ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Ivan

Uglavnom, na većini početno-krajnjih stanica vozač može pustiti putnike van i autobus parkirati prije stanice na kojoj pušta putnike u bus, tako da ne razumijem zašto mu je trebalo ovo s kavom, cigaretom i kroasanima, jer takva izjava zvuči kao čisto iživljavanje.

tamlover

Iako bih volio da mogu nastaviti pljuvati, ne vidim u ovom tekstu da je to Jurićeva izjava nego više nekakva interpretacija onoga tko je pisao članak. Jasno je u tekstu citirano što je rekao. A uostalom, i cigareta i kroasan odnose se na vrijeme dok je autobus dostupan za ulaz putnika - dakle na početnom stajalištu. Nitko im ne brani odmor i napuštanje autobusa prije ukrcaja putnika. Ako novi uvjeti vožnje i kontrole karata budu uzrokovali kršenje Zakona onda će sindikati u ZET-u sigurno znati kako na to upozoriti.

Netko je ovdje podsjetio na ne tako davno vrijeme kada je vozač bio respektiran prilikom ulaska u autobus (pokazivanjem ili kupovinom karte). I tada je bilo vozača koji su gledali kroz putnike i koje nije bilo briga za karte, ali većina je pazila na karte i obavezno otvarala isključivo prva vrata. Čini mi se da je to bilo i vrijeme kada se možda i više putnika nego danas vozilo JGP-om i stvari su funkcionirale. Prodaja pokaza svih vrsta je bila na vrhuncu, vozači su dizali lovicu na prodanim kartama, čak su se i stariji od 65 vozili besplatno bez ikakve karte ak se dobro sjećam i uredno čekali da uđu na prva vrata, a sada je strašan problem što ZET maltretira s prvim vratima sve putnike - neovisno o tome imaju li besplatnu kartu, plaćenu pretplatnu kartu, vrijednosnu kartu ili su šverceri.... Vrlo je jednostavno, za švercanje uvijek postoje kandidati samo je pitanje koliko će im se ta radnja olakšati - a u ovom slučaju otvaranja prvih vrata stvara se dojam neugodnosti da uopće ulaziš i prolaziš pored vozača ako nemaš kartu i ne želiš ju kupiti. O vježbanju dobrog starog 'Dobar dan' (obostrano) da ne govorim...

Inače, mislim da kontrolore treba 'zonirati' na način da nemanje karte garantira duuugo pješačenje. Za to bi ih trebalo brojčano barem poduplati, možda privremeno kao što je netko napisao, dok se ne uvede red. Ja bih to nadogradio na onu odličnu stvar - dvije stanice od Trga (s izuzetkom do Kvatrića) bez naplate i kontrole. Zauzvrat ZET-u jedna kuna od svake prodane satne karte u 1. parking zoni naplate ili u garaži i 5% od svake prodane povlaštene parking karte u 1. zoni. Nakon te zone bez naplate i bez registriranja, na svim linijama i u svim vozilima (pa onda i u autobusima s GK) obavezan cjelodnevni kontrolorski udar kroz najmanje 3 stajališta (to je ovo duuugo pješačenje koje prijeti :) ). One dvije stanice od Trga same za sebe u broju putnika ne igraju ulogu, ne vrijede sigurno punu cijenu karte, a stvaraju dojam pristupačnosti JGP-a. Isto tako, gotovo pa su najlakše za švercanje. Ove iduće tri na koju god stranu pogledate zapravo su obavezne za gotovo sve one koji u gradu žele funkcionirati uz pomoć JGP-a i udarom na tim relacijama ne ostavljaš izbora osim kupovine karte. Drugdje u gradu, tramvajska i autobusna kontrola disperzira se na jednu manju skupinu kontrolora koji imaju svoj 'rajon' i neočekivano šaraju njime ovisno o broju putnika i potencijalnih švercera ili mogućnosti vozača busa da kontrolira karte na liniji (npr. 109)...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

MAN19464

Terminal u Velikoj Gorici nema izlaznog stajališta, bus ulazi direktno u peron i dok putnici izlaze, drugi preko njih ulaze, tek tada vozač može na pauzu.

Ivan

Citat: tamlover  u Siječanj 23, 2014, 23:32:11
Inače, mislim da kontrolore treba 'zonirati' na način da nemanje karte garantira duuugo pješačenje. Za to bi ih trebalo brojčano barem poduplati, možda privremeno kao što je netko napisao, dok se ne uvede red. Ja bih to nadogradio na onu odličnu stvar - dvije stanice od Trga (s izuzetkom do Kvatrića) bez naplate i kontrole. Zauzvrat ZET-u jedna kuna od svake prodane satne karte u 1. parking zoni naplate ili u garaži i 5% od svake prodane povlaštene parking karte u 1. zoni. Nakon te zone bez naplate i bez registriranja, na svim linijama i u svim vozilima (pa onda i u autobusima s GK) obavezan cjelodnevni kontrolorski udar kroz najmanje 3 stajališta (to je ovo duuugo pješačenje koje prijeti :) ). One dvije stanice od Trga same za sebe u broju putnika ne igraju ulogu, ne vrijede sigurno punu cijenu karte, a stvaraju dojam pristupačnosti JGP-a. Isto tako, gotovo pa su najlakše za švercanje. Ove iduće tri na koju god stranu pogledate zapravo su obavezne za gotovo sve one koji u gradu žele funkcionirati uz pomoć JGP-a i udarom na tim relacijama ne ostavljaš izbora osim kupovine karte. Drugdje u gradu, tramvajska i autobusna kontrola disperzira se na jednu manju skupinu kontrolora koji imaju svoj 'rajon' i neočekivano šaraju njime ovisno o broju putnika i potencijalnih švercera ili mogućnosti vozača busa da kontrolira karte na liniji (npr. 109)...
Hm, da, to nije bila tako loša ideja... Jedino mi se nije sviđalo da su garaže na Kvatriću forsirali a zapad grada zaboravili što se tiče ostavljanja auta, jer nema nikakvog posebnog razloga da bude baš samo dvije stanice, trebalo je tu zonu proširiti na Zapadni kolodvor / Njofrin trg i Tehnički muzej / SC da bude pokriven cijeli uži centar i prva zapadna velika parkirališta (koja mogu biti i još malo veća) koja bi valjda ipak bar malo poštedila daljnje još uže ceste pretjeranog prometa, i također na linije prema Glk jer nema razloga da samo Jelačićev trg bude smatran užim centrom, a moglo je onda i na istok do Autobusnog kolodvora, možda bi se isto tako mogla ubirati po kuna od HŽ i AKZ karata... Kako god bilo, to je zasad mrtvo pa nema veze....

tramvajac 92

Citat: 421  u Siječanj 23, 2014, 14:51:41
Molim obrazloži pojam opterećenje:
-radi vremena vožnje
-radi broja i ponašanja putnika
-radi prometa
-radi uvjeta na kolniku
-sve zajedno?
Ili još nešto?
Svojevremeno je kolega predložio koeficijente za pojedine linije (kao što si i Ti naveo) prema kojima bi zbog npr vožnje zglobnog  bus123 na liniji 109, na uskoj Selskoj, s (pre)kratkim voznim vremenom, te prebukiranim  bus123 bio bolje plaćen nego netko na npr. liniji za Botinec.

Okay, mislio sam najviše na opterećenje brojem putnika i prometom.

Veći je napor (meni bar) vozit se u gužvi pola sata nego pola sata po selima.

conecto

Politička odluka politički namještene nove (stare) uprave neće bitno promijeniti situaciju pa čak ni kad politički uhljebljen glasnogovornik preko medija neuspješno (kao i sve drugo što radi tj. govori) pokušava ublažiti i objasniti kao "ispravljanje nepravde prema onima koji uredno plaćaju kartu". Upravo takvi uz vozače autobusa najviše ispaštaju, čak će komentarima i neregistriranjem rado pomoći švercerima u njihovoj nakani kojima je gušt proći pored vozača bez karte samo veći, dok je onih koji će biti natjerani u sram i kao posljedicu kupiti kartu premalo u današnje vrijeme.
Jasno je da su "prva vrata" davno isfurana fora jer nikad nisu definirani instrumenti koje vozač može upotrijebiti prema onima koji ne žele platiti prijevoz. Osim toga, nikad to nije učinjeno ni kod kontrolnog osoblja koje je također nemoćno. Doživljavanje anarhije pod krinkom demokracije u Hrvatskoj uspješno daje rezultate, putnik s kartom ili bez nje ima sva prava i potpuno jednaka, zapravo s voznom kartom putnik ne dobija ništa više nego što može dobiti i bez nje. Ukratko, vozna karta je porez na budale, grubo rečeno, ali istinito.
ZET-om i cijelim Holdingom valjda će vječno upravljati politika kojoj je na prvom mjestu populističko ponašanje u svrhu vlastite promocije, stručnosti nemaju, a nemaju je ni oni kadrovi u ovim tvrtkama koji imaju papir (diplomu ili štogod drugo) da je imaju. Još kad se na jednak populistički način prema svemu postave mediji (što bi trebao biti posao glasnogovornika, ali i on istupa na takav način).
Sve što znaju je maltretirati vozače i svaliti sve na njihova leđa, kao i poslati na cestu cucke iz Centra koji iza kontejnera za smeće gledaju što se i kako otvara. Baš me zanima da li će prikazati rezultate svega i kakvi će oni biti.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

dean25

Iz ZETovog Biltena:

Citat:Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, gostujući u emisiji Radio Sljemena "Zagrebi po Zagrebu", primio je komentare slušatelja koji se odnose na potrebu spuštanja rubnjaka na terminalu Ljubljanica, na početak punjenja besplatnih pretplatnih kupona za umirovljenike te na bolje prometno povezivanju naselja Novi Jelkovec s ostatkom prometne mreže ZET-a.

Rubnjaci na Ljubljanici:
Promptnom reakcijom obavljen je pregled terena u organizaciji ZET-a s kolegama iz podružnice Zagrebačke ceste te je utvrđena potreba spuštanja rubnjaka na 6 mjesta u sklopu terminala te iscrtavanja 3 pješačka prijelaza. Zagrebačke ceste uputit će zahtjev za rješenjem o postavljanju horizontalne signalizacije resornom Gradskom uredu te odmah započeti sa spuštanjem rubnjaka. Građevinski radovi su u tijeku i u predviđenom roku, kako je gradonačelnik i najavio, bit će završeni.

Produljenje valjanosti pretplatnih kupona:
ZET je u intenzivnom dijalogu s resornim uredima Gradske uprave izvršio sve potrebne predradnje za početak obnove karata korisnicima te je nado-puna pretplatnih kupona započela u ponedjeljak, 20. siječnja, na prodajnim mjestima ZET-a i kioscima ugovornih partnera. Odnosi se to na umirovljenike s primanjima do 3200,00 kuna, starije osobe od 65 godina koji nisu korisnici mirovine, na korisnike s utvrđenom nesposobnošću za rad te udovice hrvatskih branitelja, kao i dobrovoljne darivatelje krvi. Una-toč usklađenim i ažuriranim popisima osoba koje pravo na besplatan prije-voz ostvaruju u tekućoj godini, valjanost karata spomenutim kategorijama putnika traje do 31. siječnja, kako bi se smanjile gužve tijekom punjenja kartica i omogućio se nesmetan prijevoz putnika spomenutih kategorija.

Linije na području Novog Jelkovca:
U dogovoru s građanima Novog Jelkovca, kroz nekoliko sastanaka s predstavnicima ZET-a i udruge građana te Odjela za promet, obostrano je prihva-ćeno uvođenje autobusnih linija od 3. veljače: Jelkovec – Sesvete (sa slijedom od 20 minuta) i Jelkovec – Dubec (također svakih 20 minuta). Do sada to područje s jedne strane opslužuje linija 279 Jelkovec – Sesvete – Dubec, a s druge strane linija 281 Jelkovec – Žitnjak. Razdvajanjem postojeće linije 279 na dvije - osigurani su dvostruko intenzivniji polasci iz i prema Jelkovcu, a linija Jelkovec – Žitnjak, kako je usuglašeno, ostaje nepromijenjena. Tijekom intenzivnih razgovora s građanima Jelkovca također je zaključeno kako će se pratiti prometna potražnja na spomenutim linijama, nakon čega bi se, bude li potrebe, s početkom nove školske godine – u rujnu 2014. uspostavila izravna autobusna linija Glavni kolodvor – Jelkovec. ZET intenzivno radi na aktivnostima koje su nužne uoči mogućeg uvođenja takve linije, čemu prethodi i uspostavljenje stajališta s pripadajućom opremom na terminalu te organizacija trase, stajališta, vozila i vozača.

Ivan

Kakva glupost, čemu će služiti to Sesvete - Jelkovec svakih 20 minuta? To mi se čini kao sasvim proizvoljni vozni red (vraćeno na staro a dosta se promijenilo ako već postoji linija za Dubec i ne postoji razumna tarifa ZET-HŽ), i imam dojam da opet neće uključivati neiskorištene autobuse na linijama 275 i 278. Sigurno je moglo biti smišljeno nešto bolje, uglavnom tužno da se ovako razbacuju službe vozača i autobusi dok neki drugi kvartovi jedva podnose prerijetki prijevoz koji je među ostalim reduciran da bi ova sveukupna sesvetska nakarada mogla biti još nelogičnija i rastrošnija. Nitko ne želi upaliti mozak nego se samo ubacuju novi autobusi u prazno.

Ivan

Uostalom, Novi Jelkovec po popisu stanovništva 2011. ima jedva 5000 stanovnika, radi čega uopće inzistirati da mora imati ne znam koliko autobusa? Recimo m.o. Travno ima 10000 stanovnika pa ima sad 221 samo 4 zglobna busa (reducirano i otišlo na istok), m.o. Gornja Kustošija ima 7000 stanovnika pa ima samo tri solo busa (dva na 126 i jedan na 135). Ako je vrli gradonačelnik izgradio golim krvavim rukama kvart ne znači da po stanovniku treba imati 100% više autobusa od bilo kojeg drugog dijela grada.

Uglavnom, treba 275 dvosmjerno kroz Sopnicu i produžiti u Jelkovec, i ostaviti takt na sadašnjih svakih 40-ak minuta jednim busom, nije potrebno uvoditi nikakve nove autobuse.

Ivan

Eh, da, vidio sam jučer i što se radi s tim rubnjacima na Ljubljanici, inače nije dobro označeno i ograđeno i pomalo je opasno, i samo spuštaju prijelaz na nekih metar-dva na prijelazima da se kakti može preći, i to samo tramvajsku prugu a prijelaz na autobuse ostaje isti, tako da se pitam koliko je uopće potrebno, potpuno zaboravljaju da su sva tramvajska stajališta ispred ZET-ove zgrade visoka nekih 5 cm i na izlazu iz tramvaja sam vidio da se ljudi popikavaju i padaju jer je prenisko, i meni se par puta dogodilo da skoro padnem, a ući i izaći s kolicima je apsurdno s tako niskog rubnika, uglavnom, sramotno da stanica ispred upravne zgrade može biti najjadnije tramvajsko stajalište u gradu dok se recimo Poljanice IV mogu urediti.
>hammer<
Uglavnom, organizacija je na nuli, sramota.

conecto

Ali je zato upitno za koga glasuju stanovnici Travnog ili Kustošije dok za naselje posebnog pijeteta to uopće nije upitno.
Sadašnje linije sasvim uspješno pokrivaju trenutne potrebe naselja, a ako i postoji želja za poboljšanjem prije bi trebalo pojačati 281 kojom se stanovništvo daleko više služi jer ih vozi brzo do tramvaja, a bliže centru grada (iako nema ni tamo problema otkad su zglobni busevi).
A sveprisutni vjerojatno nema previše pojma koliko dodatnih buseva treba da bi se u nekom suvislom slijedu održavala linija do GK, pa će Travno možda ostati na još pokojem busu manje.
Ili se već radi preraspodjela oslobođenih kapaciteta kad se za koji mjesec ukine APVG u korist Autoturista u kojem su također manje-više poznati vlasnički udjeli?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Savski most je stari problem ali dok se ne naprave barem male investicije u infrastrukturi neće biti promjene, već sam dovoljno puta komentirao onu sliku iz monografije '81. kad je još kasnih 70-ih terminal bio naveden kao "privremeni" a ostao je isti kakav je bio, jedina novost su zamijenjene barake za otpremnike, vozače i prodaju karata (jednako su bezvezne samo novije) i zamijenjene nadstrešnice za putnike s time da je kod autobusa stavljena ona prozirna u kojoj je više nego mučno čekati ljeti, tako da bolje ionako čekati negdje u hladu ispod mosta ili drveća, dakle praktički se apsolutno ništa nije promijenilo a kamo li poboljšalo.

MIslim da ovdje vozači rade kako mogu, rijetko žele parkirati na stanicu prije polaska kad su vozni redovi kaotični i nitko ih ne zna napamet, događa se tako da za Lučko stane na stanicu 10 minuta prije nego kreće pa napravi gužvu i zakrči prolaz ovima za Ježdovec i Horvate koji kreću prije njega, a duže su linije pa 112 ostane prazan dok putnici pobjegnu na ove koji ionako ne mogu proći, dakle i infrastruktura i koordinacija prometa je svjetska.

MAN19464

Ovo ima veze stim sto vozač nesmije napustit bus dok je u peronu i kontrolirat karte, pa ljepo sparkiraju na okretistu i pauzira.
To sto kisnu i smrzavaju se nek se zahvale direktoru Toliću, on im je to smjestio, a ne vozači.

sokre

Malo snijega i opet kaos.

Srednji most i sjeverni kolnik Avenije Dubrovnik prakticki stoje.

Samo da dodam, krenuo sam u 16.00 sa Autobusnog kolodvora (bas danas putujem u Rijeku), do 17. 00 smo stigli do Velesajma i tu sada stojimo ...