ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

421

Kad god se spomene pojam "klima" koja ne radi odmah se pomisli na manjak plina. No nije samo to kvar. Marin je u ovom slučaju dobro spomenuo začepljenje, i pogodio. Naime postoje i filteri klime koji se moraju redovito mijenjati što u ovome  bus123 nije bio slučaj. Postoji senzori, postoji elektronika, postoji komandna ploča itd itd. Punjenje se obavlja u garažama jer su nabavljeni uređaji (kom 1 po garaži-osim VG) i u ARZ-u i kad se god radi kontrola i punjenje , mijenjaju se i filteri. Problem je u nabavi plina i filtera jer  >  u Citaru G postoji 19 ( devetnaest ) filtera klime. Sve to košta u javnoj nabavi.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

Ali zašto iz klime puše topli zrak pa je u autobusima još toplije ;(
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

marin

U Citelisima se u zadnjem dijelu čuje neki specifičan zvuk šištanja kada im klima ispravno radi. Kada puše vruće onda se taj zvuk ne čuje i klima nije ukopčana (samo puše vruće). A na Citarima, što sam već prije napisao, klima se isključi nakon par minuta stajanja u "N" brzini, i to stvarno ne znam ko je to tako napravio. Pet minuta nakon što se klima isključi unutra postaje neizdrživo i samo se pojačava puhanje i puše vruće. To se da riješiti jedino tako, za ovo sam 99% siguran, ali ako se ne povuče ručna i autobus se ostavi u brzini onda se klima neće zgasit. I naravno kako ništa kod nas nije savršeno postoje iznimke  ;D ;D
U busu gbr. 176 kako ga god ostaviš neće se zgasit klima. Tak bi trebalo bit na svima!

Spiker

Citat: marin  u Lipanj 04, 2015, 10:46:57
U Citelisima se u zadnjem dijelu čuje neki specifičan zvuk šištanja kada im klima ispravno radi. Kada puše vruće onda se taj zvuk ne čuje i klima nije ukopčana (samo puše vruće).................

nema plina glavauzid

marin

A jesi ti doktorirao Citelise pa znaš jel fali plina, ili možda ne radi kompresor(koji se baš tad ne čuje), ili možda čak neka treća smetnja radi koje ne ukapča klimu.

Spiker

Ako puše hladno i ništa se ne čuje-sve je u redu.
Ako puše pomalo hladno ali se čuje šištanje-fali plina i klima će brzo prestat raditi i hladiti.
Ako puše toplo i ništa ne šišti-samo radi ventilacija i puše svježi topli zrak iz vana.

flip

Ne želim ispasti kao pljuvač, ali mislim da će i one nove kamere i/ili brojači putnika isto koštati puno u javnoj nabavi pa će ih ipak imati svi autobusi, ali možda to doduše nije dobro uspoređivati jer će se to obaviti jednom, a natječaj za filtere i plin i zamjena istih se moraju periodično obavljati. Gdje točno zapinje u održavanju klime u autobusima, odnosno, koje bi se prepreke morale ukloniti da se klime redovito servisiraju? Nisam se puno vozio drugim prijevoznicima, ali ne sjećam se stvarno zadnjeg puta kad sam se kuhao npr u Čazmatransu (a bili su različiti autobusi) tako da mi se čini da bi se sve moglo kad bi se htjelo i kad bi interes putnika bio važan, tj, jednostavno mi se ne čini da činjenica da recimo Citaro G ima 19 filtera predstavlja doista nerješivi i uz to glavni problem koji dovodi od ovakve loše situacije.

smogovci.bbb2

Pa ja sam bio i postavio pitanje na forumu zašto ZET kupuje autobuse sa klimom kad ih neće održavati. Nisu u stanju zamijeniti žarulju na lijevom stop svjetlu na gb 534. Prošli tjedan je vozio na 220 i nije radila. Jučer ga vidim na 218 i još uvijek mu nije radila. Mislim čemu onda služi dnevni pregled ili su baš toliko u rasulu da nemaju novaca ni za žaruljice :( O kemijskom čišćenju autobusa iznutra možemo samo sanjati.

smogovci.bbb2

Najgore je kad vozači uključe klimu koja ne hladi već iz nje puše topli zrak i u autobusu je nepodnošljivo. E mene sad zanima da li to vozači svjesno rade ili su >hammer<

flip

Da, zaboravio sam spomenuti da to nije samo problem klime nego održavanja općenito. Čišćenje pogotovo treba spomenuti - baš taj Citaro GII je jedan od najnovijih autobusa, ali zna izgledati očajno na pojedinim mjestima. Zato me i zanima to da se jednom već otvoreno kaže u čemu je problem pa to možemo kao i obično fatalistički prihvatiti i prestati se čuditi kad god nešto nije održavano, s tim da smo "ima previše dijelova", "ne stignu mehaničari/čistačice" već čuli i barem meni to nisu dovoljno jaki argumenti (odnosno nepromjenjive situacije) da prestanem "prigovarati".

flip

Citat: smogovci.bbb2  u Lipanj 09, 2015, 22:17:09
Najgore je kad vozači uključe klimu koja ne hladi već iz nje puše topli zrak i u autobusu je nepodnošljivo. E mene sad zanima da li to vozači svjesno rade ili su >hammer<

I to se nekad pitam, ali mozda nisu svjesni. Naravno da vozač ne može puno u takvoj situaciji, ali može barem na krajnjoj stanici otvoriti sve prozore da je malo bolje. Onda zapravo i provjeriti kako klima radi, mislim da to stvarno nije puno posla, osim ako je bas svaka sekunda bitna, odnosno, kad se kasni u polasku. ILI pak kad radi klima, pobrinuti se da su svi prozori zatvoreni.

smogovci.bbb2

Upravo tako. Ne govorim o pacijentima koji šaraju po oplati nego baš o oplati autobusa bilo krovna ili bočna, nikad očišćena, samo prefarbaju bočne oplate koje su išarane naravno sa nijansom sive koja nema veze sa sivom bojom oplate. Oplata krova ili ti plafona čađava kao i oko neonki. Totalna nebriga o vozilima koja su preskupo plaćena a odnos prema njima očajan što od ZET-a a još gore od putnika.

421

Citat: flip  u Lipanj 09, 2015, 21:37:37
Gdje točno zapinje u održavanju klime u autobusima, odnosno, koje bi se prepreke morale ukloniti da se klime redovito servisiraju?
Od garaže se traži da naprave plan za xy godinu. Oni to naprave ALI nitko nije baba vračara da točno u detalj znade što će otići na vozilu.
Sve ono što nije planirano veliki je problem, ali problem je i planirano. Tad na scenu stupa činovnik koji stopira ili kreše naručeno jer se štedi.
Citat: smogovci.bbb2  u Lipanj 09, 2015, 22:07:11
Nisu u stanju zamijeniti žarulju na lijevom stop svjetlu na gb 534. Prošli tjedan je vozio na 220 i nije radila. Jučer ga vidim na 218 i još uvijek mu nije radila.
Ili vozač(i) ne pišu u knjigu kvarova, ili javna nabava šteka.
Citat: flip  u Lipanj 09, 2015, 21:37:37
Nisam se puno vozio drugim prijevoznicima, ali ne sjećam se stvarno zadnjeg puta kad sam se kuhao npr u Čazmatransu (a bili su različiti autobusi) tako da mi se čini da bi se sve moglo kad bi se htjelo i kad bi interes putnika bio važan,
Vrlo bitna razlika između Č i Z je u tome što Č vozači DUŽE i održavaju vozilo, a Z ne. Najjakije kod Z putnika mi je slijedeća slika: klima hladi do yaya, a par entuzijasta OTVORI bočne šajbe (valjda im je pre-hladno). Min temperatura u GII je 20, max 28. i dade se štelati.
I, garaže imaju po jedan uređaj za punjenje klime što je u biti premalo ako i imaš kpl za održavanje odmah (plin,filteri,motorići kalorifera, senzori, zamjenski kompresor, cijevi zamjenske itd).
Citat: flip  u Lipanj 09, 2015, 22:20:19
Da, zaboravio sam spomenuti da to nije samo problem klime nego održavanja općenito. Čišćenje pogotovo treba spomenuti - baš taj Citaro GII je jedan od najnovijih autobusa, ali zna izgledati očajno na pojedinim mjestima. Zato me i zanima to da se jednom već otvoreno kaže u čemu je problem pa to možemo kao i obično fatalistički prihvatiti i prestati se čuditi kad god nešto nije održavano, s tim da smo "ima previše dijelova", "ne stignu mehaničari/čistačice" već čuli i barem meni to nisu dovoljno jaki argumenti (odnosno nepromjenjive situacije) da prestanem "prigovarati".
Premalo vremena po noći uz premalo osoblja ( 2-3 vremešne  čistačice  za vozni park APD) doista ne stigne baviti se detaljima, a u jutarnjoj smjeni odrade tek 5-6 dvokratnih generalki.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

Bočni prozori se mogu zaključati ali su otključani (osim na onima koje su bolesnici oštetili). Na Lion's-ima stvarno hladi prejako neznam zašto se ne podesi (ili je prehladno ili ne hladi, umjereno ne postoji). Čišćenje autobusa se treba komolet kemijski izvršiti a ne metla i partviš. Da, znam, ZET nije opremljen za to ali zna i tražiti novce za izvršenu uslugu u nečistom vozilu.

421

Citat: smogovci.bbb2  u Lipanj 09, 2015, 23:10:23
Da, znam, ZET nije opremljen za to ali zna i tražiti novce za izvršenu uslugu u nečistom vozilu.
Pitanje: tko onečišćuje vozilo u putničkom prostoru?
Da su "putnici" putnici, čistilice bi imale više vremena baviti se detaljima s opremom koju imaju ,a nije metla i partviš već kemijski čistač Kaercher te usisavač. kava