Odlazak ZET-ovih autobusa u druge gradove (prodaja, poklanjanje)

Autor Tomek, Travanj 17, 2009, 20:36:47

Dreamwalker

Takvi autobusi se više ne smiju uvesti u RH. Naime u zakonu stoji da se ne smiju uvoziti vozila čiji motor ne zadovoljava normu EURO III za rabljena i EURO V za nova vozila. Normalno ima iznimki tipa da se može uvesti auto koji ne zadovoljava taj uvjet ukoliko se radi o nekom raritetu. Za takve stvari se šalje molba u CVH, a pošto je ZET prodavao svoje autobuse tog tipa, bilo bi ih nemoguće uvesti. Mislim da iz istih razloga se nije mogla uvesti ni nova Zastava 101 2006. godine koja bi kod nas koštala nova oko 35 tisuća kuna.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Tomek

Po zakonu se može uvoziti Euro 2, osim ako to nije nešto novo od zadnjih mjesec-dva!

Dreamwalker

Već dugo je EURO III norma minimalni uvjet koji je potreban za uvoz rabljenih vozila u RH.

Ovaj citat je iz prosinca 2007.:

Citat:Najvažnija stavka kod uvoza rabljenih vozila jest da moraju udovoljavati homologacijskim uvjetima hrvatske države, što podrazumijeva motor koji zadovoljava norme Euro III
izvor: Jutarnji.hr

Ivan

Ah, ma čak se i Euro III godišta 2000-2003 ili tako nešto nađe za 12000-15000 €, u svakom slučaju da je moja firma radije bih potrošio malo vremena da odem do Njemačke i dao 5000 eura više i malo se namučio s birokracijom, na kraju sigurno traje 5 godina duže nego ZET-ove krame na izdahu...

recimo ovo...
http://autoline.de/sf/Bus-Linienbus-MAN-A-20-Klimaane-A-21-S-315-O-404--14040423374397741300.html

a ima i hrpa drugih
http://autoline.de/search_text.php?query=linienbus

Tomek

Citat: Dreamwalker  u Travanj 16, 2014, 10:37:21
Već dugo je EURO III norma minimalni uvjet koji je potreban za uvoz rabljenih vozila u RH.

Ovaj citat je iz prosinca 2007.:
izvor: Jutarnji.hr

Prošle godine je uvezeno 10-ak autobusa sa Euro 2 normom bez problema, tako da tu nešto ne štima ;)

Shole

Dal se nešto promjenilo ulaskom u EU ?   Možda se od tamo mogu uvažat, a izvana ne

Tomek

Ovi Euro 2 su se uvažali i početkom prošle godine dok smo još bili van EU, to je 100% barem što se buseva tiće, za aute ne znam.

Dreamwalker

Možda može biti da su vanredno odobreni takvi uvozi iz tko zna kojih razloga. Čitao sam neki dan na forumu kako će BiH napraviti iznimku i dopustiti mislim GRAS-u da uveze polovne autobuse iz Istanbula koji ne udovoljavaju normama. E sad, na više mjesta sam pročitao da je EURO III najmanja potrebna norma za uvoz u RH, ali, pošto ne znam uvjete pod kojima su uvezeni autobusi s EURO II normom, možemo samo nagađati.

actros

o ovome se raspravljalo već xxx puta...
trenutna norma za uvoz polovnjaka je EURO3, i osim ako vam "zavod za mjeriteljstvo" ne izda "izuzeće od homologacije", vozilo s lošijom normom ne možete uvesti! (a to če te jaaako teško dobiti)
isto tako, vama nitko ne brani povećati EURO NORMU na polovnom vozilu ako vam se to isplati.... eee, na sreću, zadnjih par godina, naši uvoznici su napokon shvatili jednu zanimljivu činjenicu: npr.  mercedes EURO2 i EURO3 norme imaju identičan motor (šestak OM501 i osmak OM502). potrebno je promjeniti ispušni sustav, neke sitnice na elektronici i na kraju napraviti atest, i donedavni EURO2 sada je EURO3 i može se uvesti! ...slično je i s drugim proizvođaćima, a sve ovo vrijedi i za kamione i za osobna vozila...

na kraju se sve svodi na jedno pitanje: isplati li se sve to!? ...ovisi kako za koga ...eto ja nikad nisam imao novi auto, a promjenio sam ih dosad 5! ...i sve ih uveo polovne iz njemačke, i svaki put bio prezadovoljan!

conecto

Otkad smo u EU iz zemalja EU ne postoji uvoz nego unos. Koliko je toga nova terminologija promijenila u praksi ne znam, ali očito je da auti npr. iz Njemačke više ne dolaze sa zoll-tablicama (crveno polje sa strane) nego s probama (žuto polje).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Marek

Valjda je dobra tema... upravo kroz Sv. Ivan Žabno prošli 502, 504 i 50X u smjeru Bjelovara. Iza njih je išao ZET-ov kombi. Imaju probne tablice.

Portos

Citat: Marek  u Lipanj 18, 2014, 17:18:55
Valjda je dobra tema... upravo kroz Sv. Ivan Žabno prošli 502, 504 i 50X u smjeru Bjelovara. Iza njih je išao ZET-ov kombi. Imaju probne tablice.
Vjerovatno put Osijeka. Sretno im.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Tomo9388

Tako je. 502,503 i 504 su od vikenda u Osijeku. Slika nešto kasnije.

Ivan

OK, bolje nego da propadnu, ali ne mogu shvatiti zašto onda ostali nedavno srezani autobusi nisu poklanjani nego se praktički škrtarilo na njima, oni NG272 bi bili jako dobri u Sisku ili Osijeku, možda bi i Karlovac trebao jednog ili dva, a uz malo održavanja bili bi u redu i za ne prestrmi Split, a solo bi našli posla praktički bilo gdje. Zašto se morao dogoditi rashod?
??? >hammer<

Portos

Citat: Ivan  u Lipanj 24, 2014, 09:34:45
OK, bolje nego da propadnu, ali ne mogu shvatiti zašto onda ostali nedavno srezani autobusi nisu poklanjani nego se praktički škrtarilo na njima, oni NG272 bi bili jako dobri u Sisku ili Osijeku, možda bi i Karlovac trebao jednog ili dva, a uz malo održavanja bili bi u redu i za ne prestrmi Split, a solo bi našli posla praktički bilo gdje. Zašto se morao dogoditi rashod?
??? >hammer<
Obzirom da su u žicu stavljeni još dok su bili u odličnom stanju stvarno je šteta što su tako jadno završili. Pogotovo što je zbog nepostojanja kvalitetne punionice uvijek bilo knap vozila za izlaz naročito u Dubravi. Registrirani i praktički svi ispravni autobusi, neki niti 10 godina stari završili su u žici i nakon isteka registracije čerupani i naposljetku izrezani.
Sada 5 godina kasnije poklanjaju se MB 0405NG u Osijek što je super ali ne vjerujem da je njihovo stanje bolje danas nego MAN NG272 prije 5 godina. Nadam se samo da će jednog dana netko odgovarati za ovu rasipnost i bahatost.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.