ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Urbino LE

Pa da, vi ste grad na moru, mediteranski, pa vam slučajno padne snijeg. ;D

Nego kod vas u ZG sam primjetio da vozači toliko raspale grijanje, i kada nema potrebe, da ljudi padaju u afan.

421

To je svojevrsni test tko se može voziti u busu, a tko ne. Samo najjači ostaju. I nek netko kaže da se ne brinemo za svoje putnike! ;D
I još jedna varijacija na temu, ali s oficijelnim komentarom:
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/stroza-pravila-za-vozace-zet-a-donose-novac_323670
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Urbino LE

Oće li ovo uvesti i u tramvaju?  ;D

Tomek

Javljaju sada na radiju da su jutros nastali opći prosvjedi na Glavnom Kolodvoru zbog toga jer su vozači puštali samo na prednja vrata. Navodno su autobusi kasnili i po pola sata zbog toga.

Urbino LE

Ja se eto sprdam ovo za tramvaje, ali meni nije fer i nepošteno je to što za jedan sektor vozača one na busu vrijede jedna pravila, a za one u tramvaju neka druga. Doduše reći će oni imaju skroz odvojenu kabinu ali nadam se da će ovdje raditi i sindikat ako nije potplaćen.

MAN19464

Nego kod vas u ZG sam primjetio da vozači toliko raspale grijanje, i kada nema potrebe, da ljudi padaju u afan.
[/quote]

To ti je zbog neispravnih prekidača pa električari zbrikaju najaču brzinu pa se nemoze regulirat, ili peče ili ne grije druge opcije nema.
A
Tramvajci uopče nemoraju komunicirati sa putnicima osim ako ga putnik nešto pita, dok vozač busa  mora pod svaku cjenu naplatit prijevoz što ga dovodi u neposrednu opasnost.
Očekuje se da ce sindikat tražiti da se vozače autobusa bolje plati od vozača tramvaja, jer više poslova rade, pa bilo logčno da vozač koji više rade imaju i veče plače.
Vozač busa mora voziti, prodavati karte i kontrolirat, dok vozač tramvaja mora samo voziti i prodavati.
Znači jedan posao manje rade tramvajci od vozača busa.

Shole

a i vožnja mu je nusporedivo lakša.  Nije baš isto vozit tramvaj i mimoilazit se na  228

Tomek

Koliko znam vozači autobusa imaju oko 1000 kuna veću plaću od vozača tramvaja. Osim ako se nešto zadnje dvije-tri godine nije promijenilo.

MAN19464

I može birat sluzbe hoče kasnu ranu srednju

Tomek

Citat: Shole  u Siječanj 22, 2014, 17:43:00
a i vožnja mu je nusporedivo lakša.  Nije baš isto vozit tramvaj i mimoilazit se na  228

Sve je to relativno, svako zanimanje nosi svoje. Zamisle se kako voziš tramvajem 50km/h i netko ti izleti na prugu, a ti ne možeš ni lijevo ni desno, nije ni čudo da mnogi dobiju PTST kad pred kraj svog radnog staža.

MAN19464

Da, zato nije kriv kod okrznuča, a sa busom odmah mjere jesi možda prešao  pola ceste, a cesta 3,5 metra.
U zetu vozaču busa naplate kad pukne retrovizor na grani preko ceste, a di če ga tramvajac razbit?

Tomek

To što nekom naplate,a nekom ne nisu krivi tramvajci, nego uprava. Kažem još jednom svaki posao nosi svoje minuse i pluseve i trebao bi se cijeniti, no danas u Hrvatskoj samo se znamo međusobno degradirati, dok oni gore koji vladaju na temelju izreke 'Podijeli pa vladaj' neokržnjeno gledaju kako se narod srozava.

Ivan

OK, kako god bilo, na većini linija ovo je u redu, samo mislim da će prije ili poslije zaključiti da je na linijama poput 109, 220 ili 268 nemoguće tako raditi a da vožnja ne postane nepodnošljiva i blizu brzini hoda, no očito nema dovoljno pametnih ljudi da to organiziraju prije uvođenja novog režima nego tek poslije uvedu dodatne propise, uglavnom siguran sam da će "stručnjaci" kasnije briljantno "izvući zaključke" iz situacije na terenu koji se ne svode samo na ulaz na prednja vrata.
Mislim da na 109 vozači i sad rade kako mogu pa se ne uzbuđuju baš previše ako netko uđe iza, i prije ili poslije će postati "tramvajska" linija što se tiče režima naplate, 220 i 221 će nekako preživjeti, a 268 ovim načinom odlazi u totalni **** jer vozač ipak vidi većinu putnika koji ulaze i trebao bi im kakti naplatiti. Za Goricu bi se mogla bolje kontrolirati naplata, ali ne na ovakvoj liniji.
Mislim da postoje dva rješenja i niti jedno nije jako komplicirano - prvo, 330 može voziti cijeli dan i postati glavna linija s više autobusa, ili drugo, može se uvesti kraća gradska linija za Buzin i Veliko Polje (možda produžena 219), a 268 može postati jedna linija sa 330 ali još s nekoliko stanica, otrpilike slična 172 ili 269, jer s ovoliko stajanja je prespora i bez rigorozne naplate, a kamo li ako se ovo provodi. Kad bi imala manje stanica onda bi se kao i na 172 naplata mogla uredno provoditi, ali sad je potpuno kaotična, i u trenutnom stanju mislim da je sve na njoj kontraproduktivno, no genijalci "sređuju" situaciju već 20-ak godina samo produživanjem voznog vremena pet po pet minuta umjesto kompletnom reorganizacijom.

Inače, baš me zanima ima li itko namjeru riješiti naplatu elektroničke karte od više zona, recimo kako naplatiti 4 zone na liniji 311 a da vozač ne izađe iz kabine i sâm na validatoru stavi zonu, jer inače ga se vrlo lako može izvozati kad ne vidi ekran. Ovime je stanovništvo Zagreba koje plaća veliki prirez zakinuto kad se neki mogu skoro legalno švercati na nekim drugim linijama u autobusima financiranim zagrebačkim novcem, no očito je postalo tipično da ZET sve manje ima pojma što i kako ispravno raditi s prigradskim linijama.

.... Oko vožnje tramvaja, ne bih rekao da je tramvajcima uvijek puno lakše, tramvaj ne može izletit s kolnika pa zapeti za granu, ali jako često mora mimoilaziti aute naparkirane na Ilici, Maksimirskoj ili Medveščaku pa tramvaj jedva prođe a procijeniti da ne može pa zvati pauka i izazvati zastoj i bijes putnika (a i šefova koji mogu reći "pa možeš proć, šta radiš probleme") nije uvijek baš najjednostavnije, treba i naglo kočiti tramvaj od 40 t jer neki auti s parkirališta baš izlaze dok tramvaj prolazi, a zapravo se može i tramvaj zanijeti i zagrebati više nego je očekivano i u manjim zavojima i tu je tramvajac nekad kriv makar mehanika nije uvijek potpuno predvidiva a neki debil se naparkirao gdje ne smije, tako da se ima gdje ogrebati i razbiti tramvaje a vozač snositi odgovornost zbog sustava koji sve svaljuje na vozača a ne zbog svoje greške. Većina toga bi se mogla izbjeći stavljanjem dodatnih stupića i ukidanjem parkiranja uz prugu, ali negdje su stupići postavljeni, negdje ne, a negdje su i službena parkirališta na prelošim mjestima gdje svako malo rade probleme iako su prazne javne garaže blizu (npr. Maksimirska blizu Kvatrića), valjda nitko ne zna zašto ih negdje ima a negdje nema, no tramvajac je kako god bilo često kriv jer nije "prilagodio brzinu" ili nešto slično.

421

Citat: Shole  u Siječanj 22, 2014, 17:43:00
Nije baš isto vozit tramvaj i mimoilazit se na 228
226
Citat: MAN19464  u Siječanj 22, 2014, 18:03:07
, a di če ga tramvajac razbit?
Vjerovao ili ne bilo je i toga! Zbog loše izmjere pruge tramvaji GT-6 su se krajcali kod Sheratona!
Citat: Tomek  u Siječanj 22, 2014, 17:43:49
Koliko znam vozači autobusa imaju oko 1000 kuna veću plaću od vozača tramvaja. Osim ako se nešto zadnje dvije-tri godine nije promijenilo.
Otkud Ti sad taj podatak? Razlika u plaći je različita i ovisna o prodaji karata, no i to ovisi o liniji koju netko vozi.Na busu se svakako proda više karata.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN19464

E to su stručnjaci koji su mjerili.