Irisbus Citelis

Autor shef, Svibanj 20, 2013, 08:19:11

svicar

Citat: Shole  u Svibanj 18, 2014, 00:11:49
mislim da ti ipak nisi kompetentna osoba za priču o retarderu

Zasto nebi mogla, ima medju podrucje gdje se bus rola, samo treba imati osjecaja, drzis gas bus snagom motora drzi brzinu, olabavis motor ne vuce ali i nepali se retarder, odpustis gas retarder se aktivira o zavisnost koliko je koljena aktivirano plus mjenjac ubrzano prebaciva u nizu.
ako je u zadnjem stupnju i jako zahtjevna dionica zna se desiti da se ulje pregrije i upal ise trokutic sa odgovarajucom porukom.

Shole

par zar je jednostavnije sve ovo što si ti nabrojio ili lagano povuć ručicu retardera i vratit ju natrag u nulti položaj ovisno o potrebi ?  Zašto bi držao nogu malo na gasu i vozio tako dva kilometra nizbrdo kad mi taman odgovara da ju držim negdje sastrane i da ju odmaram.  Bus će mi od početne brzine 25 km/h  do kraja cijele nizbrdice postić 50 ako ne diram apsolutno ništa.

svicar

Citat: Shole  u Svibanj 20, 2014, 11:01:29
par zar je jednostavnije sve ovo što si ti nabrojio ili lagano povuć ručicu retardera i vratit ju natrag u nulti položaj ovisno o potrebi ?  Zašto bi držao nogu malo na gasu i vozio tako dva kilometra nizbrdo kad mi taman odgovara da ju držim negdje sastrane i da ju odmaram.  Bus će mi od početne brzine 25 km/h  do kraja cijele nizbrdice postić 50 ako ne diram apsolutno ništa.

Neznamkako su tebe ucili, ja govorim kako nam govorili na seminaru, poenta je da mjenjac uci od vozaca i da sve radis sa gasom, mozes ti kociti sa usporivacem tako samo sto dodirnes papucicu kocnice i salta u nizu.Kada uzimas koljeno po koljeni, svaki put imas vrijeme reakcije pa panicno letis na kocnicu.Sto kaze od pecetne brzine 25 do podozja bi nabrao 50, nebi, svo vrijeme bi drzao 25, ako u busu ima malo putnika, onda je zadnje koljeno prejako,ljudi lete na pod, dovoljno je samo prvo koljeno.
Mene svaki dan dopadne drugo vozilo(sihte su nam popolovljene na min dvije linije i minimalno u danu dopada nam po dva vozila) i svaki je drugaciji, ali za par minuta ti se srodis sa vozilom, poenta je da sa 50 skines sve sa retarderom i samo kada motas u stajaliste malkice na kocnicu
Reci, kada bi ti koristio druge dugmice sem D i pojasni zasto,opravdanje?

Shole

Ovisi za koji mjenjač govoriš.   Na VOITHU se koriste dugmići tastature menjača u slučaju kad auto ima slabiji motor pa se desi da odeđeni dio nemože svladat u četvrtoj pa stalno prebacuje treća,četvrta,treća,četvrta i tako stalno.  Stisneš "3" i vozi se lijepo u trećoj bez nepotrebnih trzanja i kad dođeš do pozicije gdje znaš da će primit četvrtu tamo stisneš "D".

Ko ZF Topodyn-a  ako stisneš dugmić "3" mjenjač ima drugačiji režim rada.  Znači, on ne ide samo do treće brzine,  nego koristi sve brzine ali drugačije ih šalta.  Ova varijanta se koristi na brdskim linijama

svicar

Citat: Shole  u Svibanj 31, 2014, 09:20:19
Ovisi za koji mjenjač govoriš.   Na VOITHU se koriste dugmići tastature menjača u slučaju kad auto ima slabiji motor pa se desi da odeđeni dio nemože svladat u četvrtoj pa stalno prebacuje treća,četvrta,treća,četvrta i tako stalno.  Stisneš "3" i vozi se lijepo u trećoj bez nepotrebnih trzanja i kad dođeš do pozicije gdje znaš da će primit četvrtu tamo stisneš "D".

Ko ZF Topodyn-a  ako stisneš dugmić "3" mjenjač ima drugačiji režim rada.  Znači, on ne ide samo do treće brzine,  nego koristi sve brzine ali drugačije ih šalta.  Ova varijanta se koristi na brdskim linijama

Kod nas kada uzmes samo broj 3 onda idesamo do 3trece, , to je netko Vama premapirao polozaje, ako je brdo ZF  (neka luda eco izvedba)mjenjac ima senzor nagiba(barem je tako kod nas) i nece uzeti vislju, drzi do 2000 obrtaja, govorim Iveco Cursor 8 380 konja. na zalost firma nije zelila doplatiti power dodatak , pa se desava da ravnom  uzme sesti stupanj pre50 km/h i ne spustiti u nizi dok ne skine do 1000 obrtaja , onda ga varamo retarderom i po gasu ;D.

Imamo jako dugacke prijenosne odnose, imao kratku dionicu gdje izlazimo i na AC, pri 85 km/h ima 1600 obrtaja i vozimo neke linije po selima gdje se konstanto izmedju sela vozi 80 km/h

Kod izvedbe Midi  Irisbus 127( 11 metara i 2.3 sirine),  motor 5.9  snage 260 konja ima getribu Allison, to je getriba koju samo mozes da pozolis, isto kao da vozis auto, prvi stupanj cjeli odklucan, drugi polovicno,  samo na displeju i po obrtomjeru primjetis da se doslo do zamjene .

Divim se onom tko pogodi pravu izvedbu vozila za Grad Rijeku, onoliko grbovag terena nigdje u svici vidio nisam...

Shole

Ovaj Topodyn u Citelisima je stvarno odličan.  Malo je dosadan ispočetka dok se navikneš jer šalta puno više nego Voith, al ne trza.  On prepoznaje teren sam, kao što si rekao, i u "D" će isto više razvlačit brzine po brdu, al se ipak bolje vozi u "3" na jako brdskoj liniji.   Imamo i jednog ZF-a kojeg smo dobili besplatno u  MAN Classicu al navodno da nije dobro poštelan  a naši valjda nemaju softer za mjenjat programe nego mora doć neko iz ZF.a

111222

kao laik, iskreno ću reć, meni su ovi busevi promašaj za gradsku vožnju...sad kad je velika vrućina "lipo" dođe i zadnji (bijeli) dio citelisa koji uvijek grije bilo zima bilo ljeto...prozori premali, kapacitet nikakav...razumin potribu prijevoza koji ne škodi puno prirodi, ali pitam se jel su se mogli nabavit bolji autobusi..?

marin

Možeš ti uzet MAN-a na plin koji će sigurno dulje trajat od Iveca, tako da ja tu ne vidim nikakvu uštedu. +kvarovi+što je vozaču bolje vozit MAN-a+što se putnicima bolje vozit u MAN-u.

svicar

Citat: marin  u Lipanj 08, 2014, 16:57:14
Možeš ti uzet MAN-a na plin koji će sigurno dulje trajat od Iveca, tako da ja tu ne vidim nikakvu uštedu. +kvarovi+što je vozaču bolje vozit MAN-a+što se putnicima bolje vozit u MAN-u.

Cuj MAN-ovem pa tko zna kako je MAN-a voziti i  kakve kvarove imaju kada ih u HR nema

Shole

ma nemamo pojma mi kojih ih vozimo,  MARIN najbolje zna koji bus je najbolji za prijevoznika,  vozača i za putnika

Dreamwalker

Ma najbolje da Iveco Irisbus zatvori sve svoje tvornice kad očito nemaju pojma o tome kak napraviti dobar kamion ili bus, pogotovo na CNG pogon ;D
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

svicar

Citat: Dreamwalker  u Lipanj 08, 2014, 19:26:07
Ma najbolje da Iveco Irisbus zatvori sve svoje tvornice kad očito nemaju pojma o tome kak napraviti dobar kamion ili bus, pogotovo na CNG pogon ;D

Barem jos uvijek rade motore a imaju velikog iskustva sa CNG, Iveco je jos uvijek nepoznanica u HR, tako se i odnose prema njemu, Ivecova tvornica kamiona Madridu je solidna i rade solidna vozila, sto se tice gradskih buseva, njih kupuje politika, koliko su rumuni kupili Citara, kao bogati su ili sto vec, ;D  Iveco radi manifakturno vozila i jos uvijek u Evropskoj zajednici, razumite to.

Hr je bogata zemlja, moze si priustit i MAN.ove i Mercedese, ionako ce to nasa djeca nekad da odplate

Boki651

U 807 display od kamera na izdisaju (ili možda kamere). Boja se prelijeva i slika je totalno nejasna. Nije ni čudno pored toliko drmusanja.

Shole

to je samo do kontakta

marin

Citat: Shole  u Lipanj 08, 2014, 18:57:11
ma nemamo pojma mi kojih ih vozimo,  MARIN najbolje zna koji bus je najbolji za prijevoznika,  vozača i za putnika
Evo koji si ti šole, pa imamo MAN-ove na dizel, na plin sigurno nisu loši, a vozne karakteristike su iste, uostalom vozio sam se u beču s njima i sve je super. Jedino je to kaj ti mene zahebavaš, a sigurno se slažeš da su bolji. Oprosti, ali kod nas nisu mogli gore buseve nabavit.