Project: Save the 412, najstariji SU220

Autor 412, Srpanj 13, 2010, 17:27:02

111222

MB Citaro

još ako ga budu sređivali da u njega stave sanosov motor išao bi k`o raketa

M.A.N. boy

a kakav je dosad bio motor unutra tj koji je još uvijek unutra?

MB Citaro

NP-549

M.A.N. boy

stara škola,  skoro pa neuništivo  ;D  ;D

111222

opaaaa i'm so excited  ;D

ali zašto mi se čini da sam čuo jutros zvuk nekog starijeg motora tj. autobusa? da 412 već nije vraćen u promet? ;)

NP-549

Nije sigurno vraćen jer je ovo slikano  u petak oko 15 sati.

Možda je neki od 565,566,567 na liniji.
I da,  584 ima motor od 500,  ali to se nemože primjetit po zvuku zbog drugačijeg mjenjača

111222

aha.. kako god bilo ja jedva čekam da ga vidim u pogonu :)

shef

Vezano uz ovu temu, danas u Novom Listu izašao članak o 567...

Citat:

Popularna harmonika s drvenim sjedalima bila je okosnica Autotroleja – prevozla je putnike na svim linijama, bila je jednostavna za održavanje, brza, udobna i oku dopadljiva svojom linijom i bojom

Odnedavno se na HRT-u prikazuje TV serija »Crno-bijeli svijet«. U to vrijeme i u Rijeci je bilo burno – bilo je to vrijeme novog vala, odlazaka na koncerte u omladinski klub Palach, parnih i neparnih dana vožnje automobila, šećernih »čokoladnih« tabli... Tom nekom drugom vremenu pripadaju i legendarne riječke »harmonike« Autotroleja, autobusa kojima smo se svakodnevno vozili, a nerijetko se i u prvim jutarnjim satima vraćali iz Opatije kad su »in« bili izlasci u »72«, »Milde Sorte«, u diskoteke kojih se sjećaju oni nešto malo stariji. Jedan takav primjerak autobusa »harmonike« koji krasi narančasta boja i drvene sjedalice s kraja osamdesetih pronašli smo kako još vozi riječkim ulicama. Tog dana, kad smo mi krenuli u potragu za njim, vozio je na liniji broj 6, inače vozi i na drugim relacijama. S obzirom na to da Autotrolej posjeduje novi vozni park, poželjeli smo doznati nešto više o toj »šestici«, odnosno autobusu s garažnim brojem 567 koji ipak predstavlja raritet na našim riječkim ulicama.

Stigao iz Ljubljane

Sve potrebne podatke doznali smo od Zorana Turčinova, voditelja Odsjeka pripreme održavanja i Damira Batistića, tehnologa održavanja koji su nam prilikom »posebne vožnje« na relaciji Fiumara – Školjić, za potrebe ove reportaže, ispričali: MAN SG 220 proizvodila je Avtomontaža u Sloveniji, a MAN SG 220 je oznaka zglobnog autobusa, poznatijeg kao »harmonika«, koji se proizvodio u toj ljubljanskoj tvornici – kazao je Turčinov i potom dodao:

– Vozilo je nastalo na podvozju istoimenog MAN-ovog modela SG 220, dok je nadgradnja karoserije izvedena u ljubljanskoj tvornici. U Njemačkoj su osnovni model radili između 1978. i 1983. godine, te ga je naslijedio model SG 240 H. Zbog standardizacije i podjednakosti vozila javnog putničkog prijevoza, vrlo slične modele su proizvodili Mercedes-Benz, Magirus-Deutz i Büssing. U Avtomontaži se model proizvodio od 1981. do 1991. godine. S vremenom je model doživio neke »kozmetičke« promjene, poput izmjene oblika smjerokaza, broj vrata... Vozila su bila namijenjena svim prijevozničkim poduzećima u bivšoj Jugoslaviji. Nasljednik ovog modela je SG 240.

Na ovu se priču nadovezao Batistić.

– U Njemačkoj su osnovni model MAN-a ovog tipa počeli proizvoditi 1978., dok je Avtomontaža iz Ljubljane licencno, za potrebe bivše Jugoslavije, počela s proizvodnjom 1980., kada počinju u Autotrolej stizati novo kupljeni autobusi koji su u to vrijeme bili udobni i moderni, mada to s današnjeg aspekta više nije tako, jer nemaju tapecirana sjedala, klimu i automatski mjenjač. Taj tip autobusa je u jednom trenutku bio okosnica Autotroleja jer je po broju vozila i prijeđenih kilometara bio superioran u odnosu na druge modele. Prevozio je putnike na gradskim i prigradskim linijama, bio je jednostavan za održavanje, jer je sve bilo mehanički, bez elektronskih komponenata. Jednom riječju brz, udoban i oku dopadljiv svojom linijom i bojom, u to vrijeme.

Govoreći o vremenu kad su ti modeli autobusa činili okosnicu voznog parka Autotroleja, doznali smo kako se oni još i danas sjećaju vožnje tim autobusima.

– Sjećanja putnika iz najranijih dana ovog modela su redom pohvalna, takvim autobusom se išlo u školu, odrastalo, vozilo na posao svaki dan, kazuje Batistić, jako ponosan što je narančasta harmonika s kraja osamdesetih još u pogonu.

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

gorgoroth

Linija za oldtimer

Prilikom posjeta garaži Autotroleja otkrili smo da postoji još jedan zanimljiv primjerak »retro« autobusa o kojem nam je nešto više kazao Damir Batistić.
    – U voznom parku imali smo i solo model MAN SU220, od kojih je jedan posljednji primjerak, doduše izvan funkcije, ali kompletan iz 1980. godine. Riječ je o garažnom broju 412 za koji postoji opcija da ga se generalno uredi kako bi vozio na liniji kao svojevrsna atrakcija u kategoriji oldtimer. A kad je riječ o oldtimer autobusima, jedan primjerak MAN-a SG220 monotral ili harmonika se kao eksponat nalazi u Muzeju autobusa Inbusclub smještenog u blizini Trsta, samo što njihov model ima troja vrata u odnosu na naš koji ima četvora. Oni su svoj primjerak nabavili u Ljubljani.

http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28602863285B2863285A28582859285D2863289C288D2895288D28632863285F285B286028582859286028632863286328592863L

gorgoroth

Svi vole retro bus

Kako je voziti nešto stariji primjerak autobusa, pitali smo vozača Dražena Kefečeka, koji ga je prošlog ljeta na Zrću vozio na Hideout festival te nam je tako naglasio i potvrdio činjenicu da mladi strani turisti jako vole »retro« autobus jer im predstavlja raritet, te da ih on posebno oduševljava jer ga nemaju često priliku vidjeti na ulici.
    – Voziti takav autobus je drugačiji »gušt«. Ima neku posebnu čar jer funkcioniraju malo drugačije od novijih modela. Volio bih da imamo više takvih starijih autobusa u pogonu, ljepše ih je voziti nego nove na elektroniku, kazao je Kefeček s kojim će se složiti svi ljubitelji i štovatelji narančaste harmonike, oni koji su je imali priliku voziti, te oni koji su se u njoj vozili i prisjećaju se »truckanja« u autobusu, kao u mladim danima.

http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28602863285B2863285A28582859285D2863289C288D2895288D28632863285F285B286028582859286028632863286328592863L

shef

o-0  InBusClubova Avtomontaža je ex Slavnik, ex I&I Koper
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Boki651

Naravno, odmah je krenula masa pljuvanja po članku, kako Trolej i Novi list potenciraju vožnju u rasklimanim smećima za preskupu kartu.
Vjerojatno  nas koji na ovo gledamo iz potpuno druge perspektive uopće ne razumiju niti će ikada razumjeti.

U komentarima puno spominjanja toga da takve buseve u Europi ne koriste. Potpuno krivo, nedavno sam bio u Budimpešti gdje sam vidio jako puno njihovih prometala iz 90-ih, tako da te priče ne stoje.

M.A.N. boy

Lijepo je i pohvalno  vidjeti da se netko sjetio i potrudio  napisati članak o toj "riječkoj legendi" koja je još malo pa isčeznula s ulica  i ostat će jedino u sjećanjima svih nas koji smo se imali prilike vozilt s njom. I tako dok se neke mlađe nadolazeće generacije budu vozile u mekanim i ugodno klimatiziranim novotarijama neće im biti ni kraj pameti pomisao pa kako je to bilo nekad "truckat" se u drvenjaku sve do Lovrana i natrag  haha eh kako je bilo, pa nezamjenjivo je bilo!!!!
I baš bih zato volio ako budu imali volje, želje, sluha da sačuvaju ovu harmoniku  567 i uz onu 412-icu naprave neki retro dvojac za neke buduće retro vožnje i slične stvari pa da bar imaju po jedan bus od svake verzije sad vec pomalo "slavnog" modela.
Znam da će sad možda neki reći šta će im to, to je trošak, neisplativo je, treba to održavat itd itd,  to sve stoji ali s druge strane ako ih ne sačuvaju sad kad će? Kad se busevi izrežu onda je kasno, nema natrag i onda obično nekome za par godina padne na pamet jaooo da smo to bar sačuvali, ili da smo to tad napravili ili ovo ili ono itd itd  ( govorim sad općenito za naše navike i naš mentalitet uvijek kukamo i žalimo za nečim što smo propustili napravit jer nekome to tad nije prošlo kroz glavu). Ali ako se ima ideja onda se može i napraviti nešto s tim busevima  pa čak i da bude kolko tolko isplativo. Vani u svijetu se nudi raznoraznih  atrakcija, prodaje se, iznajmljuje se svašta a kod nas kukaju da strancima nudimo samo sunce i more, kod nas doslovno vrijedi "nakvasi se, posuši se, ostavi novce i biži kući"
Pa valjda će se netko više pomaknit naprijed u ovoj državi dok nismo svi otišli van.
Uglavnom bilo bi ga lijepo vidjet negdje u bliskoj budućnosti možda na "trizduji" na nekoj specijalnoj vožnji punog daleko istočnih gostiju (oni ionako okidaju na te stare stvari) dok krstari od Voloskog do Lovrana haha ma mislim da bih i ja napravio đir s njima.

odg za kolegu Boki-ja 651
Meni je jasno da se ljudi žele voziti u udobnom, novom,  sigurnom busu i u potpunosti ih razumijem i shvaćam kad komentiraju. Uopće  ne očekujem da razumiju nas koji bi rađe đir s izbijačem bubrega nego s najnovijim citarom haha ali gle to smo mi fanovi busa nema tu puno mudrosti.
oni se ionako samo "prevoze" u busu, mi se "vozimo"  :)

Što se tiče starih prometala imaš dosta i po Njemačkoj sačuvanih i obnovljenih modela po garažama od javnih prijevoznika jer su i oni to sačuvali radi neke povijesne važnosti itd itd uglavnom mogu se naći i snimke kad imaju dane otvorenih vrate i slične manifestacije pa busevi voze po gradu.