčeca stvarno nije za veliki autobus.

prijatelj sad si me podsetil da je ova rasprava deja vu i da sam čak zbog ovog tvog istog odgovora prije pet, šest godina slikal taj dio od križanja Orešje, Borčec Donji i Borčec do okretišta na Jaminama. Ne budi mi teško, obišel sam to i jutros, nisam slikal jer jednom već jesam ko što rekoh, i od onog ulaza u novo naselje na Orešju do gore nigdje nije uže nego što je primjerice na dijelu od Jamina kad se krene s okretišta prema Zelenoj a onuda već desetljećima voze veliki busevi. A o nekim drugim dijelovima grada, tj periferije kuda voze veliki da i ne govorim. Dakle, veliki bus sigurno može napraviti taj krug.

Jučer sam malo isprobao vr za takvu organizaciju, s tim da bi krugovi bili različiti ovisno o dobu dana i potrebama stanovništva (škola, plac, večernje 'izvanškolske aktivnosti' i sl). Jedan krug bi bio klasični 130 do gore a povratno preko Orešja i Gospodske, a drugi bi bio 143 s produžetkom na Borčec i po Zelenoj natrag. Ostaju dva autobusa, ukida se 143, Kaća može na Podsused - P.Dolje, a Orešje dobiva pristojnu vezu s gradom. S tim da bi ja već davno volio da su uspostavili stajalište na početku Vrapčanske aleje za 121, 130 i 137 (tada kad sam to poželio prvi put je i 124 išao onuda), pa ponavljam i taj prijedlog.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Da, stvarno, već sam zaboravio, ipak je to bilo prije uvođenja 143 pa je valjda ispalo da je stvar riješena bar dok se ne vidi kako će to funkcionirati... :)
Istina, to raskrižje nije puno uže nego drugi dijelovi i kružna linija bi prilično dobro funkcionirala, možda je 50-ak metara ulice Borčec usko tamo kod sportskog centra, ali i to se može riješiti bez dogradnje - kako je na produženju 129 postavljen semafor za stotinjak metara najuže ceste i prvo ide jedan pa drugi smjer, zašto ne koristiti takvu regulaciju i drugdje? Nema potrebe da cijeli dan vozi dodatni bus linije poput 143 ili 157 na dijelovima gdje 130 ili 160 mogu primiti još putnika kad je jeftinije staviti semafor koji košta par tisuća kuna plus nekoliko sati rada dva-tri majstora i troši zanemariv iznos na struju, dakle na to ode koliko dnevnice za tri vozača i gorivo za jedan dan dodatnog busa, a ne radi baš nikakve gužve, na takvim mjestima ionako prođe 20-ak auta u jednom satu... Uštede bi bile ogromne.

Ivan

Ili, uostalom, kružna 130/143 može voziti s tri solo busa (možda ostaviti dva broja za dva različita smjera linije), a na 121 može opet jedan manje ako ih se uskladi.

Tomek

Citat: tamlover  u Prosinac 06, 2013, 13:31:56
130 može biti kružna jedino ako je Cacciamaly vozi jer poslije Orešja pa do zadnje stanice Borčeca stvarno nije za veliki autobus.

prijatelj sad si me podsetil da je ova rasprava deja vu i da sam čak zbog ovog tvog istog odgovora prije pet, šest godina slikal taj dio od križanja Orešje, Borčec Donji i Borčec do okretišta na Jaminama. Ne budi mi teško, obišel sam to i jutros, nisam slikal jer jednom već jesam ko što rekoh, i od onog ulaza u novo naselje na Orešju do gore nigdje nije uže nego što je primjerice na dijelu od Jamina kad se krene s okretišta prema Zelenoj a onuda već desetljećima voze veliki busevi. A o nekim drugim dijelovima grada, tj periferije kuda voze veliki da i ne govorim. Dakle, veliki bus sigurno može napraviti taj krug.

Jučer sam malo isprobao vr za takvu organizaciju, s tim da bi krugovi bili različiti ovisno o dobu dana i potrebama stanovništva (škola, plac, večernje 'izvanškolske aktivnosti' i sl). Jedan krug bi bio klasični 130 do gore a povratno preko Orešja i Gospodske, a drugi bi bio 143 s produžetkom na Borčec i po Zelenoj natrag. Ostaju dva autobusa, ukida se 143, Kaća može na Podsused - P.Dolje, a Orešje dobiva pristojnu vezu s gradom. S tim da bi ja već davno volio da su uspostavili stajalište na početku Vrapčanske aleje za 121, 130 i 137 (tada kad sam to poželio prvi put je i 124 išao onuda), pa ponavljam i taj prijedlog.

Budući da se jedva mogu dva auta mimoići, a ja tim dijelom idem dosta često, a pogotovo ona uzbrdica prema fitness centru pustiti solo autobuse za normalni promet bi bilo samo čekanje prometne nesreće. Da sam odgovoran u ZET-u za linije to si ne bi dopustio pa zato to ovdje i pišem.

tamlover

Jel toga ima drugdje Tomek? Evo npr. pada mi na pamet Planina Donja gdje od pamtivjeka stoji znak čim se skrene s Kašinske s upozorenjem na bus, čak i vremena su nekad bila navedena... Kaj delaju neki šoferi osobnih automobila na Krvariću kad vide bus? Priznaj da možemo nabrajati slučajeva i slučajeva, gotovo gdje god kreneš imaš suženja zbog ograda jer jedan sused nije dal metar za cestu i sl. pa autobusi voze. Uostalom, kao što je Ivan rekao, signalizacijom se može bus zaštititi u svakom pogledu a onih koji ne paze ili ne znaju ima i na Bolonji - ne treba im suženje za probleme. Možemo popiti piće svi zajedno u sportskom centru pa raspravljati na licu mjesta! I znaš onu, jednom kvart uvijek kvart - nemoj mi ga svojatati bez obzira kaj sam sad uglavnom u Maksimiru :) i ja se tuda vozim dosta često...

Tomek

Kaj bi svojatal, al mislim da ZET ima puno boljih rješenja za uštede nego nasilu gurati ovakvu organizaciju. Na kraju krajeva kaj je onda i  sa onima iz Domjanića?

Ivan

Citat: Tomek  u Prosinac 06, 2013, 15:26:15
Kaj bi svojatal, al mislim da ZET ima puno boljih rješenja za uštede nego nasilu gurati ovakvu organizaciju. Na kraju krajeva kaj je onda i  sa onima iz Domjanića?
Pa kako bi njima bilo gore ako se kombiniraju ukupno tri busa gdje su bila dva? Da su i samo dva u vrijeme kad treba školi mogu ići oba prema Domjaniću, i obrnuto, a na 121 bi se dao jedan uštediti i da se samo sada postojeće linije usklade.

Nema tu nikakvog guranja, auta je malo i mogu čekati semafor.

Ivan

I mislim da nije nikakvo guranje jer nikome ne smeta, "promet" praktički ne postoji, a teško da ima boljeg načina za uštedu, semafor je puno bolji način od bilo kakvog prekopavanja, a pogotovo je jeftiniji od dodatnog busa, jer s vozačima i amortizacijom i minibus košta milijun kuna godišnje, a semafor s održavanjem par tisuća kuna...

tamlover

Citat: Tomek  u Prosinac 06, 2013, 15:26:15
Na kraju krajeva kaj je onda i  sa onima iz Domjanića?
Npr ujutro kad ljudi idu na posel a djeca u školu u Gajnice bus ide gore po trasi 143 (kupi i djecu s Orešja za OŠ Stenjevec, ne samo ovu s Borčeca za Domjanić) a spušta se kao 130. U terminima kad djeca idu iz škole tijekom dana (a zapravo ispada da osim u jutarnjoj špici idu naizmjenično po trasama) ide gore po 130 a vraća se kao 143 (tako da u njega mogu na Bolničkoj sjesti i djeca koja s Orešja idu iz OŠ Stenjevec i bus ih u spuštanju doveze doma). Od 39 polazaka s Črnomerca u tom mom provizornom rasporedu (trenutni ZET-ov vozni red ih ima 34 na 130) 20 ih ide gore po 130, ostatak po 143. Dolje ih ide 20 po Orešju uključivo dva koja idu u garažu pa voze do stajališta Gospodska/Bolonja (to mi je ok kao povezivost s drugim linijama dalje prema Č), a 21 se spušta po Zelenoj kao 130. Meni je tu vuk sit i koza cijela :)

NP-549

Ako neka linija već dugi niz godina vozi neprihvatljivom prometnicom onda se to zove "zatečeno stanje".  Za otvoriti novu liniju koja će prometovat preuskom ulicom nećeš nikad dobit dozvolu.  Jedino ti može proć zna se kad, tamo negdje par mjeseci prije izbora

421

Citat: NP-549  u Prosinac 08, 2013, 16:53:43
Za otvoriti novu liniju koja će prometovat preuskom ulicom nećeš nikad dobit dozvolu.  Jedino ti može proć zna se kad, tamo negdje par mjeseci prije izbora
Sve to stoji-osim ako NE ŽIVIŠ u metropoli jer članak 8. ODLUKE o prijevozu putnika u javnom prometu kaže:

Gradonačelnik odlučuje o uspostavljanju novih i ukidanju postojećih linija o čemu gradsko upravno tijelo nadležno za promet donosi poseban akt.
Promjene na uspostavljenim linijama javnog prijevoza kao što su produženje, skraćenje, izmjena trase, uspostavljanje i ukidanje stajališta odobrava posebnim aktom gradsko upravno tijelo nadležno za promet.
Za promjene na linijama koje traju kraće od 24 sata nije potreban akt iz stavka 3. ovoga članka.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Nego, mogu li oni koji žive malo zapadnije reći koliko putnika zapravo ima u 142? Danas u 14:30 prema gore mi se činio pun s dosta ljudi koji su stajali, no možda se varam... Dosad sam mislio da je prilično prazno, možda sam ih samo viđao u krivo vrijeme.

tramvajac 92

Dobro, 14:30 je vrijeme kad djeca idu doma iz škole i to, pa ima ljudi.